|

A dánok várják az ajánlatokat az M113 cseréje kapcsán

Dánia 2011 tavaszán állt elő azzal, hogy időszerűnek érzik a hadsereg M113 gépparkjának nyugállományba küldését ami végett természetesen új páncélozott szállító harcjárművek (APC) beszerzése lesz aktuális. A dolog némi csúszással mostanára jutott el odáig, hogy az előszelektálás után meghívásra kerüljenek a tenderre a potenciális szállítók. Hogy az M113 utódja lánctalpas lesz-e, avagy kerekes, azt egyelőre még nem döntötték el a dánok. Ehelyett egy huszárvágással 4 lánctalpas és 4 kerekes harcjárműt kívánnak egymásnak ereszteni.

Dán M113-asok gyakorlaton. Afganisztánt is megjárták, míg jobbnak nem látták inkább a CV90 bevetését. | Fotó: danskpanser.dk ,

A tenderre meghívott 8 európai vállalat közül kettő az amerikai érdekeltségű General Dynamics European Land Systems égisze alá tartozik, és ezzel egyben a GD az egyetlen olyan versenyző, aki a lánctalpas és a kerekes kategóriában is versenyzőt tud állítani. Lánctalpas vonalon ez nem más, mint az osztrák – spanyol koprodukcióban megvalósult ASCOD (Austrian Spanish Cooperation Development) gyalogsági harcjárműnek (IFV) az APC változata változata. Kerekes vonalon ugyan svájci és osztrák portékával is nevezni tudnának az amerikaiak, de a dánoknak elvileg a svájci MOWAG Piranha szimpatikusabb, mint a legutóbb a csehek által választott osztrák Pandur. Ebben nyilvánvalóan nem kis szerepet játszott azon tény, hogy a dán szárazföldi erők 100 darab feletti mennyiségben rendelkeznek Piranha III-al.

Álcahálóval borított dán Piranha IIIC nem épp hazai viszonyok között. | Fotó: danskpanser.dk ,

A dán tenderen lánctalpas vonalon jó eséllyel indulhat a másik mamut, a BAE Systems is, hiszen ők a svéd, immáron 1 000 darabos rendelés felett járó CV90 gyalogsági harcjármű APC változatával a CV-90 Armadillo-val nevezhetnek. Az eredetileg IFV kategóriás CV90 pedig egy kisebb darabszámban már hadrendben áll a dánoknál – logisztikai vonalon ez mindenképp plusz pont.

Véleményünk szerint az egyik nagy esélyes a BAE Systems Hägglunds a CV90 APC változatával.

A lánctalpas négyest a németek fejezik be. Egyrészt a a Rheinmetall a 2010 vége óta sorozatgyártásban lévő Pumával, másrészt az alapvetően a német haderő páncélosainak pátyolgatásával foglalkozó FFG Flensburger által. Utóbbi vállalat úgy jönnek a képbe, hogy idén jelentették be első saját fejlesztésüket, a G5 APC-t.

Az FFG Flensburger G5 demonstrátor járműve. ,

A négy lánctalpas tehát összegyűjtve, és az egyik kerekes is ismert. Tovább haladva a listán talán senkinek nem okoz meglepetést, hogy a kerekes járművek csoportjában a GD mellett ott található a finn Patria az AMV-vel. De a listában helyett kapott a francia Nexter is, akiktől vélhetően a VBCI jöhet számításba. A sort a német-holland ARTEC zárja, akik a francia vasnál vélhetően esélyesebbnek minősíthető Boxerrel szállhatnak ringbe.

Indulásra készen – a Boxer találkozása a Ruszlánnal | Fotó: Bundeswehr ,

A várhatóan már akár 2014 vége előtt kiválasztásra kerülő győztes típusnak több változatban – APC, parancsnoki, mentő, aknavetős, műszaki-utász – helyt kell majd állnia, ám hogy pontosan mekkora darabszámban kerülhet majd rendszeresítésre, arról egyelőre nincsenek konkrét adatok – a várakozások szerint valahol 200-450 db között, de legnagyobb valószínűség szerint 360 db körüli mennyiségről lesz szó. Ez természetesen nagyban függ attól, hogy végül mekkora mennyiségű M113 kerül kivonásra.

8 hozzászólás “A dánok várják az ajánlatokat az M113 cseréje kapcsán”

  1. Én úgy látom a helyzetet hogy kerekes harcjármű lesz a nyerő mégpedig a MOWAG Piranha. A svájci gyártóval nagyon megvannak elégedve.És nem utolsó sorban mivel a mostani megrendelés adja a gerincet és bőven lesz benne olyan változat aminek közúton kell közlekednie (hótakarítás gyakorlatok katasztrófa védelem egyebek a kerekes változat a befutó mert lánctalpasok midegyike túl nehéz.)
    De a Svédeknek se kell sírva fakadniuk ugyanis CV9035DK-ból további megrendelésre számíthatnak (IFV további 35-45db). És a valószínűleg az önjáró aknavetőket is ők szállítják.
    Ja és a cikkből kimaradt a páncél törő változat(TOW-rakéták hordozó) és a közel légvédelmis változat (Stinger nehéz géppuska kombó) mert ez a két változat is cserére kerül.

  2. Bárcsak már arról olvashatnánk, hogy a Rába megkezdte az új páncélozott szállító harcjármű gyártását, de tudom, hogy az még odébb van. Remélem lesz annyi racionalitás a tervezőkben, hogy nem a nulláról kezdik a tervezést hanem megveszik egy jól bevált termék (leginkább a Patria) licence-t és azt fejlesztik tovább a Honvédség igényei szerint. Mondjuk ehhez az is kell, hogy a Honvédség pedig pontosan adja meg a paramétereket, hogy milyen járművet is szeretne.