|

Bombát oldottak az F-35-ösről

Tudjuk, hogy néhány olvasónk nem kifejezetten kedveli a Lockheed Martin F-35 Lightning II-vel kapcsolatos híreinket, ám a típus berepülési programjával, illetve különféle rendszer- és fegyverzeti tesztjeivel kapcsolatos események kellő indokot adnak rá, hogy beszámoljunk róluk – hiszen mégiscsak a 21. század egyik meghatározó harci repülőgépéről beszélünk. A legújabb mérföldkő, melyet a típus hagyományos módon fel- és leszálló variánsával (CTOL) értek el, a 2000 fontos (907 kg) GBU-31(V)3/B BLU-109 JDAM bomba oldása volt. A tesztet október 16-án hajtották végre, a főszereplő a USAF AF-01 jelzésű F-35A-ja volt.

A 2000 fontos BLU-109 oldásának pillanata |Fotó: USAF ,

A keddi „bombázás” alkalmával az Edwards légitámaszpontról szállt fel az AF-01, a pilótafülkében Eric „Doc” Schultz őrnaggyal, az Amerikai Egyesült Államok Légierejének nagy tapasztalatú pilótájával. A 2000 fontos BLU-109 az F-35A bal oldali belső fegyverterében került függesztésre. A nyilvánosságra került információk a teszt sikerességéről nem árulnak el semmit, de mivel ennek ellentmondó hír sem látott napvilágot, feltételezzük, hogy minden rendben ment.

Az F-35A – hasonlóan a másik két variánshoz – elsősorban két belső fegyverterében hordozza a különböző fegyvereket, amiket szükség esetén a külső függesztési pontokkal lehet kiegészíteni, bár ekkor az alacsony észlelhetőségtől búcsút mondhatnak.

11 hozzászólás “Bombát oldottak az F-35-ösről”

  1. „Tudjuk, hogy néhány olvasónk nem kifejezetten kedveli a Lockheed Martin F-35 Lightning II-vel kapcsolatos híreinket

    Sok olvasónak pedig a másik gépekkel kapcsolatos hírek nem a kedvencei, mégsem lázadozik, hanem szépen elolvassa, leszűri a tanulságokat, és ha hozzászól, akkor is normális hangnemben, nem bunkón!

  2. Szerintem már most meghatározó gép, tekintve, hogy hány ország akarja rendszeresíteni, meg hogy eleve az USA milyen darabszámban fogja magának gyártani.

    „Az első 5gen gép, ami szélesebb körben elterjed” címet tulajdonképpen már magáénak tudhatja.

  3. magalenin:

    En ha megterhelem majd egy tonnaval a vasat, majd felkuldom a levegobe es meg fordulozok is parat a pocakban tartott gomboccal, akkor kifejezetten kivancsi lennek ra, hogy milyen geometriai valtozasok tortennek a geptorzson, kulonos tekintettel arra, hogy kompozit anyagokrol beszelunk.
    Tehat az en tippem a „pottyokre”, hogy szenzorok es nyulasmero belyegek.
    Foleg ha megnezzuk, hogy leginkabb a bombakamra es a hajtomuvek es fotartok kornyeken vannak a pottyok.

  4. ” Tudjuk, hogy néhány olvasónk nem kifejezetten
    kedveli a Lockheed Martin F-35 Lightning II-vel
    kapcsolatos híreinket,”
    Akkor az az olvasó fogja szépen azokat, amiből van 5-5 elhelyezve az 1-1 db kezén, kiválassza az egyiket ebből a 2×5-ből és lefele görget vele. Ennyi.