|

Hazaindult az Alroza

A Fekete-tengeri Flotta jelenlegi – már nem túl sokáig – egyetlen Kilo-osztályú tengeralattjárója a B-871 Alroza. Az 1990-ben hadrendbe állított tengeralattjáró egyedi a Kilo-k között, lévén meghajtása pump-jet – ezen kísérleti változat jelölése a Project 877V. Az Alroza nevet 2003 óta viselő tengeralattjáró legutóbb 2011-ben szerepelt híreink között, mikor is elsüllyedt Spanyolország partjai mentén. No persze mindössze szimulált balesetben – az orosz tengeralattjárósok ekkor vettek részt először a NATO 2 évente megrendezendő, tengeralattjáró mentést szimuláló gyakorlatán, a Bold Monarch-on.

A 2011 május-június alatt lezajlott gyakorlatról az Alroza azonban nem Szevasztopol felé vette az irányt, hanem ehelyett Szentpétervár felé indult tovább, hogy ott átessen egy nagyobb szabású felújításon. Ezzel időközben végeztek, így a szóban forgó Kilo nemrégiben útnak is indult, tehát nemsokára újból orosz tengeralattjáró lubickol majd a Fekete-tengerben. A tervek szerint szeptember vége felé fut majd be honi kikötőjébe.

A B-871 spanyol vizeken ,

Mint az bizonyára ismert, az Alroza nem lesz már sokáig egyedül, hiszen Szentpétervárott gőzerővel zajlik a Fekete-tengeri Flotta számára leszállítandó azon 3 Project 636.3 alváltozatú Kilo-nak az építése, amik azon folyamat részeként kerültek megrendelésre, melyben az Orosz Haditengerészet 2020-ig 10 diesel-elektromos tengeralattjárót szerezne be. A modern, új építésű technikával jelenleg nem túl jól eleresztett Fekete-tengeri Flotta számára az Admiralitás hajógyárban épülő Kilo-k közül immáron mindegyik építés alatt áll. Lévén a leendő B-261 Novorosszijszk és B-237 Rosztov 2010 augusztusi, illetve 2011 novemberi gerincfektetése után a napokban sor került a leendő harmadik, a Sztarij Oszkol városáról elnevezett egység gerincfektetésére is. A leendő B-262 Sztarij Oszkol hadrendbe állítása 2015 folyamán várható.

És hogy akkor meddig is kell várnia az Alrozának? Nos, a Novorosszijszk átadása jelenleg 2013 végére várható.

3 hozzászólás “Hazaindult az Alroza”