|

F-35: Csatát nyert Izrael – Javítva

Úgy tűnik nagy a nyomás az Amerikai Egyesült Államokon, s bár az F-35 forráskódjainak kiadása továbbra sincs napirenden, a legújabb fejlemények szerint mégis integrálnak izraeli rendszereket.

A napokban a két ország között írásbeli megállapodás született arról, hogy a Lockheed Martin egy 450 millió dolláros üzlet értelmében interfészeket biztosít az izraelieknek, hogy saját elektronikai ellentevékenységre képes rendszereket integrálhassanak az ötödik generációs típusra.

Románia F-35-ösre áhítozik | Fotó: Eglin AFB ,

A közel-keleti állam vezetése még 2010 októberében rendelt 20 darab F-35 Lightning II típusú vadászbombázót. A 2.75 milliárd dolláros üzlet keretében az F-35-ösre kerülő izraeli pilótákat 2016-tól az Amerikai Egyesült Államokban képzik át a típusra. A gépek átadása várhatóan 2017 elejétől kezdődik.

144 hozzászólás “F-35: Csatát nyert Izrael – Javítva”

  1. Én a fejlesztésben résztvevő országok helyében akkor a balhét csapnák hogy az csak na. Nem elég hogy Izrael nem szált be a fejlesztésbe mégis megkapja a forráskódot miközben akik pénzt áldoztak a fejlesztésbe nem kapják meg. Ráadásul még a megrendelt képmennyiség se indokolná a forráskódátadást nem hiszem hogy ez a 20 gépes megrendelés megérne ennyit. (És nem zsidózni akarok vagy hasonló a hozzászólásommal mert ha bármely más ország lenne ebbe a nagyon előnyös helyzetbe azon is felháborodnék mert ez nagyon nem korrekt dolog.)

  2. Hihetetlen hogy ezeknek mit meg nem engednek.Én az USA vezetés helyében megvonnák minden katonai „segilyt” ha csak pisszennének is,de hogy még a forráskódokért alkudoznak….minimum örök harag.:) Minden gazda ilyen fejőstehénről álmodik mint az USA és németország.

  3. Arról nem is beszélve hogy pl. Angoloknak kellene elsőnek megkapniuk!

    Ott kezdődik, hogy egyáltalán kérték…? Ha nem, akkor miért is?

    @szittya88

    Ilyenkor mondom azt, hogy baj, ha az embernek a memóriája a nullához közelít. Szerinted a kb. 200-300 darabos F-16 flottát 20 db F-35 váltja? Ez az első megrendelés te zseni. Egyébként meg nehogy azt hidd, hogy ingyér lesz.

    Pár napja volt hír, az nem egészen így szólt. Mintha Fade is azt linkelte volt. Integrálják kérsére a kért IAF cuccokat, de a forráskódot nem kapják meg. Ez egyben azt is jelenti, hogy az estleges hibákat és további fejlesztéseket nem lesz képes a hazai ipar önerőből elvégezni.

    Tényleg rohadtul felháborító. Mondjuk igaz, hogy Izrael nem épp békés helyen van, de ez akkor is felháborító.

    Szerintem a felháborító meg az, hogy az emberek nagy többsége semminek nem néz utána és minden bullshitet benyel..

  4. De ha megkapják a forráskódokat akkor a saját fegyvereiket fogják rárakni. És ezzel is csökkentik az USA bevételét. Abban pedig biztos vagyok, hogy a britek több pénzt tettek/tesznek a programba. Valamint nagyobb gépmennyiséget is rendel. Még akkor is ha ez csak az első körös izraeli megrendelés.

  5. @molni

    Az angolok igen is kérték a forráskódokat, és nem kapták meg. Pedig aki a végletekig kiállna az USA mellett, azok az angolok lennének.
    Amúgy közrejátszhat a döntésben a közelgő választás, ki ad többet alapon…

  6. Ja újabb lobbi győzelem. Hát ki tudja mi az igazság, lehet hogy már régen megszerezték csak most legalizálják a Kínaiak után. Másrészt az Izraeliek ha megkapják a kódokat jókora ingyen pénzhez jutnak hiszen az integrált cuccokat ők is tovább tudják adni, és még számos más módon is.
    Másrészről ahogy már többször hangoztattam lehet hogy az F35 csak egy médiaőrület és arra megy a játék hogy a fejlesztési pénzek visszajöjjenek. Mind ezek fényében lehet hogy Carlo Kopp mesternek igaza van hogy az egész gép elvesztette jelentőségét. Az USA légierő programja 20025 -ig előre meg van tervezve, és ha nem lustultak el akkor már valami újban törik a fejüket. Az F35 meg arra olyan kommersz lesz mint ma az F16.

  7. Az USÁ-ban nagyon befolyásos a zsidó kisebbség, valószínűleg ennek volt a legnagyobb hatása. Valakinek finanszíroznia kell a kampányt:)
    Tényleg bosszantó, de amíg nem adnak tovább infókat pl Kínának, addig szerintem nem gázos a dolog. Akik vesznek F-35-öt, azok közül kb senki sem használ Izraeli fegyvereket, úgyhogy ez nem lesz nagy kiesés. Annak meg tényleg nem lenne értelme, ha az izraeli Lightningok nem tudnák bevetni az összes hazai fegyvert.

  8. dudi

    Szerintem is. Meg akkor a rá költött pénz sem maradna otthon, valószínűleg tovább is tartana, ezért gondoltam, hogy ha nem kapnák meg a kódot, akkor ki tudja, hogy mikorra tudná az F-35 bevetni az összes izraeli fegyvert. A szempontjukból ez teljesen logikus és megérthető lépés. De az amerikaiakat is megértem, sok minden szivárgott már ki Izraelből.

  9. Forrást várnék továbbra is.

    Mértékadó oldalakon kint van a hír, de mindenhol uaz, hogy integrálják. Sehol nincs olyan mint amit a HTKA állít, hogy kiadják a sourcet.
    Mindha forest írta volna a cikket… beképzelt eztazt. :)

  10. @Fade

    Ellentétben én bármikor betolom neked a forrás linkjét… megjegyzem továbbá azt is, hogy forrásként meghatározó német, svájci, orosz médiákat idézek. A szubjektív véleményem a kommentek között igyekszem megosztani.

    Ebben a percben írok éppen egy anyagot, előre jegyzem számodra, hogy az alábbi forrásokból merítek majd:
    de.rian.ru
    diezeit.de
    sueddeutsche.de
    derstandard.de
    spiegel.de

    Kérésre konkrét linket is küldök!

    Üdv.:
    Forest

  11. Molnibalage: ha már a told szövegelés helyett-nél tartunk, mi a helyzet az F-15-ös cikkel? :)

    Éppen írom, és éppen izraeli témában olyan dolgot találtam, hogy a pofám leszakad. De tényleg. Űgy tűnik, hogy a gép beszerzése során igen nagyot hazudhattak felfelé a rendelezésre álló adatok szerint.

  12. Nekem szólt a “told” megjegyzés?

    Nem te írtad, hogy forrásod van, ami forráskód átadásról szól? Ha igen, akkor szerinted…?

    Ez bunkó volt ráadásul ok nélkül!!!Gratulálok hozzá…

    Miért is volt? Ha igaz, hogy van valamilyen, akkor porhintés helyett mennyib tartott volna egy copy + paste…?

    A 137,5 millió / gép ár az hol olcsó? Ez kb. pont az F-22 flyaway ára. Az első F-35-ket is drágábban szállították le ennél, azok „csak” 100 milla körüli flyaway áron voltak. Ha erre jön még rá a 450 millás átalakítás akkor a darabár még fentebb megy. A szöveg nem részletezi azt, hogy ez az összs milyen supporttal valósul meg. Szóval nem az F-35 az olcsó, a többi drága uraim… Bár ez viszonyítás kérdése. :)

  13. @Molni

    Ez esetben emlékeztetnélek egy korábbi kommentedre mikor az értelmző olvasás képességéről oktattál másokat:

    Fade szerint:
    2012. augusztus 4. szombat @ 15:26

    Mindha forest írta volna a cikket… beképzelt eztazt. :)

    forest szerint:
    2012. augusztus 4. szombat @ 15:54
    @Fade
    Ellentétben én bármikor betolom neked a forrás linkjét…

    Nem az aktuális cikkre reagáltam hanem az általam fordított anyagokra. Ez rajtad kívül szerintem mindenkinek világos volt.

  14. A cikk neve melett nem a tied van. Innentől fogva, hogy Fade mit képzel el, engem nem izgat.

    Egyébként az, hogy Izraelnek mindent elég vicces érv. Most néztem meg, hogy anno az első 25 db F-15-ért 1975-ös árfolyamon 625 millió dollárt fizettek. Ez mai árfolyamon számolva 2,6 milliárd. Ez egy gépre vetítve több, mint 100 milliós ár. Uh… Persze a gépek mellé kaptak némi supportot, fegyverzetet és infrastruktúrát, de ez akkor is egy gyomros…

    @oroszos

    A bármikr betolom nagyarcúság (?) helyett tolhatta volna a linket is. Tudod, amilyen az adjisten…

  15. @molni

    Akkor idézek ismét, mert látom, hogy vagy nem olvastad vissza a kommenteket vagy még mindig nem érted:

    „Ebben a percben írok éppen egy anyagot, előre jegyzem számodra, hogy az alábbi forrásokból merítek majd:
    de.rian.ru
    diezeit.de
    sueddeutsche.de
    derstandard.de
    spiegel.de

    Kérésre konkrét linket is küldök!

    Üdv.:
    Forest”

    Fade problémája az volt, hogy a fordításokba szerinte beképzelek dolgokat, ergo helytelenül fordítok. Én egy ebben a pillanatban íródó anyagról teszek említést amit ő még nem olvashatott magyarul ergo nem is lehet kifogása ellen odáig. Amennyiben elolvasta, és rákérdez valamely információ forrására mert szerinte helytelenül vettem át információkat akkor az adott anyagot belinkelem.

    Ennél érthetőbben nem tudom már a számodra a mindössze 2 kommentből álló szóváltást értelmezni. Esetleg alany-állítmány-tárgy stb. ábrát készíthetek még hozzá. Én nem tudom, hogy te hogyan dolgozol fordításkor de én egy akár 20-30 soros anyaghoz is sokszor 5-6 cikkből emelek ki információkat. Pl. ebben a percben fejeztem be az anyagot Kofi Annan lemondásáról amihez 5 cikket használtam fel a de.rian.ru-ról.

  16. OFF valamelyik cikknél írta valaki hogy a Kínaiak lelőttek a napokban egy f-22 st ami Okinawáról indult ez természetesen nem igaz de mai nap fejezték be kínába egy sugárhajtású UAV (valószínűleg global hawk) roncsainak összegyűjtését és biztonságos helyre történő szállítását tanulmányozási célokra. Ami egyezik hogy repülőeszköz hogy modern hogy usa és hogy lelőtték. Az hogy F-22 felmerült kínai blogokba is de csak fikció formájában azt hogy F-22 lett volna az áldozat mind két fél tagadja az hogy lelőttek valamit a kínaiak csak az usa tagadja.

  17. Érdekes — ez a krumplivágós R-77, pedig úgy gondoltam, hogy a behajthatós fülű változatot direkt ehhez csinálták. A gyártó honlapján is azt írják, hogy azért csinálták, hogy zárt fegyvertérben is elférjen. Van az oroszoknak másik zárt fegyverterű repülőjük?

  18. Oroszos mármint hogy egy F-5 nél nagyobb méretű célt leszedjenek aminek a sebessége jóval hangsebesség alatt van, maximális repülési magassága 19000m. Simán már az újabb közepes hatótávolságú föld-levegő rakétáik is képesek rá. A felderítése se jelenthet akadályt mert az egész part tele van szórva radarállomásokkal és minden egyébbel.

  19. Global Hawk lelövés Kína felett? Ez kemény lenne NEM „most trendi elfogadni/Isteníteni/hanyatt esni/ ország” részéről.
    Többször olvastam az RQ4-ről jót is és rosszat is (külföldi portálokon), ezek alapján pont ezt küldenék oda?
    Tudom, szeretik bemututatni az USAF-et agyhalott óvodásokként, de a történelem erre mindig rácáfol (a nyavajás :D ). Szóval megint kétkedek.
    Ami az F22 lelövést illeti a kínaiak felől meg kicsit a „nagy szerb B2 lelövés”-re emlékeztet. Mikor a lelőtt B2-es a cikk megjelenése után pár nappal megjelent Farnborough-ban. Feltámadt a Spiritje nah….
    Na meg, hogy egy vadászt küldenek arra, nem felderítő/kémgépet, nem. Vadászt. Logikus Máté fiam….

  20. Hans mit küldenének oda? És ha RQ4 et oda nem akkor hova lehetne küldeni? Vagy csak vettek 40+ felderítőt hogy hazai légtérbe repkedjenek vele? Abba meg semmi istenítés nincs hogy elhiszem nekik hogy leszedtek egyet (hiszen a nagy magasságot leszámítva más védelme nemigen van) A modern rakétáknak meg nem gond a 19000m még ha a hatótáv le is csökken nem probléma mert maga a gép is lassú. A felderítésén meg írtam hogy az se jelenthet gondot mert ha csak a 70-80s évek légvédelmi állásait radarállomásait hadikikötőit veszed figyelembe (ebből az időből még elég sok infó van a kínai légtérvédelemről) láthatod hogy a part több helyen már akkor többszörös radarlefedettséggel volt ellátva. És azóta csak javult a radarok minősége és mennyisége.
    A balhéról annyit hogy USA szeret hallgatni az ilyesmiről lásd Irán Pakisztán. Kínába egy időbe elég gyakran repkedtek be és nem is tagadták. Kína se veri nagydobra mert a roncsokat nem akarja visszaadni de a Fülöp-szigeteken nem hiszem hogy örülni fognak ennek mert szombaton kivezényeltek pár hajót a közeli vizekre és tartottak egy kisebb röktönzött hadgyakorlatot éles fegyverekkel vizi és légi célokra és aznap a szárazföldiek légvédelme is gyakorlatozott meglepő módon a keleti parton és tibetbe is.

  21. Sziasztok!

    Vissza a hírhez. Érdekes,hogy senki nem említette, de az F35 gépeket ingyér kapja Izrael,mivel az amcsi katonai segélyprogramban a zsidó állam éppen annyi pénzt kap, mint amennyibe kerülnek a gépek. Más kérdés, hogy a további megrendeléseket miből finanszírozzák, gondolom éppúgy az amerikai zsidóság által kilobbyzott segélykeretből lesz rá pénz – az amcsi adófizetőké – mint ahogy eddig is volt. Gyakorlatilag Izrael – amely a legnagyobb részt kapja a segélyprogramból minden évben – őnállóan, még jelenlegi technikáját sem lenne képes finanszírozni.. Persze lehet,hogy hivatkozni, az izraeli fejlesztésekre, termékekre, hogy ezeket kína, india oroszok felé eladva, be lehetne pótolni a segélyprogram költségét, és hogy ez éppen kárpótlás az izraelieknek, és ezért nincs pld. exportja egyes ELTA lokátoroknak stb.
    A tény azonban tény, tehát, hogy ingyen kapják a gépeket..

  22. Oroszos:

    „Miért kap Izrael katonai segélyeket? Így is ők a térség nagyhatalma”

    Pont ezért lettek a térség nagyhatalma. Ingyen US high-tech fegyverzet nélkül az olajállamok már rég beelőzték volna őket katonai erőben.
    Az ok és okozat…, meg a motiváció, ugye. De ez innentől már egy másik történet.

  23. phoenix: Semmi link nincs? Sima félrefordítás volt? Csak mert a source meg az integrating eléggé máshogy néz ki és ugye nagyon mást jelent.

    oroszos: Érdenemes átnézni historikusan a térség történelmét legalább 56tól Sueztől indulva különösen figyelmesen olvasva az Egyiptomi-Izraeli részeket.

    1973 után sok fél volt érdekelt és a végén 75ös békekötésnél a felek közül amik valójában piszok jól jártak. Legrosszabbúl pedig a Szu hisz elvesztette térségbeli legnagyobb és legbefolyásosabb szövetségesét, áttételesen szigorú imho 75ben vesztette el Szu Afrikát. Amiknak ez az ár „zsebpénz” volt a Szu megállításáért, egy újabb „vietnám” ennél sokkal-sokkal többe került volna mind anyagiakban mind emberéletekben.

    De ez igy nagyon össze van csapva érdemes onnan indulni ahol Izrael kihasználta az 56os helyzetet, hogy érték el arab államok azt, hogy senki semmi fegyvert ne adjon el Izraelnek, hogy kezdett a térség „vörösödni” és áttételesen, hogy használta végül US Izraelt arra, hogy megállítsa a Szu előretörését… ha nem látod az egészet nem fogod érteni mi honnan miért miből, hova.

    Olyan ez mint a jelenlegi Szír helyzet ahol a topik Izrael gyülölő, muszlim imádó része úgy gondolja Izraelnek az a jobb ha Aszad bukik. Ha nem látod az előzményeket…

    kele: Ez megent a szokásos tőled.
    „,mivel az amcsi katonai segélyprogramban a zsidó állam éppen annyi pénzt kap, mint amennyibe kerülnek a gépek.”
    Itt pl oda kellett volna írni egy időintervallumot. pl ~1.5-2évenként kap annyi katonai segélyt Izrael mint amennyiből kijön ez a 20F35.

    „Más kérdés, hogy a további megrendeléseket miből finanszírozzák, gondolom éppúgy az amerikai zsidóság által kilobbyzott segélykeretből lesz rá pénz – az amcsi adófizetőké – mint ahogy eddig is volt.”

    IDF éves költségvetése US segélyek nélkül is 15b$. Törökországé amely szintén 100+as nagyságrendben tervez F35t venni 17b$. Jól mutatja, hogy segély nélkül is képesek rá.

    „Gyakorlatilag Izrael – amely a legnagyobb részt kapja a segélyprogramból minden évben – őnállóan, még jelenlegi technikáját sem lenne képes finanszírozni.”
    Szimplán csak nem igaz.

    mondjuk nem tudom minek válaszolgatok egy hirhedt Izrael gyülölőnek aki ugye csusztat rendszeresen és nem keveset és nem véletlenül.

  24. Fade

    Nem gondolom,hogy az ami segítség nélkül ilyen minőségű és mennyiségű hadereje lenne Izraelnek.Gondolj bele,egy halom cuccot ingyen kapnak(pl Iron Dome).Amit te írsz összeg az tudtommal csak az a pénz amit saját zsebből tesznek az IDF-be nincs benne az a pénz vagy technika értéke amit az amiktól vagy németektől kapnak.

  25. phoneix: Család mellett ha nem ez a melód én nem tudom, hogy csinálod. respect.

    „The advance is likely to be achieved by allowing Israeli-made systems to interface with the aircraft’s standard EW suite.”
    interface. Ha jól tudom ~minden „külsős”, de sokszor saját eszköz is ezen az UAIn keresztül lesz integrálva.

    dudi: Egyértelmű de ez oda vissza. A US fölény se lett volna akkora pl Vietnámban ha Izrael nem adja át a megszerzett tudást vagy sokszor a kompletten zsákmányolt Szu haditechnikát pl S75t.
    Ebben a pillanatban ez pedig üzlet. Amely mindkét fél számára jó.

    david: jovonk finoman szólva is szélsőjobboldali kötődésű. Annyi az adott cikkben is a csúsztatás, hogy rossz nézni.

  26. Elfelejtettem betenni, pedig ide való: „Az USA miatt ne aggódjatok, ott is mi vagyunk hatalmon.” Simon Perez izraeli most éppen nem is tudom mi.

    Szintén ő mondta valami amerikai zsidó szervezet gyűlésén: „Ilyen kis országtól milyen szép teljesítmény, megvettük Manhattant, megvettük Lengyelországot, megvettük Magyarországot.”

    Ezeket persze nem kell 100 %on venni, de a gondolkodást igen is jól megvilágítják.

  27. Az meg, hogy ellentételezésként kapják a katonai segélyt azért, mert nem exportálnak ezt+azt oda, ahova nem kéne, szimpla marhaság. Akkor az angoloknak és a németeknek mennyit kéne kapni, mert nem adják el az Eurofightert kínának?? Tuti lenne 1000 darabos rendelésük, és 10 éve repkedne teljes tervezett képességekkel, és AESA radarral. Már az európai F-22es is évek óta repülne.
    Szóval, azért kapják a lóvét, mert kapják, és késsz.

    Persze ez is csak 1 gondolatkisérlet. Szövettségesek között az lenne a legkevesebb, hogy nem tesznek a másik alá. Maguk alá meg főleg nem. Ez úgy látszik, csak Izraelt nem zavarja. A Lavi tervei valahogy csak Kínában kötöttek ki.

  28. @gacsat

    Konteó gyártás meg zsidózás helyett inkább láds be, hogy azért nem siker az EF-et, mert a körülmények, a résztvevők és pénzhiány miatt nem lehetett az. Ennek eredménye lett az, hogy iszonyat drága és alig tud többet bizonyos tekintetben, mint egy F-16C. Sőt, a legelterjedtebb egyfeladatos válotzatai nevetségesen drágák képességeikhez képest.

  29. Gacsat
    Azt hiszem nem árulok el túl nagy titkot de jobb ha tudod hogy egy bizonyos szint felett nem számít már hogy ki milyen nemzetiségű vagy állampolgár csak a haszon és a pénz de bizonyos szint felett már nem számít mekkora a haszon vagy mennyi pénz mer ott már csak a valódi hatalom számít (gondolj bele ha annyi pénzel rendelkezel amennyit elkölteni se bírsz már nem érdekel a pénz mert a pénz csak az akarat beteljesítés egyik eszköze, a pénz önmagában nem ad hatalmat hanem az amire használod adhat.) Az hogy felvásároljanak egy demokratikus országot egyáltalán nem kell nagyhatalomnak lenni elég ha a politikusi réteg megvan vásárolva (az ország értékének töredékének töredékéért.) És Magyarországon ezt meglehet tenni mert a (arisztokrácia kiirtása száműzése óta nincs valódi nagy hal Magyarországon) tehát csak a kishalak találhatók meg akik még csak az első szint felett állnak és csak a pénz számít nekik (mert még csak azt tartják a hatalom csúcsának).

  30. Ha gondolkodsz az enyém is témába vágó.
    És leesik a tantusz hogy a pénzt a hatalom gyakorlása miatt kapja Izrael. USA-ba erős a zsidó lobbi de nehogy azt hidd hogy a Izraelnek az a pénz a legfontosabb. Azt a pénzt azért kapják az USA-tól hogy az legyen amit USA diktál egyiptom is azért kapta és a többi is. Az egész a hatalomról szól ahogy azon a szinten a pénz is a hatalom játékszere (nem a minden napi élethez kell mint neked) a pénz a fegyverek a politikai támogatás mind mind azért megy mert ez szolgálja USA érdekét és nem azért mert ez Izraelért (mert ezen a szinten már nemszámít a nemzetiség azt már réges rég eladták pénzért még amikor a politikai pályát választották a vezetők) kéz kezet mos. A főnök USA akinek diktál/t Izrael, Egyiptom stb. Izrael csak a haszonélvező nem ő a főnök. A bankok nagyrésze meg hiába van zsidó kézen mit se számít ha a főrészvényesek szarnak rá ki milyen nemzet tagja.

  31. Allesmor Obranna

    A PAK-FA-val még nem indítottak semmiféle rakétát. Amennyire én tudom, még csak nem is függesztettek semmit se a fegyverterébe se.
    A szóbahozott jelenet egy animáció, mely már több mint egy éves. Itt is volt már linkelve jópárszor.

    Amit én említettem az a múlt hét szombati éles rakétaindítás a Szu-35Sz-ről, ami csak annyi volt, hogy „UR” azaz irányított rakéta, de hogy miféle, azt nem tudni.

  32. Ez 2008 -ig tartalmaz adatokat.Érdemes megnézni mire kap támogatást. Mert nem csak a hadsereg a kedvezményezett.
    http://www.ifamericansknew.org/download/cost-new.pdf
    Ez csak a palesztin izraeli villongások költsége.
    http://www.ifamericansknew.org/stats/stauffer.html
    Egy 2011 táblázat:
    http://www.wrmea.org/congress-and-us-aid-to-israel/494-congress-a-us-aid-to-israel/11203-u-s-aid-to-israel.html
    Mindezt úgy hogy kihasználják azt hogy a palesztinokat alkalmazzák ingyen bérért, de nem csak őket. Már a sajátjaikat is. Gondoskodnak is róla hogy az ingyenmunkások máshol ne tudjanak dolgozni. Gázában első dolguk volt az uniós pénzből létesült üzemek szétlövése.

  33. Csak hogy tudjátok az USA adófizetőknek 8 trillió dollárjában van. A többit mindenki gondolja tovább.

    Csodálatos ferdítés. Mert a SZU buzdította az arabokat az „olajfegyver” bevetését és komoly részben emiatt omlott össze a KGST és SZU…

    Az USA katonai segély mértéke ennél jóval kisebb. Egyébként meg mit zavar? Valahogy nem látlak pattogin, hogy az a csodász SZU mi pénzt baszott el az arabokra, Afrikára, Kubára és Észak-koreaára. Mivel a keleti blokkot sápolta le a KGST nevű viccképződménnyel az azt jelenti, hogy ezt részben mi finanszíroztuk. A SZU-tól drága pénzen vette MiG gépek átrepülése az mi is volt?

    Ej, de szép is a kettős mérce. Egyesek emlegették azt a szót, hogy „színvonal”. Mikor commandante és szittya88 megjön, akkor úgy érzem, hogy felesleges ezt említeni. Az oldal átmegy kurucinfóba…

  34. Az olaj árát úgyis fölemelték volna. Amúgy kinek is volt a legnagyobb haszna ezen? Nem a világ akkori legnegyobb olajtermelőjének? Vagy a 3. legnagyobbnak? Ez az USA És a CCCP. Esetleg a Shellnek? Vagy a szintén oriási olajexportőr GBnek? (Ez utóbbi mondjuk csak 10 évvel később lett komoly exportőr, de a készletek és a lehetőségek már látszottak 73ban.) Járulékos haszna az egész világnak, hogy még most is van benzin.

  35. Moli már te is be álltál Sulyid mögé a sorba.
    Attól a bizonyos portál színvonalától meg valóban ment meg Uram minket.

    SZU kapcsán, hiába voltak remek orosz tervező mérnökök és tudósok, KGB technológia kéme pl Putyin is így kezdte.
    A SZU rák fenéje a tömeg gyártás volt. Tömeg termékei mindig csapni valóak voltak, és félelmetesen elmaradottak. A fejlesztő mérnöki gárda által kívánt minőségtől.

    Izraeli F-35 beszerzés 1:3 vagy 1:2 arányú kép mennyiség csökkenést von maga után?

  36. Molnibalage: Én a magam részéről követelem az elnézés kérést mert nekem a kurucinfóhoz semmi közöm sincsen. Az előző hozzászólásokban említették a támogatások mértékét. Ehhez tettem hozzá infókat, úgy hogy linkeltem be forrásokat. Én azt találom furcsának hogy néhányan itt ebben a fórumban nem állnak hozzá bizonyos kérdésekhez tárgyilagosan. Sőt bizonyos dolgok említése felettébb érdekes kirohanásokat okoz. Azt is merem állítani hogy a véleményüktől eltérő dolgokat át sem gondolják, mert eleve csak ostobaságként tudják elképzelni. Ilyen egyik érzékeny példa ha Izraellel van valami téma. Én azt gondolom, Izrael éppen olyan ország mint bármilyen más. Nem képezhet kivételt. Én azt gondolom, Izrael nemzetbiztonsági szempontból legalább akkora kockázat a világra nézve mint Irán vagy bármilyen más nemzet. És hangsúlyozom számunkra. Ugyan úgy nemzetbiztonsági kockázat lehet sok minden más is ami manapság pont a haderőnél történik. Én csak pár idézettel szeretném zárni a gondolataimat, és javaslom hogy egy kicsit mindenki mélyedjen magába:
    “A szabadság ára az örök éberség.” Thomas Jefferson
    „Ahol mindenki ugyanúgy gondolkodik, ott senki nem gondolkodik nagyon.”
    A hatékony kormány egyenlő a diktatúrával.
    /Harry S. Truman/

  37. molni

    30 milliárdot szavazott meg 10 évre 2007-ben a kongresszus+ 2010-ben Obama még biztosított 2775000000 dollárt ezen felül.Ez csak az amik és nincs benne a német és egyéb segítségek.Ezek után még is,hogy gondolod azt,hogy Izrael ugyan ezt a színvonalat tudná nyújtani ha nem kapna egy árva fillért sem és mindent rendes árban kedvezmény nélkül vehetnének meg.Az Iron Dome 900 millió dollárba került az amiknek és ez csak egy példa!!!

    Lenne egy kérdésem!

    Ha Izrael képes lenne ugyan ilyen hadsereget fenntartani külföldi segítség nélkül akkor miért van az,hogy csökkentik a költségvetést?
    Az idei évre a nagy mértékű külföldi segítség ellenére is majd egy milliárd dolláros hiánnyal küzd az IDF(mi lenne ha nem lenne külföldi segítség???)…

    Javaslom a olvasd el: https://htka.hu/2012/02/14/penzugyi-gondokkal-kuzd-az-izraeli-hadero/

  38. Vezesd már le nekem ezt az általános iskolai matekot.

    Nézd meg a teljes izraeli védelmi költségvetés és támogatás arányát. Az ugye még megvan hogy 1967 előtt nem is jenki haverok voltak. Akkor is elég decens haderőt tartottak fent. Az F-4 és A-4 gépeket sem ajándékban kapták. A komoly közeledés 1973 után történ, mikor majdnem elveszett egy „hídfőállás” a komcsik elleni harcban…

    Ha 20% lenne a teljes védelmi költségvetéshez képest, akkor is szetinted ez eszközparkra vetítve mit jelenten? Ki ne találd már, hogy az egyszámjegyű %-os éves támogatási aránytól összeomalana az IDF/AF vagy azt, hogy ~300 modern vadászgép helyett mondjuk csak feleannyi lenne…

    @comandante

    Felőlem követleheted. Itteni teljesítményeddel örülj, hogy még nem vágtak ki…

  39. „1967 előtt nem is jenki haverok voltak”
    Az lehet de akkor a belinkelt kongresszusi jelentésben mire költötték el a 87387.85 milliárd dollárt, 1994-2000 között, amiből a több mint 1/3 katonai. Másodszor mindig abba a hibába esnek sokan hogy a hadsereget önmagában értékelik, a gazdaságot pedig figyelmen kívül hagyják. Most hogy példaként érzékeltessem a magyar hadseregben a fegyverzet támogatás terén a háttéripar talán az 1948 állapothoz hasonló. Vagyis ha valami történne csak a készleteinkre számíthatnák. A javító és gyártóipar sehol . Mindez ugyan sarkos, de ha alaposan átgondoljuk igaz. Tehát nem csak a katonai támogatásokat kell nézni hanem összességében az egészet. Hiszen azok a pénzek a későbbi potenciálok kialakítását szolgálták. Ipar kutatásfejlesztés, képzés, infrastruktúra, stb.

  40. Molni az a baj hogy te csak a légierőt azon belül is a vadászgépeket látod. (Igen nagy a géppark fentartásának költsége de nem az teszi ki a teljes költségvetést) Hol maradnak a szárazföldi egységek a szállító gépek a helikopterek a haditengerészet a fejlesztési pénzek stb. Nem is beszélve a falépítgetésről a katonák ellátásáról felszereléséről a járműparkról nem csak a tényleges harccselekményekben résztvevő járművekről kell itt beszélni és a hadi kórházak. És még rengeteg minden.

  41. Molni az a baj hogy te csak a légierőt azon belül is a vadászgépeket látod.

    Nem. Nagyonis számoltam az IDF igen masszív járműparkjával meg minden mássaal. Pont ez a léyeg. Ezres nagyságrendű csúcskategóriás hk és IFV/APC-jük van, modern harci és szállítóhelikopterek, tengók ÉS a 300 gépes vadászgéppart tankerekkel.

    Namármost, ha 20% kiesene, akkor szerinted megfeleződne az EGÉSZ? Jaj…

  42. molni

    Ha figyelmesen visszaolvasod amit írtam akkor rájössz,hogy kettőnk közül csak te beszélsz drasztikus leépülésről,én mindenhova azt írtam,hogy mai formájában az IDF-et képtelen Izrael önerőből eltartani.
    Ami engem illet egy 20-30% közötti képességvesztést jelentősnek tekintek.

  43. Majd ha befejeztem a cikket. Most már nagyon ott van az agyamban, hogy ez megírom és akkor egy jó időre cikkírás vége. Soha többé nem írok ekkorát. Nem egészséges. Hétfő óta írtam hozzá vagy 15 oldalt és ~50 ezer karaktert. Ez már önmagáben egy olyan cikk, amit az offline HT másfél évig adna le. :)

    Ha jövőben írok valamit, akkor csak olyat, amit „lendületből” megírók néhány hét vagy 1-2 hónap alatt. Könnyebben emészthető nektek is és nem tölti ki annyira a szabadidőmet. Nagyon kíváncsi leszek, hogy ki fogja végigolvasni a 200+ oldalas cikket n+1 mellékletével és videó linkjével. ;)

    Most már majdnem tényleg vége. Az exportváltozatok részből már csak SZ-A hiányzik és egy kis izrali rész a fejlesztésekről. Azután marad a szolgálat kezdete a ’80-es évekig, éles bevetések és kb. egyoldalas lezárás meg a „mit hoz a jövő” rész. Az éles bevetéseknél tényleg csak szemezgetek, mert ha nem tenném, akkor jóég tudja, hogy mikor végeznék.

  44. Washingtonnak elemi érdeke egy erős Izrael, ezért támogatja. Féken tartja a környező arab államokat, bármilyen szemétül hangzik. Rá koncentrálnak, az ellene való fegyverkezésre költik a legtöbb pénzt, és nem másra, pl terroristák támogatásra. Mert pl nem mindegy, (ez csak hasra ütéses példa) hogy 10 millió, vagy 100 millió dollárral támogatják pl az al-kaidát.
    Mi itt szerintem örüljünk, hogy az USA a viszonylagos legnagyobb hatalom. Kicsit képzeljük már el, hogy mi lett volna, ha ’90-ben nem a SZU, hanem az USA omlik össze. Kicsit hallgassuk már meg, hogy mit mesélnek a nagyszüleink az 50-60-as évekről. Tudom, hogy 80-ban nem az volt, de ha a SZU, és a kommunizmus győz, a dolog nagyon hamar változhatott volna szerintem.
    Izrael katonai költségvetése önerőből is nagyon nagy, de azért támogatják (a nagy erejű amerikai zsidó lobbi mellett), mert egy hatalmas ütközőállam. Izraelnek a nyugati világ miatt is MEG KELL MARADNIA. Meg bassza meg, megértem a palesztinokat, de már ott van közel 8 millió izraeli zsidó. Nem megoldás az sem, hogy ezeket kiirtjuk, elűzzük.

  45. Ez a 200+oldal komoly?

    Igen. Én nagyon komolyan meg kellett vágni így is. N+1 dolog mellékletben vagy videóban van, mert egy videó többet ér száz szónál. Ha mindent szájbarágósan kifejtek és elmagyarázom pl. a HUD üzemmódokat és nem csak párat linkelek erőlködés nélkül 300 oldal is lehetett volna. Az éles bevetéseknél tényleg a minimum minimumára szorítkozok.

    Van, aki a japán gépek miatt várja. Na, ő csalódni fog. Gyakorlatilag 2 tömör oldalnál megálltam. Egyszerűen még azt sem lehet egyértelműen kideríteni, hogy hány gépük volt. Szerintem csak japán nyelven van róluk bővebb adat. Nem egy pofázós népség, no…

  46. „Lehet,hogy abban a párhuzamos univerzumban amiben te élsz működik az elméleted de itt ebben nem.”
    +
    „én mindenhova azt írtam,hogy mai formájában az IDF-et képtelen Izrael önerőből eltartani.”

    Izrael jelenleg GDP arányosan ~6-6.5%át költi az IDFre. Ez hisztorikusan jóval az átlag alatt van, az vhol 8-9% környékén lehet, néha pedig 1-2évre 12-15%ra is felszökik.
    A linkelt cikkben ~1b$os hiánnyal számolnak. Ha 6.5%->7%emelnek már meg is van a hiány. Ha 8%ra emelnek ami a historikus átlag ~alja az ~+4.5b$ eközben évenként alleszusammen az ami támogatások nem haladják meg a 3b$ azaz de képes lenne rá.