|

Haditechnika magazin 2012/6.

Két hónap elteltével az újságárusoknál újra kapható a Haditechnika magazin, ami változatlan áron, változatlanul a múlt, a jelen és jövő fegyvereivel foglalkozik. Nézzük, mit kínál az idei évadzáró, 6. szám 76 oldalon, változatlan áron. Az ajánlásunk teljesen szubjektív, ami néhány cikket részletezését illeti.

Tábornok lánctalpakon II. rész

A tanulmány második részében a Patton harckocsi család továbbfejlesztésével ismerkedhetünk meg. A több sikeres, megvalósult korszerűsítési programról részletesen is olvashatunk. A hidegháború legnagyobb számban gyártott amerikai harckocsija kis túlzással a világ minden pontjára eljutott. A cikk sorra veszi a külföldi alkalmazókat, s hogy milyen módon, úton jutottak az „amerikai” tábornokhoz. Érdekes, hogy az „ellenfelek” békésen tudtak együtt „dolgozni” a közvetlen szomszédunkban, hisz Jugoszlávia is 319 darabot kapott segélyprogram keretében…

„Baráti tűz” – „Saját tűz”

Egy érdekes, szomorú és mindenképp elkerülhetetlen téma. Ez az ellentmondásos „fogalom” egyidős a hadviseléssel. Már az ókorban is történt hasonló téves fegyverhasználat, mikor saját csapatokra zúdítottak nyílzáport. Számtalan tényező vezethet téves fegyverhasználathoz, ami saját csapatoknak okoznak veszteséget. A téves azonosítás mellett az időjárás és a nem megfelelő felkészülés is vezethet nem kívánt veszteségekhez. Richard Bickers történelmi áttekintéséből készült cikk mindenképp hiánypótló anyag.

Gerilla Zlin repülőgépek Sri Lanka egén

A Tamil Elám Felszabadító Tigrisek – LTTE – több házilag „dzsungelbombázóval” fabrikált Zlin Z-143L is bevetettek a szingalézek ellen. A célpontok nem csak a katonai objektumokra korlátozódtak. A kormányerőknek jelentős erőforrásokat kellett átcsoportosítani és légvédelmet kiépíteni a szigetországban. A kínai gyártmányú F-7GS gépek hiányosságai hamar megmutatkoztak, amikor a Zlinnek kergetőztek, így felmerült a MiG-29-sek rendszeresítésének lehetősége.

A SAAB-105 svéd gázturbinás gyakorló repülőgép I. rész

A SAAB konzorcium 1960-ban kezdte meg a tandem üléses gyakorlógép tervezését. A már rekordnak számító három év múlva a prototípus levegőbe emelkedett. Szükség is volt a gépre, mivel a meglévő Havilland Vampire sugaras gyakorlók nem voltak megfelelőek arra, hogy szuperszonikus gépekre képezzenek velük pilótákat. Az egyszerű, ám rendkívül sikeres konstrukció előtt még legalább egy évtizedes szolgálat áll.

Egy nevezetes géppár – Horthy István főhadnagy és Nemeslaki Zoltán őrmester Héja típusú gépei

Magyarország kormányzó-helyettese és kísérőjének Re-2000 gépeinek kamuflázsáról és a végzetes 1942. augusztus 20. bevetésről. Részletesen olvashatunk a Héjákért ért változtatásokról mielőtt még a keleti frontra kerültek. Az igényes grafikai munka nemcsak a repülés iránt érdeklődőknek, de a makettezőknek is nagy segítséget nyújthatnak, hogy élet- és történelem hű gépeket építhessenek.

A fenti cikkek mellett a következő tanulmányok várják a haditechnika iránt érdeklődő olvasókat:

  • Mikrohullámú mobil megoldás a különleges műveleti erők harctéri híradásának szélessávú infokommunikációs támogatására III. rész
  • A német H osztályú csatahajók tervei – II. rész
  • A kínai PLL-05 típusú önjáró speciális löveg
  • Oroszország hadászati erőinek átfegyverzése 2012 és 2020 között
  • Repül a kínai J-31 vadászgép is
  • Újabb űrverseny kezdődik? XI. rész
  • Az FN 122 felderítő naszád helyreállítása
  • Idén került rendszeresítésre – Személyi Radiotoxikológiai Egységkészlet II. rész
  • A 7,3 cm PrGs 41 propaganda aknavető I. rész
  • Rohamcsónakok, árvízvédelmi csónakok hajtása seprűs motorral I. rész
  • Negyvenhatodik évfolyam 2012. évi tartalomjegyzéke

—–
Hornet102

One Response to “Haditechnika magazin 2012/6.”

  1. Régi törzsvásárlója vagyok az újságnak, de szinte mindegyik számban fordulnak elő ordas hibák. A képek minősége sokszor kritikán aluli, a képaláírások sokszor felcserélődnek, de úgy általában a képek szerkesztése csapnivaló.

    Ebben a számban a „Baráti tűz”-„Saját tűz” cikknél a 16. oldalon a kép nekem erősen számítógépgrafikának tűnik. Azért írom feltételes módban, mert nem akarom elhinni. Pedig mennél többet nézem annál több részletben bukik meg a kép…

    Lehet kukacoskodónak nevezni, de a lappiacon én még ehhez fogható igénytelenséget nem láttam. (A bulvár nem ér)

    Az írott tartalommal semmi gond nincs.