|

Kína megkaphatja a Szu-35-öst

Tajvani lapértesülések szerint Oroszország a napokban rábólintott Kína azon törekvéseire, hogy a kommunista ország az egyik legmodernebb orosz vadászgépét reptesse.

Kína a 2010-es Airshow China óta nyüstöli északi szomszédját a Szuhoj Szu-35-tel kapcsolatban, de Moszkva a kínai iparra jellemző „fénymásoló-effektus” miatt eddig eléggé ódzkodott a dologtól, bár egyértelműen nem határolódott el az eladás lehetőségétől. Oroszország nyilvánosan két feltételt szabott meg az üzlettel kapcsolatban: Kínának megfelelő garanciát kell adnia a másolás elkerülésére, illetve részben ezzel kapcsolatban nagy számban kéne bevásárolnia a 4++ generációsnak kategorizált szárnyasból. Ez utóbbinál azonban történt némi pálfordulás, mivel a márciusban felreppent 48 darabos pakk helyett most csak 24 Flanker-E megvásárlásáról lenne szó, ami azért egyáltalán nem tekinthető túlzottan soknak, bár az üzlet a maga másfél milliárd dollárra becsült értékével így is tiszteletreméltó.

Magányos Szu-35 ,

Nos nem tudjuk, hogy végül a kínaiak milyen garanciával rukkoltak elő, de az előzetes megállapodás megszületett, a tényleges szerződés megkötését pedig jövőre, vagy 2014-re várják. Addig valószínűleg komplett ügyvédseregek fogják töviről-hegyire átrágni a megkötendő szerződés minden egyes betűjét.

A Szu-35Sz Flanker-E főbb adatai | Forrás: RIA Novosztyi ,

A Szu-35 Flanker-E rendszeresítése mindenképpen minőségi ugrást jelentene Kína számára, s egyben megoldódna a korai verziójú Szu-27-esek cseréje is. A két Szaturn 117S erőforrás által hajtott típus elektronikája és élettartama is magasan a jelenleg még mindig nagy számban alkalmazott 3. és korai 4. generációs kínai harci gépek fölött áll, s komoly fenyegetést jelent bármely mai légierő számára. Ezen hír hallatán valószínűleg a környéken számos katonai vezető nyúlt a nyugtatós doboz után…

Egy kis Szu-35 csapatás az Orosz Légierő megalapításának 100. évfordulójára rendezett légibemutatón

174 hozzászólás “Kína megkaphatja a Szu-35-öst”

  1. Nem tudom elképzelni mi jelenthet ilyen eseteben valódi garanciát a másolás ellen. Azt senki se gondolhatja, hogy ha megkapják az első példányt, akkor nem fogják átskubizni az utolsó csavarig a gépet és nem fogják feltérképezni a benne lévő technológiát.

    Azt pedig honnan tudhatnák az oroszok, hogy amikor jönnek ki a kínai gyárakból a hasonló J-11-ek, azokban nem-e lesz benne néhány Szu-35 upgrade? Talán belekukkanthatnak a kínai gépekbe? Mert ha nem, akkor marad a becsszó.

  2. Csak néhány kérdés a szerzőhöz:

    „Kína a 2010-es Airshow China óta nyüstöli északi szomszédját a Szuhoj Szu-35-tel kapcsolatban”

    – Hány kínai delegáció utazott Moszkvába a gép megvételével kapcsolatba?
    – Hány orosz delegávió utazott Kínába a gép eladásával kapcsolatban?

    „A Szu-35 Flanker-E rendszeresítése mindenképpen minőségi ugrást jelentene Kína számára, s egyben megoldódna a korai verziójú Szu-27-esek cseréje is”

    – Miért jelentene minőségi ugrást a Su-35 rendszeresítése?
    – Nincs megoldva a Su-27 gépek cseréje?

    Továbbá:

    – Hány Su-35S sorozatgyártású gépet rendszeresítettek mostanáig?
    – Hány J-11B sorozatgyártású gépet rendszeresítettek mostanáig?
    – Milyen redarral szerelték fel a sorozatgyártású Su-35-ösöket?
    – Milyen redarral szerelték fel a sorozatgyártású J-11B-seket?
    – Milyen aktív radaros légiharcrakétákat rendszeresítettek a sorozatgyártású Su-35-ösökhöz?
    – Milyen aktív radaros légiharcrakétákat rendszeresítettek a sorozatgyártású J-11B-sekhez?

    Egyelőre legyen elég ennyi:)))

  3. Nyilván az érzékenyebb részegységekből mint pl radar , hajtómű , RW csak butított verziót kapnak vagy egyenesen kínai részegységekkel lesznek szerelve! Nameg sztem a PAK-FA mellett ez mindenképpen második vonalnak fog számítani mire ezeket leszállítják!
    Kína ha akar tud cserébe korszerű technológiákat is átadni az Oroszoknak!

  4. Allesmor Obranna

    Erről megint csak a Szu-33-asok kínai „rendszeresítésének” törénete ugrik be.
    Mikor már végleg eldölt, hogy a Szu-33-asok kifutnak a légierőből, mindenféle modernizáció nélkül, jött a hír, hogy Feltámadás! – a kínaiak vesznek a típusból. 96-ot, majd csak 48-at, végül csak 6 darabot, de pluszban a komplett licenszet.
    Végül az egész ügy elmerült a feledés homályába. A KNAAPO-nak is nyilván feltűnt, hogy gyanúsan esik a tervezett darabszám, de az is, hogy a kínaiak végül nem rejtették véka alá, hogy jobban szeretnék a saját gyártást. Nem lett az egészből semmi, pedig a KNAAPO még ki is dolgozta a Szu-33M programot, egy példányt át is építettek (ezzel repültek is, de nem tudom most mi van vele).

    Majd egyszer csak megjelent a J-15-ös, szinte a semmiből, illetve most már a kétüléses változata is, kínai WS-10-es hajtóművekkel.
    Ez utóbbi esetében nekem furcsa, hogy miért a kisebbik függőleges vezérsíkkal szerelték. Anno se a Szovjetunióban, se most Oroszországban nem készült/készül UB orrszekciójú Szu-27-es az együléses vezérsíkjaival.
    A Szu-34-esek az egyetlen kétüléses verzió, mely az alacsonyabbik vezérsíkokkal bír, de azoknál az egymás melletti kabinelrendezés, illetve a papucs orr is kellően stabilizál, olyannyira, hogy ennél a verziónál még a pótvezérsíkokra se volt szükség.

  5. Nem, senki nem akar fogadni a Szuhojra:)
    Az érzékenységemnek vannak előzményei. Annó mikor először felvetődött az eladási, hatalmas vita kerekedett mikor az mondtam, hogy Kína nem fog vásárolni. Rengetegett írtam és magyaráztam, hogy miért is nem fog.
    Aztán eltellt valamennyi idő és ismét előjött a hír, mintha mi sem történt volna:)
    Ugyanazok a bugyuta klissék, hogy „kína lemásolhatja”, meg „kína vágyik rá, hogy megkaphassa”, meg „kína lobbizik érte”, meg a többi baromság.
    Ami a fogadást illeti nem is annyira a nyeremény a lényeg, nem is igen hiszem, hogy kivitelezhető, hanem az, hogy legyen már valaki aki kijelenti, hogy „Márpedíg Kína megvszi a típust!” és érvekkel alá is tudja támasztani. Mind a mai napig ilyen kommentelő nem jelentkezett.

  6. Részemről lehet 1 darab is:))
    A lényeg, hogy lássam, hogy összeül egy orosz meg egy kínai pasas és aláírnak egy szerződdést mely értelmében kína megvesz X összegért Y mennyiségű Su-35-öt, konkrét határidőkkel.
    Nem azt írják alá, hogy majd akárhány év múlva aláírják, hogy… , hanem egy konkrét szerződést akarok látni konkrét számokkal. Nem szándéknyilatkozatokat, meg sajtóban elpuffogtatott hangzatos szólamokat.

  7. Kell nekik a gép mivel van benne olyan technológia (5.generációs) amit a PAK-Fa alkalmaztak. Kínának a „kopírozás az élete” (legyen az az orosz vagy nyugati)saját maguk hosszú évek múlva tudtak volna 5. generációs gépet gyártani. Sajnos a 90-es években hozzájutottak majdnem minden szovjet fejlesztéshez (ellopták vagy eladták nekik az orosz tudósok).
    LásdDanilov példáját aki orosz katonai muholdak tervét adta el Kínának, amiért 8 évetult. (múlt héten engedték ki)Így 15 évet megspŕoltak a kínaiak. Az 24 darab is kompromisszum az oroszokkal. Az a 4 drb is elég lett volna a másoláshoz. Nyilvánvaló, hogy másolni fogják, (Lehet bármilyen megállapodás)De remélem azoroszok tanultak a múltból és butított verziókat adnak nekik….

  8. OK, igazad van. Valószínü, hogy magát a konkrét szerződést, senki nem fogja beszkennelni és kitenni. De az elöző szerződések fontosabb adatai eddig is nyílvánosak voltak. Márpedig, hogy eggyáltalán létrejöttek, továbbá, hogy mit? mennyiért? és hogyan? adtak vagy vettek.
    Az apróbetüs részek nem kerültek nyílvánosságra, de bárhol találsz adatokat, hogy mondjuk a kilencvenes ésvekbe mennyiért vettek repülőket, hajókat, rengeralattjárókat stb.
    Ha lesz szerződdés, biztos vagyok benne, hogy nyílvános lesz a fő részleteivel együtt.

  9. boki, fent felsoroltam néhány kérdést, azoknak egy kicsit érdemes lenne utánuk nézni. Ha nincs kedved, este remélem lesz annyi idő, hogy megválaszoljam én őket.
    Ezeket a kérdéseket már többször feltettem, de ime ismét:

    – A jelenleg sorozatban gyártott hármom harci repülő közül (J-10, J-11B, JH-7A), melyék minek a másolata és ezek közül mennyi az orosz eredetű?

    – A J-11B-ben ha lebontod alrendszerekre, mint hajtomű, elektronika, fegyverzet, sárkány, mi az orosz eredetű?

  10. Én csak azt nem értem, hogy ha valaki 2 fajta 5 gen gépet is reptet már, akkor miért kapar ennyire egy 4++ gépért? Számomra ez felveti annak a lehetőségét, h a kinai 5 gen gépek még a potens 4+ gépek szintjét sem érik el.

  11. Kínaiaknak sietni kell, mert már egyre lassul az gazdaságuk, multik viszik tovább a gyárakat – Vietnam, Kambodzsa…stb. Erről már a Portfólióban több elemzést is olvastam.
    Pár éve egy barátom viccből mondta, hogy, ha egy cuccon nem a „made in china” van, akkor az hamisítvány. Most mintha kezd megfordulni a trend.

  12. Szerintem meg az orosz gazdaság lassul, ezzel nem azt akarom mondani hogy a kínai nem lassul de szerintem az oroszok vannak a legnagyobb szarban.
    2008-ban 8 százalékos GDP növekedés volt most mennyi is ? 3-4?
    Eurázsiai uniót akarnak úgy hogy olcsón adják a gázt hát szerintem ezzel magukkal szúnak ki .

  13. „multik viszik tovább a gyárakat” Ez így nem igaz. Ugyanis 51% kínai tulajdon mellett kicsit nehéz lenne. Úgy igaz lehet hogy a következőt nem oda telepítik. De ha el akarnak adni a kínai piacon akkor ajánlott nem kötekedni.

  14. Szerintem valami tenhikai problemara nem talalnak valaszt, es azert kell a gep. Van sajat gyartasuk, es sajat fejlesztesu repulojuk, nem is egy, ugy hogy szerintem kopizason kivul semmi szugseguk nincs ara a nehany orosz gepre.

    az orosz gazdasag szarabul al mint a kinai, a kinaiak legalabb termelnek valamit, az oroszok csak a termeszeti kincseik eladasan elnek, ha egyszer azok elfogynak..akor jooo nagy szarban lesznek..

  15. Roni

    Ezzel nem is vitatkozok…nagyon lassul…lassan 0% lesz. Csak az irritál, hogy a volt iskolatársam kb 2 milló forintot keres havonta, pedig csak egy manager, én még saját fizetésemmel koldus vagyok Moszkvában, mindig McDonalds-t keresek. Reptéri transzfer kb. 30.000 Ft.
    De ez már más téma….Eddig is, friss video kedvenc Zvezda TV-tól, „Önnek egy TopolM érkezett!” –
    http://tvzvezda.ru/news/nocomment/content/mbr_43topol-m59_pomestili_v_2611.html

  16. C: „“multik viszik tovább a gyárakat” Ez így nem igaz. Ugyanis 51% kínai tulajdon mellett kicsit nehéz lenne.”

    A viszik tovább az nem azt jelenti, hogy hopp a Kínait becsukták. Egyszerűen nyitják a Vietnamit/Kambodzsait ami jobb feltételekket ad/olcsobban termel…. és ez az első lépés.
    A kínai ISM tán már több mint fél éve 50pont alatt van. Kína lassul. Nem kell ezt túldramatizálni, de mindenesetre egy olyan dolog amit az elmúlt ~20évben nem láttunk.

  17. Azért kell nekik ez a gép mert olyan van benne ami nekik nincs(nem csak hajtómű hisz azt magában is vehetnének)és Mackensent azért zavarja ez az üzlet annyira mert képtelen elfogadni,hogy Kína még az orosz haditechnikai színvonalon sincs…VAGY ott tart de nincs semmilyen saját szellemi termék azaz nincs kutató-fejlesztő kapacitás amiben az oroszok most is a világ élvonalába tartoznak csak az iparral vannak bajok.

  18. „Kína még az orosz haditechnikai színvonalon sincs”

    Hol élsz ember?

    Kína már Reaper szerű gépeket reptet és lassan gondolom üzembe áll a Global Hawk szerű felderítőjük is.
    2015-ig Kína a partközelbe 15 pilóta nélküli légibázist hoz létre .
    És már az új csillagrombolójukat építgetik míg az oroszoknak egy fregatt az is jövőere lesz hadrendbe abból is az első.

  19. Roni

    Sokmindent gyártanak de semmilyen adat nincs a valós képességeikről…
    Ha olyan fasza gyerekek minek nekik SZU-35S miért nincs olyan hajtóművük mint amilyen az oroszoknak 30-40 éve van?Miért akarnak S-400-at venni?Miért van egy halom olyan fegyverük ami valami orosz kicsit kikupált vagy kikupálatlan változata?

  20. Hmmm… végül is Dudinak igaza van. Mondjuk nem ennyire sarkított a véleményem, hanem kicsivel árnyaltabb, de a lényeg alapjában véve ugyanaz.
    Magyarán kína sok téren utólérte az oroszokat, sok téren túlhaladta őket és több téren pedíg még mindg jócsakán le van maradva az orosz féltől.
    Viszont a kérdéseimre még mindíg nem érkezett válasz…

    A hajtóműs lemaradással sem tudok mit kezdeni. Részemről benne van a pakliban, hogy le vannak maradva. De akkor miért nem kapnak az alkalmon, hogy megvegyék?

    Egyelőre még kivárok, hátha nekiveselkedik és megválaszol párat a kérdésekből.
    Mondjuk arra nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen radarvezérlésü légiharcrakétát denszeresítettek a sorozatgyártású Su-35-ösökhöz? Erre nem tudom a választ.

  21. Mackensen

    – Hány kínai delegáció utazott Moszkvába a gép megvételével kapcsolatba?
    – Hány orosz delegávió utazott Kínába a gép eladásával kapcsolatban?
    Szerintem csak ezért egy sem.A mostani orosz delegáció sem ezért ment hanem valami kínai-orosz konferencia része volt az üzletkötés(ezt a konferenciát felváltva Kínában és Oroszországban tartják).
    – Miért jelentene minőségi ugrást a Su-35 rendszeresítése?
    Mert az egy nagyon potens gép tele 5.gen. technológiával.
    – Nincs megoldva a Su-27 gépek cseréje?
    Volt egy hír talán itt erről a témáról de ezek szerint nincs.
    – Hány Su-35S sorozatgyártású gépet rendszeresítettek mostanáig?
    Egyet sem.
    – Hány J-11B sorozatgyártású gépet rendszeresítettek mostanáig?
    Nem tudom 100 körül???
    – Milyen redarral szerelték fel a sorozatgyártású Su-35-ösöket?
    Irbisz.
    – Milyen redarral szerelték fel a sorozatgyártású J-11B-seket?
    Nem tudom biztosan de állítólag valami saját vagy izraelit.
    – Milyen aktív radaros légiharcrakétákat rendszeresítettek a sorozatgyártású Su-35-ösökhöz?
    R-77
    – Milyen aktív radaros légiharcrakétákat rendszeresítettek a sorozatgyártású J-11B-sekhez?
    PL-12(oroszok által kínai pénzen modernizált elektronikájú R-77)

  22. „kína sok téren utólérte az oroszokat, sok téren túlhaladta őket és több téren pedíg még mindg jócsakán le van maradva az orosz féltől”

    Igazából a tendencia a lényeg. Nagyon csúnyán le fogják lépni az Oroszokat.

  23. Ha van eszük az oroszoknak a 24 db-ba nem mennek bele. Egyértelmű, hogy „technológiai transzfert” akarnak a sárgák. A másik, hogy talán megint kapnának egy fekete pontot az indiaiaktól, így még több megrendelést buknának el ott. A másik, hogy annyira nincsenek rászorulva a kínai vételre, évekre le van kötve a kapacitásuk.

  24. Oroszország 3-4%-os növekedéséhez vegyétek hozzá:
    Olajárak folyamatosan csökkentek az év során.
    EU stagnál, sőt jó néhány tagállama deficit-es (nem véletlenül közelednek a németek is Oo-hoz.).
    Iszonyatos mennyiségű orosz tőke áramlik kifele az országból, nagyrészt állami vállalatokon/bankokon keresztül, amik sorra vásárolják fel/be magukat az EU-s vállalatokba.
    Elég szétnézni szűkebb hazámban (Szabolcs-Szatmár-Bereg…), idén már a leszedett gyümölcs nagy része keletre ment vasúton, miközben 2 éve soha nem látott mélyponton voltak a felvásárlói árak, mert a ‘nagy nyugat’-nak akartuk eladni, akinek nem kellett, de cserébe az EU nem kevés pénzt fizetett annak a gazdának, aki kivágta az almafáját/szőlőtőkéjét…
    +Ciprus eddig 1,5 Mrd dollár hitelt kapott tőlük, Szerbia most kért 1 Mrd-nyit, eddig annyit lehet tudni, hogy mind2 esetben jóval kedvezőbb feltételekkel/kamatokkal adják, mint az IMF.

  25. Egy kis válogatás, miszerint már évek óta megvehetnék a gépet:

    Airshow China 2006 airshow
    Russia’s Sukhoi markets new multi-role fighter at Chinese air show
    Ria Novosti,Russia ^ | 31/ 10/ 2006
    *ttp://en.rian.ru/russia/20061031/55256972.html

    Airshow China 2008 airshow
    ..corresponding department confirmed that negotiations with China regarding Su-35 have been conducted..
    *ttp://www.kommersant.com/p895011/The_first_visit_of_President_Medvedev_to_China/
    *ttp://trishulgroup.blogspot.com.au/2008/11/airshow-china-2009-first-impressions.html

    Airshow China 2010
    Russia ready to sell Su-35 fighter jets to China
    *ttp://en.rian.ru/mlitary_news/20101116/161359301.html

    5 months ago, 2012
    Russia Close to Sign Su-35 Fighter Deal With China
    *ttp://en.rian.ru/world/20120306/171780246.html

  26. Akkor vagyük sorra:

    – Hány kínai delegáció utazott Moszkvába a gép megvételével kapcsolatba?
    – Hány orosz delegávió utazott Kínába a gép eladásával kapcsolatban?

    A fenti hozzászólásban van pár alkalom, mikor oroszok voltak kínába, ha nem is kimondottan ezért, akko is többek közt emiatt

    – Miért jelentene minőségi ugrást a Su-35 rendszeresítése?

    Erre még senki nem adott választ, de per pillanat a sorozatban gyártott Su-35 nem jelent akkora minőségi fölényt a J-11B-hez képest ami miatt kína nagyon pedálozna a típusért. Ne akarok pálcát törni a két gép közt, hogy melyék is a „jobb”. Erről fogalmam sincs. Csak azt akarom mondani, hogy ha netalán az orosz gép jobb is valamivel mint a kínai, mégsem annyival jobb ami miatt a kínaiak feladnák a hazai gyártást.

    – Nincs megoldva a Su-27 gépek cseréje?

    Meg van oldva J-11B-kel

    Továbbá:

    – Hány Su-35S sorozatgyártású gépet rendszeresítettek mostanáig?

    Négy darabot

    – Hány J-11B sorozatgyártású gépet rendszeresítettek mostanáig?

    Több mint százat.

    – Milyen redarral szerelték fel a sorozatgyártású Su-35-ösöket?

    A híresztelésekke ellentétben nem AESA radart kaptak, hanem PESA (IBRIS E)

    – Milyen redarral szerelték fel a sorozatgyártású J-11B-seket?

    Type 1478?, ami szintén egy PESA

    – Milyen aktív radaros légiharcrakétákat rendszeresítettek a sorozatgyártású Su-35-ösökhöz?

    Elméletileg R-77, gyakorlatilag nem tudom mi a fegyver jelenlegi státusza az orosz légierőben

    – Milyen aktív radaros légiharcrakétákat rendszeresítettek a sorozatgyártású J-11B-sekhez?

    PL-12, hogy ki mit és hogyan másolt fogalmam sincs, az is lehet, hogy Dudi verziója az igaz, azonban a PL-12 nem kompatibilis az R-77-tel.

  27. Ha PL-12 ügyben vesézel kb. 3 verziót fogsz találni. Az eggyik amit te mondasz, hogy orosz eredetü. A másik kettő, közül az egyik, hogy izraeli, valamint a harmadik, hogy saját.
    Mivel nem tudjuk leellenőrizni egyik változatot sem személy szerint a legkényelmesebb megoldást választom, márpedig mindenkinek hiszek:)))
    Lehetséges, hogy az orosztól is másoltak, meg az izraelitől is és bárhogy nézzük saját fejleszés is van benne jócskán, mivel eggyikre sem hasonlít.

    Ha tovább számolunk a mentén amit te állítasz miszerint van 4 átadott de még nem bevethető gép. Akkor valószínóleg ezeken még kell valamit „dolgozzni”. Tehát ha Kína számára gyártott szuhojokról beszélünk, hány év múlva kaphatnák meg, ha teszem azt ebben a pillanatban rendelnék meg?
    Gondolom gyártás szempontjából az orosz légierő prioritást élvez, tehát a kínaiak max csak akkor kaphatnak miután felpörög a gyártás és az orosz megrendelések egy jó részét teljesítették.
    Ez meg hány év múlva lesz?
    Ha a Su-35-öt és a J-11B-t töltelég gépnek vesszük emi kitölti az űrt addig míg az 5-gen szolgálatba nem áll, akko mire a kínaiak kapnának belőle már nagyon közel lenne a saját 5-gen gépük rendszeresítése.
    Még egy ok amiért ne érdekelje őket.

  28. Jó kis téma, ha megengeditek, akkor néhány gondolatot hozzáfűznék.

    Fade:
    Ha a sejtésem beigazolódik, nem csak az oroszokra fognak ráverni. Nem egészen olyan szabályok/kata-k szerint játszanak, mint a hozzájuk képest nyugati világ.

    Dudi:
    A kínaiak sok téren nemhogy az oroszokat beelőzték, hanem lassan az „USA vállára is ráteszik a kezüket” miközben udvariasan megkérik őket, hogy „adják át a széket”.
    Meggyőződésem, hogy nukleáris fegyverkezésben is közelebb áll a két nagyhoz, mint a többi „kicsihez”.

    A kínai nyersanyag potenciál elégtelen, komoly demográfiai torzulás mutatható ki a mai generációban (40 millióval kevesebb a nő él Kínában, mint ami egészséges lenne), a kínai gazdaság egy része (ingatlan szektor) erősen lufigyanús, bizonyos hírek 65 millió üres lakásról (szellemvárosokról) is szólnak.
    Ha ez mind igaz, akkor sem jobb a helyzetünk velük szemben, gondolom, hogy nem kell ecsetelnem az USA, az EU vagy az oroszok milliónyi egyéb búját-baját.

    Mac:
    Minden üzlet egyben politikai alkut is jelent. Ha Moszkva nem adja el a SZU-35-öst, akkor ideig-óráig képes lehet bizonyos eszközök tekintetében a technológiai előnyt/fölényt fenntartani. Ugyanakkor néhány téren a kínai technológia/gyártástechnológia már előttük jár, így ez igen csekély valós előnyt jelenthet Oroszország szempontjából.
    Az oroszok hosszabb távon vagy nyernek, vagy veszítenek ezzel a lépéssel, de ha nem adnak el oda ilyen technológiát, akkor hosszabb távon csak veszíthetnek az ügyön.
    Számomra a J-20 és a J-31 már maguk egy nagy felkiáltójel, amelyet csak egészen kis mértékben tompít a hajtómű kérdése. Ez ugyanis csak idő (nem sok) és pénz (annál több) kérdése. Kína eddig mindkét kritériumot simán hozza.

    Lásd Szovjetunió vs. Kína és az atomtechnológia. Végül Kína segített az USA-nak letérdepeltetni a Szovjetuniót gazdasági vonalon! (Nixon és Kína, Nixon és a petrodollár + OPEC és Szaúd-Arábia = ez a többlépcsős együttműködés nyírta ki a SZU-t.)

    Ugyanakkor ez komoly „jelzés” is a nyugat felé is: Kína az egyik legdurvább orosz gépet is megkapja instant csomagolva. Hogy másolni fogják? Nem. Továbbfejleszteni: igen.

    Az USA és a Nyugat legnagyobb gazdasági kihívóját Oroszország továbbra is kész felfegyverezni. Ha Kína tovább erősödik, akkor Moszkva még jobban „felértékelődik” ami jobb alkupozíciót is jelent a többi hatalommal szemben. Oroszország politikája olyan, mint a címere: a kétfejű sas, az egyik keletre, a másik nyugatra néz. Ugyanez volt a szovjet belső séma is egyébként, vannak olyan tradíciók (kulturális és szakrális alapok), amelyeket semmiféle „izmus” nem fog működésében felülírni, legfeljebb árnyalni.

    Ennek következménye például az, hogy Tajvan és Japán megint visítani fog további USA technológiáért illetve – Japán esetében – az erőteljesebb militarizmusért. Ez pedig garantálja azt, hogy a kínai-amerikai kapcsolatok ne legyenek „tehermentesek”, ugyanakkor India még jobban motiváltabbá válik akár további anyagi áldozatokat hozni azért, hogy tartsák a lépést Kínával. Természetesen Moszkva ebben is partner, persze nem jószívűségből, hanem egyéb megfontolások miatt.

    Nos, szerintem nagyjából ilyen motivációs mátrix állhat a „furcsa” üzlet hátterében.

  29. molni? vagy akárki?

    Ha az orszok holnap úgy döntenének hogy vesznek eurofightert akkor kapnának ?
    Vagy pl jenki cuccot? szerintem nem, de ha lehetne! vásárolna ? még csak szép.

    Kína meg vehet az orosztól mert kap, ennyi szerintem az egész.
    Nehogy azt mondja már valaki hogy szuhoj nem vizsgálna meg egy Super Hornetet ha lehetősége volna rá .

  30. Én nem hiszek ebben a PL-12 és az R-77 ugyan az dologba.
    Se kinézetre nem egyezik se a stabilizátorok se a vezérsíkok se hosszra se átmérőre se súlyra nem azonos a két rakéta. A beépített aktív lokátorok (ránézésre se azonosak) A felfüggesztési pontok teljesen eltérnek.

  31. Ha belefolyhatok egy kicsit a vitába:

    Gondolom gyártás szempontjából az orosz légierő prioritást élvez, tehát a kínaiak max csak akkor kaphatnak miután felpörög a gyártás és az orosz megrendelések egy jó részét teljesítették.

    Ha jól rémlik 2015-ig biztosan csak orosz Szuhojokkal foglalkoznak.

    Én egyébként azt is el tudom képzelni, hogy szimplán kíváncsiak a gépre, azért akarnak venni belőle. Most az a másfél milliárd dollár mi egy Kína méretű országnak? Ha újat nem is tudnak vele mutatni az oroszok, a környéken akkor is elég ütős gépnek számít, tehát annyira rosszul biztosan nem járnának vele.

  32. Mackensen

    Nem kell rajtuk dolgozni semmit „csak” pilótákat kell képezni meg harceljárásokat kidolgozni.

    A PL-12 lelke azaz a 9B1348=fejlesztett változata)aktív önirányító rendszer t(aktív radar),az adatforgalomért felelős rendszer és a navigációs rendszer az R-77-ben alkalmazottakkal megegyező amit az Agata készített el miután a kínai LENTRI önerőből képtelen volt egy ilyen bonyolult rendszer létrehozására(AMR-1)a maradék vagyis a harci rész,hajtómű,közelségi gyújtó,kormányrendszer viszont kínai gyártmány bár ezek faék bonyolultságú dolgok az előzőekhez képest.

  33. Ha az Oroszok belemennek a kis mennyiségbe a kínaiak hülyék lennének nem venné és átvizsgálni (de ezt máraz első pletykáknűl is leírtam hogy a mérnököket érdekli a dolog a magát a légierőt nemigazán) már akkor is csak mérnökök beszámolója vólt hogy ők örülnének neki mert új technológiákat ismernének meg. (De nem másólnák mert fölödleges lenne max 1-2 rendszert használnának kiindulási pontnak de az nem másolás csak ötletmerítés…) De aki nem hisz nekem ne higgyen (Végül is a J-31 valódiságát az első ponyvás képek elött megmondtam hajtóművestől kategóriástól ahogy azt is hogy még idén vas lessz a hordozón (fogadtam is 2 emberrel aszthiszem unszolásra) De rombolók és freegatok terén is jósóltam már mindig hejesen hónapokkal előrre pontos dátummal (nem azért mert jóstehetségem van hanem mert olvasom a Kínai sajtót ahol a híresztelésekkel ellentétben nem hazudnak a népnek nagyon úgy tünik az már más kérdés hogy úgynéz ki hogy rajtam kívűl más nemigen olvassa) Ja a JF-17 fejlesztés a J-10B fejlesztés is jóslat volt (igaz azok befutását 1 hónappal korábbra mondtam) de szárazföldi egységek terén is amit mondtam mindig bejött.

  34. A hivatalos Kínai sajtó lehozza mindig minden nagyobb fejlesztés befutási idejét kerk perec hónapokkal azelött hogy meglenne a bemutatás (valszeg azért merik mert olyankor már késsz a vas) de akkor is a hivatalós bemutatót vagy a direktbe kiszivárogtatott képek elött pár hónappal már hétre pontos dátumot írnak a bemutatókra beszerzésekre egyebekre (és ez tény)

  35. Az USA gazdaságilag, Oroszország pedig katonailag segíti Kínát szuperhatalommá válni. Mindkettő persze a másik ellen.
    Vajon Ázsia vagy a Nyugat aratja majd le a babérokat végül?

    Az oroszoknak mindkettő végeredmény jó lehet, a lényeg, hogy ők kimaradjanak a sárga-jenki szkanderből, ha élessé válik a dolog. Vagy majd a győztes oldalán belépnek… ;D

    Ekkora tét esetén mit számít az néhány repzi, nem?

    Nyilván a SZU-35 nagyobb katonai/technológiai potenciált képvisel mint bármelyik jelenlegi kínai gép, de jelzem én is: ne eszközben, hanem rendszerben gondolkodjatok. És a fejlődés sehol sem áll meg, még Kínában sem.

  36. Ha az Unió átvészeli ezt a válságot amiben jelenleg van és megerősödve jön ki belőlle akkor nagy eséjjel az EU is gyöztesen jön ki ebből a párviadalból nem csak az oroszok (akiknek nem is kell sehova állni őnekik a hintapolitika tökéletes megoldás és még a túlbillenéstől se kell tartaniuk) Az Eu meg ha kicsit elszakad az USA-tól vagy az USA az Eu vérétől már jól járt. (De vannak ügyes emberek itt Európában is)

  37. Off de hidjétek el hogy gőzerővel halad egy közös Eu hadsereg felállítása (aminek célja nem az hogy váltsa a tagállamok jelenlegi hadseregét) hanem az hogy egy viszonylag kislétszámű gyorsreagálású ütőképes erőt hozzanak létre (természetesen humanitárius céloktat szolgáló közepes létszámú erővel) És ez nem egy teljes komplett értékű hadsereg lessz (mert a légiszállítási képességet máshogy oldják (majd meg ahogy a távoli légibevetéseket is) A kezdeményezés elfogadtatása a katasztrófa elhárítással fog kezdődni (víztisztítás kutatás-mentés békefentartás) és csak utánna jönnek majd a Harcoló alakulatok. Csak még túl sokan hisznek a NATOba ami gáncsot nyom folyton mindennek.)

  38. És félre értés ne essék nem az EUFORról beszélek az csak az alap ami egy valójába elvetélt (Nevében lehet marad de ez se biztos egy de ha marad egy teljes átalakításon esik majd át minden téren újjászervezik és átdolgozzák) ON

  39. Szerintem:

    1. Én az EU-ban nagy fantáziát nem látok, egy rossz vicc az egész…
    2. Kína még egy darabig jönni fog fölfele, a nagy kérdés az lesz amikor elérik a nyugati színvonalat (fejlesztésekben), akkor utána, hogyan tovább??? Másolni se egyszerű, de újat kitalálni még nehezebb. Kíváncsi leszek rá, hogy mekkora arrafelé a kreativitás.
    3. Az USA gazdasági értelemben nem lesz már szuperhatalom, ezt a címet bukta. (Jelenleg az EU az első GDP-ben). Katonai értelemben viszont még jó pár évtizedig vezető hatalom maradhat.
    4. India, Pakisztán, Dél-Afrika bukni fognak, Brazília megerősödik.
    5. Irán nem tud majd kitörni a regionális szerepből. Sosem lép majd ennél a szintnél feljebb.
    6. Németország EU-val vagy anélkül is de Európa vezető hatalma lesz. Anglia, Fro. mind nagyon lemaradnak tőle.
    7. Ha politikai változás történik Németországban akkor létre jöhet egy német-orosz szövetség. Szerintem ez jót tenne Európának.
    8. Az oroszok stabilan megállnak majd a lábukon és boldogan lesznek a nevető harmadikok Kína és az USA mellet. Ők csak jól járhatnak az elkövetkező évszázaddal. (Már ha marad a „Putinizmus”)

    A Szu-35S/BM meg szerintem a jelenlegi legmodernebb 4gen gép. Kína szerintem kíváncsi lenne a hajtóműre, a radarra, és a kompozitokra. Szerintem értékes információ lenne a számukra!

  40. Szerintem ezen kár annyit agyalni. Szinte biztos, hogy mind a három pillér fennáll. Az orosz, az izraeli és a saját fejleszét is.
    Ez azonban nem válltoztat azon a tényen, hogy kína nem fog su-35-öt vásárolni.
    Majdnem elfelejtettem, a multkori eladási sajtóhisztéria már a kínaiaknak is sok volt és hivatalosan cáfolták az üzlet létét.

    http://www.centurychina.com/plaboard/uploads/NoSu35.jpg

    A kínaiak általában nem kommentálnak semmi ilyesmit hivatalosan, de ez már nekik is sok volt.
    Ahogy tellnek az évek, egyre csökken a valószínüsége a vásárnak.

  41. fip7 Majdnem mindenben eggyet értek veled a Német-Orosz egymásnak borulásba nem (nem azt mondom hogy nem elképzelhető egy bizonyos szintű közeledés mert ez van és lessz de szövetség erőssen kétséges az Orosz jól meg van az érdekövezetében jelenleg senki se háborgatja a közeljövőbe se valószínű Eu inkább csak üzlet számára és tanulás.
    – Az eu nem egy rossz dolog csak sokan nem értik a lényegét és keverik egy európai egyesült államokkal. Miközben nem az és soha se vólt tervben hogy az legyen inkább egy gazdasági szövetség közös érdekérvényesítő képességgel (és majd egyszer egy közös valódi expedíciós és végvidéki hadsereggel az államok hadseregei mellett) Amúgy nekünk magyaroknak a nemzeti problémáink orvoslására a egy tökéletes gyógymód lenn. A probléma vele hogy bár önellátó lehetne (ha a szénhidrogén felhasználást vissza tudná szorítani) és mellett jelentős mennyiségű exportra lenne képes termelni és folyamat pozitívba maradni (elméletileg) Gyakorlatilag ahhoz az Osztrák Magyar Monarchiához kellene hogy húzzon és nem Róma mániázni még mindig (esetleg egy görög városállamszövetségi struktúrát felvenni legalábbis az alapjait) de hogy mi lesz az út??? Jelenleg a regionalizáció a cél amihez nekünk tapsolni kellene (mert a kárpátmedence az egy régió lenne.)

  42. fip7

    Ha megengeded, reagálnék egy-két dologra:

    Az USA gazdasági értelemben nem lesz már szuperhatalom, ezt a címet bukta.

    Ez így ebben a formában nem igaz. Ha az EU egy országnak veszed, akkor igen. De hivatalosan nem az, csak egy közösség, „semmi más”. Amiben ugye Te se látsz fantáziát. Az meg magába, hogy egy országnak/közösségnek nagyobb GDP-je van, az nem jelenti egyből azt, hogy versenyképesebb is. Kínáé például nagyobb, mint Japáné, versenyképesebb? Nem. Nahát ki gondolta volna (Molnit idézve).

    Anglia, Fro. mind nagyon lemaradnak tőle.

    Jelen pillanat oroszok francia elektronikával tömik tele a harckocsijaikat, és helihordozó deszant hajókat is tőlük vásárolnak, ami azt bizonyítja, hogy export szintjén is versenyképesek. Arról nem is beszélve, hogy az angol és a francia haderő jelen formájában a top7 között simán megállja a helyét külön-külön is. Gazdaságilag meg mindhárom állam kb. egyazon szinten van, nem hinném hogy olyan hűde nagy, százmilliárd eurós visszaesés következne be a két említett állam bármelyikében rövid vagy közép távon.

    A Szu-35S/BM meg szerintem a jelenlegi legmodernebb 4gen gép.

    Ha most Molnit akarnám megint idézni, azt mondanám érveket várok. Mit tud a Su-35, amit mondjuk a Rafale, vagy a Typhoon nem? Direkt nem amcsi gépet írtam, mert abba úgyis belekötne valaki, pedig hozhattam volna az F18SH-t is.

    A többi leírt észrevételeddel nagyjából egyetértek.

  43. szittya88

    Szerintem mindenki ismeri már a szkeptikus álláspontomat az EU-val kapcsolatban és az okait is. Most például az EU GDP-ének mindössze 1%-át kéne elosztaniuk. Nah, sikerült nekik? Nem igazán…
    Én egyszerűen úgy érzem, hogy az EU egy üres valami, ami nincs megtöltve valódi értékekkel és tatalommal. Szerintem ez a multinacionális cégek Európája, nem a miénk. Pedig anno ez is egy pozitív dolognak indult…

    Az EU-val kapcsolatban én az egyetlen pozitívumnak a vámuniót látom. Ebből is az ipari ami nekünk fontos, az idetelepült német tőke miatt.
    Oroszok is hívtak minket a saját vámuniójukba, szerintem oda is be kéne lépni ha ez lehetséges. Fontos mezőgazdasági felvevő piacunk. Ráadásul ez az ide települt német tőkének is piacot nyitna keletre. Szóval nekem ezek szimpi dolgok.

    A német-orosz összeborulást pedig elsősorban én is gazdasági téren látom. Német iparnak egy nagy piac Oroszország, Németország meg az orosz energiahordozóknak nagy piac. Ezek a fő vonalak, de szerintem idővel mélyülne a dolog. Én abban reménykedem, hogy a kettő között „rekedünk” mint „kompország”, mert ha így lesz az pozitív változást hozhat az életünkbe.

  44. @drone:

    „Jelen pillanat oroszok francia elektronikával tömik tele a harckocsijaikat, és helihordozó deszant hajókat is tőlük vásárolnak, ami azt bizonyítja, hogy export szintjén is versenyképesek.”

    Igaz. Viszont más oldalról nézve ez azt jelenti, hogy ha a gyártótechnológia megszerzéséhez az oroszoknak meg kell vennie 4 hajót, akkor megveszik – hogy aztán maguk gyártsák őket legalább ezen a színvonalon. (Mások hitére tekintettel egy kis kitérő: a csórók nem fizetnek ki zsebből négy ilyen hadihajót… :D) Azaz a versenyképesség nagyjából eddig tartott. Jó üzlet, de egyben öntökönszúrás is volt francia részről, bár ezt ők is tudták előre.

  45. 3. Az USA gazdasági értelemben nem lesz már szuperhatalom, ezt a címet bukta. (Jelenleg az EU az első GDP-ben). Katonai értelemben viszont még jó pár évtizedig vezető hatalom maradhat.

    Nézz meg XY iparágat és nézd meg, hogy milyen cégek a vezetők. Mondjuk nézd meg a gáz/olajipart, hajógyártást és repülőgépgyártást csak így élből. A Boeing név az ugye azért mond valamit? Hát az, hogy General Electric vagy Pratt&Whitney…? Hova is szállítanak különféle turbinákat…? Hát a jenki hi-tech elektronika…? A Westinghouse név mit mond neked? Hogyhogynem a cég ahol dolgozom többnyire EUs vagy jenki műszer/irányítástechnikában gondolkodik…? Ennyit arról, hogy kit és mit sajnálsz le. A kínai mágnesvasút és sok más minden is annyíra kínai, hogy épült, de nem általuk. A szürkeállomány és az ipar az mögötte nem kínai… (még)

    Hogy kik ezek vetélytársai? Hm… Bosch, Siemens, meg valami angol cég – házi feladat megkeresni, hogy kire gondolok – csinál olyan hajtóműveket a királykategóriában, amik vetélytársai a jenkinek. Hol is van ezeknek valódi konkurenciájuk…? Ennyit a lesajnált jenkikről meg EU-ról.

    Olyan vicces, hogy a döglődő USA gazdaságról meg arról, hogy nem vezető hatalom itt a HTKA-n osztja az észt a soka fikanick, de valahogy mégis az ottani mérnök keres 100k USD/évet és adják el a cuccaikat ide, vagy hozzák a technológiát ide és nem mi. Csak nekem van már elegem az ilyen bafaszságok hajtogatásából? Kicsit olyan érzésem van, mintha a még mindig azt várná valaki, hogy a „gaz iperialisták most megszívják”. Skacok ez 20+ éve sem jött be…

    A Szu-35S/BM meg szerintem a jelenlegi legmodernebb 4gen gép.

    Bár tudnám, hogy ezt mire alapozod. Ott kezdődik, hogy egy rendszerbe sem állított gépet hogyan hasonlítasz össze egy olyannal, amiből több száz repült… Hány orosz vadászban van pl. AESA radar, vontatott radar csali, és n+1 más dolog…? Esetleg pl. hajtóműveket milyen fajlagos paraméterek mentén mérnéd össze? Hát mást…?

    @drone

    Ha most Molnit akarnám megint idézni, azt mondanám érveket várok.

    Amen atyám.

  46. Igaz. Viszont más oldalról nézve ez azt jelenti, hogy ha a gyártótechnológia megszerzéséhez az oroszoknak meg kell vennie 4 hajót, akkor megveszik – hogy aztán maguk gyártsák őket legalább ezen a színvonalon.

    Ja persze, ctrl+c meg ctrl+v és mehet a gyártás. Vagy nem…

  47. drone

    1. USA-s részhez. Az EU-nál a cél (Most) egy USA féle modell. Ez jó alap az összehasonlításra, bár ha mondjuk a lakosságszámot is megnézzük azért elég erősen látszik az USA fölénye. Viszont ez nem tart örökké! Gazdasági értelemben Kína le fogja hagyni az USA-t, és ha az USA nem küzd meg az adósság válsággal lejjebb is csúszhat. EU-nál szintén az amúgy értéktelen adósság a fő probléma kör. Ezt a terhet görgeti a gazdaság itt is, ott is. Ezt csak a „jóléti állam szent tehenének levágásával” lehetne leküzdeni. Ez meg önmagától nem következik be, aki ezt megpróbálja azonnal bukik. Szóval hitelből él jól a nyugati világ, csak egyszer eljön az a pont amikor ez finanszírozhatatlan, mind magán, mind állami részen. Kipukkad a lufi és jön a zuhanás. (ha minden így halad tovább)

    2. Anglia, és Fro. is mind finanszírozási válsággal küzd. Faragják a költségvetéseket de nem eléggé, közben Németország viszi a hátán az EU-t és még így is növekszik. Ráadásul se az Angol, se a francia politikában nem látok egy világos jövőképet arra nézve, hogy „ez lesz a jó út ezen indulunk el”. Lövésük nincs arról mit kéne tenni, közben Németország halad előre…

    3. Szerintem a SZU-35BM azért modernebb, mint a többi 4gen gép, mert jobb a radarja (Irbis-E), rendelkezik egy új fejlesztésű ECM-el(KNIRTI SAP-518), és nagyon komoly repülési paraméterekkel bír, akár a hatósugarat, akár a tolóerő tartalékot nézzük.
    Az SH szerintem a második legjobb 4gen gép, mert a repülési paraméterei és a radar teljesítménye elmarad az orosz típusétól, bár nagyon közel áll hozzá.
    Az EF szerintem még kategóriában is más. Szerintem hajtóműben, radarban, infravörös érzékelőben, hatótávban nagyon le a SZU-35BM től maradva. Nem egy kategória szerintem.

  48. Az hogy az Orosz föderációnak adjuk el a mezőgazdasági termékeinket és az élelmiszer iparit az unionak nem lenne gond (csak mi játszottuk túl megint magunk és rugtunk mindent és nem azért mert azt mondták hogy azt kell csak már megint mi akartunk az éldiákok lenni miközben hülyeséget csináltunk megint.) Arcoskodás meg a mi mindenben 100% ig benne meg a megfelelni…
    Az hogy az Eu a multiké lenne nem mondanam Hogy Mao a multiké az igaz de az állam nem támogatta támogatja a kis és közép válalkozásokat (akkor az UNIO miért tegye helyette vagy miért?) Ha az állam támogatná az unio is támogatná (jutna rá forrás) de ha a Magyar államnak nem fontos az Unionak minek legyen az. Az unio nem támogat olyat amit az állam maga se támogat (ezért van a sok felesleges pénzlehívás) mert a magyar állam beképzelte hogy majd ő támogat ezt meg azt az unió meg amazt De ez nem így megy hanem úgy hogy amit támogat az állam azt támogatja az unio is (mert az lenne a normális hogy az állam a prioritást támogatja) de mi már megin másképp gondóljuk a dolgokat mint ahogy az le van írva meg van beszélve… Az meg hogy lassú jó hogy lassú (majd lessznek reformok lessz ez gyorsabb is) De sok tagállamot nem zavarja annyira hogy lassú mert nem az unios összegre csorgatják a nyáluk (persze mindenki probál nagyobb szeletet a trortából megy a vita meg minden) de valójában még van az előző kasszábba is ugyhogy nincs elkésve semmivel.

  49. Az adóság válságot meg csak egy egységes nemmel lehetne semlegesíteni ha a komplett europai közösségnél betellik a pohár és aztmodja szarok a bankokra nem fizetek max annyit amennyit felvettem megoldódik a probléma (Csődbe megy csődbe megy kit érdekel) Ja hogy akkor nem lessz több hitel ki nem szarja le új adósság se lesz legalább. Amennyi metőcsomag cimén ki lett utalva azt az állam is kihitelezhette volna a gazdaságának alacsony vagy 0 kamatra. Vagy akkor ne mentőövet adott volna a bankoknak meg mentőcsomagot hanem vásárólta vólna fel a részvényeit máris nem ablakon kidobott pénz hanem üzleti befektetés. (Ja ogy akkor a bankoknak nem kellett vólna a mentőcsomagok mert kiderül a turpisság…)

  50. Molni

    20 éve hol volt a mostani eladósodottság? 20 éve miért működtek azok a jóléti államok amik most nem? Ezen kéne elgondolkodni… Senki se azt írta, hogy máról holnapra behal a nyugat, hanem azt, hogy 20 év múlva már fordul a kocka és ha nem találunk ki valamit lecsúszhatunk.
    Ez sem azt jelenti, hogy Afrika vagy Dél-Amerika nagyobbik részének a színvonalát hozzuk majd, hanem azt, hogy a mostani kényelmes nyugati világ szűkösebb lesz. Simán visszaeshet nyugaton az életszínvonal egy 20-30 éven belül a mostani magyar szintre… Hidd el nekik az egy katasztrófa lenne, egy Afrikai államnak ez a szint meg a megváltás. Ez csak nézőpont kérdése.

    A nagy cégek meg ma már multinacionálisak. Nincs összefüggés az állam és köztük.

    Az USA hadipari hanyatlásáról meg egy szót nem írtam, a nagy amcsi fegyvergyáraknak mehet még jól attól, hogy a fél ország meghúzza a nadrágszíjat. Az a baj, hogy te a cégek pár 10 milliárd$-ban gondolkozol a nagy országok és bankhálózatok több száz milliárdjához képest. Ez nagyságrendi különbség!

  51. szittya88 szerint:
    2012. november 26. hétfő @ 22:36

    Ebben teljesen egyet értünk. Németországban volt az, hogy az egyik bankot mentőcsomag címén államosították, és kiderült, hogy mindenféle elfekvő számlán több pénzük van , mint amit a mentőcsomagban igényeltek!!! De hát pont ezért mondom, hogy a multik uniója ez. Azt csinál többnyire az EU vezetése amit a nagy cégek bankok vezérei diktálnak nekik. Nem véletlen az se, hogy nem a Barroso, hanem a nemzetállami vezetők próbálják megoldani a problémát.

  52. Szerintem a SZU-35BM azért modernebb, mint a többi 4gen gép, mert jobb a radarja (Irbis-E),

    Ezt mi alapján mered kijelenteni…? A papíron csúcsszuper Tor légvédelmi rendszert az izraeli ECM úgy fektette meg pár éve, hogy csak vakarta a fejét a túlodal, hogy mi volt… Hányat adtak át ebből a radarból? Hány üzemóra van benne…? A jenki AESA radar statját házi feladat megkeresni.

    rendelkezik egy új fejlesztésű ECM-el(KNIRTI SAP-518)

    Miért? A jenki ECM fejlesztés talán megállt 20 éve? Az ugye feltűnt, hogy míg 20 éve a világ összes „átlag” F-16 gépe ECM podra volt szorulva, de ma már a mezei, „sima gerincű” Sólymokon is van integrált ECM. Ez szerinted miről árulkodik…? Hát azt vágod, hogy a Growleren milyen szintetizált antennarendszer van sanszosan, ami teljesen egyedi…?

    és nagyon komoly repülési paraméterekkel bír, akár a hatósugarat, akár a tolóerő tartalékot nézzük.

    Az SH-t tényleg felülmúlja repteljesítményben. Igen. Viszont hol van +/90 fokos HOBS képesség? Az R-73 még mindig csak +/- 45 fok. Nemrég homályosítottak fel, hogy a +/- 60 fok még mindig csak terv, vagy legfeljebb cékövetés, de nem célbefogási érték…

    Az SH szerintem a második legjobb 4gen gép, mert a repülési paraméterei és a radar teljesítménye elmarad az orosz típusétól, bár nagyon közel áll hozzá.

    Tartós AoA értéke magasabb az SH-nak, bár ennek sok haszna szerintem nincs. „Erőben” tényleg jobb a Flanker, de nehogy már csak emiatt legyen ez a császár, mert röhögőgörcsöt kapok.

    Az EF szerintem még kategóriában is más. Szerintem hajtóműben, radarban, infravörös érzékelőben, hatótávban nagyon le a SZU-35BM től maradva. Nem egy kategória szerintem.

    Szintén megkérdem. Mi alapján jelented ki ezt öcsém…?

  53. Ki nem szarja le…?

    Még egy kiegészítés. Egyesek mintha annak szurkolnának, hogy az USA gazdasága dőljön össze. Csak egy kérdés. Jó volt az a világnak a ’30-as években? Jó volt 2008-ban? Tehát mitől lenne nekünk jó ez…?

    Félelmetes, hogy egyesek mennyire buták…

  54. molni

    Ha jól tudom, az első és a második Mistral nagyobbik részét Franciaországban, az utóbbi kettő 60 és 80 százalékát viszont már Oroszországban építik meg, azaz mind a négy gyártásához lesz közük. Cinikus erre akart rávilágítani, hogy a gyártósor meglesz, és kedvük szerint gyárthatnak majd az oroszok további hajókat, ha akarnak. Csak hát ez meg ugye pénz kérdése, ami meg másra is kell.

  55. Lehet hogy egyszerű amit írtam (de a bonyolúlt a csűrés csavarás ugy néz ki csak egyre nagyobb adósságba vezet) akkor miért ne lehetne a legegyszerübet is megpróbálni. Miért ne lehetne megoldás.

    Akkor csak neked, mert a gondolkodás nehez megy.

    A hitelek egy része használati dolgokban fekszik, autó, kocsi, stb. Akkor ezeket a javakat hogyan is kapta valaki? Ki fizette ki? A pénzintézetek alkalmazottai? Ezek után milyen hitelt ad bárki, ha itt a példa, hogy nem kell visszafizetni semmit…?

    Valahol csodás, hogy alap összefüggéseket sem gondolsz végig. Sajnos az átlagválasztó ilyen barom és akkor el lehet csodálkozni, hogy országunk miért tart ott ahol.

  56. Nem beszélt senki lakossági hitelekről (amit szabad Jupiternek…)
    A lényeg a mentőcsomagokon volt és hogy a bankokból akik hitelekkel foglalkoznak metőcsomagok helyett részesedést vásárólni kellett volna az államnak. Azt hogy egy állam hitelt vegyen fel be is lehetne tiltani (be is kellene) Csak az előtt rendezni kéne a jelenlegi adósságot ha kell drasztikus módszerekkel is. Egy állam egy másik állam ellen vívhat háborút de egy céggel szembe semmit se tehet. Pedig a cég is csak egy fogalom. Eggyetlen egy cégnek se szabadna hogy államok felett álljon. Hogy államoknak cégek diktáljanak. Az állam a közösségé. És a közérdek mindenek felett áll (ha már demokrácia)

  57. Ha az átlag választó barom (akkor te mégis miért azt a rendszert éljenzed ami a barmoknak adja a kezébe az irányítást?) Vagy valójában az egész csak duma és csak azért kardoskodsz mert neked személyszerint jó? (Tényleg jó?) Nem hiszem mert akkor nem így beszélnél. (egy tanács néha tisztázni kell magadban a dolgokat)

  58. molnibalage

    Nem tudom, hogy hol láttál nálam szurkolást, ki az a hülye aki a saját csapata ellen szurkol??? Én csak elismerem, hogy az ellenfél jó játékosokat vásárol és valószínűleg lenyom minket a következő idényben. Ezt aggódásnak hívják mifelénk.

    „Szerintem a SZU-35BM azért modernebb, mint a többi 4gen gép, mert jobb a radarja (Irbis-E),

    Ezt mi alapján mered kijelenteni…? ”

    Te mi alapján jelented ki, hogy az SH radarja jobb??? Papíron nem tud többet, és szerintem ez az a szint aminél senki nem lát lejjebb. Vagy talán részt vettél a fejlesztésében, hogy így ismered? És az oroszéban? Papíron jobb és ez biztos. A többi csak feltételezés…

    „Miért? A jenki ECM fejlesztés talán megállt 20 éve? Az ugye feltűnt, hogy míg 20 éve a világ összes “átlag” F-16 gépe ECM podra volt szorulva, de ma már a mezei, “sima gerincű” Sólymokon is van integrált ECM. Ez szerinted miről árulkodik…? ”

    Arról, hogy nem néztél utána annak, hogy van beépített ECM is a SZU-35BM-en.
    Az ECM pod képességbeli pluszt ad, de van ezenkívül egy másik ECM podja is kifejezetten 1 GHz-es és a 4 GHz-es hullámhosszra.(KNIRTI SAP-14)
    A KNIRTI SAP-518 ECM pod 5 GHz és 18 GHz tartományban működik a leírtak alapján.
    Lényegében egy F-18G feladatkörre is használhatóvá akarták tenni a gépet. Gondolom ez részben sikerült is.

    A repülési adatoknál pedig nem csak a manőverező képesség fontos, hanem mondjuk a hatótáv is. Ebben szintén jó a SZU-35BM.

    EF 2000-hez.
    A hajtóműnél szerintem a tolóerő/tömeg arány fontos:
    EJ200: 9.175:1
    AL41F1: 10.87:1
    De például az orosz gép ezzel a hajtóművel képes hangsebesség fölött repülni utánégető használata nélkül is. Az EF ezen képessége eléggé kérdéses.
    Tudtommal az orosz gépnek plazmás gyújtási rendszere van, az EJ200-asnál ilyenről nem olvastam.

    A radar teljesítménye szintén jobb az orosz gépnek. (papíron).
    Hatótávban is jobb az orosz, a tolóerő vektoros hajtómű miatt pedig manőverező képességben is.

    ” Mi alapján jelented ki ezt öcsém…?”

    A fent leírtak alapján jelentem ki, akár tetszik neked, akár nem;)

  59. Amúgy a barom igen hasznos állat dolgozik tejet ad húst trágyát a földnek. Szerintem sokkal hasznosabb állat mint a bagoly :D az csak a mezei egereket fogja meg meg a denevéreket és teleköpköd néha mindent betegségeket terjeszthet mégis a tudás tanulás jelképe. Érdekes a mai világ.

  60. molnibalage

    „Akkor csak neked, mert a gondolkodás nehez megy.

    A hitelek egy része használati dolgokban fekszik, autó, kocsi, stb. Akkor ezeket a javakat hogyan is kapta valaki? Ki fizette ki? A pénzintézetek alkalmazottai? Ezek után milyen hitelt ad bárki, ha itt a példa, hogy nem kell visszafizetni semmit…?

    Valahol csodás, hogy alap összefüggéseket sem gondolsz végig. Sajnos az átlagválasztó ilyen barom és akkor el lehet csodálkozni, hogy országunk miért tart ott ahol.”

    Ma esti rejtvény neked:
    „A hitelpénz a pénzkölcsönadás és -vétel melléktermékeként egyre növekszik; ezt a következő példa is szemlélteti: Mondjuk egy bankban letétbe helyezünk egy bizonyos összegű aranypénzt és azt a bank kölcsönadja valakinek azzal az ígérettel, hogy ő azt egy jövőbeli meghatározott időben egy kis extrával majd visszatéríti. Ebben az időben ez a személy ezt a pénzt rendes pénzként használhatja, de mivel ez még mindig a mi pénzünk, így mi is használhatjuk, mondjuk valami költségünk kiegyenlítésére utasíthatjuk a bankot, hogy a számlánkról egy másikra tegye azt át. Esetleg ezt egy csekk megírásával intézzük el. Ebben az egyszerű példában tehát két személy egyidejűleg használta ugyanazt az aranypénzt (valóságos értéket). Úgy tűnhet talán, hogy a kölcsönadás során pénz teremtődött. Egy lépéssel megtoldva kis történetünket, a kölcsönvevő egy boltban elkölti a kölcsönvett pénzét és a boltos letétbe helyezi azt a bankban, így ismét kölcsönadhatja valaki másnak, aki ismét csak pénzként használhatja. Ekkor már három személy használta az eredeti letétünket, és ez mehet csaknem a végtelenségig. A kölcsönvevő minden esetben ígéretet tesz arra, hogy a kölcsönt egy kis extrával megtéríti és minden esetben úgy nézhet ki, mintha valami új pénz jönne forgalomba. Ezt a látszólagos pénzt hívjuk hitelpénznek, magát a folyamatot pedig a pénz multiplikátor-hatásának. A felügyelő hatóság a bank által kikölcsönözhető pénz mennyiségének meghatározása által befolyásolhatja a pénzkínálat mértékét és ezzel a gazdasági folyamatok egészét. Ennek a látszólagos pénznek az értékét a meghatározott időbeni visszatérítésre tett hitelképes ígéretek adják. A hitelpénz általában a más formájú (mint rendeleti, vagy áru-) pénzzel párhuzamosan létezik akárhol, ahol bankszerű kölcsönzés történik, és annak melléktermékének tekinthető. Elvileg ezek az ügyletek bankok nélkül is lebonyolíthatóak, de a bankok szolgáltatásai a kölcsönökkel kapcsolatos kockázat felmérésével és annak kezelésével bizonyos fokú állandóság nyújtására is kiterjednek.”

    Akkor most, mennyi az ígéreten kívüli valós fedezett???
    Hányan is használjuk ezt az egy egységnyi valós fedezetet???
    Hogy lesz egy egységből sokk egységnyi adósság valós érték hozzáadása nélkül???
    Miért alapfeltétel a növekedés a hitelek visszafizetésénél?
    Szólj ha sikerült összerakni ezen bonyolult összeesküvés elméletet :)

  61. Te mi alapján jelented ki, hogy az SH radarja jobb???

    Látom még az sem jutott el szürkeállományodig, hogy az SH flotta százas nagyságrendben használ AESA radart több, mint fél évtizede. Megint egy olyan radarról jelented ki, hogy jobb, ami szinte be sincs igazán fejezeve, sorozatgyártott példányai nem léteznek sorozatgyártott gépeken

    Akkor mégis mi a péklapát alapján jelented ki, hogy jobb…? A megbízhatóságáról nulla adat van barátom egy olyan rendszerrel összevetve, ami már tutira százezer órás nagyságrenben volt nyúzva, hajófeldélzeti környezetben és már más gépeket használt radarral közös blokkjai vannak. Most fejlből csak arra emlékszem, hogy 1 m2-es felületre 150 km-es észlelési távot adtak meg a Hornet radarjára égháttér esetén.

    Továbbá mikor is volt olyan, hogy a szovjet-orosz elektronika jobb volt, mint a nyugati csúcs? A Zaszlon radart leszámítva úgy 40+ éve…? 10+ év herevakarás és 15-20+ év lemaradás után ki ne találd már, hogy utolérték a jenkiket mert csak mosolygok. A Szu-27 NIIP radarjának földháttérben a paraméterei kb. a harmadát / negyedét sem érte el az F-15 ’80-as évek beli AN/APG-63 radarjának, nemhogy az AN/APG-70-esnek… A földháttérben távolodó célt Irak felett 100+ km felett látták. Igen, a terep sík volt, de akkor is… (MiG-23-as gépek voltak.) Még Szerbia/Koszovó hegyvidéki területén is 60 mérföldről észlelt közeledő MiG-29-est, földháttérben. A Szuhoj radarjánál ugyanez F-16 méretű célra ~20 km… Nos, ezt a hátrányt igen, ‘biztosan’ varázsütésre eltüntetik, mikor már Kína is inkább saját elektronikát fejleszt, mert szerintük az már jobb, mint az orosz…

    A jenkik a ’80-as években 3 méteres (!) SAR felbontást értek el 15-20 km-es távolságból a PSP processzorros radarral az F-15-ön, bár elismerem, hogy ebből csak a Sas flotta töredékére jutott, de vadászgépen volt ilyen, aztán az F-15E-n. Na, ez volt 30 éve… Akkoriban olyan radarokkal repült a MiG-23 flotta, amire az ukrán zsoldos pilóta mondt azt, hogy „ballaszt”, meg földháttérben való képeségei jelképesek voltak. No comment…

    Papíron nem tud többet, és szerintem ez az a szint aminél senki nem lát lejjebb. Vagy talán részt vettél a fejlesztésében, hogy így ismered? És az oroszéban? Papíron jobb és ez biztos. A többi csak feltételezés…

    A fejlesztések történelmét a régi képességeket azért a jelek szerint azért mélyebben ismerem, mint te, pedig én is csak alapszinten mozgok. Csak én nem hiszek a népmesékben…

    Arról, hogy nem néztél utána annak, hogy van beépített ECM is a SZU-35BM-en.

    És ebben mi a meglepő? Az F-15 gépeken 35 éve van, az első integrált ECM készletet 1977-ben építették be. Az előtt boruljak le, hogy végre mára elérték azt a szintet miniatürizálásban, amit 35 éve vágtak a jenkik…? Ja, és a Szu-27 nagyobb, mint az F-15…

    Az ECM pod képességbeli pluszt ad, de van ezenkívül egy másik ECM podja is kifejezetten 1 GHz-es és a 4 GHz-es hullámhosszra.(KNIRTI SAP-14) A KNIRTI SAP-518 ECM pod 5 GHz és 18 GHz tartományban működik a leírtak alapján.

    A Sas ECM rendszere ’77-től már átfogta a 2-10GHz tartományt, az ALQ-135B óta meg a 2-20GHz tartományt. És ugye van a gyak. soha nem használt kábelezése és külső szárnyfelfüggesztési pontja, ahova mehet ECM pod. Kétüléses gépeken a gépek legalább egy részének a CL pontja is kábelezve van, de ezek sanszosan elavultak, hiszen az ECM podból azóta kb. két újabb generáció van, és amennyire tudom, ezt a részét a gépeknek nem kábelezték újra, és azt sem tudom, hogy az új podokkal tudnának -e kezdeni bármit a gépek. Szükség nincs rá, egyetlen USAF gép sem ment harcba soha ECM pod-dal. Izraeli igen, de sajáttal és nem a szárny külső gerendáján, hanem az gép orrán oldalt.

    Lényegében egy F-18G feladatkörre is használhatóvá akarták tenni a gépet. Gondolom ez részben sikerült is.

    Asztalt csapkodom a röhögéstől. A Prowler/Gworler gépek nem véletlenül vissznek több konténert, mert mindegyik más hullámsávot fed le. A Growler gépeken nézd már meg, hogy hol és milyen antennák vannak és gondolkodj el azon a szintetizált antennrendszeren, amire utaltam. Hol vannak hasonló anennák és és konténerek a Szu-35-ön? Még a nyugati gépeknél is nagy marha, aki mezei vadászgép ECM képességeit méri egy SOJ géphez, de hogy ezt egy orosz vadász vs. nyugai legújabb SOJ gép esetén tegye, az már tényleg a hülyeség csúcsa. Komolyan mondom, hogy nem találok rá szavakat… Nézd már meg, hogy anno az Prowler mennyivel lett nehezebb úgy, hogy még konténert is vitt. Az EF-111A két tonna feletti elektronikája az szerinted mi volt meg a plusz hűtőrendszer…?

    EF 2000-hez.
    A hajtóműnél szerintem a tolóerő/tömeg arány fontos:
    EJ200: 9.175:1
    AL41F1: 10.87:1

    Nem csak az. A fajlagos fogyasztás is. Továbbá a hajtómű saját t/w aránya lehet bármilyen jó, ha a gép tömegéhez és légellenálláshoz kicsi. Lásd F-111. A fajlagos mutatokról az F-15 cikk foglalkozik vagy 8-10 oldalon keresztül. Várd ki, kb. 1 hét és olvashatod.

    De például az orosz gép ezzel a hajtóművel képes hangsebesség fölött repülni utánégető használata nélkül is. Az EF ezen képessége eléggé kérdéses.

    Minden 4. gen gép képes szupercirkálni fegyverzet nélkül. Sőt, kapaszkodj meg, az F-111F alacsonyan is képes volt kicsivel 1 Mach fölé menni 0 fegyverzettel.

    Félelmetes one man show, amit itten elődasz, minden alap nélkül…

  62. @fip7

    Kevesebb zeitgeist…

    @dudi

    Annyi idióta jön szembe nap mint nap, hogy lassan már fizikai fájdalmat okoznak. Egy virtuális könycsepp gurul le az arcomon, hogy a valaha magas színvonalú kommetelést a kurucinfo szintjéra zúzta a kommentelők egy csoportja, amin alig pár ember kommentje alig lendít már csak…

  63. Az eggyik nagy baj, hogy néhány bekezdésbe akartok világmagyarázó elméleteket besűriteni. Az eredmény katasztrófa, a válasz általában egy másik hasonló hozzászólás, amit egy ugyanolyan követ stb. stb.
    Nem maradhatnánk az eredeti témánál?

  64. A fenti vitában a technikai részleteket illetően Molninak van igaza. Az APG-79 jelenleg világverő, az ausziknak leesett az álla, amikor megismerték. (persze az F-15-ösök új radarja hasonló szintű). Nem szabad elfelejteni, hogy az Irbis nem AESA rendszerű. A Szu-35-től Growler képeséget várni tényleg erős tájékozatlanságra vall. A Typhoon pedig a legjobb szupercirkáló a 4+ csapatból, kevés benyával függesztmény nélkül jól odafent 1,4 Mach. Doxáék megmérték a teszteléskor.
    A hajtóműveket egy-egy paraméter kiragadását követően szintén nem lehet minősíteni. Most melyik a jobb, az AL31F a némileg magasabb saját tolóerő/tömeg aránya miatt az ezer órára nagy nehezen feltornászott javitásközi üzemidővel, vagy az F100 régi szériái, amelyeknek most emelték meg a többörösére (!!!!) 40 ezer (!!!!!) ciklusra nem az összes, hanem a javításközi üzemidejét. Úgy tervezik, hogy az étvizedes üzemidő hosszabbítások előtt álló F-15-ösök és 16-osok a JELENLEGI, már mostis régi motorjaikkal fognak nyugdíjba menni 15-20-év múlva. Egyezzünk meg abban, hogy elektronikában és hajtómű technikában tetsztik-nem tetszik, a gonosz jeknkik vannak a csúcson és semmi jel nincs arra, hogy ez megváltozna.

  65. molni

    Én is nagyon sok nálam butább,tanulatlanabb emberrel találkozom nap mint nap de ez nem jogosít fél arra,hogy ne normális hangnemben szóljak a másikhoz még akkor sem ha tele van a tököm mindennel.

    A színvonal attól fog nőni ha normális stílusban mindenfajta sértő tartalom nélkül írod le a valóságot vagy próbáló rávezetni a másikat a helyes szemléletre vagy gondolkodásmódrá nem pedig az „anyázós”stílusú komentektől meg akkor sem ha jó amit írsz.

  66. Szerintem a gonosz nyugat után másodiknak lenni sem rossz eredmény. Az is elmond mindent hogy nem az oroszok másolják kínát hanem fordítva! Viszont szintén nem az oroszok visznek mindenféle modern repülőgépösszeszerelő üzemet kínába hanem a nyugat előre megásva ezen üzletág sírját…

  67. @dudi

    Én már csak ilyen vagyok, és nem fogok megváltozni. Ha valaki baromságot ír, akkor szépen elmagyarázom neki, hogy miért téved. Itt is megtettem. Ha eztuán is ragaszkodik a marhaságaihoz, „mert csak alapon”, akkor kicsit csalódok. Egyrészt azért, mert nem fogja fel amit mondok, másrészt azért, mert az időmet pazaroltam a semmire… És sajnos már ez megy egy ideje. Írhatok én ide meg más is nagyon magas szintű dolgokat, egyesek évek óta itt vannak és most is vérpistikés szinten mozognak.

    Nem véletlen vágtak ki a GP blogról. Megsértődtek, hogy baromságaikat folyamatosan cáfoltam ők is csak úgy érveltek, mint pár itteni ember, hogy az atomenergia „szekta” taja vagyok, átmosták az agyam, stb. Bennem meg felment a pumpa…

    Na az itteni kommentek egy része is a fenti gyépés érverndszert súrolja…

  68. dudi: Ha emondom, hogy az AKd szar mert és mondok vmi abszolute nagy hülyeséget (nem vmi jogosat ami miatt amúgy az AKd tényleg szar :p ) és te elmagyarázod 1*2*, hogy nem, majd tovább megy a vég nélküli vita és vég nélkül sorolom a hülyeségeket elöbb utobb elfogy a türelmed. Ez nem jogosít fel semmire, felkaphatod a vizet, vagy otthagyhatod vagy… de nem fogod 10*re is elmagyarázni és idegesíteni fog, ha a hülyeségeimet terjesztem. Na molni elöbb utobb felkapja a vizet, ő ilyen ez van és részemről evvel semmi gond nincs. Ellenben a hülyével aki magyarázza mért szar az akd…. :)

    na Fip7 ezt csinálja kb minden témában folyamatosan. Jó ~egy(két?) hónapja tanubizonyságot tett arról mennyire ért a monetáris politikához, tán egy hete volt, hogy alkotmány/jog témakörben tett tanubizonyságot hozzá nem értéséről, most meg itt oktatja molnit/aerophylt harci repülő témakörben… vicces/bosszantó/szánalmas? egyéni preferencia kérdése.
    Amúgy én ráuntam, nem huzom fel magam mint molni, elöző héten jól ott is hagytam éljen csak a hazugságai között. :)

  69. Elképesztő mekkora minőségi zuhanásban van a htka oldal. Ennyi írástudatlan, egybites vérpistike még az index fórumán sincs, mint itt a hozzászólásokban. Értékelhető kommentet már úgy kell keresgélni. Sajnálatos, hogy ennyire nincs már színvonal. :(

  70. Ja, igen. A magas vérnyomás közben meg az is elfelejtődött, hogy az említett orosz radar nem is AESA, hanem PESA. Almát hasonlította a köréhez. Ez elsőre nem tűnik nagy difinek, pedig kurvára az. Ugyanis hiába pásztáz gyorsan nem tud sanszosan olyat, amit az AESA a modulmegosztással igen. Tehát az orosz cucc a jelen konfiggal soha nem fog tudni egyes dolgokat, amit az AESA alapvető felépítése lehetővé tesz.

    Pl. a modulok egy része eltérő PRF-fel dolgozhat (tudtommal). Ugyanis úgy látom, hogy a többségnek nem esett le, hogy ha a radar távolra/közelre keres célt, akkor a PRF állítás miatt vagy nem észlel bizonyos célokat, vagy fals jeleket is generál. Nos, mivel a PESA továbbra is „egy nagy modoul”, csak elektronikusan pásztáz, de attól még azonos PRF-fel. Én legalábbis így tudom.

    Ellenen az AESA az modulok feladatosztásával képes ezt a lécet átugrani Ezen felül az AESA tud egyszerre AG és AA üzemmódban is menni a cellaosztás miatt. Milyen kényelmes az, hogy egyszerre mehet a PGM és, ha kell, akkor ARAAM is önvédelemre, ha valaki közeledik feléd. No, persze ehhez kell is a kétfős személyzet.

    Szóval valahol vicces, hogy ennyire alap dolgokat nem vágott, a kedves „csak, mert jobb” kommentelő, de azért csak osztja az észt….

  71. Allesmor Obranna

    Ami igazán kiábrándító, hogy ide az ember azért jár, hogy a technikai részleteket ismerje meg, attól ámuljon el. De mit kap?

    A hiszti engem nem érdekel, mint ahogy az se, hogy ki kinek a sajátjáétól eltérő világnézete miatt lesz ideges. A saját nyugalmunk titka a kijelentő módban keresendő, ide úgy kell kommentelni, hogy mindenki megpróbája a saját ismeretei alapján, személyeskedés nélkül a vélt vagy valós tényeket leírni.
    Ide rögvest beszúrnék két veretes bölcsességet. Az egyik:

    „Nem az a bölcs, aki tudja, hogy már mennyit tud, hanem az, aki tudja, hogy még menniyt nem…”

    A másik:

    ” A sas nem kapkod legyek után…”

    Mindenki értse, ahogy akarja.

    A másik dolog ami kiábrándító (lehet, vagy épp nem is az), az az, hogy mennyire másodlagos a kis közösségünk által oly nagyra tartott technológia. Mi ide zömmel a katonai-technikai-műszaki érdeklődésünk miatt járunk, így elkerülhetetlen, hogy a pucér technikát vessünk össze a pucér technikával.

    A valóság azonban az, hogy itt rendszerek, kiképzés, taktika van az élen.
    Ha már technikáról beszélünk, a szerényebb műszaki színvonalú R-27-est hiába durrantjuk el a messziségbe, ha kevesebb eséllyel találja meg célját.

  72. Nem is tudom.. :))) Nekem az ámulós része bőven megvan, igaz nem mindig a technikai részletek miatt.
    A viccet félretéve : azért akad itt színvonalas írás is, csak nem árt egy kicsit átmenni Hamupipőkébe. Az egyik gond az, hogy míg vannak Akik a technikai részletekbe is belelátnak és megértik, addig a nagy többség valójában műkedvelő amatőrnek számít és csak félig-meddig bulvárból művelődik. A legnagyobb gond azonban amikor az amatőr a bulvárból megszerzett (fél)ismeretek alapján akarja osztani az észt.

  73. Megy itt a vita rendesen má én is szándékosan offolom a hozzászólást.

    Magyarnak lenni nem csak a túrbó hülyeségek nyomatását jelenti. Az a jó magyar aki élet számos terén helytál ezáltal mások mútatva példát.

    AESA/ PESA remek hogy előkerült. Az olda ovasagtása kapcsán tanultam meg e két rendszer közötti különbséget is.
    Oroszok még azért PESA-nak mert az kevesebb CPU kapacitást igényel.

    Oroszok egy éredekes nemzet. Ki magaslóan jó kutatás fejlesztés ahhoz mértem csapni való gyáripar. Még kevesebb kapacitás
    Szu-35 megint hipotetikus vita folyik, mert még nem állt az sem hadrendben.

    Orosz fegyver eladások azért mennek korlát nélkül mivel hatalmas ember tömegnek adnak munkát. Meglátásom szerint Oroszok: nyersanyagokat és fegyvereket exportálnak. Ebből tudják az import igényűket fedezni.

    Putyin(Putin) és köreibe bízok hogy lassan de ezen helyzeten váltosztanak.

    Addig is oroszok egyetlen adúja a nukleáris erejük. Ez is jó ideje nemzet védelmi jellegű.

    Ha már Eu és európa liberális-totaliárizmus ide vezetet. A másság ajnározása múlti cégek hatalma. Eszméletlen bevádorlás erőltetés :)

  74. Terminator, az általad linkelt cikkből egy idézet:

    “The negotiations on price and other conditions of this deal will take place the next year,” said Vasiliy Kashin, a researcher at the Moscow-based Centre for Analysis of Strategies and Technologies (CAST). “Such negotiations can also be quite difficult. The contract, I think, is not likely before 2014.”

    Tehát még két évig nyugodtan hátra lehet dőlni a székekben, mert semmi sem fog történni.
    Csak azt nem értem, hogy miért nem vették meg külön a hajtóművet, ha annyira érdekli őket, hiszen az is jelen volt a repülőnapon. Ezt már linkeltem párszor.

  75. „Csak azt nem értem, hogy miért nem vették meg külön a hajtóművet”
    Mert egy hajtómű nem csip. Nem lehet visszafejteni.
    Ha az első turbinafokozat lapátkáinak a gyártási technológiáját ismernék, akkor már valószinűleg az egészet le tudnák másolni. Ezért aztán ezt még nem adta el senki senkinek. Ezért vannak lemaradva hajtőművileg.

  76. @ fip7 szerint:
    2012. november 26. hétfő @ 22:28
    Ez ugyan itt kurvára OFF, de egy mondatot megér: Amig nem olvasod a kormányprogramban, hogy a nyugdíjakat 50%al csökkentjük, addig tudhatod, hogy tovább robogunk a szakadék felé.
    Az ország összes kiadásának a 40%a nyugdíj, másik 40%a szoci kiadás. A maradék 20 az összes többi. Ebből látzsik, hogy ott érdemi megtakarítást nem lehet elérni.
    További röhely, hogy még azt a 80%ot sem termeljük meg. A kiadások ugyanis a bevételeknek jó 120 %a.
    Ha valaki jobban tudja, csak akkor kezdjen el rugózni rajta, ha nagyságrendileg tévedtem. Különben mind1.

  77. „Ha PL-12 ügyben vesézel kb. 3 verziót fogsz találni. Az eggyik amit te mondasz, hogy orosz eredetü. A másik kettő, közül az egyik, hogy izraeli, valamint a harmadik, hogy saját.”
    Hozzá kell tenni, hogy a legújabb változatú R-77esben amerikai alkatrészek vannak. Texas csip és „nyugati” germánium kristály.

  78. gacsat, és az úgy nem működik, hogy mondjuk kitolod a nyugdíjkorhatárt 120 évre?
    :)

    Amúgy mintha kezdenének elhallkúlni a hírek az eladásról. Azt hiszem két évig, a köv Zuhaji kiállításig jegelni lehet a témát.

  79. @gacsat:

    Kiegészítésként: azt azért nem árt figyelembe venni, hogy elég sokan vannak ebben az országban, akiknek a nyugdíja (egy ledolgozott élet után!) 30-40 ezer Ft körül van. Ha ebből elveszel 50%-ot, halálra ítéled őket.

  80. Montezuma, Kína a nyugattól is megszerzi a tehnológiát. Egy kis kitérővel a civil fejlesztések felé, de hozzáfér a katonailag használható tehnológiákhoz is. Azt hiszem ar oroszok erről a vonatról lekéstek. 2006-óra minden két évben felröppennek a hírek a su-35 eladásról, de mostanáig sehunn semmi.

    http://www.wcarn.com/cache/news/22/22301.html

    http://www.aviatime.com/en/mro/mro-news/engines/4926-mtu-maintenance-zhuhai-secures-new-contracts-at-airshow-china

    http://www.eurocopter-china.com/en/index.php

  81. Sziasztok!

    Én azt nem értem, hogy miért megy ez a kisebb cirkusz már évek óta. A kínaiak az oroszokat szivatják, az oroszok a kínaiakat, vagy Kína csak kóstolgatja Moszkvát? Az ok, hogy a gép még csak most kezd majd szolgálatba lépni, de ha nagyon akarták volna, már megrendelhették volna. Miért ez az állandó hezitálás, tagadás, aztán két nap múlva beismerés?

    Off
    A nyugdíjhoz, egy másik nagy baj, hogy ha mától Nyugaton, vagy akár nálunk is, nem emelnének rajta egyetlen centet sem, az elöregedő társadalom miatt a kiadások akkor is nőnek. Minden évben egyre több a nyugdíjas, és egyre kevesebb munkába álló fiatal váltja őket. Az sem segít sokat itthon, hogy divatba jött a „húzzuk minél tovább egyetemen, mert akkor nem kell dolgoznom” filozófia.

  82. Hát elég érdekesen minősíthető hozzászólások érkeztek amég nem voltam gép elött. Azt eddig is tudtam, hogy molni hadi lábon állt a kulturával, de azt, hogy az értő olvasás is nehezen megy neki nem gondoltam volna.
    Egyszerűen olyan mintha minden egyes vitában ellenségként kezelné a vitapartnereit.

    Pár idézett a mondataimból:
    „Az ECM pod képességbeli pluszt ad”
    „Lényegében egy F-18G feladatkörre is használhatóvá akarták tenni a gépet. Gondolom ez részben sikerült is.”
    Itt az „Akarták tenni” és a „Gondolom” és a „Részben” szavakra hívnám fel a figyelmet. Erre persze megkaptam, hogy szerintem a Szu-35=F-18G

    Előzmény:
    „A jenki ECM fejlesztés talán megállt 20 éve? Az ugye feltűnt, hogy míg 20 éve a világ összes “átlag” F-16 gépe ECM podra volt szorulva, de ma már a mezei, “sima gerincű” Sólymokon is van integrált ECM.” Ezt Molni írta.

    „Arról, hogy nem néztél utána annak, hogy van beépített ECM is a SZU-35BM-en.”
    Ezt én.

    „És ebben mi a meglepő? Az F-15 gépeken 35 éve van, az első integrált ECM készletet 1977-ben építették be. ”
    Erre Molni válasza. Szerintem így nézve azért elég vicces…

    És tele van még hasonló szintű dolgokkal az egész vita.

    Azért elég gáz az, hogy az ember nem mondhatja el a szubjektív véleményét mondjuk arról, hogy szerinte melyik a legjobb 4gen géptípus, mert egyből minősíthetetlen hangon leharapják a fejét, hiába írja oda az ember, hogy ez az ő személyes véleménye.
    Akkor meg végkép vérszemet kapnak a vélemény cenzorok, ha az ember megpróbál értelmes vitát kezdeményezni, ahol a saját érveit hozza fel. Hozzáteszem a Szu-35 képességeiről szóló vita nem OFF vita. Erről kéne szóljon az oldal. Erre aki nem A-t mond, hanem B-t az egyből, vérpistike, troll vagy szimplán nagyon hülye.
    Végül is erről szól a demokrácia és a vélemény szabadság, amiért annyira oda vagytok nem??? Jah, addig tart amég mindenki egy véleményen van veletek, aztán vége, ha más nincs, jön a megbélyegzés. Büszkék lehettek magatokra demokrácia élharcosai…

    Fade

    Esetleg hozz ki a könyvtárból egy jogi könyvet, az lesz benne amit mondtam. Cinikus segítségével pontosítottuk is a „pongyola” megfogalmazásomat. Így már biztos megtalálod azt, amiről beszéltem. (Ha már nekem nem hiszel)

    gacsat szerint:
    2012. november 27. kedd @ 17:33

    Nem kis nagyságrendi eltérések vannak :)
    A nyugdíj például csak 1800 milliárd FT a 14000 milliárdos költségvetésből. (2012)
    A kifejezetten „szociális” jellegű juttatások pedig összesen 4766 milliárd FT. Szóval a kettő együtt nincs 50%.
    Az adósság kezelés 1200 milliárd FT évente. (árfolyamfüggő)
    A magyar államadósság például 22199 milliárd FT (árfolyamfüggő, 2012)
    A probléma az, hogy évente kb. 1200 milliárd FT adósság „megújjúl”, vagyis nem fogy a tartozás miközben fizetünk, hiszen eleve a fizetés miatt, újabb hitelt kell fölvenni.

  83. arbalest, az eggyetlen forrás ami ezt a vásárlási szándékot rendszeresen előhozza, az az orosz sajtó. Az angol nyelvű szaksajtó és persze a többi csak ezeket közli tovább.
    Kiáll valami nagyarc Pavel Gracsov (hírtelen ez a név jutott eszembe) a Rosoboronexporttól és kinyilatkozztatja, hogy Kínát nagyon érdekli a gépük és vásárolni is akar belőlük stb. stb. Ez pedíg általában kétéfente fordúl elő a Zuhai repülőnapok elött és alatt.
    Most, hogy megint lecsengőfélben van az egész sztori, valami olyasmiket nyilatkoznak, hogy „a papirok folyamatban vannak, csak intézkedni kell” (hol is hallottam ezt?? hmmm…) és vagy két évig fogják bogarászni az esetleges szerződés feltételeit ami után majd meglátják…

  84. gacsat

    Az alábbi linken 90-ig visszamenőleg minden költségvetési év fent van az alábbi linken. Mi (a tanszéken) ezt szoktuk alapul venni, mert az eredeti 3000 oldalas jogi nyelven íródott költségvetéssel nem sokra mész, ha gyorsan kell az infó. Ez az oldal pedig hitelesnek minősíthető. Azzal sem lehet megvádolni, hogy a kormány üzemeltetné, ellenzéki alapítvány csinálja, hozzáteszem egész objektíven. Továbbá érdekes írások is találhatók az oldalon:
    http://www.kozoskassza.hu/

  85. fip7: „Esetleg hozz ki a könyvtárból egy jogi könyvet, az lesz benne amit mondtam. Cinikus segítségével pontosítottuk is a “pongyola” megfogalmazásomat.”

    Még tán szombaton ránéztem arra a topicra és nem csak pongyolán megfogalmazott dolgok miatt beszélgettél Cinikussal.

    Su35: Szó nincs arról, hogy szintén pongyolán fogalmaztál volna. Ordas nagy baromságokat írtál le. Ennek csak egy pldaja az, hogy PESA-AESA között generációs ugrás van, vagy épp hogy Oroszok előszeretettel használják a polgári szinten elérhető US cuccokat a haditechnikájukban mert még a komoly kockázatok mellett is jobbnak vélik azokat mint a sajátjaikat.

  86. „Végül is erről szól a demokrácia és a vélemény szabadság, amiért annyira oda vagytok nem??? Jah, addig tart amég mindenki egy véleményen van veletek, aztán vége,”

    Ezt tetszik :DDD megy a pipa

    Így megy ez a világban is :DD

  87. Mac:

    Biztos, hogy Kína nem csak az orosz technológiát „nyúlja le” vagy vásárolja meg, ez egyértelmű. Hogy valójában mi ez a csinnadratta a SZU-35 körül a fene tudja. Amit írtam, az csak egy ötlet volt, bár jobb alternatívám nincs erre az egészre.
    Valamikor a 90-es évek első felében megjelent egy orosz tanulmány a következő 20-25 év távlati stratégiájáról, amibe gyönyörűen illeszkedett a „békés” VSZ és SZU összeomlás is (– a birodalom összeomlásakor a zavargásokban kevesebb halott volt, mint egy durvább focimeccsen.)
    A tanulmány igen érdekes aspektusról írt, ami elsősorban Kínát érintette, illetve a XXI. századi USA-kínai relációt, de a témánál maradva:

    Őszintén szólva nekem tökmindegy, hogy Kína vásárol-e a 35-ösből vagy sem, ugyanis ez sem pro sem kontra nem írja felül a világ folyamatait, pláne nem determinálja sem Oroszország sem Kína jövőbeni pozícióját.
    Ha szigorúan technológiai szempontból nézem a sztorit, akkor semmi értelme számukra ennek gépnek a megvásárlása, hiszen többé-kevésbé már ismerik a masinát. Tudom, hogy a hajtómű örök vesszőparipa marad, pedig – ahogy írtam – ez csak idő és pénz kérdése. Némi „ügyeskedéssel” voltaképpen bárhonnan és bármikor tudnak szerezni hajtóműveket – ez is csak pénz és kémszolgálat kérdése maximum.
    Én inkább azt gondolom, hogy Kína nem rövidtávon fut (legalábbis az eddigi történelem ezt nem cáfolja), így kizártnak tartom, hogy hosszabb távon beérik azzal, hogy mindig külföldről kell minden új ötletet megvenni vagy ellopni. Szerintem Kína bőszen a saját iparát és a K+F kapacitását építgeti/fejlesztgeti miközben fél szemét már a távoli horizontra veti.

    Az orosz nyilatkozatokról pedig annyit, hogy nyilván van az a pénz, amiért Kína szíves-örömest megveszi előre az összes SZU-35-öst – csak megfelelő árengedményt kell(ene) adniuk ehhez az oroszoknak.
    Megnéztem a videót is, az biztos, hogy nem semmi masina ez a „jószág”. Értem én hogy Rafale meg F-18, de erősen kétlem, hogy a nyugati pilóták álma ilyen gépek ellen harcolni.

  88. @gacsat

    Az az oldal tipikusan minden nem is létező vagy éppen csak bejelentet orosz / kínai fejlesztést 400%-os sikerű programnak jósol, a nyugati gépek jelen képességeit sem ismeri el. Jó képek és néha adatok is vannak rajta, de az elemzések nagy része szemétre való hülyeség. Kérdezd csak meg Zord-ot. Én már 5-6 éve járok arra. Abból, amit felvázolt és retteget kb. semmi sem valósult meg.

    Az oldal objektivitására az a két cikk a legjobb, ahol kifejti, hogy a félaktív rakétás Szu-xx hogyan mossa le a F-35-öt is. A másik ilyen ékszer az, ahol kihozza, hogy az akkor még fel sem szállt Szu-35 ötödik generációsabb, mint az F-35 és közelít az F-22-höz.

    Ezek után nem hiszem, hogy kommentálni kellene az oldal objektivitását az 1990 utáni témákban. Kettőt találhatsz, hogy a kereső miért a második sort dobja fel legvalószínűbb keresésnek évek óta.

    http://kepkezelo.com/images/pfx13z1wxzpw98pur9nb.jpg

    Az egyik viszonylag HT témájú topikban még nyílt levelet is találtam, ahol páran megkérték, hogy hagyja már abba ámokfutását, mert már Ausztráliát kezdi égetni vele, és a végén már pár politikus komolyan veszi a marhaságait…

  89. Az oldalon pl. évek óta az van fent, hogy az R-73 HOBS képessége +/- 60 fok. Nemrég kellett megtudom, hogy ez mind a mai napig terv. Befogási zóna nem 60, hanem csak 45, talán a célövetési zónája ennyi. (Ahogy az AIM-9M-nél volt 27,5 a befogás és 40 a követési zóna.)

  90. Sokszor volt szó az orosz légierorol, hogy hány drb lesz egy-egy repulogép fajtábol. Itt egy táblázat, hogyan kellene kinézni az új orosz légieronek 2020-ban. (megjegyzem orosz tervek):
    http://vpk-news.ru/articles/12848

    3 oszlop van sorrendben: új gépek (2020-ig), modernizált gépek (2020-ig), nem modernizált gépek

    5 sor , ezek 1.startégiai és távolsági bombázók
    2.katonai szállítógépek és tankerek
    3.speciális repulogépek- felderíto gépek (orosz Avacs)
    4.taktikai légiero
    5. helikopterek

    a típusokat fel lehet ismerni.(remélem)

  91. Ay ausairpower jó a felhalmozott képanyag miatt. Az szöveges részt értdemes makszimális fenntartásokkal olvasni.
    Gacsat, amit tudni lehet a su-35-ről, hogy per pill 4 (NÉGY!!!) sorozatgyártású példány készült el belőle, és nem AESA hanem PESA radarja van.

  92. 496-os projektrol:
    – 103db lesz
    – 1db elkeszult, felszallt, ev vegen atadjak
    – jelenleg 4 keszul (1 orosz legiero (szallito), 1 tanker, 2 specialis (ezek lesznek az A-90 uj vezetesi kozpont, A-100 – uj AWACS)

    bmpd.livejournal.com/394329.html

    Su-35-rol:
    – elvileg mar kesz van (le is vannak festve) 3db, ev vegeig meg 3 lesz kesz, igy mar 10db lesz

  93. gacsat

    némely kérdésedre már válaszoltak a kommentelok akik már gépnél voltak..
    A MIg gyárnak sikerult kilábalni a csodkozelségbol. (van munkájuk 4-5-évre)
    Il-476 benne a táblázatban – 39 drb . (Il -76 modernizált változata)
    A SZU- 35-bol év végéig 6-ot kell átadniuk.

  94. A tervek szépek és nagyratörőek azonban a megvalósítás előtt csak tervek. Amit én látok ebben az egészben az a következő :

    1 Jelenleg az USA és a nyugat technológiában messze vezet. Akadnak részterületek ahol lehet őket szívatni bizonyos dolgokkal (GPS jammerek alkalmazása Irak/Afganisztán vagy épp az Iránban alkalmazott Kvant zavarórendszer), de attól még a fölény megvan.
    2 Jelenleg az Oroszok és Kína erősen tepernek hogy felzárkózzanak. Mind2 elég kiterjedt és jó hírszerzőszolgálattal rendelkezik és nem vetik meg a lopott/megvett cuccokat.
    Például az orosz AESA radarok fejlesztése kapcsán is lehetett olvasni nyugati gyártmányú adóvevő egységekről persze azzal a megjegyzéssel hogy később ezek hazai gyártásúak lesznek. 1-2 hónapja volt balhé abból is hogy amerikai chipeket csempésztek fedőcégeken keresztül Oroszországba márpedig ez nem azt mutatja hogy annyira jól állnának gyártásilag. (Erre egy nagyon egyszerű példa számtech vonalon hogy a világon hány helyen gyártanak CPU-kat vagy a másik 1-2 éves történet hogy a DK Ázsiai nagy áradások elmosták a HDD gyárakat és ez megdobta az árakat.) Kína törekszik felfelé ez vitathatatlan. Hatalmas a fejlődés ez nem is kérdés, de azt sem szabad elfelejteni honnan indultak. Amikor az első Szu-27 licencgyártás beindult náluk akkor még a fődarabokat is importálniuk kellett, ehhez képest most (tudomásom szerint) már az egyetlen igazán komoly kérdés a hajtómű. És ezt lehet csűrni-csavarni, de ezügyben én leginkább AO véleményére lennék kíváncsi mert a hajtőművek terén Ő tud itt a legtöbbet. Ahogy én tudom az orosz hajtóművek sem állnak túl jól élettartamilag a nyugatiakkal szemben, a kínaiak meg még ott sem…

  95. A MIg gyárnak sikerult kilábalni a csodkozelségbol. (van munkájuk 4-5-évre)

    Az indiai modernizáció/élettartam hosszabítást jelenti ez? Vagy mit? Mert új gépet senki nem rendelt tőlük istentudja mióta vagy ha igen, akkor olyan komolytalan mennyisgben, hogy erre én nem is emlékszem. Afrikába rendelktek, de visszapasszolták a „kis gikszer” miatt. Márminthogy csak papíron voltak újak.

  96. Az is nagy eredmény, hogy talpon maradt a gyár( ha nem lett volna az indiai és orosz megrendelés nem hiszem, hogy megmenekultek a csodtol…)
    De nekik is az állam segített, kaptak pénzt a gyártásitechnologiák modernizálására a fejlesztésre is(MIG-35). Jelenleg az 8- 10 drb repulogép(katonai) évente az orosz gyártási standard (általánosan fogalmazva). Pl. a SZU-35 gyártóka a Komszomolszk/Amur mellet 2012- ben 8 drb gyártását tervezte. 2013-ban 12,2014-ben 12 és 2015-ben 15 darab gyártását tervezik. Nem vagyok benne biztos, hogy tudják tartani a tervezett számokat. Más a helyzet az Irkuttal,ok CZU-30SZM gyártói ok biztos vagyok benne, hogy a maradék 28 gépet legyártják 2015-ig (2 ugyebár átadtak. (Ok gyártották, gyártják A SZU-30 exportváltozatait( MK, MKI…) Ok mindig tartották a termínt.

    Roni

    A MIG-35 -tot én óvatosabban kezelném.
    Eloszor is a gép még tesztelés alatt van . (még az AESA radar is tesztelés-fejlesztés alatt van) Másodszor még nincs konkrét szerzodés az orosz HM és gyár kozott MIG-35-os gyártásáról. De ha befejezodnek a tesztek-fejlesztések biztos lesz szerzodés… De az még odébb van 2015 után.(sok fog fuggni a T-50 fejlesztésétol- gyártásától- orosz légierobe való rendszeretesítésétol is.)

  97. Allesmor Obranna

    Gyors válasz a 2020-as dátumra kérdezőknek:

    2020, értsd: az évtized végére.

    Saját megjegyzéseim.
    34 darab új MiG-29SzMT/UBM. Ezzel ugye az a baj, hogy a 16 darab, amit az algériai bukta után dafke rendszerbe állitottak, egy egyedi eset volt, azt a tipust, azt a technológiát már nem viszik tovább, gy nem tudom, miből lesz új gép. A MiG-35-ös egy új technológia.

    Sajnos nem látom a Mi-38-at és nem látom az An-124-150-et se.
    Ezelőtt másfél évvel a military photos-on volt fenn egy hasonló prognózis a helikopterekről, szintén 2020-ra, ott számoltak a Mi-38-assal és a „következő generációs harci helikopterrel” is melyet a Mil és a Kamov közösen fejlesztene. Ez amúgy már jóideje nincs napirenden.

    A Mi-38-assal iszonyat lassan haladnak, pedig igéretes konstrukció.
    Pont ez a baj, a projekt megvalósulásának üteme már a kritikus tempó alatt van, azaz, nem haladnak, nincs eredmény, a hadsereg már nem is tervez vele belátható időn belül (értsd, a mágikus 2020-as dátum, azaz az évtized vége előtt), igy nem is dotálja, ami miatt nem is haladnak vele, a kör be is zárult.

    Személyes véleményem: ez nagy hiba. Ennél konkrét gépnél mindenképp, mert megvizsgálva a vélt, vagy leendő képességeket, a Mi-38-as az NH-90/EH-101/UH-60/de még az S-92 igencsak méltó ellenfele lehetne.
    Messze többre lenne képes mint a Mi-8-as család.

  98. Nagyon sajnálom kedves boki, de nem tudok oroszul, épp csak egy kicsit.
    A pdf jó, de amit beraktam, az is a gyár része. Ha jól láttam, valami gépraktár lehet. Külön tetszettek a különböző tipusok plexijeinek a fa sablonjai.
    Másrészt ne feledjük el, hogy az oroszoknak vagy 5 repülőgépgyáruk van, és az összkapacitásuk még így romokban is megvan évi száz vadászgép.

  99. Közben iránymutatás alapján megtaláltam az F100 hajtóműver vonatkozó infót. Számomra csak az a ködös, hogy azt írja, hogy 18’000 ciklusról meg a turbózás fel 40 ezerre.

    Mi az ami összezavar? Pl. ez.

    http://www.bga-aeroweb.com/Engines/PW-F100.html

    Itt 6’000 órás ciklusról van szó és depo levelről. Az „overhaul” szó még ennél mélyebb beavatkozás? Eddig úgy tudtam, hogy a alakulat —> közepes —> depo az egyre mélyen üzemeltetési/karbantartási szint.

    Nem azonos mélységűt vetnének össze a források? Mitől a nagy eltérés a már megvalósult ciklus üzemidőben? Vagy a -229-as hajtóművek ennyivel alacsonyabb élettartamúak úgy alapból? Ráadásul a hír japán F-15 gépekkel kapcsolatos, ahol a gépek egy része -220, de az 1996 utáni gépek tudtommal mind -220E hajtóművel repülnek.

    (És hihetetlen, de mai napig van pár vén gép, ami az eredeti F100-PW-100-zal, legalábbis egyes források szerint..)