|

HTKA évforduló – 2011

A korábbi évek hagyományaival szakítva az idei év végén a szokásos, a világ főbb haditechnikai eseményeit összegző évzáró bejegyzésünk mellett az idén egy HTKA kötődésű összegző irományt is közzéteszünk. Mely az idén két részből áll össze. Az első fele a többetek által is kért statisztikai, demográfiai adatokat vonultat majd fel, míg második fele egy évfordulóhoz kötődik.

Kezdjük akkor talán a statisztikai, demográfiai adatokkal.

Hozzászólás statisztika

Azt kell mondjuk kicsit elszámoltátok a dolgot, és így az év végére nem hoztátok össze a 60 000. hozzászólást. Szégyelljétek magatokat! :) Nem sokon múlott egyébként, lévén január első napjaiban tuti meglesz az újabb mérföldkő, lévén most 59 700-nál tartunk. Érdekes adat, hogy ebből mintegy 30 300 komment az idei év folyamán érkezett!

Ez alkalommal 2 statot is kaptok: a korábbról már megszokott, az eddigi összes kommentszámot és melléje a 2011 folyamán írt hozzászólás mennyiségről készült kimutatást.

Összesített kommetszámok

Összesített kommetszámok kommentelői bontásban – top 50. Molnit továbbra sem sikerült megfogni, bár… :) ,

2011-es kommentek kommentelői bontásban

… bár dudi az idei évben erősen megszorongatta :) 2011-es kommentek kommentelői bontásban, szintén top 50-es lista. ,

2011 50 legtöbbet kommentált híre

2011 50 legtöbbet kommentált híre ,

A 2011-es évben összesen 1 312 hír került publikálásra, melyből 1 168-at kommentáltatok. Ez azt is jelenti, hogy a hírek majdnem pontosan 89 százalékához érkeztek hozzászólások.

Természetesen ezen kommentek egy része olyan, amit inkább fórum hozzászólásba kellett volna írni, lévén offtopic. Illetve voltak parázs viták is, – sajnos nem mindig az adott hír témáján – amit tegyük hozzá, mi szerkesztők nem kezeltünk optimális módon. Összességében úgy érzem mégsem ez a meghatározó jellege a kommenteknek. Egyesek szerint sokat esett a hozzászólások színvonala. Lehetséges, sőt biztosan van némiképp ilyen tendencia, de azt is figyelembe kell venni, hogy a korábbi, a témában jól tájékozott keménymag mellé az oldal ismertebbé válásával érkeztek a témában kevésbé jártasak, sőt érdeklődő, egyelőre laikusok is. Új kommentelőink egy része bizony néha vad dolgokat eresztett meg, és sajnos a közösségromboló trollok is megjelentek. Akiket a többiek meg etettek, szóval nem annyira egyoldalú a történet. Mindenesetre pozitív, hogy az újonnan érkező és esetleg meredek dolgokkal bemutatkozó, hangulatot keltő kommentelők között azért akad olyan is, aki némi helyreigazítás után teljesen jó irányba váltott át, ismereteit igyekszik bővíteni, ez ügyben normálisan kérdez, stb.

Kapcsolódóan: hamarosan elkezdődik az általatok már többször is kért offtopic kommentek kezelése kapcsán a régi fórumnak a WordPress alá beemelése, mely által mindennemű, az oldalhoz köthető megnyilvánulási lehetőség egyetlen olvasói regisztrációval lesz elérhető. Tudjuk hogy szükség van rá, időkeretünkbe igyekszünk bepréselni a mielőbbi technikai megvalósítását. Egy kis türelmet kérünk még ennek kapcsán.

Node, akkor erről ennyit, nem ragozom tovább a témát. Helyette térjünk át a demográfiai adatokra. Melyeket ha jól emlékszem nemrégiben Terminator nicnnév alatt írogató olvasónk kért. Miután szembesült azzal, hogy varga dima kommentelőnk orosz :) A konkrét kérdés az volt, hogy van-e olyan statisztikánk, amiből megmondható, hogy a kommentelők honnét érkeznek.

Nos ezt éppenséggel ki lehetne bányászni az adatbázisból, az IP címek alapján egy viszonylagos pontossággal meg lehetne mondani, azonban ez némiképp macerás művelet lenne. Így ehelyett arról készítettünk némi anyagot, hogy az oldal látogatói honnét érkeznek. Ebben benne vannak a kommentelők is… :P

A valós(abb) kép kedvéért a következő adatok azon látogatóink alapján készültek, akik az úgynevezett direkt forgalmat generálják – azaz bepötyögik a böngésző címsávába, hogy htka.hu, vagy netán könyvjelzőn keresztül érkeznek. Tehát nem egy másik oldalon valamilyen hozzánk vezető linkre kattintva. Azaz az állandónak nevezhető olvasói táboron.

Szóval ezen csoportban, minrűt szélsőségek van Magyarországra nősült orosz, – na jó, ezt nem a webszatisztikából tudjuk :) – és Ausztráliába települt magyar is (ezt sem a statból), de alapvetően annyira azért nem nemzetközi a látogatósereg. Mégis csak rétegtémát szolgálunk fel, ráadásul magyarul. Látogatóink domináns többsége kis hazánkból érkezik. Talán nem meglepő módon a sorban a következők a szomszédos országok, de talán mér kissé meglepőbb módon Anglia és Németország felkerült még a top10-es listára.

A HTKA 2011-es közvetlen forgalma térképen ábrázolva

A HTKA 2011-es közvetlen forgalma. Nos, Afrikában nem vagyunk annyira ismertek, de amúgy jól halad a world domination project… :) Na jó, a Google Analytics demográfiai szekciójából kiollózott ábra csalóka, hiszen ezen formában nem szerepelenk rajta számadatok. A valós helyzet az, hogy bár sok ország be van zöldítve, azaz legalább 1 alkalommal jött onnét olvasó szánt szándékkal hozzánk, ez még nem jelenti azt, hogy onnét tényleg olvasnak is minket. Egyrészt ugye lehet, hogy egy magyarországi olvasó mondjuk orosz proxy-n keresztül töltötte be az oldalt, márészt a dominéns forgalmat adó Közép- és Nyugat-Európa egy részét leszámítva az adott országokból zömmel 1-2, jobb esetben tizes, extrém esetben százas nagyságrendben érkezett olvasó. Éves szinten! ,

Az ország top 10 a következőképpen alakult a 2011-es évre:

  1. Magyarország – ~87%
  2. Szlovákia – ~2%
  3. Románia – ~1,7%
  4. Egyesült Királyság – ~1,3%
  5. Németország – ~1,2%
  6. Szerbia – ~1,2%
  7. USA – ~0,6%
  8. Írország – ~0,5%
  9. Franciaország – ~0,4%
  10. Ausztrália – ~0,36%

Ezen felül van egy 2,1 százalékos, amolyan mérési hiba, amiről a statisztikai rendszer nem tudta megállapítani, honnét eredő forgalom.

A 2011-es közvetlen forgalom a világtérképre vetítve, városok vonatkozásában.

A 2011-es közvetlen forgalom a világtérképre vetítve, ezúttal városok vonatkozásában. Értelemszerűen nem jelenít meg mindent a Google Analytics ilyen nagyításon, nem is feltéltlenül abszolúte pontos. de ettől még érdekes lehet. ,

Végül megye és város vonalon koncentráljunk kis hazánkra.

A 2011-es megyesorrend a közvetlen módon érkező olvasók száma alapján.

A 2011-es megyesorrend a közvetlen módon érkező olvasók száma alapján. A Google Analytics sajnos nincs figyelemmel arra, hogy Budapest Pest megye székhelye, azt külön régióként kezeli, így a sorrend némiképp fals, hiszen fővárosunkat beleszámítzva Pest megye kényelmesen bedarálja a 18 másik megyénket. A Budapestről érkező forgalom példéul nagyjából pont tízszerese a fenti ábrán listavezető BAZ megyéből érkezőnek… ,

A közvetlen forgalmat generáló maygar települések térképen megjelenítve

A top 5 forgalmat generáló városunk sorrendje 2011-ben: Budapest, Miskolc, Pécs, Debrecen, Kecskemét ,

Évforduló

A poszt másik apropója egy novemberben elmulasztott esemény, melyről a szerkesztőség úgy döntött, hogy ha a múlt hónapban a tervekkel ellentétben elmaradt megemlítése, akkor pótoljuk így az év végén. Nos, egy évfordulóról van szó, méghozzá nem is akármilyenről, ugyanis 2011. november 19-én a HTKA 5 éves lett! :) Jó, ez így nem teljesen igaz, hiszen nem a jelenlegi felállás, hanem maga a htka.hu domain név, melyet először 2006. november 19-én lehetett elérni.

Úgy éreztük, hogy az alkalom kapcsán illendő lenne megírni, hogyan is jutottunk el arra a szintre, ahol jelenleg tartunk. A többiek értelemszerűen a nyakamba varrták a dolgot, de persze hazudnék, ha alapítóként eleve nem én jelentkeztem a feladatra :)

Hol is kezdjem? Azt hiszem a kályhától – azaz az elődoldalakkal.
Figyelem, írása közben átváltottam grafomán állat üzemmódba, szóval csak óvatosan. Mikor elkezdtem írni éjszakai 1 óra volt, mikor ezeket a sorokat írom már hajnali fél 5 van, szóval én kérek elnézést, ha kicsit csapongó, vagy túlságosan bő lére eresztett lett! Ezt alapvetően egyfajta, évszámilag nem biztos, hogy mindenhol korrekt, de időrendi szempontból helytálló kronológiának szánom saját magunk részére, amit egy füst alatt veletek is szeretnénk megosztani. Kis kulisszatitkok, ha úgy tetszik. Nem feltétlenül ilyennek terveztem eredetileg a posztnak ezen felét, de hát így sikeredett, van ilyen… Akit esetleg érdekel elolvassa, akit nem, az meg nem, ennyi! :)

Military Papers

Olvasóink között elvileg vannak olyanok, akik tudják, de ettől még ki kell rá térni, miszerint a Haditechnikai Kerekasztal alapvetően két oldal egyesítésével jött létre – ezen oldalak egyike az első haditechnikai témájú webes projectem, a Military Papers volt. A ma már a htka.hu címre irányító militarypapers.hu címen megjelent híroldal 2004 októberében startolt el, ám megvalósításának ötlete már korábban is felmerült – igaz akkor még más elképzeléssel. A fene vinné el, de azóta eltelt cirka egy évtized! Szóval vagy 2001-et, vagy 2002 második felét írtunk, esetleg 2003-at :D A 2000-es érettségi után az év őszén biológia-környezettan tanár szakon kezdtem el koptatni a PTE padjait, de 2001 folyamán már kezdett körvonalazódni az a 2002 tavaszi vizsgaidőszakra, pontosabban annak augusztusi UV időszakára megérett gondolat, miszerint nekem az IT szektor való.

Hogy jön ez a HTKA-hoz? Majd szép lassan kiderül!

Szóval 2000 őszén az akkoriban még akkori kedvenc géptípusa után a Tomcat nickevet használó Tcat, azaz személyem úgymond reverse engineeringel megalkotta első, primitív kis weblapját, majd egyre jobban kezdett elmélyedni a HTML és CSS rejtelmeibe. Gondolván, hogy majd a növényszervezettan ZH-k úgyis meglesznek. Nem, nem lettek elegendő pontszámúak, javító ZH-k meg az évközi számonkérések magas száma miatt szimplán nem voltak, így vizsgára eresztés sem lett, és mivel én akkor még nem kreditrendszerű képzésben kezdtem, a félév sem lett meg értelemszerűen, így járt is a tanulmányi osztálytól a 2001 szeptemberében újra próbálkozhat tartalmú, félévismétlésről szóló levél is… Elbaftam, na – ám így utólag, egy (kis) IT cég résztulajdonosaként csöppet sem bánom! :) Meg lehet HTKA sem lenne enélkül.

A 2000-es évek elején kezdett terjedni hazánkban is komolyabb léptékkel az internet elérés – az alapvetően mindenhol rendelkezésre álló telefondrótnál maradva a kvázi akár non-stop használatot megfizethető áron lehetővé tévő, átalánydíjas ISDN a Matávtól, majd ugye később az ADSL. Sokan farigcsáltak akkor mindenféle, mai szemmel megmosolyogni való honlapot – amiket aztán jól teleraktak mindenféle bannerral némi „zsebpénz” reményében. A kis naívak :D Hogyne, én is ezt tettem, talán éppen ezért is van ma HTKA :)

A hirdetési piac sokat változott azóta, de az alapképlet, miszerint valami értékelhető bevétel generáláshoz tisztességesebb látogatószám kell, akkor is igaz volt. Na most így belegondolva szerintem 2001 folyamán én még ezen ténnyel nem igen foglalkoztam, meg egyik jó barátommal alakított Counter Strike klánunk (CSira) weboldalát faragtam, – a CS 1.3 érában toltuk – szóval így belegondolva lehet, hogy inkább 2002 folyamán indult a történet…

Na nem ragozom tovább a dolgot, megtesszük az első lépést a kályhától! Tehát vélhetően 2002, vagy 2003 magasságában adódott az ötlet, hogy talán egy háttérképes oldallal lehetne valami nagyobb látogatottságú történetet összehozni. Persze, volt egy rakat akkoriban idehaza is, ha jól emlékszem, de haditechnikai témájú nem. Nosza gondoltam, a témát úgyis szeretjük, megcsináljuk, mert az jó lesz, és netán még némi zseton is leesik belőle. A dolog akkor nem realizálódott, már a fene sem emlékszik miért.

Következő állomás megint csak látszólag nincs kapcsolatban a HTKA-val, de mint talán láthattátok már, ebben a történetben sok a látszólag nem, de gyakorlatilag igen! ;)

2003 nyara kellett legyen ezen említett dátum – azon években 2 gimis jó barátommal minden nyáron rendeztünk nálunk egy 1 hetes non-stop LAN party-t. Amit persze nem kockultunk végig, – néha ettünk, ittunk, ja és aludtunk is :D – de eleget ténykedtünk a gépek előtt. Ha épp nem valamelyik aktuális játékban ütöttük kooperatíve ellent, vagy épp egymást, akkor 3 gép osztozott az ISDN combos 64 kbps sebességén – a netet persze a szomszéd szobából húztuk be egy 10 méteres soros kábelen, ahogy illik :) Az 512-es ADSL már más történet volt.

Ez most pusztán azért érdemel említést, mert a 2003-as összejövetel egyik „játékszünetében” én speciel az e107 tartalomkezelő rendszer akkoriban megjelent 0.6-os verzióját, illetve hozzá pluginokat magyarosítgattam. Ebből aztán még abban az évben összeállt az e107 Magyarország, melyben az egyik alapítóként ténykedtem pár évet. Adta magát, hogy a 2004 őszén nem háttérképes, hanem híroldalként elstartoló Military Papers alatt e107 dohogjon. Aprócska reklámként ha jól emlékszem az e107 fórumában a hozzászólásaimnál ott volt aláírásban a linkje. Nem mostanában volt, de ha jól sejtem talán ezen linkeket látva kereshetett meg emlékeim szerint 2005-ben egy bizonyos, hendrick nicknév alatt futó úriember, aki amúgy szintén e107-et használt és meg-megfordult az e107 fórumon. Neki jelentősége lesz a későbbiekben, nem véletlen a kiemelés :)

Harcirepülők.hu

Az akkori Military Papers-en én híreket írogattam, hendrick meg időnként 1-1 cikkel gazdagította a felhozatalt. Menetközben felfedeztem magamnak a harcirepulok.hu oldalt is, melyen akkor már hírek nem frissültek, ellenben egy elég aktív fóruma volt. Magam is elkezdtem kommentelgetni, meg gondolom az MP-s híreket is linkeltem időnként – a fene se emlékszik már. Lényeg a lényeg, egyszer csak jelentkezett egy bizonyos KerozinEmber, hogy szívesen segítene a repülős hírekben az amúgy összhaderőnemi témákkal foglakozó Military Papers-en. Így már hárman formáltuk a tartalmat, melyhez pluszban úgymond külsősként bizonyos AV-8A is tett hozzá repülős cikkeket.

A történet következő fejezetének kezdeteként KerozinEmber egy alkalommal rám írt MSN-en, hogy beszélgetett a harcirepulok.hu akkori tulajdonosával, Fellerrel. Mely kapcsán véletlenül kiderült, hogy a harcirepulok.hu alapvetően eladó lenne, nem érdekelne-e minket a dolog. KerozinEmber jó megérzéssel ragadott billentyűzetet, azt kell mondjam. Természetesen érdekelt a dolog, még szép. A felállás az volt, hogy első körben X összegért 3 hónapos próbaüzemeltetést szereztünk, majd utána Y = 5*X összegért megvehettem a domain nevet oldalastul, mindenestül. X = 10k volt egyébként, a tranzakcióra pedig ráment az arra a szemeszterre kapott ösztöndíjam, de nem bántam.

Adott volt a helyzet: összhaderőnemi Military Papers alapvetően hozzászólás vonalon inaktív olvasókkal, illetve a Harcirepülők egy nem túl nagy, de aktív olvasógárdával. Értelemszerűen össze kellett vonni a kettőt, de eleinte ezt nem mertük meglépni, attól tartva, hogy a harcirepulok.hu törzsközönsége esetleg rosszul tolerálná, agresszív felvásárlásnak tekintve a dolgot egyszerűen odábbállna :) Arra az álláspontra jutottunk, hogy átmeneti jelleggel, míg szokják a dolgot egy közös fórumot csinálunk a két oldalnak. Nade mi legyen a fórum neve! – merült fel egyből a kérdés.

Hendrickkel filóztunk a dolgon, jó pár kör megfutása során egész jónak tűnő neveket kiötölve, mígnem hendrick bedobta a telitalálatot, a Haditechnikai Kerekasztalt! Ez 2006 őszén történt, a dolog innét már mondhatni történelem és egy, egészen a közelmúltig csak rendesen pénznyelő hobbi elszabadulása :)

Némi IT-s bűvészkedés után a harcirepulok.hu elavult tartalomkezelő rendszerének búcsút intve egységesítve lett a platform, illetve rendes motorra került átemelésre a régi fórum is. Ami aztán az akkori, maihoz képest elenyésző ismertségünkhöz képest egész jól pörgött egy ideig, de aztán menetközben alábbhagyott a dolog. Ellenben a menetközben átalakult szerkesztőgárdával üzemelő két híroldal szépen növekedett. Átalakult a szerkesztőgárda, mert menetközben egyéb elfoglaltságaik miatt hendrick és KerozinEmber is elköszönt. Ezúton is köszönjük a lapcsoport korai életében végzett munkásságukat!

Helyettük már menetközben a harcirepulok.hu régi olvasógárdájából érkeztek hozzám hasonlóan „elvetemültnek” bizonyuló aktív szerkesztők. Megvallom nem vagyok biztos a sorrendben, de ezen első körös bővülésekben először tán az akkor még tényleg, ma már nem kicsi Aim-120, :D majd Bearcat, Block50 és a fotó vonalon Spawn. Elnézést a mi kis Joint Chiefs of Staff-unk tagjaitól, de a sorrendre nem emlékszem…

HTKA.hu

A következő állomás 2007, de lehet inkább 2008 ősze, (jegyzetelni kellett volna) mikor is a militarypapers.hu és harcirepulok.hu domain nevek kivonásra kerültek, a tartalmak pedig aloldalakként a htka.hu domain alá lettek besorolva – harcirepulok.htka.hu, militarypapers.htka.hu, illetve új „rovatként” az atomkor.htka.hu. A fórum maradt a htka.hu címen. Ezzel párhuzamosan, technikai követelményként a tartalomkezelő rendszerünk az ezen felállásra tökéletesen alkalmas drupal lett.

2007 vége felé érkezett sid911, mint első külföldi szerkesztőnk, aki az említésre érdemes szlovéniai híreket szokta szállítani, illetve Spawn kollégához hasonlóan jóféle fotóival gazdagítja arzenálunk.

2008 ismét csak fontos év volt, hiszen az abban az évben kirakott toborzó bannerünkkel sikerült megfognunk Phoenix-et :) Aki már akkor sem kispályázott, a pályamunkák közül elsőként egy MiG-29 típusismertető tervével keresett meg minket. Féltettük is tőle, de mint később kiderült alaptalanul, lévén jól megragadva egy típusismertető erősen limitált keretébe való elemeket, kellemes kis összegzést hozott össze a típusról. Amit a hírekre történő átváltás előtt megfejelt még a teljes F-16 rokonsággal, illetve a francia és összeurópai kacsákkal.

2009 májusában átálltunk a mai, olvasóink többsége által ismert felállásra, miszerint a htka.hu alatt van minden tartalom. Ezzel párhuzamosan tartalomkezelő rendszerünket is a WordPress-re cseréltük. Ennek megvolt az a nem betervezett, ámde jótékony hatása, hogy a nem teljesen problémamentesre sikeredett migrálás során a drupal bevezetése előtti híreket elérhetetlenné tette… ami nem is akkora baj, mert mai szemmel nézve én nem szeretném, ha azokat az irományaimat bárki olvasná :) (Az adatbázisban megvannak ezen régi szövegek is amúgy, de ez egy, a kutyát sem érdeklő információ :P)

Végül megtört a jég is, elértük a kritikus tömeget: elkezdtek szállingózni az első kommentek – eleinte bátortalanul, rendszertelenül, majd egyre csak intenzívebb formában. Mint a fenti statisztikai évösszegzőből is látszik az idei évben már cirka 30 000 kommentet termeltetek ki :)

2010 folyamán Bearcat sajnos a távozás mellett döntött, ami több okból is egy fájó pont a szerkesztőség számára – egyéb okok miatt például azért, mert sokat tett az oldal felfuttatása érdekében. Bearcat nevéhez köthető egyébként a Hírhalom kiötlése, ahol egyébként a stafétabotot második külhoni besegítőnk, a kis hazánkban tanuló, de amúgy szlovákiai születésű Eagle vette át.

És végül elérkeztünk a 2011-es évhez, amit most úgy búcsúztathatunk, mint a HTKA történelmének minden szempontból legsikeresebb évét. Ebben nyilván nem kis részünk volt, – ehehehh :) – de nélkületek kedves olvasóink nem itt tartanánk, így ez úton szeretnénk megragadni az alkalmat, hogy megköszönjük a nekünk szavazott bizalmat, a rendszeres olvasást és kommentelést! Bízunk benne, hogy ezen jó szokásotokat a jövőben is megtartjátok! Mi azt tudjuk mondani, hogy magunk részéről mindent meg fogunk tenni, hogy hozzuk a szokott formát, sőt tovább fejlődjünk.

A napi üzem mellett az elkövetkező pár hónapra tartogatunk 1-2 meglepetést is, melyek egyelőre nem teljesen letisztázott voltuk miatt még nem publikusak, de ezeken felül megemlíthetem, hogy

És végül, de messze nem utolsó sorban szeretnénk megköszönni külsős beszállítóinknak, hogy az elmúlt időszakban küldött magas színvonalú irományaikat: Galcomnak, Hornet 102-nek, molnibalage-nak és snakeye-nak! És természetesen azoknak is, akik akár csak egy linkkel is segítették az oldal fejlődését, vagy akiket nem szándékosan, de nemes egyszerűséggel kifelejtettem volna esetleg!

—–
A HTKA Szerkesztősége boldog, eredményekben gazdag új évet kíván mindenkinek! Találkozunk 2012-ben!

63 hozzászólás “HTKA évforduló – 2011”

  1. Ahhoz képest, hogy 2008 magasságában találtam rá az oldalra, a telefonomon is első az oldalak között.

    Ha sietünk, megvan idén a 60K hozzászólás :-D

    ps: Hozzáértők! Ha opera mobile minit használok (ip azonosítás szerint valahol Izlandon kéne lennem), akkor mérési hiba lettem? :-D
    Mondjuk telefonról rémálom hozzászólni, nem is (túl) sűrűn teszem.

    ps2: Kuruc! Te vagy a 0,36%, vagy toborzol odakint? :-D

  2. Tcat: legtöbb hozzászólást generáló cikkek 2011-ben? (Bár ahogy írtátok sok volt az off hozzászólás.) Mennyi a hozzászólási rekord? Ezekről van van adatod? Vagy az aranyköpéses cikkben lesz majd erről szó? thx.

  3. Én a J-20-ra tippelek.
    Off beszólásnak indúlt mikor betettem róla pár homályos képet. Persze vita lett belőle, mivel símán PS is lehetett volna. Aztán ahogy egyre több és jobb minőségű képek kezdtek megjelenni már komolyan lehetett venni az infót. Akkor lett belőle egy poszt és utána talán még 1.
    Asszem ez vonzotta a legtöbb hozzászólást valamikor taval ilyentájt.

  4. En iden talaltam csak meg az oldalt, de most mar abszolut benne van abban a 7-8 oldalban, amit rutinszeruen vegigporgetek felorankent munkahelyen, meg itthon is. Nagyon sokszor pedig itt is ragadok. :)
    Rengeteg erdekes dolokgrol lehet olvasni, es a kommentek kozott sokszor igen nagy kincseket lehet fellelni, es lehet, hogy ilyenek miatt mint amilyen en is vagyok, sokat higult a kemenymag, DE igy is egy nagyon ude szinfolt az oldal, hogy a sok troll, es nagyon hozzanemerto ember nem spammel tele mindent hulyeseggel.

    A jovo evre is minden jot, erot es egeszseget kivanok a szerkesztoknek, es a kommenteloknek is! :)

  5. grat! csak így tovább, bár én sajnálom a harcirepulok.hut. de kárpótolnak a hírek! go Forest! (emlékszem még az aranysasbeli hirdetésre…) azóta olvasom a harcirepulok/htka párost… érdekes én a miltary paperst sose „forgattam”:D

  6. Igen Tcat úgy értettem én is. Ha témaként kezeljük a rekordot és túllépünk az idei év korlátján, akkor beleszámolódhat a 2010 Karácsonyi hírmorzsák is. És persze összeadjuk több hír által generált kommentet is.
    Ide tettem be a hírt mint negyedik hozzászoló. A további hozzászólások kb e hír körül forogtak.

    https://htka.hu/2010/12/27/karacsonyi-hirmorzsak/comment-page-1/#comment-31758

    Miután megjelentek a jó minőségű képek, amik kizárták a PS, jött ez a poszt (319 hozzászólás)

    https://htka.hu/2010/12/29/itt-a-kinai-5-generacios-vadaszbombazo/

    Aztán január 4 immár idén (264 hozzászólás)

    https://htka.hu/2011/01/04/mit-tudunk-a-j-20-rol/

    Ez után még jött a többi posz is, volt ahol átlépte a 100 hozzászólást, volt ahol nem, de sokat tárgyalt téma volt kétségtelen.

    https://htka.hu/tag/j-20/page/2/

  7. Terminator: basszus, jó hogy írtad, mert baromira elírtam hajnalban. Galcomot akartam írni, nem gacsatot. Mennyiszer megfogadtam már, hogy iccaka, hajnalban csak óvatosan a hírírással :)

    Galcom írásait szerintem olvastad. Ő szállítja rendszeresen a különféle egzotikus témákat – főképp a poszt-szovjet régióból.

    Hornet 102 2010-ben egyrészt a Top Gun történetével jelentkezett.
    https://htka.hu/2010/03/19/top-gun-egy-legendas-iskola-tortenete/

    Emellett haditechnikai park/emlékmű felújítás/kiállítás témákban küldött beszámolókat. Illetve elképzelhető, hogy idén jelentkezni fog egy újabb irománnyal.

  8. oroszos: haditengerészet vonalon kettőt tudnék ajánlani. Ezek ugyan 2010 tavaszán jelentek meg, már vannak változások, konkrétabb infók azóta, de talán van benne olyan infó, amit hasznosnak találhatsz.

    https://htka.hu/2010/03/05/az-orosz-haditengereszet-kilatasai-az-elkovetkez-evtizedre/

    https://htka.hu/2010/04/06/bajban-az-orosz-fekete-tengeri-flotta/

    Aktuális(abb) fejleményekért az Orosz Haditengerészet címkével ellátott híreink:
    https://htka.hu/tag/orosz-haditengereszet/

  9. sulyid

    Kínai fejlesztések esetében azok a legérdekesebbek, amikről nem jelenik meg semmi.

    http://img841.imageshack.us/img841/63/26188340c978bcf8d4c5c5b.jpg

    Valaki egy vasúti felüljárón lefényképez valamit egy vonatszerelvényen, aztán találja ki valaki, hogy mi is lehet az.
    – BMP-3 alapuló torony de nem olyan mint a ZBD-97-nek
    – nem lehet ZBD-97 mivel nincs az ajtók mellett vízsugérhajtomű
    – a parancsnoknak van föggetlen panoráma megfigyelőrendszere
    – az deszantajtó felett van a légkonti
    – a tüzelőanyag a küzdőteren kívül van abban a két nagy dobozban az hátsó ajtó két oldalán
    – ha nem is úgy mint a ZBD-97 de lehet hogy úszóképes, vagy mint a K21 felfújható „úszógumival” azzá tehető, erre a lánctalpak feletti sárhányón található lamellákból lehet következtetni. Olyan van a BMP-1/2-nek is, valamint mintha lenne egy kicsi hullámterelő lap a jármű elején.
    Nos, aki szeretné folytani az észrevételeket, csak bátran:))

  10. Mackensen

    Azért én se ilyen gondolatokra lennék kíváncsi, hanem pl a kínai gárdahadosztályokról lehetne írni egy cikket, vagy akár lehetne egy külön cikksorozat a kínai és orosz gárdahadosztályokról. De szívesen olvasgatnék a kínai tengók témájában, vagy akár a tengeralattjáró fegyverzetfejlődés témájában is… :)

  11. „5gen????”

    Igen lehet olvasni róla angol oldalakon, 2010-ben törölték a t-95 programot azért nem is mutatták be a MAKS kiállításon .
    Az új tank „armada” néven fut a fejlesztése és felhasználják már a t-95-nek is szánt technológiát amit tovább fejlesztenek .
    Bemutatása 2015-várható .

    Mindenkinek boldog új évet!