|

Tovább bővíti páncélos erőinek éjjellátó-képességét India

Az Indiai Hadsereg harckocsizói régóta panaszkodnak rá, hogy páncélosaik nem rendelkeznek megfelelő éjjellátó-képességgel, így az éjszakai harcérintkezések során jelentős hátrányban lennének az ellenséges erőkkel szemben. A közelmúltban a legmodernebb technikát alkalmazó egységek számára már beszereztek nagyobb mennyiségű éjjellátót, most pedig hasonlót terveznek a második vonalas harckocsik esetében. Amint azt Deepak Kapoor tábornok, a hadsereg főparancsnoka elmondta, Indiában a páncélos erőknek mintegy 20%-a van felszerelve ilyen eszközzel, míg ez a szám Pakisztánban 80%, Kínában pedig 100%. A bevásárlás mellett sort kerítenek a legújabb trendek és technológiák megvizsgálására, valamint saját hiányosságaik megvilágítására és új doktrína kidolgozására is egy két napos, Night Vision India 2013 névre hallgató konferencián, amit a jövő héten bonyolítanak le.

Indiai T-72

Indiai T-72 ,

A következő nagyobb lépés mintegy 1600 darab T-72 éjjellátó rendszerrel való felszerelése. Jelenleg ez a harckocsi-típus alkotja India páncélos erőinek gerincét, így logikus és szükséges képességeinek bővítése. Jelenleg nagyjából 230 millió dollár értékű megrendelés van függőben, körülbelül 700 hőképalkotó és 418 termikus tűzvezető rendszer beszerzéséről, illetve további 300 hőképalkotó integrálása már folyamatban van T-72-esekre, ezek a munkafolyamat különböző fázisaiban vannak.

Az éjjellátók terén Indiában nem csak a páncélosoknál jelentkezik hatalmas igény, hasonló technikára van szüksége a gyalogsági, tüzérségi, mérnök és légvédelmi egységeknek is. Az indiai Bharat Electronics Ltd., mely a fegyveres erők legnagyobb éjjellátó-beszállítója és az izraeli Elbit Systems Electro Optics Elop Ltd. hivatalos partnere, nemrégiben adott át 30 600 darab fényfelerősítéses (passzív) éjjellátó eszközt a hadseregnek, melyeket gépkarabélyokra, kézi indítású páncéltörő rakétákra és könnyű géppuskákra lehet rögzíteni. Az elkövetkező években ennél még jóval nagyobb mennyiségű éjjellátó beszerzése várható, így az ezen a területen érintett cégek erősen lobbiznak saját termékeik mellett Új-Delhiben.