|

Haditechnika magazin 2016/1 – jubileum

2016 neves évforduló a HADITECHNIKA című folyóirat számára, az 50. évfolyamhoz érkezett. Ez rendkívüli esemény bármilyen folyóirat számára. Ebben az évben egy újabb jubileumra is emlékeznünk kell. A harckocsi 100 évvel ezelőtt debütált az első világháború poklában. A forradalmi harceszköz örökre megváltoztatta a háborús konfliktusok arculatát. Így az idei év első száma a tankokról szól. Nézzük részletesen a 2016/1 számot, amiben változatlanul a múlt, jelen és a jövő fegyvereivel foglalkoznak.

A német Panzerkampfwagen (PzKpfw) IV harckocsi
A Wermacht igáslováról íródott cikk hiánypótló. A technikai részleteket alaposan átvevő írás részleteiben ismerteti a páncélos fejlesztésének történetét. A német háborús gépezet harckocsi típusa minden frontszakaszon megfordult és sikeresnek bizonyult. A háború első napjától az utolsóig harcban állt és gyártásban is maradt, ameddig ezt a német gyáripar kapacitása ezt lehetővé tette. A cikk érdekessége, hogy áttekinti a Panzer IV-sek alkalmazását a Magyar Királyi Honvédség kötelékében.

A német Panzerkampfwagen (PzKpfw) VI Tiger harckocsi
A legendás Tigris harckocsit senki sem kell bemutatni. Számtalan vitát generált már a harckocsi legenda kifejlesztés és harci alkalmazása. Egy átfogó képet kapunk a fejlesztéséről és technikai felépítéséről. A harci cselekményekről most nem olvashatunk, viszont nagyon aprólékosan ismerhetjük meg a német páncélos felépítését és a fejlesztés fázisait.

Az új T-14-es Armata orosz harckocsi
Az orosz páncélosok legendáját nem kell bemutatni a haditechnikával, hadtörténelemmel foglalkozóknak. A második világháború legendás T-34, KV-1, KV-2 és „T sorozat” utódjának szánják a T-14-est. A háromfős harckocsiból mintegy 2200 darabot akarnak rendszerbe állítani az oroszok. Bár már korábban is kísérletezek személyzet nélküli toronnyal épített harckocsik, de ezek nem jutottak tovább a kísérleti stádiumon. Ez az első ilyen kategóriájú típus.

Páncélromboló Repülőgépek a Magyar Királyi Honvéd Légierőben
A tankelhárítás egyidős a harckocsi megjelenésével. A keleti hadszíntéren kudarcot vallott villámháborús tervekkel és a szovjet harckocsik számbeli fölényével a németeknek minden lehetőséget meg kellett vizsgálnia. A legendás Stuka a háború előre haladtával egy új gépet is bevetette páncélosok ellen. A Stukák „G” szériája igazi páncélvadásszá vált, de sem ez, sem a Hs-129 kétmotoros romboló nehézfegyverzettel felszerelve sem volt elég, hogy megállítsa a Vörös Hadsereg tank áradatát. Érdekes adalék, hogy számunkra is felajánlották a gépeket.

Nézzük, hogy mely más tanulmányokkal találkozhatunk a jubiláló HADITECHNIKA hasábjain:

  • A magyar páncélos fegyvernem kezdetei I. rész
  • A brit 1. páncéloshadosztály tevékenysége a 2003. évi öbölháborúban 1. rész
  • Hadsereg reform és a katonai modernizáció Kínában: a Népi Felszabadító Hadsereg a 21. században III. rész
  • Magyar Páncélautó gyártás és fejlesztés 1916-2016
  • A Magyar páncéloserők a Szovjetunió elleni hadműveletekben – a Toldi könnyű harckocsi (1941) I. rész
  • A Magyar Királyi Honvédség páncélozott eszközökkel felszerelt felderítő csapatai 1.r ész
  • Magyar úszó páncélozott harcjárművek a V3-es harckocsitól napjainkig
  • Egyedi töltényfejlesztések Magyarországon az 1920-1945 között időszakban III. rész

—–
Hornet 102