|

Újabb kétmilliárdos bevásárlást tervez Irak

A DSCA (Defense Security Cooperation Agency – Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség) július 25-én kelt jelentései szerint Irak ismét nagyobb szabású védelmi beszerzésekre szánta el magát, melyek haszonélvezője újfent az Amerikai Egyesült Államok lesz. Az Ügynökség három beszerzési szándéknyilatkozatot küldött a Kongresszusnak, melyek M1135 NBCRV Stryker járművekre, Bell 412 EP helikopterekre és különböző haditechnikai eszközök logisztikai csomagjaira vonatkoznak. Az összesített ráfordítás Bagdad részéről (a dokumentumokban található becsült költségek alapján) nagyjából 1,95 milliárd amerikai dollár lesz.

Kezdjük a felsorolást a legolcsóbbal: 300 millió USD-be fog fájni az iraki adófizetőknek 12 darab Bell 412 EP helikopter, melyek mellé megfelelő számú PT6T-3DF hajtóművet és számtalan egyéb kiegészítő fedélzeti rendszert rendelnének. Csak a fontosabbakat említve, a forgószárnyasokat felszerelnék Star SAFIRE III elektrooptikai/infravörös keresővel, időjárásradarral, SX-16 Nightsun keresőreflektorral, valamint NVG-kompatibilis pilótafülke-világítással. Főleg utóbbi kettő jelzi, hogy a helikoptereket éjszakai bevetéseken is alkalmazni kívánják, különösképpen kutató-mentő feladatkörben. A csomagba természetesen logisztikai támogatás, rendszerbe állítási segítségnyújtás és a műszaki dokumentációk átadása is beletartozik.

A RAF helikopterpilóta-iskolájának Bell 412EP Griffin helikoptere

A RAF helikopterpilóta-iskolájának Bell 412EP Griffin helikoptere ,

Ennél kicsit többe fog kerülni az a kontraktus, melynek értelmében az Egyesült Államok öt évig folyamatos műszaki segítséget nyújt Iraknak többféle haditechnikai eszköz üzemeltetéséhez és karbantartásához. A 750 millió dolláros logisztikai csomag az M88A1 és M88A2 Hercules, az M113-család, az M1070 HETT (Heavy Equipment Trailer and Truck – Nagy Teherbírású Vontató), az M977 HEMTT (Heavy Expanded Mobility Tactical
Truck – Nehéz, Kibővített Mozgékonyságú Taktikai Tehergépjármű), a HMMWV-család, a TFRBS (Tactical Floating River Bridge System) pontonhíd-rendszer, valamint az M109A5 és M198 tarackok üzemeltetési és logisztikai támogatását tartalmazza, annak minden vonatkozó kiegészítőjével együtt.

M1135 NBCRV Stryker | Forrás: USA Védelmi Minisztérium

M1135 NBCRV Stryker | Forrás: USA Védelmi Minisztérium ,

Végezetül pedig az előbbiek mellé rendeltek még 50 darab M1135 Stryker NBCRV (Nuclear, Biological, and Chemical Reconnaissance Vehicle – Nukleáris, Biológiai és Kémiai Felderítő Jármű) harcjárművet, amikért 900 millió dollárt kell majd kicsengetniük. Az M1135-ösök mellé számtalan kiegészítő eszközt és rendszert is beszereznek, amik a speciális feladatkörből fakadnak, illetve ezek szervizelése, üzemeltetése is megkíván olyan berendezéseket, amik más harcjárműveknél nem szükségesek, így érthető a magasabb ár.