|

Sikeresen vizsgázott az aktív rakétavédelemi rendszer

A Raytheon sikeres éleslövészetet hajtott végre a Quick Kill elnevezésű ellentevékenység-rendszerrel, melyeket a US Army járművei számára fejlesztettek ki.

A tankelhárító rakéták, RPG-k és egyéb rakétahajtású lövedékek megsemmisítésére szolgáló, Quick Kill elnevezésű eszköz legutóbb decemberben vizsgázott sikeresen egy meg nem nevezett helyszínen. A rendszer észlelte a közeledő RPG-t, majd elhárítórakétát indított ellene, mely telitalálattal megsemmisítette a fenyegetést. Az aktív védelmi rendszernek (Active Protection System – APS) is nevezett eszköz az év elején vizsgázik a kormány és a US Army megbízottjai előtt, amennyiben megfelelő értékelést kap, nagyobb mennyiség beszerzése várható.

568_india-plans-javelin-missile-purchase_content_Javelin_Missile

Raytheon Quick Kill Active Protection System (APS)

Az aktív fázisvezérlésű tűzvezető radarból, és kétféle, függőlegesen indítható elhárítórakétából (összesen 8-16 darab) álló rendszer egy új fejezetet nyithat a védelmi rendszerek történelemkönyvében. A gyártó szerint a szállítójárművektől kezdve az előretolt bázisokon át egészen a helikopterekig, bármilyen járműre vagy épületre felszerelhetőek, mely képes kiszolgálni az eszköz energiaigényét.

A legfőbb áttörés azonban mindenképpen a helikopterek esetében lesz, mivel a mai napig nem találtak biztos megoldást az RPG-támadások leküzdésére, a Quick Kill rendszer azonban mindezt lehetővé teszi majd a 360 fokban látó szenzorrendszer segítségével.

8 hozzászólás “Sikeresen vizsgázott az aktív rakétavédelemi rendszer”

  1. hmm….
    Cikk RPG-t ír. Nekem itt a a jó öreg RPG-7 és variáció ugrottak be, amivel igencsak ár-értékarányos, még mindig, Gőzerővel dolgoztak /dolgoznak/ is ellene használható dolgokon, a homokzsákoktól az aktív elhárítórendszerekig…
    Itt ez az új rendszer:

    Mi a helyzet a modernebb, bőven hangsebesség felett érkező cuccokkal?

    Ha jól emléxem az a tapasztalat, ezeket a rakétákat majdnem 90%-ban kevesebb mint 100 yardról lőtték ki a célponrokra. Láttam X+1 felvételt a lőtéri próbalövészetekről, de ezek valahogy nem a városi környezetet szimulálták… Félmásodperc a reakcióidő, fapados RPG-nél..
    Mi a helyzet a modernebb, bőven hangsebesség felett érkező cuccokkal?

    Kisérő gyalogság? Mennyire egészséges saját lövészpáncélos mellett tartózkodni, ha ez a rendszer működésbe lép?

  2. Na igen ezek a cuccok szépek és jók sík terepen…Városi környezetben viszont még egy mezei RPG is véget vet a dalnak…

    ” Kisérő gyalogság? Mennyire egészséges saját lövészpáncélos mellett tartózkodni, ha ez a rendszer működésbe lép?”
    Szerintem nem igazán vészes , bár nyilván nem kellemes. Nem hiszem hogy nagyobb lenne a lökéshullám mint egy RPG indítás esetén. Biztos nem rosszabb mint amikor felugat egy jó 30-as gépágyú :)))

  3. A kerdes (asszem) nem a hanghatas. Setalsz a PSzH mellett, amire ratolnak egy RPGt. A PSzH aktiv vedelme kiszurja, indit egy ellenraketat. Te meg ott figyelsz egy repeszfelhoben. Nem hiszem, hogy az a legnagyobb problemad, hogy elfelejtettel fuldugokat rakni. :)

  4. RPG 7 talalat 4:50-nel:
    http://www.youtube.com/watch?v=JqJIuvaPJfw
    Vesd ossze a fenti video 0:45-jevel.
    Egyik kozeleben se allnek szivesen, de valahogy az „onvedelmi rendszer cuki raketaja a fejem folott gyorsan mozgo kis femszilankokra robban” es az „RPG az osszenergiajat leadja a pancelnak, nekem meg jobbara csak a lokeshullam jut” verziobol gyalogoskent a masodikat valasztanam. Nyilvan harckocsizokent meg az elsot. :)
    Nem vitazni akarok, siman el tudom fogadni, ha szerinted a gyalogos szempontjabol tokmindegy a ket forgatokonyv.

  5. Szerintem ezek az ellenrakéták azért nagyobb távolságon elcsípik a közeledő rakétát (ideális esetben) egyébként a videon is épp ez látszik az én olvasatomban. A repeszfelhő irányított a közeledő rakéta felé. Megjegyzem hogy közelről azért egy robbanás sem éppen nagy élmény sőt… Amúgy meg a becsapódó RPG mögött is hullanak a fémszilánkok szépen (0.5-5cm méretben) hogy a 30 centis stabilizátorról ne is beszéljünk… :)))

  6. „Nem vitazni akarok, siman el tudom fogadni, ha szerinted a gyalogos szempontjabol tokmindegy a ket forgatokonyv.”
    Ahogy én tudom a reaktív páncélzattal ellátott harckocsik környékére sem engednek gyalogságot, csak a szokottnál is nagyobb távolságra. Ne a szovjet haditudósításokra alapozz mert annak keményen megfizették az árát. Eleve harcjármű közvetlen közelében nem jó tartózkodni, mert hamar eltaposnak, ha meg a löveget sütik el…
    Gondolom ki lesz dolgozva ehhez a rendszerhez is a megfelelő harceljárás.