|

Modern létfenntartó rendszereket kap a PAK-FA

Az amerikai OBOGS (On-Board Oxygen Generating Systems) rendszerekhez hasonló, korlátlan, „palackmentes” oxigént szolgáltató eszközt kap a Szuhoj ötödik generációs madara is.

A Zvezda (Звезда, jelentése csillag) által fejlesztett rendszer lényege, hogy a nem korlátolt kapacitású, újratöltést igénylő oxigénpalackok segítségével oldják meg a személyzet életfeltételeinek fenntartását, hanem a hajtómű kompresszorától elvont, korlátlanul rendelkezésre álló légköri levegőt megszűrve, azt a szükséges páratartalommal ellátva megfelelő hőmérsékleten és nyomáson juttatják be a kabinba, valamint a pilóta maszkjába.A rendszer tartalmazza a nehézségi erők könnyebb elviselésére szolgáló „g-ruha” felfújásához szükséges eszközöket is. A megoldás jelentős súlynyereséggel jár (a 90 kilós oxigénpalack helyett összesen csak 30 kilogrammot nyomnak a berendezés elemei), emellett kisebb a helyigénye és egyszerűbb a gép kiszolgálása is.

Szuhoj T-50 PAK-FA | Fotó: Paralay.ru

Szuhoj T-50 PAK-FA – az Emírségekből érkezhet a „kistestvére”? | Fotó: Paralay.ru ,

A Zvezda egyik szakembere, Mihail Dudnyik elmondta, hogy a PAK-FA mind a négy prototípusa megkapta a rendszert, de külön verziót fejlesztettek a JAK-130-as kiképzőgép és a MiG-29K hajófedélzeti gépek számára is. Emellett Algéria és Malajzia is jelezte, hogy Szu-30 típusú gépeit ilyen eszközzel kívánja felszerelni.

A rendszer egyébként nem újkeletű, nyugati világban már régóta használják OBOGS (On-Board Oxygen Generating Systems) elnevezéssel, polgári utasszállító repülőgépeken és katonai típusokon egyaránt. (Lsd. F-22 oxigénproblémái) Többek között a Honeywell és a Cobham is gyárt ilyen berendezéseket.