|

Átadták a kínai haditengerészet első repülőgép-hordozóját

Az Admiral Kuznyecov nem befejezett, Ukrajnától megszerzett testvérhajója, a Varjag sokat szerepelt oldalunkon, különösen az után, hogy a szorgos kínai hajógyári munkások befejezték az egykoron még a szovjet haditengerészet számára elkezdett repülőgép-hordozót és 2011. augusztusában megkezdték vele a tengeri teszteket. A szóban forgó hordozóra sokáig eredeti nevén, vagy épp Shi Lang néven hivatkozott mindneki, ám pár hete tudni lehet, hogy a hadrendbe állítás előtt álló repülőgép-hordozó nevét azután a tartomány után kapja, ahol a kínai haditengerészet számára hasznosítható állapotba hozták. A jelenleg a 16-os oldalszámot viselő kínai hadihajó így a Liaoning nevet kapja várhatóan.

A jövőbeni projectekhez a kínai tervezőmérnökök tanulómunkájának is tekinthető Liaoning egy lépéssel közelebb került a hadrendbe állításához: vasárnap hivatalosan is átadták a haditengerészet részére. Az egyelőre nem ismert, hogy az átadási eseményre a nemzeti lobogóval, a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg, továbbá a haditengerészet zászlajával felékesített repülőgép-hordozó tényleges hadrendbe állítására pontosan mikor kerül majd sor, annyi azonban bizonyos, hogy már nincs messze.

A Liaoning átadása kapcsán készült fotók egyike | Forrás: huanqiu.com ,

104 hozzászólás “Átadták a kínai haditengerészet első repülőgép-hordozóját”

  1. Nekem is az jutott eszembe a kép láttán, hogy így messziről, szép ez a hajó! Kicsit olyan mintha enyhén PS-es lenne ez a kép. Persze ez, teljesen lényegtelen a tények szempontjából. Kíváncsi lennék, hogy miképp definiálják ezt a hajót. Újnak, tehát mostantól számítva öregszik, vagy már most jó pár évesnek veszik. Szerintem valamiféle krisztusi időszámítást kellene nála alkalmazni. Most van 0- és ezentúl lesz időszámítás elött és után…..

  2. lancevance:

    Csak kijött belőlem a humor herold,nem tudtam,hogy nem szereted a téli sportokat :D.

    Elvileg Shenyang J-15-ösök lesznek a bárkán,a többi gépről nem tudok semmit,Talán még a J-10-es.

    Az ugrósánc miért nem tetszett? Túl alacsony vagy túl magas? Vagy csak nem jönnek be ezek a sáncos módszerek?

  3. Az F-35 elvileg repülhet a japán helikopter hordozóról, ez igaz.
    Azonban, a kínai hordozó, némiképp új helyzetet, lehetőségeket rejt.
    Japán is belevághat egy, vagy több, új repülőgép hordozó építésébe.
    Amúgy a két Hyuga együtt sae biztos hogy felérne a kínai ladikkal, ha az teljesen harcra kész állapotban lesz.

    http://en.wikipedia.org/wiki/File:US_Navy_091117-N-6233H-234_The_aircraft_carrier_USS_George_Washington_(CVN_73)_and_the_Japan_Maritime_Self-Defense_Force_helicopter_des

    http://en.wikipedia.org/wiki/Hy%C5%ABga_class_helicopter_destroyer

  4. lancevance:

    Nekem is jobban tetszik az amerikai megoldás,de azért a két hajó között erősen méretbeli különbség van+ ugye a Varyagot alapból ilyen sáncosra tervezték. Bár azért megnéztem volna,hogy milyen lett volna,ha olyan „síkra” csinálják mint a Chester-t :). De szerintem alapból nem bírná ez a hajó azt fajta kialakítást,széllességet.Túl kicsi,hozzá ez a „ladik”.

    Arra vagy azokra a hordozókra leszek kíváncsi,amiket már ők fognak építeni.De szerintem ott is marad az ugrató:).

  5. Ha kínának nem lesz csak egy hordozója akkor sem kell beszarnia japántól.
    Ellensúlyozhatja azt éppen tengókkal is de rombolókból sem lesz hiányuk .

    Ha meg arrafelé elfajulnának a dolgok akkor bevetik az atomot bármelyik oldalon is álljon a győzelem .

  6. Én nem féltem a japókat, mivel a kínaiakkal ellentétben nekik van repülőgép-hordozó gyártási múltjuk.
    Egyébként van még érvényben valamilyen fegyverkezést korlátozó nemzetközi rendelkezés a japánokra nézve ami a kínával folytatott versengésüket akadályozná?

  7. Unio:

    Érdekes mert a Charles de Gaulle rövidebb és kesekenyebb is mint ez a ladik, és mégsincs rajta a sánc. Amit meg ők csinálnak szerintem az ez alapján fog készülni,mert másolni nagyon tudnak, plusz ez ott van példának, hülyék lennének mást csinálni ha ez beválik.
    De ettől még szerintem ronda:P

  8. Kínának amúgy minek hordozó? Mert nem hinném, hogy a japókkal akarnak izmozni. Még egy ami TF is kevés lenne a japókat szivatni. Nem inkább a többi kis ország ellen kell, hogy a környéken legyen valami power projection képességük, ha gáz meg olajlelő helyeket kell megvédeni?

  9. Az óceáni méretű haditengerészeti hadműveletkehez szükséges a repülőgép hordozó.
    Kína szuperhatalmi státuszra tör, tehát szükségük van rá.

    Nincs fegyverkezési korlátozás külső, Japánra nézve, a saját alkotmányukban vannak korlátozó tételek.

    A hidegháború alatt, némileg kényelmes volt a Japán pozíció.
    Volt egy szuper szövetségese, USA.
    Ellenség, alapvetően egy, a SZU.
    Aki nem a csendes óceáni térséget tekintette első számú hadszíntérnek.
    Kína akkor még nem volt erős katonai tényező.
    Mára változott a helyzet, elsősorban Kína egyértelmű gazdasági, katonai megerősödése kapcsán.
    Már nyújtogatja körmeit a „sárkány” a szomszédai felé.
    Eközben az USA érezhetően pozíciókat veszített a térségben.
    Valamint, Japánnak évtizedes vitája van Oroszországgal is a Kuril szigetek kapcsán.
    Mindezeken túl, ott a félcédulás észak Korea, ahonnan bármikor érkezhetnek a rakéták, bárkire, a térségben.
    Szóval, Japán nincs irigylésre méltó helyzetben most.
    Fegyverkeznie kell.

  10. „Eközben az USA érezhetően pozíciókat veszített a térségben.”

    Ez butaság .
    Attól mert taiwan kína mellett tüntet még nem jelenti azt hogy nem Kína ellenes.

    „Valamint, Japánnak évtizedes vitája van Oroszországgal is a Kuril szigetek kapcsán.”

    Akinek hadereje még a 20 éves technikát képviseli.
    És az évtized végére legyárt egy AEGIS rombolót.

  11. Nem is értem miért nem építettek még eddig. Egy új Akagi már csak a neve miatt is a frászt hozná a környékbeliekre…;-)
    A nemzeti büszkeségüknek is sokat jelentene. Persze gondolom nem igazán volt rá szükség, hiszen eddig a környéken voltak az amcsi anyahajók. Azonban nem mindíg lesz ez így.
    Szerintem a 2.Vh-ban is az anyahajóik testesítették meg Japán mérnöki és ipari nagyságát.
    Egy biztos most, hogy a kínaiaknak meg van az első repülőgép-hordozójuk még nagyobb lesz az arcuk…pl. elhajózhatnak Afrika partjaihoz is ha épp ottani érdekeltségeik kerülnek veszélybe.

  12. lancevance:

    Félre ne érts,nem vagyok Repülőgép hordozó(Anyahajót akartam hirtelen írni,júj mit kaptam volna:):D) szakértő,csak ötletelek:).
    Ezért is nem számoltam a dö gólal :D. Viszont szerintem itt számítani fog a gépek teljesítménye,meg a csájnízok nem akarták (talán nem tudták) megbontani a fedélzetet stb stb… De majd egy hozzáértő ember elmondja,hogy miért ilyen,de szerintem a legegyszerűbb válasz,hogy gazdaságosabb mint az amcsi hajók.

    Janaj:

    „Amúgy is a cím úgy lenne pontos, hogy: Átadták a kínai haditengerészet első repülőtérrel rendelkező, úszó kaszinóját. :-)”

    Ezen nagyon felröhögtem :DXD De ami igaz,az igaz,csak egyetérteni tudok veled :D.

  13. dudi:

    Abban egyetértek,hogy ma már sajnos nem fogunk találkozni a Kirov vagy a régebbi érát képviselő hajókkal.Sajnos lezárult egy dicső kor külsőleg:(. A többi meg ember függő:).Én nekem az aranykor a 2 vh+ 1-2 kivétel,de nekem se jönnek be ezek a „vízi lopakodók”.

  14. Eközben az USA érezhetően pozíciókat veszített a térségben.

    Szép veretes mondat, csak nem értem, hogy ez kiket takar. A RoK már saját lábán is megáll. A Dél-Koreában állomásozó jenki erők kis túlzással tradíció miatt vannak ott. Igazából már nem is Korea védelme miatt vannak ott, csak jó ürügy, hogy ezt kommunkikála ott legyenek. Ugyanis Kína azért annyira nincs onnan messze. Okinava (Kadena) és Kunsan / Osan pont a Kelet-kínai tenger észak és déli részénél vannak.

  15. Japán hadereje meg nem képes megvédeni Japánt, jelenleg.

    Ezt ugye viccnek szántad? Mert az USA ellen lehet, hogy tényleg nem, de más ellen bőven. Mikor esik már le, hogy a SZU megszűnt és OO tengeri hatalma árnyéka önmagának? Más meg még nem töltöttbe a helyét azóta sem…

    A japán légierő önmagában akkora erő, hogy hazai pályán nemigen nyomja le a környéken senki. Kb. 200 F-15C/D géppel rendelkeznek, ezek némileg elmaradnak a USAF szinttől, de a célnak megfelelnek. Másodvonalas gépként ott vannak még az F-4-ek. Szu-30MKK-nak nem küldeném neki, de azért vannak. (Csapásmérő képességét nem ismerem az F-4-nek.)

    Erre jön még rá a kb. 90 db F-2 – a 2011-es rengés miatt elveszett gépek. Még így is legalább 70. Ez olyan tegerészeti csapásmérő erő, hogy a bármilyen ma potenciális fenyegetést simán lerendeznek.

    AWACS van, a tankerjeik végre kezdnek működni, még ha csak 4 db is van nekik. (Asszem csak 4.)

    A haditengerészetük sem kispályás. Nézd már meg, hogy milyen rakétás rombolóik meg cirkálóik vannak, meg két helikopter hordozó, ami sanoszan ASW műveltre is alkalmas.

    So? mutass már a környkénen olyan potenciál ellenfelet, aki ezt hazai pályán lenyomja, ahol van AWACS és SAM védelem is + a támadó fél repül messzire. Partaszállni sem igen lenne képes ottan senki, de még a parti vizek ellenőrzését vagy blokádot végrehajtani… A japán harckocsikról sem a „gagyi” szó ugrik be…

  16. Unio , Dudi:

    Nekem a Missouri a minden, imádom, amikor a Battleshipben felfűtik az öreglányt az valami gyönyör volt. Témánál maradva, kb mennyi idő kell mire repülőgépeket tudnak üzemeltetni ezen a ladikon? Még rengeteg munka van vele gondolom, kiképzések tesztutak, teszt fel-le szállások. Azért ez még évek kérdése, rettenetesen le vannak maradva az USA mögött és ezeket a dolgokat végig kell járni , nem lehet pénzért megvenni. 20 éve belül utól érik az USA-t… addigra kb hány db Ford Class carrier és azokon mennyi f-35ös lesz???

  17. „Mert az USA ellen lehet, hogy tényleg nem, de más ellen bőven.”

    Kínának van 260 j-10A/B
    120 db j-11b
    Erre jön még rá az a 76 szu-27sk amit még az oroszoktól kaptak .
    A szu-30mkk olyan 120 lehet.
    Van még 25 j-16 amit tavaly adtak át de lehet hogy még több van már.

    Ami a rombolókat illeti 2011-ben 3 type 052c volt gyártás alatt és már az előtt is volt nekik type 052B/C és a type 054 légvédelmi fragatt-ból is van nekik 14 db .

    De van még nekik azt hiszem jf-17 block 2 amit a pakiknak szánnak .

  18. lancevance:

    Az a rész mentette valamennyire a filmet.Tipikus klisé,hogy lealázták őket az ítik,erre nekik tíng! Beugrik,hogy ott a Missouri persze nincs ember,aki tudná kezelni.Erre megjelenek a veteránok badassba és bemérgesítik az öreg csajt:). Mekkora össztüzet küldött a k*csög halfejűekre a mérges néni :D:D.
    Klisés és full propaganda az egész film,de ennél a résznél feltekertem a hangerőt és csak mosolyogtam mint egy 10enéves kölyök :D.

    Nekem is tetszik a Iowa osztály,de az én szerelmem és kedvencem,a Jamato (Yamato) osztály. És nem csak azért mert a világ legnagyobb hadihajói voltak,hanem van benne valami ami megfog.Talán az elején a karcsúsága meg a szomorú története,nem tudom,nekem ő az etalon.

    Visszatérve a Kínaiakra:
    Nekem pozitív,ahogy ők haladtak.A HTKA-n is mindig jöttek a hírek,hogy most ezt és ezt csinálták… Szóval elég gyorsan haladtak a hajóval (reméljük nem ment a minőség kárára),mire a csóri indiaiak ott szarakodnak a Vikramadityakkal,vagyis inkább az oroszok. Persze sok más eltérés van a két hajó között,de most ebbe ne menjünk bele. Szerintem a Kínaiak 1-2 évnél (nagyon optimista vagyok:D) nem fognak tovább szórakozni. Persze nem tudom,hogy hol tart a tengerészeti J-15sük,lehet,hogy már repül is mert van nekik ez a földbe épített repülőgép-hordozó platformjuk,és ott gondolom,hogy már szálnak fel madarak,bár az is lehet,hogy tévedek:). Szóval ha csak a Kínaiakat nézzük és max az Indiaiakkal vetjük össze,akkor jóval előttük járnak (most még). De jelzem ne kövezzetek meg ha hülyeséget írok :D.

  19. Roni, Roni, Roni…

    Megint nem gondolkozol mielőtt kommentelsz.

    Kínának van 260 j-10A/B

    Nem, nincs még ennyi.

    120 db j-11b

    Ez talán J-11A, a ’80-as évek beli Szu-27 másolat. Semmi ARH, semmi komoly fegyver ami szinten. Egy F-15A szintjét sem hozzák.

    Erre jön még rá az a 76 szu-27sk amit még az oroszoktól kaptak.

    ????

    A ’90-es évek legelején vettek pár Szu-27-et, az meg kb. 1-2 éves hír, hogy ezekből ki is repülték az időt…

    A szu-30mkk olyan 120 lehet.

    Japán szemmel ez a komoly fenyegetés, a többi nem. Ugyanis a J-10 gépek harcászati hatósugara picit csekély, tankersupport nincs hozzájuk elég. Egyáltalán légitankolható? Egyáltalán gyakorolták már?

    Van még 25 j-16 amit tavaly adtak át de lehet hogy még több van már.

    Valahol vicces, hogy éppenhogycsak összerakott gép szerinted már bevethető. Van pár kép róla és sejthető, hogy MKK másolat. Ez kb. olyan, mint a T-10 n-dik protójáról azt mondani, hogy bevethető…

    Kína tengerpartja és a nagy japán szigetek legközelebbi pontja között 850 km van. És a komlyabb gépek támaszpontjai az ország belsőbb részén vannak, mert ott jobban védhetőek. Tehát akkor 1000 km feletti harcászati hatósugár lenne a leghurráoptimstábban, és ezzel még csak Kyushu szélét érd el, semmi más. Az északabbi terülekné vagy Japán felett repülsz végig, vagy messze délre tőleg – kibaszott nagy táv – vagy át DK felett. Aha…

    Légiharc konfigban utántöltés nélkül a J-10 hatósugra a szükséges közelében nincs, nemhogy csapásmérőként. Valahol az F-16C felett táján lehet.

    Komolyan mondom, hogy nem értem a Roni féléket. Tényleg nehéz fogni a GE-t és méregetni a távolságokat meg kicsit matekozni?

  20. „Megint nem gondolkozol mielőtt kommentelsz.”

    De, nagyon is !

    „Légiharc konfigban utántöltés nélkül a J-10 hatósugra a szükséges közelében nincs, ”

    Igen nem is tagadom .

    De, tudnak levegőben tankolni .

    http://www.youtube.com/watch?v=sgMV8YcY1BI&feature=related

    1:15-től kezdődik.

    „Ez talán J-11A,”

    Nagyon nem.
    A j-11b már 2006 óta repül vagy még korábban .
    Ezeken már nincs orosz fegyver sem.

    „Kínának van 260 j-10A/B

    Nem, nincs még ennyi.”

    2012 augusztusi infó.
    Szerinted ülnek a seggükön?

    „Komolyan mondom, hogy nem értem a Roni féléket.”

    Kérlek mondj egy pl aki itt Roni féle ?

  21. Szerinted 20-25 tanker elég lenne Japán ellen?

    Ha majd eldöntik hogy megtámadnak valakit akkor majd lesz nekik több repcsi mint most .
    Jelenleg béke van és az iparuk nem gagyi orosz szinten van .
    Tudtommal te mondogattad mindig hogy a „háborúk nem egyik napról a másikra fognak kitörni „.

    Az hogy kinek nem tetszik (vagy hogy ki nem hiszi) hogy kína a jenkik után a legnagyobb légerővel rendelkezik hát leszarom .

  22. Roni

    A kínai légierőt még az angolok meg németek is lenyomnák…
    Az a gagyi orosz semmit nem másol a szuper kínairól ellenben kínában van egy pár megszólalásig orosz haditechnikára emlékeztető cucc pl az egész tankerflotta…

    Te melyik bolygón élsz?

  23. Roni

    „Jelenleg béke van és az iparuk nem gagyi orosz szinten van .”

    Most nem azért, de a gagyi orosz iparért az USA-n (és talán a Németeken) kívül minden ország oda adná a „fél karját”, és ez nem csak bizonyos iparágakban van így. Kínai elektronikát sokan nyomják, hogy jó de még egy „gagyi” Irbis-E radarra sem futja tőlük:)
    Én nem becsülöm le Kínát, mert a 8 feltörekvő hatalom közül bennük és az oroszokban van meg az a képesség, hogy majd egyszen megszorítsák az USA-t. (Oroszokat is feltörekvő hatalomnak tartják nálunk, bár én ezzel nem értek egyet, mert szerintem hatalom voltak és most is azok, de mindegy)
    Jelenleg maradjunk annyiban, hogy a gagyi orosz ipart még mindig sokan irigylik.

  24. „A kínai légierőt még az angolok meg németek is lenyomnák”

    Pff háháháh ez jó volt.

    A németek? szerintem te nem élsz ezen a bolygón .
    Mivel? 80 EF?

    „szuper kínairól”

    Na na, sose mondtam ilyet.

    „ellenben kínában van egy pár megszólalásig orosz haditechnikára emlékeztető cucc pl az egész tankerflotta…”

    Sőt vadészgép is!
    Szerinted miért dobták a r-77 és a többit?
    India meg a mai napik kínlódik velük sokat vissza is küldtek oroszországba javításra csak ott meg az volt a probléma hogy náluk meg semmyilen tapasztalat nem volt a rakétával.

    Valahonnan el kellet kezdeniük a nekik is, akár másolással.

  25. Helló!Szép hajó,szép repülőgépekkel a linkeken,csak egy problémám van.Nincs meg benne a technika!Szép és jó az orosz gép is,csak míg a Mig (hm ez tök jól hangzik) ellát mondjuk 100km-re,addig az AIM120-ok legújabb családja közel 200 km.-t repül,és talál.Szerintem most az Orosz-Kínai versenyben ott tartunk,ahol az USA-Orosz volt 40 éve!Sok közepesen jó gép Kínának,Sok közepesnél kicsit jobb gép az Oroszoknak!Abban ne legyen semmi kétségünk,az Amerikaiak lenyomnák mindkettőt,atom nélkül persze.Japán meg hát ugye bízhat a fegyvereiben,a távolságban,a szövetségesében és hát az isteni szélben:)!

    Visszatérve a hordozókérdésre:Nem értem az USA miért nem ad el 1-2 kivonandó hajót a szövetségeseinek!Szerintem nem igazán vannak azok a hajók annyira használhatatlanságig koptatva.CV-67,CV-69 esetleg a Big E-t!Alapos felújítás után szerintem ők is többet érnének bármilyen Vikaramadityánál vagy Varjagnál!És hát ugye,jó pénzért el lehetne őket passzolni.Ráadásul nem is igazán mai technológiai megoldások,tehát nyugodtan koppintsák csak a népek.

  26. Én nem félteném a japcsikat. Kemény kis bagázs az. Kínának (támadásban) esélye sincs. A tankereiket és légiradarjaikat az F15-ösök megtizedelik, innen kezdve a gépeik el sem érik a hadműveleti területet. A kínai flotta lérakjai ugyan veszélyesek, de egy 100 feletti Harpoon szalvó ellen sokat nem tudnak tenni, így a flotta is megszenvedne egy Japán elleni akciót. A japán szárazföld elleni támadás esélye „0”. Más a helyzet a „külső” hadszíntéren, az ázsiai szigetvilágban. Ott, esetenként Kína képes katonai túlsúlyt alkotni, rövid időre, de képes.

  27. Ezen kívül ez a csinos kínai ladik még sok időt fog inaktvként tölteni. Ugyanis én nem tudok a hajó repülőcsoportjáról. Sirályokon kívül még senki sem szállt le rá. Ki kell dolgozni az eljárásokat, kiképezni a személyzetet, stb….. Indiának van egy kazánmentes hordozója, de nekik van már hozzá gépük és több évtizedes hordozó-üzemeltetési tapasztalatuk. Megkockáztatom, hogy az oroszok jobban járnának, ha KÉRDEZNÉNEK az indiaiaktól Kovács Admirális úr ügyében.

  28. galland

    „Szép és jó az orosz gép is,csak míg a Mig (hm ez tök jól hangzik) ellát mondjuk 100km-re,addig az AIM120-ok legújabb családja közel 200 km.-t

    Ez így kicsit(durván 100-km-et)sántít ÉS a 100km is csak egy nagyon hipotetikus tökéletesen ideális körülmények között(nagy magasságban nagy sebességgel szemben közeledő cél esetén) létrejövő érték.

  29. (hm ez tök jól hangzik) ellát mondjuk 100km-re,addig az AIM120-ok legújabb családja közel 200 km.-t repül,és talál.

    Remélem a számokat nem gondolod komolyan. Ha igen, akkor melegen ajánlom a Haditechnikai összefoglalómat.

    Nem értem az USA miért nem ad el 1-2 kivonandó hajót a szövetségeseinek!

    Ha csak ok kell, akkor tudok én mondani sokat.

    1. Mert csak. Ez a legjobb érv. :)

    2. Ilyen szintű dolgot, senkinek nem adnak el. Ez meg szimplán politika. Ez jelzés arra, hogy mindenki tudja, hogy „hol a helye”.

    3. Nincs is rá pénzük a vevőknek. És tényleg nincs.

    4. Nincs is rá igényük. Pl. Európában kinek kellene egy jenki szuperhordozó? Nincs összesen annyi navalizált gép, amit rá lehetne tenni. Ugyanis azt a jelek szerint el tetszik felejteni, hogy a gépeket és személyzeteket is rotálják, mert a felkészülés komoly része otthon, szárazföldön történik. ~ 700 db F-14 készült. Ha megnézed, akkor hordozón 160-180 db-nál több soha nem volt fizikailag egyidőben. Tessék.

    http://www.scribd.com/doc/37695/NATO-Order-of-Battle-1989

    Ha minden arra alkalmas hodozóra feltennél 2×12 F-14-et, akkor sem mész 240 db fölé. Ehhez meg 100%-ot súroló szuperhordozó hadrafoghatóság kellett volna, ami sci-fi.

    Ekkor még darabra több CV volt, bár a kisebbek és régebbiek alkalmatlanok voltak az F-14 üzemre. Szóval, honnan szednél ~100 navalizált gépet? Gyakorlatilag egyetlen európai állam nem birtokol majd egy típusbóé összesen ennyit. Nem lesz 100 db haditengerészeti vagy szárazföldi Rafale. Angoloknak lesz kb. 100 T3B EF (-veszteségek), és lehetne sorolni. Egy európai országnak nincs és nem lesz akkora potenciálja, hogy ekkora vas kelljen. Mi a bibi? A jenki szuperhordozó túl nagy. Kisebb CATOBAR hordozó meg már nincsen, a meglevő STOBAR-ok meg túl kicsik voltak. A franciák új hajója is szerintem két szék közt a pad alá esete.

    http://www.scribd.com/doc/37695/NATO-Order-of-Battle-1989

    5. 30+ éves hajót csak szerencsétlen országok vesznek, hogy szívjanak vele egy jót. Lásd India és felúított átépített hajókát. A jenki hajók kevés kivételtől eltekintve 40-50+ évesen mennek nyudíjba. Ekkora már tényleg elavulnak. Lehet használni őket, de pl. a legutolsó Nimizt azért egészen más, mint az első. Nem is azonos technológiával épültek.

    6. Nukleáris reaktortechnológiát nem adunk el senkinek. Bár nem vagyok benne a témában, de tudtommal a jenki katonai reaktorokról szinte semmit sem tudni. N+1-szer emlegetett téma, hogy vannak a hordozón olyan a reaktorral dolgozó emberek, akik fizikailag soha nem kerültek vele kontaktusba és nem is jártak soha a reaktor gépházban. Na, kb. ennyire titkosak. Ezek után magyarázzam, hogy miért nem adják el?

    A nukleáris hulladék kezelésére egyesek fel sem készültek. 50+ éves reaktorral senki sem akarja szopatni magát. Az ‘E’ reaktorai rádásul különlegesek. A Nimizteken kettő reaktor van. Az ‘E’ 8 db kicsi. Bár sehol nem írták, de erős a gyanúm, hogy ezek módosított tengóreaktorok, és azért kellett belőle 8 db. Akkor az volt kéznél. (Egyébként erőműveknél, ha megnézed, a blokkot teljesítménye folyamatosan nő. 30 éve az 500 MW tisztes méret volt. Ma az 1 GW alatti blokk, lassan már kis méretűnek számít.)

    Azt, hogy mekkora szopás 8 kis gépet üzemeltetni 2 nagyobb helyett, szerintem azt nem kell részletezni. Minden segédrendszerből x2 helyett, x8 és tartalék, iszonyatos csőhálózat, stb.

    A ‘E’-t max. azért venné meg bárki, hogy tanulmányozza, vagy még azért sem. Az 50-es évek szuperhordozója, az akkori hajóépítési technikát képviseli minden púder ellenére. Nem véletlen maradt egyedüli és nem véletlenül volt a Kitty Hawk osztály a Nimizt előtt. A Long Beach rakcirkálóval együtt próbálkozás volt ‘valami’ felé, ami nem jött be akkor.

    Ennyi elég lesz első körben?

    Kapcsolódó kérdésem lenne. A Virgina osztály végülis miért nem vált be? Csak nem a nukleáris meghajtással volt itten a baj?

  30. Sziasztok!

    Bocsi, off kérdés, de nem tudja valaki, hogy mi lehet az a konténer és alatta a rakéta az F-15J hasán?

    http://cdn-www.airliners.net/aviation-photos/photos/9/3/2/1683239.jpg

    A témához szólva az egyik legkecsesebb hajó, amit láttam, a német Lützow:
    http://www.sms-navy.com/bc/SMS_Lutzow-ptbow_1915.jpg

    Szerintem azért a Szent István és a testvérhajói is megállják a helyüket egy szépségversenyen.
    http://battleshiplist.com/battleships/austria-hungary/szent_istvan/images/szent_istvan_001.jpg

  31. molnibalage:

    Van igazság abban amit mondasz,de a régebbi nem nukleáris meghajtásúakat szerintem el lehetne passzolni.Pl.:ha már annyit szopik a saját régijével,akkor Indiának,akár még Kínának is érdemes lenne venni egyet.Japán.Brazília.A Kitty Hawk például nem lett volna nekik rossz!Fejlődik a légi erejük,sőt egész Brazília.Azzal az egy hordozóval,+ a saját ósdival regionálisan meghatározó állammá váltak volna!Pénz pedig van!Akár Argentína is bejelentkezhetett volna!A politika ugyan nem engedte volna eladni legnagyobb szövetségesünk legrosszabb ellenségének ,de most politikát kihagyva,szerintem lenne egy csomó lehetőség!Esetleg fejleszteni egy kisebb méretű hordozót,mint a II. Vh-s japán Soho.Mondjuk 20 gép,pár kopter és máris van egy akkora légierőd úszó alkalmatosságon,amekkora egy kis ország teljes légi ereje.A saját szuper hordozóknak + a Tf-nek meg nem ellenfél egy kisebb hajó!Még ha 2-3 van is egy országnak belőle.
    Igazad van persze,csak kicsit kombinálok.

  32. Ha jól tudom,az Aim120 legújabb tagja tán Aim120d 160km hatótávú.Nem is olyan sokat hazudtam a 200 km-el.A Mig radarokat általánosságban értettem az orosz gépekre,és ott az újabb típusok radarjai 100-120 km-t látnak!Vadász méretű célra szemből.

  33. @arbalest

    http://blogs.yahoo.co.jp/utecht_86/29961487.html

    Apparently it’s an „AGTS” (Aerial Gunnery Target System). The white pod contains a spool of cable and the torpedo-like object is released and it is towed by the aircraft (apparently used by both the F-15J and the F-4EJ.

    Ezért jó, ha az ember jár külföldi szimes fórumra. Általában hamar válaszolnak ilyen kérdésekre.

    Mondjuk a fikcó még ezt írta.

    I’ve seen that too and wondered what it was. Took me forever to find info on it

  34. Van igazság abban amit mondasz,de a régebbi nem nukleáris meghajtásúakat szerintem el lehetne passzolni.

    Pl.:ha már annyit szopik a saját régijével,akkor Indiának,akár még Kínának is érdemes lenne venni egyet.

    Persze. Az F-22 terveit ne is emailezzék át Kínának? Jaj…

    Indiának nincs gépe a hordozóra. Az MiG-29 semmilyen szinten nem alkalmas jenki hajóra, első körben azért, mert nem CATOBAR-ra van tervezve a gép…

    Japán.Brazília.

    Dettó. Brazília milyen gépet rakjon rá…? Argentína ugyanez. Szerined, ha 30 év alatt Falkalnd után nem tudtak semmit sem venni, akkor miből terne szuper CV-re?

    Maradjuk szerintem a realitások talaján…

  35. @galland

    Csak ismételni tudom magam. HT összefoglaló. Ha majd a DLZ és NEZ fogalmakkal tisztában vagy, akkor próbáld újra.

    Nagyon röviden. A reálisan elképzelhető indítási távolság vadászgépek között 40 km tája an még nagy magasságban is. A NEZ még ekkor is töredéke ennek, ez a DLZ széle, ha a célpont nem csinál semmit, csak bambán repül előre.

  36. Egyébként az orosz gyártmányú Szu-27-eseket nem vonták ki a Kínaiak.

    Mindössze annyi történt, hogy egy, azaz egy példányt végigvontattak az utcán, amit valaki lefotózott. majd másvalaki jól hangzó hírt kreált hozzá, hogy a kínaiak kivonták az eredeti orosz Szu-27-eseket. A sajtó felkapta, volt miről csámcsogni, nőtt a kattintás szám.

    Rá pár hónapra megjelent olyan fotósorozat, ahol Szu-27SzK gépeket alakítanak át J-11A változat szintjére. De ennek már nem volt hírértéke. Ugyanekkor a Szu-27SzK/J-11/J-11A gépeket üzemeltető alakulatok száma sem csökkent. A típusváltozat nem tűnt el, csak kissé átalakult.

  37. Molni, a Virginia Class bevált és már a sokadikat kalapálják. Amiről kérdezel, valszeg a Sea Wolf…. Kihegyezett kütyü volt, olyan pénzért, ami még a Kongresszusban is kiverte a biztosítékot. A Virginia egy kompromisszum. De még így is sokkal modernebb, mint a LA Class, ami még most is veri a nukleáris konkurenciát. Azonban reaktoraik üzemideje csökken, az új mikroelektronikát/szonárt/burkolatot/hajócsvart, stb. belerakni már szintén drága lenne.

  38. Nem a tengóról beszélek, a rakétás cirkálóról. Ugye milyen kis trükkös vagyok? :)

    Mondjuk ugy alles zusammen érdekelne, hogy a Tico előtt miért olyan kevés rakétás cirkáló épült és mégis több osztály volt. A képességeik meg első ránézésre olyanok amilyenek… (Persze én is tévedhetek.)

  39. Korábban volt szó a Kínai-Japán feszültségekről a hozzászólások között. Kína fegyverkezik, és szerintem építenek még hordozókat, de előtte éles körülmények között is kivesézik, tesztelik a technikát. De, hogy mikor lesznek az „új” hordozón repülőgépek?! Ha erről valaki tud valamit, akkor kifejthetné. Mert OK, hogy lekoppintották a Szu-33 -at, és esetlegesen a második csökkentett észlelhetőségű gépük a J-21-es (J-19, vagy J-31) is rep. hordozós üzemre alkalmas lehet. De mikor?
    Egy kis adalék a mostanság arrafelé éleződő dolgokhoz:
    http://velemenyvezer.blog.hu/2012/09/25/kina_kirobbanthatja_azsia_elso_sajat_vilaghaborujat

  40. @Roni

    A megfogalmazásod fura. Nekem az jön le belőle, hogy szerinted és mindent 100%-nak veszek, ami az AS-ben van.

    1. Nem így van. Rohadtul nem.
    2. Én azt írtam, hogy ilyenre nem emlékszem. Ha tévednék, akkor mutasd meg, hogy ezt hol írták. Ennél jóval súlyosabb hibákat és marahaságokat is ki szoktam szúri és igen jó a memóriám. Példát akarsz mindkettőre?

    Az sg-n volt egy kis vita pont a napokban, hogy egy „csecsen” videóban az egyik képsor honnan van. 11 év távlatából is emlékeztem, hogy honnan van és azt is, hogy hol készült. (Afganisztán, F-14D + GBU-16 kill.)

    Az F-117-es cikkben leírt prec. bombamennyiség és %-os arány fizikai képtelenség volt, mégis simán átment a szűrőn – ha van ilyen – és megjelent. Rajtam kívül senki nem vette észre a környezetemben…

    +1 Az F-15 cikk kőkeményen tele van forráskritikával, nem azért készül 9 hónapja, mert minden baromság copy paste módon kerül bele…

    —————-

    Akkor a linkhez.

    Leszarom, hogy ki mit akar, attól az még nem lesz valós. Én is álmodtam már sokmindenről. Tegnap pl. és egy vörössel álmodtam. XD

    8 év telt el odáig, hogy szolgálatba állt egy hajó, amit csak felúíjtani, befejezni és minimálisan átalakítani kellett és nem 0-ról megtervezni ÉS felépíteni. Egészen „apró” gond, hogy repcsi még nincs hozzá, de ha lesz is, az is az erre igazából nem túl alkalmas Szu-33 másolata lesz. Yeah…

    A cikk csoportokat emleget. Nos, ahhoz gépek és kísérő hajók is tartoznak rotációs mennyiséggel.

    Csak NÉGY csoport esetén a következőket jelenti a fenti veretes kijelentés:

    8+ rakétás cirkáló
    16+ romboló,
    8+ db (nuki) vadásztengó
    Kuzenyecov szintű STOBAR hajó esetén ~300 db vadászgép. (Nézd meg a jenki F-14 gépek számát és a decken levő gépek számának arányát.)

    Ez van a mérleg egyik nyelvén. Mi van a másikban? Hát kb. semmi.

    ~15 év alatt nem gyártották le ennek a 2/3-adát sem, mint J-11. Nulla navalizált gépük van, kínai gép még soha nem szállt le semmiféle hordozón. Pilóta sehol. Ember, mindjárt 2013-at írnuk. Tehát 8 év alatt készült el egy ~80%-ban kész hajó átalakítása. 2020-ig az is nagy szám lenne, ha ennek csak a másolatát megépítik és elkezdik róla az üzemet. Hol vannak a fenti modern egységek? Sehol. Ha már most gyártanák őket, akkor is elég izomszakasztó tempó lenne. Maradjunk annyiban, hogy ezek legfeljebb tervezési fázisban vannak.

    Egyébként meg sehol nem olvastam arról, hogy bárhol kijelentették volna, hogy ez a terv. Az ehhez hasonló bulvárbalfasz oldalak szemetelik tele a netet ilyen hülyeségekkel. Az már csak hab a tortán, hogy a kuzit csak az hívja cirkálónak, aki képes kommolyan kezelni az oroszok által ráaggatott bullshit címkét….

    Szóval maradjuk annyiban, hogy mindenféle röhejes oldalakoról linkelt szemeteknek te bármiféle hitelt adsz. Nem is tudom, hogy minek foglalkozom a kommentjeiddel. Nem emlékszem, hogy mikor is írtál olyat, aminek bármiféle (hír)értéke volt.

  41. Vagy fogalmazzunk másképpen. Az USA nem lenne képes legyártani 2020-ig a fent említett mennyiséget, peidg 30-50+ éve építenek szuperhodozókat és rakétás rombolókat és cirkálókat is. Tapasztalat van kapacitás még ott sincs. A tengó és romboló az még talán, de a CV(N) és a cirkálók már nemigen.

    Egyszerűen fájdalmas az elképzelés is, hogy Kína a semmiből ezt megteremtené. Már elnézést, de jenki szemmel „szutyok” Kuzenyecov, vagy az angol Invincible szintre sem képes Kína, de 8 év múlva lesz ebből 4-6? Szuperhorodzó szint meg aztán tényleg sci-fi.

    Szavakat nem találok arra, hopgy egyesek mennyire képtelenek gondolkodni és mennyi hülyeséget kajálnak meg.

  42. „Most akkor ennek a 4-6 repülőgép hordozó beharangozásáról mit gondolsz ?”

    Az hogy kina 4-6 hordozot fog epiteni szinte biztos. A kerdes hogy mikorra. Tobb scenario forog „kozszajon” de a legvaloszinubb hogy az elso fedelzeti repgepszazad megerkezese utan fel egy evvel fognak neki az elsonek es valszeg sorozatban fogjak epiteni egy egy ev kulonbseggel. Szerintem az eslo valamikorra 2015 re meglesz es 2020 elott a tobbi is. Amennyire mergesedik azsiaban a helyzet ( Japok Spratley stb ) szerintem meg az is elkepzelheto hogy a jozan eszbol is visszavesznek csak hogy minnel elobb meglegyenek aztan majd kesobb ha kell atlakitjak.

    A dologban az az erdekes hogy ezen laposokhoz kelll ket ket darab nuki tengo es kisero biztosito ellatohajok melyek egyresze ugyan meg van de a tobbit a nagyreszt meg meg kell epiteni. Van is ra kapacitasuk. a jelenlegi beke kapacitas alapjan csak tengobol 4,5 D/E vagy pedig 1,5 nukit tudnak epiteni evente ugy hogy a felszini hajogyartasukat nem erinti.

    Az nem csak negy lapossal kell szamolni hanem tovabbi fregattokkal rombolokkal tengokkal is. Egy lokalisan igen izmos flotta van epuloben es ha a puska a szinpadon van akkor az el is fog sulni.

    A mostani japo kinai szigetvita is nem csendesulni hanem eszkalalodni latszik.

  43. molni

    „8 év telt el odáig, hogy szolgálatba állt egy hajó, amit csak felúíjtani, befejezni és minimálisan átalakítani kellett és nem 0-ról megtervezni ”

    Mint mernok gondolom elismered hogy a reverse engineering sokkal idoigenyesebb mint ha meglevo tudasallomannyal ujat tervezel.

    Az elso ennyi ido alatt lett meg. A tobbi sokkal rovidebb ido alatt lesz meg de szerintem kihasznaljak rizsesek az idot es addig is nyomjak a kisero egysegeket.

  44. Kurucz, a mechanikai komplettséget akkor érnék el 2015-re, ha már most építenék. Építik? Eh…

    Nézzed már meg, hogy mennyi ideig épült bármelyik 20 ezer tonna feletti lapostetejű. A legrövidebb idő a gerincfektetés között és az átadás között 2,5 év volt a jenkiknél, de ez alig néhány hajóra volt igaz a Forrestal óta. A gerincfektetés és szolgálatbaállítás között meg 5-7 évek teltek el. Az Invincible, Kuzi, CdG és tárasinak mutatóinak ellenőrzése meg legyen házi feladat…

    Amíg a szigetvita halászhajók bohóckodása, addig nincs miről beszélni. A KAL 007 lelövése után 24 órás CAP + QRA-t adtak a jenkik a keresés alatt a terület felett. Annak a „forrósági” foka magasabb volt, mint ennek a szigetes szájkaraténak. A Hidegháboú alatt még az is csak kerekítési hiba volt más krízisekhez képest…

    Majd, ha már permamens komoly katonai jelenlét lesz, akkor azt mondom, hogy valami van. Ez még csak „kirakat”, semmi több.

  45. „linkelt szemeteknek te bármiféle hitelt adsz.”

    Na ilyet sose mondtam .
    Mikor támasztottam én ezt valaha is hogy Kína erre képes lenne ?

    „Vagy fogalmazzunk másképpen. Az USA nem lenne képes legyártani 2020-ig a fent említett mennyiséget,”

    Jaa és szerinted ezzel én nem vagyok tisztába?
    Pontosan tudom hogy a jnekik kb 4-5 év alatt építenek egy 90 000 ezer tonnás hordozót .

    „Én azt írtam, hogy ilyenre nem emlékszem”

    OK!ennyivel el lehetett volna intézni, te meg rögtön agyfaszt kaptál,és olyanokat írtál le amivel tisztában vagyok .

    „Egyszerűen fájdalmas az elképzelés is, hogy Kína a semmiből ezt megteremtené”

    És szerinted nekem nem fájdalmas hogy ilyeneket irkálnak?

    „Egyébként meg sehol nem olvastam arról, hogy bárhol kijelentették volna, hogy ez a terv.”

    Egy magas rangú kínai tábornok (vagy védelmi miniszter?) jelentette be a hír a „világ fegyveres erők fórumán” is megjelent hogy xy rephordozót akarnak 2020-ra .

  46. Anglia lényegében atomtengeralattjárót is kapott. És Trident rakétákat. Tachernek úgy kellett bizonygatnia a Parlamentben, hogy a robbanófejek rajtuk angolok.
    Egyedül Angliának van titkosszolgálati megnemtámadásija Az USÁval.
    Anglia lényegében az USA 51. tagállama. Legalábbis a rosszindulatú mondás szerint.
    Kapott B-29es bombázót.