|

Spanyolország leállította az egyiptomi C-295-ösök leszállítását

A közelmúltban a média visszhangzott az Egyiptomban zajló események miatt, úgy tűnik, hogy a címoldalról való lekerülés mégsem jelenti azt, hogy minden rendben menne az észak-afrikai országban.

Ennek valószínű következménye, hogy a spanyolok minden védelmi beszerzésre irányuló szerződés teljesítését felfüggesztették átmenetileg, beleértve ebbe a hátralévő hat darab Airbus C-295 leszállítását is. A döntést augusztus 28-án hozták meg Madridban, egy, a kormányok tárcaközi tárgyalásának keretében, amelynek témája a védelmi és kettős felhasználású eszközök (JIMDDU) voltak.

A Kereskedelmi Minisztérium szóvivője a lépéssel kapcsolatban annyit közölt, hogy óvintézkedésről van szó, amelyet havi szinten felül fognak vizsgálni. Utalva a jelzéssel az egyiptomi hadsereg által végrehajtott rajtaütésre, mely a bukott elnök, Mohammed Morsi támogatói ellen irányult. A szóvivő hozzátette, hogy a JIMDDU keresni fog „bármilyen változást a körülményekben” Egyiptomban, mielőtt a korlátozást visszavonnák, legfőképpen vonatkozik ez a megállapításokra, mely a szeptember közepén tartott EU védelmi és kétoldalú export tervezetben szerepelni fog.

C-295-es látványterv az egyiptomi színekben

C-295-es látványterv egyiptomi színekben | Forrás: Airbus Military ,

Az egyeztetésre egy héttel az után került sor, hogy az EU külügyminiszterei ajánlást tettek minden olyan eszköz szállításának szüneteltetésére Egyiptomba, amelyet a katonaság és a rendészeti szervek a demonstrálókkal szemben felhasználhatnak.

Egyiptom még 2010 októberében rendelt 3 darabot a típusból, majd 2012 márciusában újabb hármat és ezt követte a januári hat darabos igény bejelentése. Az Airbus az IHS Jane’s-nek adott nyilatkozatában azt közölte, hogy az utolsó megrendelés teljesítése 2013 végén válik esedékessé.

A két ország által kötött, közepes teherszállítóra vonatkozó szerződés értéke a spanyol védelmi export több mint 90%-át tette ki Egyiptom felé, amelynek értéke 2012-ben meghaladta az 50 millió eurót. A CASA által tervezett turbólégcsavaros gép – mielőtt az Airbus Military része lett volna – teljesen Spanyolországban készült.

Morsi július 3-i leváltása után Spanyolország bejelentette, hogy semmilyen új, a védelmi szektorba tartozó licensz nem kerül eladásra Egyiptom számára, ameddig az aktuális szerződések teljesítése tovább folyhat. A Kereskedelmi Minisztérium tisztviselői ennek kapcsán hozzá tették, hogy eme döntés értelmében két új lehetséges megrendelés végrehajtását korlátozták, amelyek közül az egyik az eredetileg a Pegaso által épített (most az Iveco része) katonai teherautókhoz tartozó alkatrészekre, míg a másik rádiókkal kapcsolatos kontraktus lett volna.