|

Átadták az utolsó modernizált holland C-130H-t

A Holland Királyi Légierő taktikai szállító kapacitásának gerincét négy, nem éppen fiatal repülőgép alkotja, és fogja alkotni még jó néhány évig. A hollandok nemrégiben be is mutatták, hogy négy Lockheed Martin C-130H Herculesük (melyek közül kettő C-130H-30, tehát hosszabb törzsű verzió) mindegyike repülőképes, és akár egy időben is bevethető. Mint ismeretes, Hollandia 1994-ben szerzett be két, karrierjét a US Navy állományában EC-130Q-ként kezdő példányt, amiket H-vá konvertáltak, majd később hasonló szintre hozták velük a két, akkor már meglévő C-130H-30-at. Az ezredforduló után néhány évvel aztán elkezdték tervezni a modernizációt, immáron négy gépen egyszerre, ami 2010-ben vette kezdetét, a brit Marshall Aerospace Cambridge-i üzemében.

Nevezett cég egyébként most novemberben készült el az utolsó példány modernizációjával, a Herculest múlt hét szerdán adták át jogos tulajdonosának. A munkálatok során megújult az egész kabinbelső, a műszerfalon számos digitális kijelző kapott helyet, valamint sor került éjjellátó rendszer integrálására, aminek használatához szintén módosítani kellett a pilótafülkét. Ezen felül új kommunikációs, repülés-ellenőrző és navigációs rendszereket is beépítettek, valamint megnövelték a teher/utastér biztonságosságát.

A négy holland C-130H egy képen |Fotó: Joris van Boven – Sentry Aviation News ,

Az átadás-átvétel alkalmából mind a négy holland C-130-as felvonult az Eindhoven légitámaszponton, demonstrálva a Holland Királyi Légierő teherszállító képességét. A Herculeseket egyébként a 336. század üzemelteti.

3 hozzászólás “Átadták az utolsó modernizált holland C-130H-t”