|

Idén mégsem áll hadrendbe egy Borej sem

Mondhatni a behívót már rég kézhez kapták, ám egyelőre egy Borej sem jelent meg honi kikötőjében. Sőt, legalább még pár hónapig nem is áll szándékukban. Azaz valami még mindig nem kerek a Borej/Bulava felállásban, ugyanis újabb halasztást ütemeztek be a veszedelmes páros hadrendbe állítása kapcsán.

Anatolij Szergyukov védelmi miniszter hétfői közlése szerint az Orosz Haditengerészet első Borej-osztályú atom-tengeralattjárója a tervezetekkel ellentétben csak 2013-ban áll majd hadrendbe. A korábbi tervek ugye arról szóltak, hogy a szóban forgó SSBN és elsődleges fegyverzetéül szolgáló, göröngyös múlttal rendelkező, sorozatgyártás szempontjából 2011 végén zöld lámpát kapott Bulava SLBM még az idei év őszén hadrendbe áll.

Az orosz védelmi miniszter arról nem értekezett, hogy a K-535 Jurij Dolgorukij hadrendbe állítására pontosan mikor lehet számítani, arra azonban annál inkább kitért, hogy az osztály második tagja, a hajógyári tesztjeit amúgy a közelmúltban teljesített K-550 Alexander Nyevszkij várhatóan 2014-ben veszi majd fel a szolgálatot.

Két dolgot megjegyeznénk. Egyrészt az első Borej őszi hadrendbe állítása már eleve egy eltolt dátum volt, lévén a K-535-öst már a nyáron hadrendbe akarták állítani, ám ezt a menetközben, többek között a ballisztikus rakéták indító rendszerében felfedezett problémák ezt ellehetetlenítették. A Szevmash hajógyártól a problémamentesített Borejt elvileg október elején vette át az Orosz Haditengerészet. Másrészt 2. Borej kapcsán meg az volt a terv, hogy az év vége előtt útnak indít 1-2 Bulavát és decemberben hadrendbe áll.

Azt ugyan nem lehetett tudni, hogy melyik flottánál. Persze papíron a Csendes-óceáninál, de az nem volt egyértelműsítve, hogy egyből Viljucsinszkba kerül-e, vagy a K-535 Jurij Dolgorukijhoz hasonlóan eleinte az Északi Flottánál marad – a K-84 helyettesítése végett, illetve a viljucsinszki infrastruktúra véglegesítésére várva.

Nos az orosz védelmi miniszter a K-550 2014-es hadrendbe állításával kapcsolatos közlése ezt sokban nem módosította, mert bár a Csendes-óceáni Flottát nevezte meg, arról nem beszélt, hogy lesz-e kitérő. Ugyanakkor ha valóban 2014-ig Szeverodvinszkben és környékén téblábol majd, akkor tippünk szerint esetében már nem lesz átmeneti kitérő az Északi Flottánál és a megnevezett évre készen áll majd Viljucsinszk is – ezúttal tényleg.

9 hozzászólás “Idén mégsem áll hadrendbe egy Borej sem”

  1. Nos a hétvégén(péntek-szombat) nagyszabásu gyakorlatot tartottak az orosz stratégiai rakéta erok (oroszor. torténelmében a legnagyobbatt)melyen részt vettek stratégiai bombázók, szárazfoldi rakétaegységek és egy tengó.Pénteken Pleseckbol indítottak a strat. rak.erok egy Topol rakétát Kamcsatkára(Kura). Az Ochot-tengerrol pedig a Delta III-as a Szent-Georgij Pobedonoszec indított egySzinyevát az Archangelski gyakorlóteruletre. Ezenkívul a stratégia bombázók( TU-160) 4 szárnyas rakétát lottek ki, melyeket eloszor lottek le élesben Pancir lédvédelmi rendszerrel. Minden teszt sikeres volt. A gyakorlat célja az új egyesített és automatizált parancsnoki rendszer ésa stratégia rakéták indításához kifejlesztett új algoritmusok tesztje volt. A tesztek Putyin személyes felugyelete allatt zajlottak a paranscnokságon.
    Most visszatérve a Bulavához és a Jurij Dolgorukijhoz, A Bulaván problémák vannak a szoftverrel, amely képes fogadni távolsági parancsot a kilovéshez, nem tudom tudjátok-e, hogy a Bulavát a most tartott stratégia erok gyakorlatán akarták felloni a vezérkarbol (személyesen Putyin utasítására), de mivel a rendszer nem mukodik tolódik a Dolgurukij átadása és a Bulava rendszeresítése.
    A másik dolog, hogy elfogytak a Bulava tesztrakéták, már csak szériás rakéták vannak amik a Dolgorukijra készultek.

  2. Az a baj borisz, nem csak a fegyverkezés területén bénáznak. Őszintén letojnám ha döglődnének a fegyvereikkel.

    Attól viszont űrkutatás rajongóként letettem a hajam, hogy a Fobosz szondájuk ami 15 év alatt az egyetlen orosz bolygóközi szonda volt és évekig kuporgatták össze a rubelt, erre lerohad Föld körüli pályán.
    Ilyen típusú malőr a 60-as években volt nagyrészt utoljára.

    De sorolhatnám még az újraéledő orosz tudományos műholdak sorozatos balszerencséjét ide.