|

Aknavédetté tennék az orosz mobil telepítésű ICBM-eket?

Valóban, meglehetősen szokatlan az interkontinentális ballisztikus rakéták és az aknavédelem párosítása, ám az ICBM vonalon tevékenykedő orosz illetékesek úgy tűnik úsznak a pénzben és már olyan kis apróságokra is futja, mint annak biztosítása, hogy a mobil telepítésű ballisztikus rakétáik szállító is indító járművei nehogy az ellenséges erők által Oroszország Anyácska földjén beszivárgó egységek, tüzérség, vagy épp légi úton telepített aknazárba fussanak nagy bőszen…

Az orosz védelmi minisztérium közleményét lehozó orosz állami hírügynökség beszámolója alapján a Hadászati Rakétaerőknél az RS-24 Jarsz rakéták szállítójárművei esetében már zajlanak is a tesztek. A közreadott információk szerint a mikrohullámú és hagyományos aknamentesítő megoldásokból összeálló, távirányítású rendszer által szavatolhatónak vélik, hogy a szóban forgó járművek észleljék és biztonságosan navigáljanak át aknamezőkön, vagy egyéb robbanóeszközök által megrakott területeken, akár 70 méter széles rést nyitva azokon.

RS-24 Jarsz szállító-indító jármű és kísérte. | Fotó: orosz védelmi minisztérium

RS-24 Jarsz szállító-indító jármű és kísérte. | Fotó: orosz védelmi minisztérium ,

Hogy erre a szovjet érában nem gondoltak! Visszamenőlegesen Szibériába a felelősökkel! Mindenesetre reméljük, hogy a rendszer esetleges bevezetése esetén arra is gondolnak, hogy továbbfejlesszék az ezen behemót járművek nyomait eltüntető megoldásukat. Mert hát nehogy már Joe kiszúrja műholddal, hogy Oroszország mélyén szanaszéjjel szakadt a fenyőerdő a stikában telepített aknazár aktiválódása miatt és most akkor biztos helyezkednek a Jarszokkal Ivánék. Hát de nem? Na ugye… :)

Topol-M rakétát hurcoló MZKT-79921 gázol át egy vízfelületen valahol az orosz vadonban.

Dagonyázásra fel! Az RS-12M1 és RS-24 szállító és indítóplatformja a fehérorosz MAZ produktuma. A helyzet forrósodása esetén, az ellenfél nukleáris töltetei elől a bázisukról kirajzó MZKT-79921 típusú gépek 47 tonnás rakományukkal is képesek megbirkózni az orosz vadonnal. Ennek a csapadék mennyiségétől, illetve a terep jellegétől föggően vélhetően akár nem is kis nyoma lehet. ,

5 hozzászólás “Aknavédetté tennék az orosz mobil telepítésű ICBM-eket?”

  1. combatgearadmin

    MRAP-ot csinálni a MAZ-ból így elsőre elég merész. Nem csökken úgy a teljesítménye drámaian?!

    Meg aztán, ezeknek a csapásmérő erőknek az elsődleges ellensége nem a légierő? Valahogy nem látom indokoltnak az ilyen irányú védettségük növelését.