|

Északon maradnak a Borejek

Arra azért ne gondoljunk, hogy az oroszok annyira gyökeresen átvariálták a Borejek honi kikötőivel kapcsolatos stratégiát, hogy az első Borejek végleg az Északi Flottához kerülnek – de úgy tűnik, hogy továbbra sem változott azon rövidebb távra szóló megoldás, amiről az év elején már lehetett olvasni.

Mint olvasóink talán emlékeznek az év elejének környékén, a K-84 Jekatyerinburg megpirítása után nem sokkal röppentek fel olyan hírek, hogy az első Borej, az átmenetileg kieső Delta IV-es boomer pótlása végett az Északi Flottánál kezdi meg aktív szolgálatát. Az év elején a K-535 Jurij Dolgorukij kapcsán tehát úgymond lefixálták a hadrendbe állítási menetrend ezen részét, azonban a második Borej, a szintén idén hadrendbe álló K-550 Alexander Nyevszkij honi kikötője kapcsán nem lehetett tudni semmi konkrétumot.

Kicsit később már lehetett valószínűsíteni a flottát, hiszen februárban már arról szállingóztak hírek, hogy a 2010-es hírekkel ellentétben a Csendes-óceáni Flotta viljucsinszki tengeralattjáró bázisa közel sincs kész a Borejek fogadására.

Ezt erősítette meg Alexander Sukhorukov helyettes védelmi miniszter tegnapi nyilatkozatában, melyben közölte, hogy a hivatalos álláspont szerint a Borejek továbbra is a Csendes-óceáni Flottához kerülnek, de kezdetben egészen biztosan az Északi Flottánál „jelentkeznek” majd szolgálatra. Az év végéig hadrendbe állításra kerülő 2 boomer átkerül a Csendes-óceánra, amint Viljucsinszkban befejeződik a fogadásukhoz szükséges infrastruktúra kiépítése.

10 hozzászólás “Északon maradnak a Borejek”

  1. Nem is értem, hogy a Borejeket miért kéne a Csendesre vinni. Északon sokkal jobban rejhetőek, védhetőek és onnan is elérnek bármi fontos célt. Persze, ha a kapitánynak, aki a miniszter sógorának a fiának a testvére, kell egy kis napfürdőzés…. akkor igen….

  2. Azert annyira kis teruleten sem olyan jo oket tartani, mert gondolom ha mar annyira kielezett lenne a helyzet, ott minden fullon lenne ellenseges SS/SSN-el, es akkor egy teljes szalvora biztos nem maradna ido. Ellenben a 3 ocean viszont kurva nagy. Gondolom ezert is jaroroznek.

    De lehet, hogy tevedek, most csak „hangosan” gondolkodtam. :)

  3. Gondolom a politikának is komoly szerepe van abban, hogy ilyen kaliberű tengót küldenek valahova. A kínaiak is gondolom jobban felkapják a fejüket akkor, ha azt hallják, hogy Borej úszkál a Csendes-óceánban, mint, ha Murmanszk környékén…
    Tudom, hogy a katonai elemzők egészen máshogy vélekednek erről, de lehet ebben is valami.

  4. A Csendes-Óceán majdnem USA felségterület a tengeralattjáró mennyiségi és minőségi fölény miatt. Ja, meg a felderítő rendszerük miatt!
    A Csendesen az orosz tengeralattjárók nem hagyják el a légierő által biztosított parti sávot !
    A Jeges Tenger már inkább Orosz ” felségterület ” bár az USA egyre jobban ” jelen van ” itt is. Az orosz szigetek és a jég jótékony hatása miatt nagyobb biztonságban vannak az orosz tengók.
    Na meg ugye egyre több országnak fáj a foga az északi területek olaj- és gázkészleteire……