|

Megvan a kínai repülőgép-hordozó neve

Hivatalos forrás alapján kijelenthető, hogy Kína a “Liaoning” nevet fogja adni első repülőgép hordozójának, a tartomány neve után, ahol a felújítási munkálatokat végezték. Eddig a hajót leginkább eredeti nevén “szólították”, de a “Shi Lang” is felkapott volt a szaksajtóban és a világ internetezői közt.

A hajóval 2011 augusztusában kezdték meg a tengeri próbákat. A tesztek úgy tűnik, hogy végükhöz közelednek, mivel szeptember harmadikán felkerült az oldalára a “16”-os szám, ami a rendszerbeállítás közeledtét jelenti.

Az 1998-ban egy hongkongi vállalat által az ukránoktól „ócskavasként” megvásárolt és kaszinóhajónak szánt Varjag felújítását a Dalian hajógyárban végezték, itt került sor a hadviseléshez szükséges rendszerek és fegyverek felszerelésére, és a Kínai Népfelszabadító Hadsereg színeit is itt kapta meg.

A várakozások szerint a Liaoning egy amolyan házi feladat volt a kínaiak számára. Egyrészt a kínai mérnökök értékes tapasztalatot és tudást szerezhettek egy nagyobbrészt kész repülőgép-hordozó befejezése során, melyet Kína második, immáron önerőből összehozott hordozójának megalkotásában kamatoztathatnak, másrészt a Kínai Haditengerészet is megkezdheti az üzemeltetés közbeni tapasztalatszerzést egy számára eddig idegen hajótípussal.

Szerző: Mackensen

22 hozzászólás “Megvan a kínai repülőgép-hordozó neve”

  1. Vagy jepüjő párdusz.A repülő tőrök klánja (Wu-Tang Clan) még nagyobbat ütött volna.:)

    Ezt a Liaoning-et Lajoningnek ejtjük? Gondolom,de amúgy tényleg egy tré név. Kínában akkor a repülőgép hordozókat nem valami nagy emberről fogják elnevezni mint más országokban,hanem tartományokról. Nekem kicsit lehangoló,pedig de vártam,hogy Mao bácsiról kapja a nevét vagy valamelyik másik vér komcsiról,vagy egy kitalált kamu forradalmár hősről :).