|

Spanyolviasz – Drágább lesz a Villám a Falconnál

A hagyományos úton fel- és leszálló F-35A Lightning II üzemeltetési költségei várhatóan 10 százalékkal magasabbak lesznek, mint az F-16 Fighting Falcon vadászbombázóé.

A Pentagon JPO (F-35 Joint Program Office) részlegéből Christopher Bogdan tábornok adott át néhány előzetes információt Dánia parlamentjének a két típus egy repült órára vonatkozó költségeivel kapcsolatban április 18-án.

Fotó: Lockheed Martin

Fotó: Lockheed Martin ,

„Jelentésében közölte Bogdan, hogy becsléseik szerint egy F-35A minden repült órája 24 000 dollár, ami közel 10 százalékkal több, mint az F-16-ok ugyanezen költsége” – mondta a JPO. „Ezt az adatot az USAF és a védelmi minisztérium költségszámítással és programértékeléssel megbízott hivatala (CAPEO) közösen adta át. Összehasonlítási alapként használtuk az elődtípus adatait, hogy kiértékelhessük az elődtípus és az F-35 üzemeltetési költségeinek különbségét.”

A végső ár lassan körvonalazódik, melyet a Pentagon a vásárló országok számára várhatóan májusban tesz majd közzé.
Korábban Mark Welsh, a USAF vezérkari főnöke azt mondta riportereknek, hogy a JPO megpróbálta összeegyeztetni a két különböző becslést: egyet a USAF-tól, és egyet a Lokheed-tól. A két összeg azért különbözik, mert mindkét fél a saját becslésével számolt.

Szerző: Stealthfighter

4 hozzászólás “Spanyolviasz – Drágább lesz a Villám a Falconnál”

  1. Újabb gép, alapból drágább, de többre is képes, szóval nem annyira meglepő, hogy drágább repkedni vele. Nem leglepő, hogy a repülési órák ára másként jött ki a Lockeednak meg USAF-nak, jó volna tudni, hogy melyik mit becsült és a végén megnézhetnénk, hogy ki cseszte el jobban a számítást.

  2. Ha csak annyit tévednek amibe a fejlesztési költségek kerültek, aztán még mindig nincs teljesen készen, akkor honnét tudhatnák pontosan hogy mibe kerül az üzemeltetés. Azt hiszem bátran kijelenthetjük hogy csupán marketing fogásról van szó.