|

Az osztrák média „érdekesnek” találja a svájci Eurofighter-ajánlatot

Több osztrák sajtóorgánum érdekesnek találta a nemrég Svájc számára felajánlott Eurofighter-üzletet. A Krone.at internetes portál részletesen elemezte a felkínált opciót.

Meglátásuk szerint a svájci ajánlat egy újabb bizonyíték arra, hogy Ausztria jóval áron felül vásárolta gépeit. A magazin rávilágított, hogy amíg Svájcnak a 33 gépért mindössze 2,6 milliárd eurót kellene fizetnie addig ők korábban 1,7 milliárd eurót fizettek 15 gépért. Ez darabjára vetítve azt jelentené, hogy a tiroliak 30, 7 millió euróval (kb. 8,8 milliárd forint) drágábban kapták a gépeket, azaz összesen 460 millió euró (kb. 131 milliárd forint) eltérés mutatkozik a teljes flottára nézve.

A Eurofighter-program egyik szóvivője a Krone.at árkülönbséget firtató kérdése azt válaszolta, hogy „nehéz lenne ezt most elmagyarázni, de a 2 ajánlatot nem lehet egyszerűen összehasonlítani”.

Osztrák Eurofighter a 2009-es zeltwegi repülőnapon | Fotó: HTKA.hu - sid911

Darabos Norbert osztrák védelmi miniszter nem örült a svájci információknak a kérdésre azt válaszolta, hogy „véleményem szerint ez az ajánlat azt mutatja, hogy a Eurofighter GmbH Svájcban minden áron ki szeretné a Gripen gyártóját szorítani az üzletből. Az Ausztriával folyatott tárgyalások idején tényleg nem volt már több a dologban, az ár már így is 400 millióval csökkent.”

Ez azt jelentené, hogy az eredetileg Ausztria számára kínált csomag 2,1 milliárd euró lett volna, azaz a Svájci ajánlathoz képest 860 millió euróval (245 milliárd forint) lett volna drágább.

Írta: forest

21 hozzászólás “Az osztrák média „érdekesnek” találja a svájci Eurofighter-ajánlatot”

  1. „Allesmor Obranna szerint:
    2012. szeptember 6. csütörtök @ 09:37

    Ez a történet kiváló arra, hogy átgondoljuk, miben is “bezzegállam” Ausztria nekünk. Tényleg, attól, hogy nagy a tisztaság, jól pörög a gazdaság, kulturáltabbak az emberek, a korrupciót hírből sem ismerik?”

    Azt a részt, hogy a korrupciót hírből sem ismerik már lehúzhatjuk a listáról :)

  2. Hát ez kellemetlen. Kíváncsi lennék, hogy pontosan milyen szemszögből másabb a két ajánlat, azon kívül, hogy Svájcban sokkal durvább a verseny, mint Ausztriában, és valószínűleg „kissé” kevésbé korruptak a politikusok. Nagy blama az Eurofighter GmbH-nak.

    Még néhány ilyen hír, és Ausztriában pár embert villanypóznákra lógatnak fel Bécsben.

  3. @magalenin

    A fordítás során tudtommal nincs olyan szabály mely ezt tiltaná. De például ha megnézzük a német vagy angol sajtót ott a megjelenő magyar nevek is fordított sorrendben kerülnek közlésre. De említhetjük északi szomszédunkat is, akiknél az anyanyelvű sajtóban bevett szokás az -ovásítás.

  4. Anno, még a Monarcia előtt a bécsi hivatalok hírösök voltak a korrumpálhatóságukról. A kiegyezés után megtalálta a zsák a foltját. Duál-korrupt Monarchia lettünk. Miért gondolná valaki is, hogy ma is másképp van? A vér nem válik vízzé. A másik dolog, hogy Ausztriának „nagyon köllött” egy géptípus, így drágábban is „vettek”. A svájciak meg megtehetik, ha drágállják, hogy x ideig jegelik a dolgot, ezért olcsóbban próbálják rájuk sózni az EF-t.

  5. forest

    Nem tudom, hogy mi a szabály az újság/cikk írásnál, de a tudományos írásműfaj szabályai szerint jól csináltad. Minden nevet „magyar” sorrendbe kell írni, még a hivatkozásoknál is. Kivétel a Japán mert ők eleve a Családnév Utónév sorrendet tartják mint mi.

  6. Így megtévesztő a név, és hamis elégedettség érzéssel tölt el bennünk! Tévesen felmagasztalva a külügyet, vélelmezve azt,hogy már az osztrák honvédelem legfelső vezetésébe is beszivárogtak az embereink! Ha pedig eltűnik valami , az EF-ek bázisáról, simán jönnek majd az összeesküvés elméletek, hogy Darabos Norbert adott belépőkártyát, a színesfémtolvajoknak álcázott kettős ügynököknek , akik azzal mentették magukat a lebukás után, hogy azt hittél az Ef-ről , hogy alumíniumhulladék.

    „Ez a történet kiváló arra, hogy átgondoljuk, miben is “bezzegállam” Ausztria nekünk. Tényleg, attól, hogy nagy a tisztaság, jól pörög a gazdaság, kulturáltabbak az emberek, a korrupciót hírből sem ismerik?”

    Ez nem elég???

  7. Az M1-en most volt hír, hogy a vadászgépeink, elfogtak egy eltévedt, utasszállítót! ÉS MIG 29-et vágtak be a riport alá, ahogy felszállnak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Hogy mekkora vicc a média!!!!!

    Amúgy, nem érzem úgy, hogy ez a dolog bármiféle képen is igazolná a létjogosultságát egy Griff szintü gépnek.
    Ha rajtam múlna, 50db lenne, félre ne értsen senki! De ez akkor is vicc!
    Valaki mondja meg neke, hogy mi lett volna, ha épp egy eltérített gép lett volna és a Parlament felé száguld ….
    Szerintem népszavazás nélkül, nem kapott volna a pilóta engedélyt semmire!!! Innentől fogva pedig……

  8. Nem értem, hogyan lehet a két ajánlatot összehasonlítani..
    A haditechnika beszerzéseknél az ár kalkuláció kicsit bonyolultabb, mit a nyersanyag + élőmunka + járulékos költségek. Nagyon sok politikai és egyéb gazdasági számítás is megelőzi azokat.

    A mostani összehasonlítás olyan, mintha a tojás árát hasonlítanák össze. X érték volt ekkor és ekkora, Y érték most..

    nem az a kérdés, hogy mennyiért állítod elő, hanem, hogy mennyiért tudod eladni a piacon (vagy lesz extraprofitod, vagy még önköltség alatt is adod, hogy kinyomj másokat, vagy éppen életben tartsad a gyártósorod, munkát ad az embereidnek stb..

    Az egész nevetséges osztrák részéről.

    Minden katonai repülőgépbeszerzés egyedi tárgyalások során kialkudott ellentételezésről folyik.
    Sógoraink, meg foghatják a fejüket, mivel a svéd és az orosz ajánlat is olcsóbb volt, és a képességeket illetően elegendő lett volna. Ráadásul ott volt a használt gép piac és ott is találhattak volna légirendészetre megfelelő gépet (plf.F-5-ösök, első sorozatú A/B Griffek, régi F-16-osok,

  9. @nani1980: M.o. NATO tag, a gépeket tudtommal az olasz o.-i NATO parancsnokság parancsára emelik a sziklából. A tűzparancsot nem tudom ki adhat, de biztos van mikor nincs mérlegelési lehetőség. Persze mivel Ferihegy az egyetlen légikikőtő, így a Parlament nehezen elkeríthető.