|

Tovább fejlődik a 6 éves HTKA

Elöljáróban jelezném, hogy, ez egy amolyan kombinált poszt lesz, mellyel több célunk is van: egyrészt megemlítenénk, hogy november 19-én, azaz a mai napon 6 éves lett a HTKA, illetve szolgálati közleményeket kommunikálnánk, ÉS ami lényegesebb, betekintést adnánk a jelenleg éppen reptesztjeit folytató HTKA Block 5-be :)

A HTKA szülinapot ezúttal nem nagyon ragoznánk, hiszen a tavalyi év végén közzétett összegző írásban hosszabban értekeztünk az 5. évfordulóig vezető útról, így akit érdekel, az abban a kisregényben megolvashatja. Éves visszatekintés, szép színes adatokkal meg majd december 31-én lesz. :)

Szolgálati közlemények vonatkozásában kis szerkesztőségünk gyarapodását tudjuk megemlíteni: a Hírhalmot már jó régóta gondozó Eagle formálisan is szerkesztői státuszt kapott, illetve nemrégiben a HTKA Hír- és Cikkíró verseny előtt, alatt és után is sokat segítő GrGLy munkásságát honoráltuk egy szerkesztőségi meghívóval, amit nagy örömünkre el is fogadott.

Természetesen nem véletlenül került említésre az előbbi bekezdésben a verseny, lévén fejlemények vannak ezen, dátumok vonatkozásában „csöppet” érdekesen kezelt projectről. (Elb@ftuk, nem szépítjük…)

Nem szépíti a dolgot, – sőt! – de az eredmények némi csúszással már a nyáron megvoltak, de ennek ellenére mostanáig csúszott a dolog, rajtunk kívülálló dolog miatt is. A versennyel kapcsolatban a hét folyamán külön bejegyzéssel jelentkezünk, de elöljáróban elmondható, hogy a beérkezett cikkek mindegyike jó témaválasztású és jól megírt anyag. Persze vannak köztük jobban és kevésbé jól sikeredett írások, de alapvetőn egyik nevezőnek sem kell szégyenkeznie. Részletek a héten.

Ezek után pedig térjünk rá a HTKA 5. generációjára – avagy mi is rotyog saját kis Skunk Works-ünkben! Nos alapvetően egy kisebb késében lévő project, hiszen a korábbi tervek szerint a mai nap kellett volna hadrendbe állnia az új oldalnak, de ugye milyen 5. generációs lett volna már, ha időben elkészül… :D

A tesztelési program amúgy szépen halad, de a hadrendbe állítás még némiképp képlékeny, de a menetrend szerint december 3. lesz a jelenlegi oldal búcsúztatója. Már most szólunk, hogy a Block 5 debütálását követően 4-5 nappal útjára eresztjük majd a 2012-es olvasói felmérésünket is, mely a korábbi felmérésekben már megszokott kérdéseken felül a Block 5-re fog koncentrálni. Ennek nem burkolt célja, hogy összeszedett formában kérjük ki a véleményeteket az új rendszerrel kapcsolatban – mit és hogyan kéne finomhangolni szerintetek, ha kellene egyáltalán.

Az arculatilag megújuló és a mobil eszközök kijelzőihez automatikusan igazodó theme létrehozásán felül az igazán drasztikus változások a hozzászólások tekintetében lesznek majd. Úgy érezzük, hogy ezen változásokkal a közösségbomlasztó elemektől eltekintve mindenki csak nyer majd. És járulékos pluszként még a fórumra is rá lesztek „kényszerítve”… :)

A fórumot amúgy nem a jelenlegi, külön regisztrációt igényló formában kell elképzelni – az kivonásra kerül. A mostani, alapvetően üresen kongó fórumot lecseréljük egy, a kedvenc tartalomkezelő rendszerünkhöz való fórum pluginre – az így létrejövő fórumhoz nem kell majd új regisztráció. Így a jövőben egy regisztrációval lesz érhetőa htka.hu, a radarfigyelo.hu, illetve ezek közös fóruma, avagy a teljes HTKA Lapcsoport.

Az alapvető működési mechanizmus a következő lesz: minden új hír publikálásakor automatikusan létrejön egy új topic is a fórum erre kialakított, „Hírsarok” nevezetű szegletében – a hírekkel kapcsolatos diskurzus itt zajlik majd. Alapvetően azt képzeljétek el, mint ami példul a Prohardver lapcsalád tagjain tapasztalhattok: a hír szövege után ott van egy link a fórum adott topicjához. Esetünkben ez annyiban lesz eltérő, hogy a hír szövege alatt az ahhoz érkezett utolsó X db kommentet is megjelenítjük, amolyan ízelítőként, kedvcsinálóként. De a hozzászólásra kizárólagosan a fórumban lesz csak lehetőség.

Ez jó nektek és jó nekünk is, mert:

  • a közösség által kitermelt tartalmak egy jól visszakereshető rendszerbe kerülnek ezentúl (ennek hiányát már sokszor megkaptuk)
  • nem kell szétoffolni 1-1 hírtémát, annak fő tartalmától való bizonyos eltérés után el lehet zavarni az illetőket a fórum megfelelő részébe. És még amiatt sem sírhatnak, hogy nem akarnak újból regisztrálni, hiszen nem kell nekik
  • az előzőhöz szorosan kapcsolódóan: nem lesz az, hogy olyan kommentek érkeznek a hírekhez, amiket jobb híján oda írnak, holott teljesen offtopic
  • nekünk reményeink szerint könnyebb lesz a moderálás – mely eszközhöz így előbb is tudunk nyúlni

Ám ha már a moderálásnál tartunk… Ez sajnos egy rendszeres időközönként visszatérő komoly probléma, ami az oldal ismertségének növekedésével párhuzamosan csak rosszabb lesz. Már ha nem lépünk fel hathatósabban az eddigieknél. A jelen rendszer nyújtotta technikai lehetőségek mellett valószínűleg kezelhetetlen lenne, így az új rendszer már csak emiatt is szükségszerű.

Bár jelenleg szerencsére csak néha vannak atomháború közeli állapotok, de ettől még a Block 5-el egyidőben debütál az új, az igazi DEFCON rendszerhez hasonlóan 5 lépcsős moderálási rendszer is – ami vagy beválik majd, vagy nem. Nem akarunk minden kártyát előre felfedni, de ha a gyakorlatban is használhatónak bizonyul majd a koncepció, akkor a jelenleg meglévő, de nem igen használt DEFCON 1 megoldásnál kifinomultabb gyepálást tesz majd lehetővé. Részletezése a Block 5 indulásakor.

Block 5-el kapcsolatban egyelőre talán ennyi, mit mondhatnék még? Ja igen! Nagyjából 2 héten belül lesz készleten HTKA bögre és póló :)

És akkor most a tiétek a szó – egyelőre még itt a hír alatt :)

41 hozzászólás “Tovább fejlődik a 6 éves HTKA”

  1. Boldog születésnapot HTKA!;)

    Várom az új típust.Remélem, hogy nem lesznek hajtómű és elektronikai problémák:D.
    Szerintem jó lesz ez a prohoz hasonló fórumos dolog, ha pedig itt is olyan lesz mint ott, hogy az off-os hozzászólásokat szürkével jelölik, akkor meg pláne frankó.
    Nem akarom védeni az offolókat, de ha valaki nem pont a témához szól de még vicces, azért még szerintem nem kéne kimoderálni:). Néha van, hogy elborul 1-2 tag agya és olyanokat ír, hogy azokat élvezet olvasni:).

    ötlet: Amúgy ezzel kapcsolatban szerintem lehetne valami(tudom, hogy van a hét top 5 kommentje,de nem úgy értem) vicces hozzászólás/aranyköpés örök lista, persze nem biztos, hogy az oldal témájához illik de így még „barátiasabb” lehetne az oldal.

  2. Úgy erőlködtök ezzel a fórummal…azt sem tudom,hogy néz ki :D
    Nem akarok bele vau-vau de lehetne a háttér kicsit többrétű pl legfelül űr alatta levegő alatta szárazföld alatta vízfelszín és legalul az ami legalul van a tenger mélye.Ez azért lenne jó mert oda lehetne biggyeszteni minden „szintre” egy oda illő masinát és akkor nem érezné úgy az ember mintha be lenne szívva miután most minden repül.

  3. Mackensen: Igaz,de én kb a mostani fórumot ha 2-4x néztem meg az eltelt évek alatt. A Block 5-nél remélem, hogy ez változni is fog mert most olyan kihalt az egész, mint egy elhagyatott bányászváros a vadnyugatról.
    A moderálással meg nincs bajom, mert én eddig még nem tettem rossz fát a tűzre, próbálom saját magamat moderálni :).

  4. EZAZEZAZEZAZ!!!

    Alig várom már! :D

    Tudom telhetetlen vagyok, de külön android appot nem akartok készíteni? Vagy nincs itt olyan aki tud olyat csinálni? Én nagyon tudnék neki örülni…

    P.s.: Boldog hatodik születésnapot! Jövőre a HTKA már jöhet hozzánk oskolába! :D
    Persze, ha eléggé éretten is tud viselkedni…:D

  5. Felesleges munka és befektetés az android-iphone app szerintem (ha jó appot akarnánk akkor a hír24-hez hasonlót kellene csinálni), ami nagyon hiányzik az a jól kezelhető mobilra optimalizált verzió ami ha jól értem most lesz. Jómagam is sokat utazok és nincs mindig nálam a notebook, hogy a htka-t böngésszem.. ellenben android mindig van velem :D :)

    Boldog születésnapot, a szerzőknek meg köszönet az eddigi munkájukért.

  6. No, akkor nézzünk pár gyors választ! :)

    @Unio:

    „Nem akarom védeni az offolókat, de ha valaki nem pont a témához szól de még vicces, azért még szerintem nem kéne kimoderálni:). Néha van, hogy elborul 1-2 tag agya és olyanokat ír, hogy azokat élvezet olvasni:).”

    Továbbra sem harapunk majd kisebb offokért, pont amiatt, amit írtál is, de várhatóan kicsit nagyobb terelgetés lesz a jelenleginél.

    —–

    @mr_extreme: nem a twitteres, de responsive layout lesz, igen.

    —–

    @dudi: mindenképpen szakítani tervezünk a légierő only mintával, de az új „kamuflázs” még nem állt össze teljesen. De a kommentedben írtak adtak egy ötletet, szóval meglássuk… :)

    —–

    @dalost: nos, egyelőre a mobil eszközök (böngészős) támogatása van napirenden, külön okostelefon app nem. De a későbbiekben nem kizárt, bár az android app fejlesztéséhez szükséges Java ismereteim elmélyítése nem szerepel a rövidtávú terveim között :) Bár tanulmányi okokból rá leszek majd szorítva :D

  7. Megint szelektív voltam:S Igen igazad van Mackensen,viszont a cikk/hírek fórumos hozzászólásain kívül lesz-e élet a fórumban? Így is kérdezhetném, igaz itt már nagyon spekulálok, ez persze majd a tagokon/olvasókon múlik, hogy ők ott mennyire lesznek aktívak. Mindegy, feleslegesen agyalok itt, majd ha felszáll az első blokc 5-ös prototípus, akkor érdemes ötletelnem :D.

  8. Hogy a Hírsarkon felül mennyire fog pörögni a fórum az alapvetően rajtatok múlik – mi mindenesetre megadjuk a lehetőséget :)

    Amúgy én azzal számolok, hogy egy viszonylag lassabb indulásra kell számítani az egyéb topicok kapcsán, DE majd kiderül.

  9. Tcat:

    Értem, köszi a választ. Akkor megnyugodott kicsiny lelkem,hogy azért nem lesz totalitárius diktatúra:), bár szerintem eddig is jól ment minden. Néha-néha 1-2 moderálás,azok is inkább azért mert nagyon trágárul írt valaki.Persze azért nem gondoltam,hogy itt vérkomolyság lesz csak megjegyeztem, hogy ne vegyétek ki az „ízt” a cikkek/hírek hozzászólásaiból:).

  10. én mondjuk, mikor konkrét típusról szóló hír jön, akkor a hozzászólásoknál a linket a fórumba, az ahhoz a típushoz nyitott topicba vezetném…

    (közérthetően: elég sok cikk szólt kifejezetten az F35-ről, akkor nyitnék moderátorként egy topicot a fórumon, F35 néven, és az összes hírhez azt linkelném… Így az F35el kapcsolatos hozzászólások szuperül együtt maradnának)

    na?

  11. Boldog születésnapot, köszi, hogy ilyen régóta és magas színvonalon szerkesztitek az oldalt és hozzátok nekünk a friss híreket, és érdekes írásokat!

    Ígéretesen hangzanak az új fejlesztések, van bennük potenciál, és akkor ezek szerint hamarosan azt is megtudjuk, hogyan teljesítenek a harcmezőn. Remélem, legalább az F-15-öshöz hasonlóan:)

  12. Sziasztok Én is boldog születésnapot kívánok az oldalnak És jol hangzanak a fejlesztések Kíváncsian várom :)
    Ha sikerülne valamilyen Android Appot létrehozni én biztos használnám
    Remélem a moderálás majd ki fog terjedni Molni stílusára is Felszed magára egy kis kultúrát Modort :)

  13. Gratulálok!

    Köszönöm a rengeteg munkát a szerkesztőknek, a cikkíróknak és a hozzászólóknak, én rengeteget tanultam olyan dolgokról, amiről eddig fogalmam sem volt vagy rosszul tudtam.

    Olyan közösség jött létre, melynél újabban azon veszem észre magam, hogy más, nem haditechnikai témában is kíváncsi lennék a véleményetekre. Remélem, a fórum-motor (és a HTKA Defcon) támogatja majd az ilyesmit.

    off?:
    Igazság szerint lehet, hogy későn szólok, de mobilon is jól olvasható az oldal, max. a hozzászólásoknál van kisebb gixer (gyakorlatilag az érintő-képernyő miatt kicsit nehéz kilépni a szövegdobozból, de megszokható).

  14. Boldog Születésnapot HTKA!

    Szerintem mindenki egyetért abban, hogy még sok sok évig látogathatjuk eme remek oldalt. Jövőre ugyanitt, de reméljük 4 év múlva szintén, és még sokáig.

    Köszönjük a szerkesztők munkáját, és hajrá a Block 5-el!

  15. Először is gratulálok a HTKA csapatnak! Boldog Születésnapot! Köszönöm hogy vagytok! Bár már mostanában nem tudok annyi időt szakítani Rátok, mint amennyit szeretnék, de talán majd nyáron, mikor szabi lesz. Sajnos a meló lekött és a korán kelés, sok utazá stb.
    Amúgy akár hiszitek, akár nem a feleségem születésnapja egy napon van az oldal szülinapjával, úgy hogy elmentem még egy sörért!

  16. Gratula alig várom az új verziót 2007 óta rendszeres napi olvasolója és kommentelője vagyok az oldalnak és azóta is ez a Startlapom mivel a legjobb oldal számomra:)

    ui:ne tünjön el a Gripen a főoldalról pls:)
    legyen több utaló jel a Honvédségünkre elvégre Magyarok vagyunk:)

  17. Gratulálok a szerkesztőknek. Bár én nem vagyok egy kommenthuszár, ezért nem látszik, de valójában minden nap olvasom a htka-t és sokszor a kommenteket is mert azokból is sokat lehet tanulni.
    Napi betevőm része ez az oldal, úgyhogy még egyszer köszönöm a munkátokat.

    Egyébként index cikkben van ma hivatkozás rátok:
    http://index.hu/tech/2012/11/20/igy_mukodik_a_vaskupola/

    Remélem az újonnan beinduló Block 5 rendszerben nem lesznek 5. generációs gyermek betegségek!
    A fékezőhorog rossz elhelyezkedése miatt a htka-s cikkek átesnek a radarfigyelőre, vagy az OBOGS rendszer majd időnként kikapcsolja a kommentelők billentyűzetét és más hasonlók:-)

    Amúgy meg csak így tovább és hajrá!