|

Egyiptomi MiG-21 és két venezuelai OV-10 veszett oda

Anonimitásba burkolódzó egyiptomi katonai tisztviselők szerint Asszuán városának közelében, gyakorló repülés közben lezuhant az Egyiptomi Légierő egyik MiG-21 típusú vadászrepülőgépe. A szerdai balesetben, melynek okairól egyelőre nem beszélhetnek, a pilóta életét veszítette. A gép egy mezőgazdasági területre zuhant, így a földön nem keletkezett semmilyen komolyabb anyagi vagy személyi kár. A roncsok szétszóródási körzetét a helyi tűzoltók hamar lezárták, a lángokat sikerült gyorsan eloltani. Egyiptom jelenleg körülbelül 60 példánnyal rendelkezik a MiG-21 különböző változataiból (MF, PFM, R, UM), amiket az elmúlt évtized közepén modernizáltak. Ennek ellenére karrierjük hamarosan véget ér, leváltásuk már időszerű.

Egyiptomi MiG-21PFM (a kép 1982-ben készült) ,

Szintén egy pilóta életét követelte az a baleset, melynek során a levegőben összeütközött két, a Venezuelai Légierő állományába tartozó North American – Rockwell OV-10 Bronco könnyű csapásmérő repülőgép. Az eseményre a Libertador támaszpont közelében került sor, a két Bronco a légierő születésnapja alkalmából rendezendő bemutatóra gyakorolt. A túlélőket (három fő) a közeli Maracay város katonai kórházának intenzív osztályára szállították, állapotukról egyelőre többet nem tudni. Ernesto Villegas, venezuelai kommunikációs miniszter hivatalos közleményében részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak, valamint közölte, hogy hamarosan több információt is nyilvánosságra hoznak az esettel kapcsolatban.
Venezuela OV-10-eseit hamarosan leváltja, mégpedig az oroszoktól beszerzendő Mil Mi-35M helikopterekkel.

A két OV-10 balesetének helyszíne ,

10 hozzászólás “Egyiptomi MiG-21 és két venezuelai OV-10 veszett oda”

  1. Ezek szerint addig üzemben tarják, amíg lehet. Az ilyesmi jó erősokszorozó, mert másodlagos hadszuntereken ki lehet váltani velük a jóval potensebb gépeket, így azok ott harcolhatnak, ahol igazán szükség van rájuk.

  2. Hello, az Egyiptomiaknál már csak három kopott századnyi Mig-21-es van. Két éve nagyjavították őket Ukrajnában. Ezeket elfogó századoknál alkalmazzák. Míg a Mirage, F-4, F-16-os és kínai F-7-eseket vadászbombázóként.

    Egyébként a PFM változatott több mint tizenöt éve kivonták

  3. Értem!

    Azért az egyiptomiak sem szégyenlősek katonai kiadások terén. Valami 200 db körül van F-16, több tucat Mirage, Mig-21, kb. 1000 db M1A1, pár tucat Apache, Chinook, Black Hawk és még ki tudja mi minden.

    Mennyi pénz folyik el erre?

  4. én úgy tudom Izrael évi 3 Milliárdot kap csak katonai vonalon.
    Gyanítom van az több is tekintve hogy ugye most az Iron Dome kapcsán is kiderült hogy tulajdonképpen az USA állja a számlát. Hát mit is mondhatnék… Ügyes, nagyon ügyes :)))