|

Egy lépéssel közelebb a brazil atom-tengeralattjáró

Dilma Rousseff pénteken tett nyilatkozata értelmében Brazíliának továbbra is eltökélt szándéka belépni a nukleáris meghajtású tengeralattjáróval rendelkező országok klubjába. Az elnök asszony ezen régóta ismert szándékot azon a Rio de Janeiro közelében létesített hajógyár felavatásakor hozta elő, ahol francia együttműködés keretében az első brazil nukleáris meghajtású tengeralattjárót fogják majd megépíteni.

Hangsúlyozta, hogy hazája elkötelezett a béke mellett, ugyanakkor az ország érdekeinek védelme miatt szükség van kellő elrettentési képesség kialakítására:

Elmondhatjuk, hogy e lépésekkel azon kevés országok közé lépünk, melyek nukleáris meghajtású tengeralattjáróval rendelkeznek, azaz az Amerikai Egyesült Államok, Oroszország, Franciaország, Anglia és Kína” – mondta Rousseff. (A fenti ambiciózus cél elérését célzó „ProSub” program egyébként már 2008-ban útjára indult.)

A jelenlegi tervek szerint Franciaország négy hagyományos meghajtású tengeralattjáróval fogja ellátni Brazíliát és segítséget nyújt az első dél-amerikai nukleáris meghajtású tengeralattjáró nem nukleáris elemeinek fejlesztésében.

Brazília már jelenleg is rendelkezik az urándúsításhoz szükséges technológiával, ami mint tudjuk elengedhetetlen a nukleáris meghajtású tengeralattjárók nukleáris fűtőelemeinek előállításához.

A 7,8 milliárd BRL (Brazil real, kb. 3,95 milliárd dollár) költségvetésű „ProSub” program keretében nem kisebb célt tűztek ki, mint a nemzet 8 500 km hosszúságú tengerpartjának és mélytengeri olajmezőinek védelmezése.

Az ország védelmi minisztere elmondta, hogy a kérdéses négy megnövelt méretű, de nem AIP-es Scorpene-osztályú tengeralattjáró közül az első hajó 2017-ben fog megérkezni a brazil haditengerészethez, míg az első nukleáris meghajtású egység 2023-ban állhat majd hadrendbe. (Bő 2 éves terveik akár 6 db SSN beszerzéséről szóltak.)

A Scorpene-osztály egyik tagja | Forrás

A Scorpene-osztályú egyik tagja | Forrás ,

Forrás">

E szövetséget (már mint a franciákkal) minden résztvevő félnek, személynek szoros ellenőrzés alatt kell tartania, hiszen elsőrendű célunk, hogy e technológia kizárólag hozzánk kerüljön, a szerződéseknek megfelelően.” – hangoztatta Rousseff.

One Response to “Egy lépéssel közelebb a brazil atom-tengeralattjáró”

  1. AIP nélkül? Minek? A franciák a nukik miatt nyeregben érzik magukat? Már az éhező tengeri hatalmak is AIP-es hagyományos tengókat szeretnének…… Erre kiszúrják a szambások szemét ócska Scorpene-vel?