|

Felfüggesztik a Typhoonok átvételét a spanyolok

A gazdasági válság Spanyolországban is hatással van a haderőre, a Spanyol Királyi Légierő elhalasztja a megrendelt Eurofighter Typhoonok egy részének átvételét.

Inog a spanyol gazdaság is, 2011 végén az EADS konzorciummal szemben fennálló 400 millió eurós tartozásból is csak 300 milliót tudtak máig törleszteni. Épp ezért a Pedro Morenés védelmi miniszter bejelentette, hogy nem veszik át az előzetesen tervezett időpontban azt a 12 darab Eurofighter Typhoon típusú vadászbombázót, mely a legutóbbi megrendelésből hátramaradt és még nem kezdték el a gyártását. A halasztás okát nem meglepő módon pénzügyi problémákkal indokolta. Azt ugyan nem említette meg, de a szerződés tartalmazza, hogy amennyiben a vásárló ország nem veszi át a megállapodott határidőig a gépeket, úgy büntetésként kompenzációs díjat kell fizetnie a gyártónak.

Spanyolország, mint fejlesztő ország 87 darab Typhoon vásárlására kötelezte el magát, melyet 3 részletben szállítottak volna le a megrendelőnek. Először 19 darab Tranche 1, majd 34-34 darab Tranche 2 és Trance 3 verziójú példányt. Utóbbiak közül végül az egyik részletet mind darabszámilag, mind fejlettségi szinten ketté bontották, Tranche 3A-ra és 3B-re, illetve 20 és 14 gépre. 2009 augusztusában a spanyolok leszerződtek a Tranche 3A gépek megvásárlására, 15 példányt rendeltek végül, további 5 gépre opciós joguk volt. A gépek szállítását 2013-ban kezdik meg, de a jelek szerint egyelőre csak azon 3 példányt veszik át, melyek gyártása már megkezdődött.

Ráadásul a jelenlegi helyzetet figyelembe véve egyre kevésbé valószínű, hogy érvényesítik az 5 gépre szóló opciójukat, illetve megrendelik a 14 darab Tranche 3B verziójú Typhoont. Amennyiben mégis megrendelik, minden bizonnyal a britek és a németek mintájára eladásra kínálják majd őket.