|

Fejlemények a szerb MiG-29 beszerzés kapcsán

Szerbia MiG-29M/M2 típusú vadászbombázók beszerzését tervezi Oroszországtól – jelentette be a szerb védelmi miniszter, Aleksandar Vucic május 6-án.

A szerb pilóták kiképzése már folyik Oroszországban. Szerbia hitelre szeretné vásárolni a gépeket, mondta Vucic, és hozzátette, hogy az üzlet költségei a beszerelt fegyverrendszerek és a megrendelt cserealkatrészek mennyiségétől függ majd. Az üzlet ugyanakkor újra életet lehelhet a szerb repülőiparba, mivel Moma Stanojlovic javítóüzeme válna a régió még szolgálatban álló MiG típusú gépeinek helyi nagyjavító üzemévé, mondta a Miniszterelnök.

A Szerb média áprilisban jelentette be, hogy országuk 6 MiG-29M/M2 típusú vadászgépet és 2 radarállomást vásárolna az oroszoktól, amely üzletet még idén tető alá hoznának.

Jelenleg még 3 üzemben lévő MiG-29B/UB Fulcrum van a Szerb Légierő alkalmazásában, de ezek élettartama lassan lejár, és képességeik is elmaradnak a modern kor követelményeitől. A típusazonosság jó megoldást nyújt a meglévő gépek üzemben tartására, illetve alkatrészbázisként való felhasználására a későbbiekben, bár nem minden részegység cserélhető a két (illetve három) altípus között.

—–
Stealthfighter

11 hozzászólás “Fejlemények a szerb MiG-29 beszerzés kapcsán”

  1. Mivel Szerbia még nálunk is kisebb ország, sok gépre nem is lesz szüksége. Nem lesz egy darabig meghatározó katonai tényező a környéken, a normál napi védelemhez nem is kell nekik hű de sok gépet üzemeltetni… Tetejében nem tagja katonai szövetségnek, nem kötelezik képességnövelésre őket.

  2. Esetleg AO ha idejéből engedi leírhatná mi különbség van a 9.12, ezek között a 29M ek illetve 35ök között hajtóműben, avionikában, (radar, RWR, ECM), illetve a gépágyú alatti részen (mind2 oldalon), mik azok a lenyiló ajtócskák és mi célt szolgálnak?

    Off

    Ha már nagy ritkán kommentelek, adminokhoz is lenne kérdés: Látom hogy egy adott témánál sok a hozzászólás, de nem találom a lapozó gombjait :) . Illetve linkeknél valamiért összetömörül pl: http://www.xyz.com/abc123……twz és nem tudom megnyitni. Krómot használok, valami megoldás? (régebbi arculat nekem jobban bejött)

    On

  3. Kár hogy ezek a fegyverek még a régi rendszer termékei.
    Nincs egy modern fejlesztésű IR levegő-föld rakétal, stand-off és/vagy GLONAS/GPS irányítású fegyver, arról meg nem is beszélve, hogy nincs egy valamire való TGP.
    Még mindig a buta bombák meg a TV irányítású fegyverek korszakában vannak, az autonóm módú lézeres célmegvilágítást meg erős korlátokkal tudja csak egy pár típus.

  4. Igen, mondjuk TGP vel sem egy életbiztosítás modern légvédelem ellen.
    De mondjuk a Kh-29D-ről is csak olvasni lehet de sehol még csak képet sem lehet látni felfüggesztve, és az is kitudja milyen lehet(ne) hisz nyugaton már alap hogy CCD technológiával készítik a képalkotó infraredes rakétákat.