|

Új UAV Lengyelországból

A lodzi központú WZL-1-es (Wojskowe Zaklady Lotnicze 1) repülőgépgyár közel áll az ILX-27 jelzésű pilóta nélküli helikopter prototípusának befejezéséhez.

A 260 lóerős (194kN) Lycoming O-540-F1B5 típusú boxermotor által hajtott, az ILot (Instytut Lotnictwa – Repülőipari Intézet) és ITWL (Instytut Techniczny Wojsk Lotniczych – Légierő Technológiai Intézete) intézményekkel együttműködve fejlesztett repülőeszköz munkálatai várhatóan szeptember végével fejeződnek be. A számítások szerint 1100 kilogrammos maximális felszállósúlyú UAV hasznos terhelése várhatóan 300 kiló lesz, feladatainak a felderítést, megfigyelést, teherszállítást és evakuálást szánják, de felfegyverezését is tervezik.

A háromágú főrotorral és ötágú farokrotorral ellátott eszköz 7.74 méter hosszú törzse nagyrészt kompozitból készül, utazósebességét 116 csomóra (215km/h), szolgálati csúcsmagasságát 13 900 lábra (4240 méter) saccolják.

A két nevezett partner tervei szerint három prototípus épül, melyből egyet a fáradási tesztekre szánnak, a másik kettő végzi majd a földi és légi próbákat.

Fotó: WZL-1 ,

6 hozzászólás “Új UAV Lengyelországból”

  1. Ezt a hibridet, hogy képzeljem el? Gondolom nem igazi hibrid, hanem olyasmi mint egy dízelmozdony, ahol kihagyták a mehanikus erőátvitelt és a motor inkább egy generátort hajt amivel elektromos áramot termelnek. Az árammal meg a kerekeket hajtó elektromotorokat hajtják.