|

1,5 milliárdos orosz-indiai fegyverüzlet

A RIA Novosti hírügynökség bejelentése szerint az indiai kormány múlt hét csütörtökön jóváhagyta azt a 1,5 milliárd dollár értékű beszerzést, melynek keretében Oroszország 200 darab légi indítású BrahMos szuperszonikus robotrepülőgépet és 10 000 darab Invar páncéltörő rakétát szállít Új-Delhinek. Az indiai kabinet biztonsági bizottságának felhatalmazása után a légierő számára minden akadály elhárult az orosz-indiai szuperszonikus robotrepülőgép szolgálatba állítása elől. A BrahMos a Szu-30MKI vadászbombázók arzenáljába kerül majd, és a tervek szerint már idén decemberben sort kerítenek az első éleslövészetre Indiában.

A BrahMos légi indítású változatának makettja @ MAKSZ 2009

A BrahMos légi indítású változatának makettja a 2009-es MAKSz-on ,

Az Invar a jól ismert 9M119M Refleksz (NATO-kód: AT-11 Sniper) lézervezérlésű, lövegcsőből indított páncéltörő rakéta némileg modernizált változata, melyet a T-90 MBT számára fejlesztettek ki, ezért döntött India is úgy, hogy rendszeresíti orosz gyártmányú harckocsijaihoz. Az első 10 000 példány még Oroszországban készül, ám később további 15 000 darabot az indiai Bharat Technologies fog legyártani.

9M119M Refleksz (AT-11 Sniper) ,

20 hozzászólás “1,5 milliárdos orosz-indiai fegyverüzlet”

  1. Kuruc71

    A teljes rendszerbe integrálásnak úgy van értelme,ha minden eszközöddel meg tudod tenni ami egyenlő azzal,hogy valakitől függeni fogsz és ők ezt soha nem akarták.Egy francia meg orosz vagy francia meg ami stb haditechnikai eszközt nem tudsz maradéktalanul integrálni csak úgy ha a saját igényeid szerint átalakíttatod őket(lásd orosz Mistral)ami nagyon sok pénz és nagyon sok idő.

  2. De ha minden fele kulon kulon rendszerfajta elemeket vasarolsz ossze akkor azokat nem tudod majd egyutt hasznalni csak korlatozott modon.

    Persze lehet hogy aa politikai haszon az ellensulyozza majd a dolgot de ki tudja.

    Azt is el tudom kepzelni hogy az oroszokat igy karpotoljak a Libiai Szir elveszett bizniszek miatt es veszik ra oket valami „szivessegre” Iran kapcsan.

    Ki tudja ?

  3. Nem tudtam reagálni a kérdőjelekre időben. A belinkelt cikk jó. Azonban vannak más jelek is. Az iráni beszerzések teljesen más jellegűek mint amit a többi ország végez. Akár ki is intézi az iráni hadiipari fejlesztéseket, azok sokkal jobban koordináltak mint itt egyesek gondolják. Úgy tűnik hogy ők nem a gombhoz keresik a kabátot, hanem egy előre kigondolt stratégia építőelemet rakják össze. A legjobb példa erre a RAAD légvédelmi rendszer. Mert ugye ha megnézzük elsőre akkor olyan mint ha egy BUK rendszer lenne. De a rakéta, a szállítójármű, a radar nem ugyan az csak hasonlít rá. Aztán csak a legutolsó beszerzések. Lézer megvilágítású lőszerek gyártósora,(A KBP teljes gyártói paletta átvétele) melyeket egyszerre lehet használni egy csomó fegyverhez. Kornet-E rendszer teljes gyártósorának megvétele. És még lehetne sorolni. Azonban mindig mint az első példa is mutatja teljes ipari integráció folyik. Kiderült közben az is hogy elég jól tudnak titkot tartani. Az a bizonyos RAAD rendszer legalább két éve már meg volt. Érdekes elmélkedni arról hogy a legutolsó felvonuláskor mutatott 5 tengelyes vontató mihez készült. Mert ugyan azt sugallták hogy a légvédelemhez, de én arra gondolok hogy a „Smerch” rendszer Iráni verziójához. Vagy miért kezdenek gyártani szénszálas csöveket kb. 1,5 méter átmérő nagyságban. Sokszor már tettem itt megjegyzést hogy ha egy egy kép, vagy link, ami néha megjelenik sokkal többet jelent mint azt sokan gondolnák.

  4. Nos véletlenül kimondtad az Iráni fegyverbiznisz lehetőségének valódi okát. „HA a világ sorsa Romney kezében lesz”
    Nos ahogy Romney nyilatkozott Putyinnal kapcsolatban, na és Iránról, akkor én az Oroszok helyében gyorsan eladnák mindent Iránnak ami csak kell nekik, hogy az USA jó hosszan belebonyolódjon egy másik nagy balhéba, amire annak vége lesz ki tudja ki lesz az elnök. Aztán dörzsölném a markomat. Valahogy nem bízok egyik elnökjelölben sem. Ahonnan Romney jön onnét semmi jó sem származik.

  5. c: A kettő egyrészt nem függ össze, ha bármi lesz nem azért mert Oroszok fegyvert adtak el Iránnak. Másrészt ha holnap bejelentik akkor még baromira sok mindent tehet az ami vezetés mielött ezek rendszerbe állnak. Harmadrészt jelenleg a legnagyobb probléma Irán számára, hogy villámsebesen apadnak a valuta készletei. Ha azok kimerülnek 8-14hó múlva jön a gazdasági összeomlás, nem a mostani 50%al csökkent az exportjuk még nem az. Egy ilyen üzlet pedig igencsak előrébb hozná ezt a dátumot, igazi láblövés lenne.

  6. Szerintem nem lesz államcsőd Iránban, mert a BRICS-nek már van akkora ereje, hogy átvészeljék a perzsák a keleti szél szárnyain az embargókat.
    2012-ben már ez nem kivitelezhető.
    Ha Romney lesz az elnök, akkor keményebb hadi költekezés indul és keményebben fog fellépni pl. a moszlimokkal szemben, de Ázsia azon nyomban jobban össze fog zárni ellenük. Newton 3. törvénye.

    Kétlem, hogy Romney bármit is tudna tenni a kínai-orosz reláció ellen már. Tajvan is szépen betagozódott Japán,Vietnam,Fülöp-szigetek ellen az egyes szigetek miatt kitört vitákban a nagy testvér mellé. Pedig maradéktalan amerikai „gyarmat” volt, de mégis nagyon nacionalisták, ha választani kell(nem kérdés kit választanak).