|

Megsemmisült egy orosz Mi-8T, repüléstilalom alatt a flotta

Az orosz Védelmi Minisztérium repülési tilalmat rendelt el az ország összes Mil Mi-8 típuscsaládba tartozó helikopterére (kivéve a Putyin elnök által használtakra), miután az egyik (Mi-8T változatú) példány egy baleset során megsemmisült a Szaratovi Régióban található Ivanovszkij falu közelében, a Volga-vidéken. A sárga 72 jelzésű forgószárnyas, mely a Gagarin Légierő Akadémia kötelékébe tartozott, kiképző repülést teljesített, amikor május 28-án, kedden délben lezuhant. A gépen tartózkodó három fő közül a pilóta és növendéke ejtőernyővel még idejében ki tudtak ugrani, a fedélzeti mérnök viszont a roncsok között lelte halálát. Előbbiek kisebb sérüléseket szenvedtek, jelenleg orvosi felügyelet alatt állnak, de állapotuk stabil.

Nem sokkal a katasztrófa után a védelmi tárca közleményében tudatta a nyilvánossággal, hogy Viktor Bondarev altábornagy, a légierő vezérkari főnöke repülési tilalmat rendelt el az összes Mi-8 típusú helikopterre, ameddig ki nem derítik, mi okozta a balesetet. Ennek érdekében a minisztériumi szakértők már a helyszínen vannak, a nyomozás eredményeként eddig megtalálták a fedélzeti adatrögzítőt és a pilótafülke hangrögzítőjét. A kiszivárgott információk szerint egyébként a repülés során a Mi-8T váratlanul rázkódni kezdett, majd a főrotor lapátjai, leválva helyükről, nekicsapódtak a farokrotornak, melynek következtében a helikopter a földnek csapódott.

A Mi-8T-ből nem sok maradt | Fotó: Lada Knigina, RIA Novosti

A Mi-8T-ből nem sok maradt | Fotó: Lada Knigina, RIA Novosti ,

Ez idén már az ötödik baleset Oroszországban, mely Mi-8 típusú forgószárnyassal történik: március 16-án Groznij mellett esett áldozatul a rossz időjárásnak egy orosz „Minyó”, három ember halálát okozva, május 6-án pedig kilenc fővel és 1,9 tonna robbanóanyaggal a fedélzetén zuhant le egy példány. A másik két baleset kisebb volumenű volt, halálesettel nem jártak, a károk javíthatónak bizonyultak.

Fotó: Lada Knigina, RIA Novosti

Fotó: Lada Knigina, RIA Novosti ,

Fotó: Lada Knigina, RIA Novosti

Fotó: Lada Knigina, RIA Novosti ,

2 hozzászólás “Megsemmisült egy orosz Mi-8T, repüléstilalom alatt a flotta”

  1. „majd a főrotor lapátjai, leválva helyükről, nekicsapódtak a farokrotornak”

    FORGÓSZÁRNY lapátjai….. FAROKLÉGCSAVAR

    Amúgy marha nagy mákjuk van, hogy ki tudtak ugrani… a sérüléseik is valószínűleg a földet éréstől lehetnek, mivel a menőernyők merülési sebessége igen nagy.
    Na ezért nem árt a mentőernyő meg az ejtőernyős kiképzés, ami nyugaton nem divat…

    üdv

    üdv