|

Milliárdos kuvaiti rakétapajzs-fejlesztés várható

A DSCA (Defense Security Cooperation Agency – Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség) július 20-án értesítette az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusát arról, hogy a Pentagon 4,2 milliárd dollár értékben tervez eladni Patriot PAC-3 föld-levegő rakétákat és indítókat Kuvait számára, tovább növelve annak rakétavédelmi képességeit. A Perzsa-öböl mini-állama, melyet alig pár mérföld választ el Irántól, komoly fenyegetettségben érzi magát a forrósodó politikai helyzetben, ezért igyekszik minél jobban fejleszteni önvédelmi képességeit. Legutóbb 2010-ben szereztek be a 209 Patriot-rakétát, most viszont az indítók, ezzel együtt pedig az ütegek számát is növelnék.

Amennyiben a Kongresszus 30 napon belül nem emeli fel a szavát az üzlet ellen, úgy Kuvait 20 darab Patriot PAC-3 indítóegységet, négy-négy mobil lokátor-állomást és vezérlőegységet, 60 darab MIM-104 PAC-3 rakétát, valamint tartalék alkatrészeket, logisztikai és kiképzésbeli támogatást kap a pénzéért. Ez négy új üteg felállítását jelenti a kisméretű ország területén, egyenként öt indítóegységgel. Az 1992-ben vásárolt 25 darab indítóval és 210 PAC-2-vel, amiket 2007-ben 140, 2010-ben pedig 209 rakétával bővítettek, a mostani tétel gyakorlatilag betetőzi Kuvait rakétavédelmi törekvéseit.

Patriot komplexum ,

Az Amerikai Egyesült Államok legfőbb hadiipari vásárolóinak számító, közel-keleti arab országok az utóbbi években egyre-másra szerzik be a rakétavédelmi rendszereket. Ez nem véletlen, hiszen Washington nem titkoltan általuk szeretné tovább acélosítani azt a globális rakétavédelmi rendszert, mely Irán és az egyéb, számukra kevésbé barátságos országok által jelentett fenyegetést hivatott ellensúlyozni. Éppen 2012 év elején tartottak egy nagyobb volumenű konferenciát, melyen az USA mellett az Öböl Menti Együttműködési Tanács (Gulf Cooperation Council – GCC) hat tagja, Szaúd-Arábia, Kuvait, Bahrein, Katar, Omán és az Egyesült Arab Emirátusok vett részt. A rendezvény fő témája a rakétavédelem volt: Hillary Clinton külügyminiszter-asszony minden követ megmozgatott, hogy arab partnerei fejlesszék haderejük ezen területét.

6 hozzászólás “Milliárdos kuvaiti rakétapajzs-fejlesztés várható”

  1. Nos ez az igazság pillanata. Úgy látszik legjobb védekezés az elrettentés. Érdekesség hogy olvastam egy cikket a Iron dómról szóló iráni elemzést. Nos a hatásossága az Irán által beszerzett adatok alapján átlagosan alkalmanként ugyan változott, de nagyjából 9-18% között volt.

  2. Itt valami hiba lessz. El sem fér ennyi indító a miniállamban. Nem vagyok ugyan lérakos (sajnos), de szerintem a hatásossághoz többet bőven a határon túl kéne telepíteni. Aztán meg ki fogja kezelni őket? Csak nem az arabok?

  3. Ha jol emlekszem 15 amcsi bazis van itt Kuwaitban. Itt a bazison is vannak Patriotok, de foggalmam sincs melyik tipus. Az itteni arab katonak felejtosek, ha reajuk biznak Kuwait legveddelmet, en huznek is el innen. El kepzelhetonek tartom, hogy Kuwait veszi a felszerelest, de amerikai uzemeltetok lesznek. Tobb eszkoz kezelesevel es a karbantartasukkal is kulfoldiek vannak megbizva [Europaiak es amcsik].