|

Jövőre érkeznek a BMD-4M-ek

Alexander Kucserenko ezredes, az orosz védelmi minisztérium szóvivője bejelentette, hogy 2013 vége előtt végre rendszeresítésre kerülnek a BMD-4M AIFV-k (Airborne IFV – légi szállítású gyalogsági harcjármű).

„Végre”, ugyanis mi még anno 2009-ben számoltunk be arról, hogy a rákövetkező évben rendszeresítik a szóban forgó BMD-ket, de azóta nem érkezett hír, hogy ez meg is történt volna, szóval úgy tűnik, valamiféle tesztelési/gyártási probléma merülhetett fel az elmúlt két évben. Egyébként egyelőre még csak 10 darab BMD-ről van szó, amit a tervek szerint 2013 közepéig kapnak meg az ejtőernyősök a végső tesztek elvégzésére, és amennyiben ez sikeres lesz, akkor az év vége előtt hivatalosan is rendszeresítik a típust.

BMD-4M egy bemutatón | Forrás: armyrecognition.com

BMD-4M egy bemutatón | Forrás: armyrecognition.com ,

A jármű a jól ismert BMP-3 IFV-n alapul. Fő fegyvere egy 100 mm-es ágyú, melyet modern tűzvezető rendszer vezérel. Ezen kívül rendelkezik még egy 30 mm-es gépágyúval is, ezáltal jelentős tűzerőt képvisel. A BMD-4M 13 tonnát nyom, legénysége három fő, rajtuk kívül pedig további öt felfegyverzett ejtőernyőst szállíthat.

BTR-MD | Forrás: armyrecognition.com

BTR-MD | Forrás: armyrecognition.com ,

A BMD-k mellett 10 darab BTR-MD „Rakuska” páncélozott csapatszállító is érkezik az ernyősökhöz, szintén tesztelés céljából. Ha megfelelőek a forrásaink, akkor jelenleg 123 darab BMD-3 és 60 darab BMD-4 van rendszerben az orosz ejtőernyős csapatoknál, persze a számos, de mostanra már igencsak elavult BMD-2 mellett. A tervek szerint egyébként „minimum 1000 darab” BMD-4M hadrendbe állítását tervezik az orosz seregnél a 2020-ig tartó modernizációs program keretében.