|

Rövidhír: Hellfire-klónt vegyenek!

Kína eladásra kínálja új fejlesztésű levegő-föld rakétáját, mely hasonló kategóriájú fegyver, mint a Hellfire és némileg hasonlít is az amerikai vetélytársra.

Exportsikert remél az ázsiai ország a „Kék Nyíl 7” kódjelű rakétától, melyet az amerikai AGM-114 Hellfire riválisának szánnak a piacon. (Az amerikai fegyver 48 kilogrammot nyom és 8 kilométeres hatótávval rendelkezik, míg a kínai hasonmás ezen adatai 47 és 7.) Mivel a hírek szerint harmadával olcsóbb lesz a Hellfire-nél (mely 70 ezer dollárt kóstál), így jelentős exportsikerre lehet kilátása a Niroco vállalatnak, mely mind repülőgépek, mind helikopterek számára kínálják a típust, hordozóeszközként a Z-10-es és a Mi-171-es is felmerült.

42 hozzászólás “Rövidhír: Hellfire-klónt vegyenek!”

  1. Érdekes, hogy van egy kamionra szerelt változat is. Amolyan szegény ember „harci helikoptere” gyanánt:)

    http://img861.imageshack.us/img861/7536/11366846529754130266682.jpg

    Az elv megeggyezik a német EPLA rendszerével amit a hidegháború vége kaszált el.

    http://img452.imageshack.us/img452/277/epla7jl.th.jpg

    Sajnos annyira ismeretlen, hogy gyakorlatilag semmi nincs róla a neten. Az eggyetlen kép róla ennyira apró. A képen egy MAN teherkocsi van. A kinyújtott karon egy külke aminek a két oldalán 3-3 HOT rakéta található. Ha valakinek van jobb minőségü fotója, megköszönném, ha megosztaná.

  2. Roni

    „Van lopakodó stratégiai bombázója? hány tu-160 vagy esetleg tu-22 kategóriás gépük van ? 1-se! és rephordozók?”

    Szerintem csak évek kérdése és lesz. Sőt biztos hogy már tervbe van véve a gyártásuk. Kétségtelenül ez nem 1-2 év múlva lesz, de hamarosan. Nem tudni mi a szándékuk az is lehet, hogy semmi különös, de ezt Mi nem tudhatjuk!

  3. Lopakodó bombázónak ott a J-20 (azért olyan nagy hogy több bomba/rakéta férjen bele)
    Stratégiai bombázónak a H-6 egyenlőre megfelelő nekik (elég sok modern eszköz került beépítésre az új változatokba)
    A rephordozó hidd el mire eljön a tél már röpködnek róla a madárkák.(a többi meg már épül)
    Igen az a Y-20 aminek a protoja már el is készült még tavasszal jelentek meg róla képek egy hangárba és azóta is szivárog néha 1-1.
    De lessz egy kistestvére is mégpedig a C-919 militarizált változata (ami állítólag a tavaszi injekció hatására előbb fog rendszerbe állni mint a polgári változat.)

  4. Ha kisebbet akartak volna a j-20 helyet megoldható lett volna egy 1 hajtóműves vagy egy szintén kéthajtóműves WS-13al.
    De a kínaiak a j-20 at inkább bombázó szerepkörben kívánják használni ez a kínai sajtóban már töbször meg is jelent míg a j-60 lessz a vadász irányba eltolva. Emellett állitolag fut még valami más is (itt most nem a csökentett észlelhetőségű j-17,18,19 ről beszélek mert azok közűl a 17 tesztgép a 18 lessz majd rendszeresítve nagyobb számban a 19 meg export de ezek nem tények csak amiket olvasgatok kínai oldalakon)
    De az majdnem biztos hogy egy nagyméretű 1feladatú bombázó projekt fut hogy mi lessz a vége meglátjuk. Az meg nagyon valószínű hogy igaz pletyka hogy fut még egy 5gen projekt exportra.

  5. szittya88

    Bocs, de ha megengeded az Aranysasból idéznék:

    „Az ex-Varjag, amelyet elvileg ócskavasnak adtak el az ukránok, azonban még messze van attól, hogy szolgálatba állhasson. A fedélzetére tervezett J-15-ösnek még csak néhány prototípusa létezik, a sorozatgyártás idejét még megbecsülni sem lehet, és még csak azt követően kerülhet sor a pilótaállomány kiképzésére. Nem túlzás tehát azt állítani, hogy a Shi Lang az évtized vége felé kerülhet bevethető állapotba.”

    Tehát igaza van Roninak, hiába erősödik látványosan Kína, jó ideig még nem fog tudni partjaitól távoli akciókat végrehajtani. A kínai lopakodó is 2017 környékén állhat leghamarabb szolgálatba.

    A fenti idézet egyébként az AS 2011/10 számából van.

  6. Drone
    :D:D:D
    2011 elején az első kifutását 2014 re saccolták amikor Mackensen mondtuk hogy a nyár végére kifut mindenki hülyézett minket aztán láss csodát meg lett elötte 2010 táján 2015-16 ra saccolták az első kifutást :D ennyit erről. Hidd el a tél elejére már megkezdődnek a repülős tesztek rajta.
    J-15 ből meg már le van gyártva annyi amennyi rá fog kerűlni már a váltást gyártják az első j-15 ökkel már gyakorolnak a beton hordozókón.

  7. Drone én nem mondtam hogy a hordozón nem fognak gyakorólni vagy hogy egyből képzett pilóták lesznek a hajón.
    Én azt mondtam hogy megkezdődnek a repülős tesztek tél elejére.
    Tehát nem makett tologatás hanem már igazi gépekkel csinálják majd, felszállás landolás.
    Ne ércsd fére én nem a bevethetőségét teszem tél elejére hanem a tesztek előrehaladtát olyan szintre ahol már a fegyverzett fogják tesztelni (fegyverzet alatt értsd a vadászokat is). Amúgy készül az AWacS is hozzá valami sugárhajtású gépre pakolják rá a radart.

  8. A Varyag feldélzetére nem a J-15 az egyedüli típus, ott a JL-9 is.

    http://www.military-today.com/aircraft/jl9.htm

    http://www.jeffhead.com/redseadragon/jl-9-top.jpg

    Még az is lehetséges, hogy ezzel kezdik meg a teszteket. Több ok is emellett szól:
    – kissebb, tehát elviekben könnyebb vele egy olyan kis helyen boldogúlni
    – iskolagép, ha elő lépésben a pilótaképzés a szempont, akkor megint rá szavaznék
    – nem hinném, hogy jelenleg szempont lenne, de paraméterei szinte megeggyeznek a Super Etendardéval. Ha nagyon szükséges, akkor még akár élesben is be lehet vetni egy gyengébb haditengerészettel szemben. Mondjuk japán helikoptereket ezzel is le lehet lőni, ha nincs vadászfedezet.

  9. Szerintem inkább a elektromágneses impulzus töltetektől félnek.
    Tehát lehet hogy első hullámban az EMP tölteteket használnák a jenkik ellen.
    Már csak az a kérdés hogy visz e magával csalikat mert ha nem akkor jó kis célpontok az sm-3 rakétáknak.

  10. A DF-21D ről írtam pár hete egy rövid ismertetőt valamelyik off témánál.
    A DF-21D nem hordoz nukleáris robbanótöltetet.
    A DF-21D hatótávolsága nem éri el a 3000km-et csak 2600-2700 km.
    A DF-21D nagyon pontos.
    A DF-21D rávezetési módja több fázisból áll és összetett, az első fázis egy különleges távólfelderítő radar kiszúrja a célt (a célt bármi más is kiszúrhatja a lényeg hogy a koordináták legyenek meg) a rakétát elindítják az adott irányba majd a légkőrbe érve a célhoz közeledve bekapcsolja a radarját amivel megtalálja a célt a handlere kijelöli számára a radarjelek alapján azt amelyikre rá kell repülnie majd a végfázisban egy beépített elektro optikai rendszer is rendelkezésre áll a céltárgy 100% felderítésére beazonosítására, de ezzel az elektro optikai rendszerrel is lehet a találat valószinúségét maximalizálni esetleg korigálni.

  11. szittya88

    Nem vagyok annyira otthona visszatérő egységekben de azt tudom,hogy ezek vastag nagyon nagy hőállóságú acélból készülnek(talán kerámia lapok is vannak rajtuk)azért,hogy kibírják a légkörbe való visszatéréskor keletkezett hőterhelést.Ezek után áruld már el nekem,hogy még is,hogy oldottak meg a kínaiak két egyszerű problémát:

    1,
    A beépített radar átlát az acél burkolaton.
    2,
    Az elektrooptikai rendszer átlát az acél burkolaton.

    Abban teljesen biztos vagyok,hogy nincs a világon a tudomány mai állása szerint olyan „műanyag” ami átlátható a radar számára és nem olvad meg a visszatéréskor mint ahogy azt sem hiszem,hogy létezik olyan átlátszó anyag ami mögé berakod az elektrooptikai rendszert és ugyan csak ellenáll az óriási hőnek.

  12. Dudi egyszerűbben mint gondolnád. :D
    Maga az orrkúp nem acélbólészül hanem kerámiából.
    A légkőrbe való visszatérés után a rakéta vissza lassul (nem csak magától egy fékezőrendszernek is köszönhetően).
    Amikor ez a lassulás bekövetkezik olyan mértékben hogy a levegő ellenálása nem fejt már ki akkora súrlódási energiát hogy kárt tegyen az alatta lévő burkolatban a rakéta orkúpjáról levállik a kerámia burkolat (gondolom nem magától vagy robbantással vagy mechanikai úton) a leválasztási eljárás hogyanjára még sehol se találtam tényleges bizonyítékot de a hogy a hővédő kerámia lapok (csonkagúlák) leválnak vagy leválik arra igen.

  13. „Még is mi a fenével csinálsz akkora EMP-t ami lekukáz egy több négyzetkilométeren szétszóródott flottát?”

    Mivel hogy nem én csinálom:DDD így hát ezzel kapcsolatba kérdezd a tervezőit.
    Nem meglepő a rakéta fejlesztése de már a szovjetek is akartak hasonló rakétákat a hordozók ellen csak már késő volt.
    Az orosz meteor rakéta aminek sebessége 5 mach lett volna akkoriban nem volt megfelelő elektronika a befejezéséhez így a fejlesztése abbamaradt a szovjetunióba.
    Ha az EMP-s rendszer beválik akkor azért rendesen odakúrhatnak nekik.

  14. dudi

    Az optikai rendszernél megoldás lehet a korund. A korundnak létezik átlátszó verziója, ma is használják pl. tankok érzékelőinek védelmére. Elég jól bírja a hőt és az ütést mivel egy kerámia fajtáról van szó. Bár ha túl nagy a sebesség:
    1. Átforrósodhat
    2. Hiába látsz át rajta ha a rakétát körülvevő forró lökéshullámon nem látni át. (jó példa erre az űrsikló amikor belép a légkörbe)
    Szóval a kerámia leválasztós dolog valószínű+4-5Mach-nál tuti nem megy gyorsabban. Bár mondjuk egy mérnök véleménye mérvadóbb lenne az enyémnél.