|

Vizen az első Type 052D osztályú romboló

A közelmúltban előkerült fényképek tanúsága szerint elkezdte tengeri próbáit az első Type 052D osztályú flotta légvédelmi romboló.

Type 052D

Type 052D

Egy hónapja írtunk utoljára a típussal kapcsolatos fejleményekről, akkor a harmadik egység került a vízbe, az elsőn pedig az utolsó simításokat végezték.

A C változathoz képest új 130 milliméteres ágyút kapott. Az ágyúval kapcsolatban azt lehet tudni, hogy a kínaiak szerettek volna egy erősebb ágyút mint a 100 milliméteres, de az orosz AK-130-ast túl nagynak ítélték meg és elégedetlenek voltak azzal is. Ezért egy új 130 milliméteres ágyút fejlesztettek ki, amely képes úgy osztott mint egyesített lőszer használatára. Ez a későbbiekben fontos a precíziós lőszerek használata esetén. Az eddig használt hideg indítású rakétaindítókat is lecserélték valószínű „forró” rendszerűekre.

A C változat 48 HQ-9 légvédelmi rakétát volt képes egyidejűleg hordozni függőleges indítóiban. Érdekessége a rendszernek, hogy nem volt teljesen függőleges. Az indítókat enyhén megdöntötték és a hideg indításos rendszernek köszönhetően egy nagyon biztonságos rendszert sikerült létrehozni. Ha netalán egy hibás rakétát indítanának akkor ez nem az indítóban derül ki és nem is esik vissza a hajóra, hanem ártalmatlanul a tengerbe zuhan. Továbbá ha a hajót találat éri, vagy tűz üt ki, az indítóból ki lehet üríteni a rakétákat.

A mostani rendszer úgy tűnik, hogy szakít ezzel a rendszerrel és 64 „forró” indítót alkalmaz. Ez jóval egyszerűbb mint a hideg változat és nagyfokú rugalmasságot nyújt, mivel a HQ-9 légvédelmi rakétákon kívül HQ-16 rakétákat is képes lesz indítani – ezekből 4 darab kerül egy vetőcsőbe. De légvédelmi rakétákon kívül robotkerülőket és tengeralattjáró elhárító, VL-ASROC szerű rendszereket is képes lesz használni.