|

Kivonás előtt a Be-12

Rezeg a léc a Berijev Be-12 típusú tengeralattjáró-elhárító repülőgép alatt, az októberi halálos baleset után az orosz vezetés mielőbb kivonná a szolgálatból.

Még október 12-én történt, hogy egy Berijev Be-12PSz ‘Mail’ típusú kétéltű repülőgép leszálláshoz készülődött az ukránoktól bérelt, Szevasztopol mellett található haditengerészeti bázistól 51 kilométerre található Kacsa (Kacha) repülőterén, amikor a gép hirtelen bal orsóba kezdett, majd a földnek csapódott. A vezetőség azonnal elrendelte az Orosz Haditengerészet kötelékében a ’60-as évektől szolgáló, 10 megmaradt Be-12-es repülési tilalmát a baleset okainak kiderítéséig.

Fotó: Cold War Warrior ,

A repülési engedély még mindig várat magára, és egyre valószínűbb, hogy a Be-12PSz eltűnik a flotta légierejéből. A matuzsálemkorú gépeket egy másik veteránnal, az Iljusin Il-38-assal kívánják leváltani (mivel a Tupoljev Tu-142-es nem rendelkezik tengeralattjáró-elhárító feladatkörrel, míg a Berijev Be-200-asból fejlesztendő gép még jóideig nem készül el), azonban az egyeztetések egyelőre nem vezettek eredményre.

5 hozzászólás “Kivonás előtt a Be-12”