|

Raktárba kerültek a tajvani AIM-7 és RIM-7 rakéták

A helyi média értesülései szerint több száz darab AIM-7 és RIM-7 típusú, levegő-levegő és levegő-föld rakétát helyeztek tartalékba Tajvanon, miután egy tavalyi hadgyakorlat alatt problémák léptek fel a fegyverekkel. Mint ismeretes, 2011 januárjában, egy éleslövészettel egybekötött hadgyakorlat során a rakéták mintegy kétharmada nem találta el a célt – de volt, amelyik 200 méternyi repülés után egyszerűen a tengerbe csapódott. Akkor még nem tettek drasztikus lépéseket, de miután egy következő, ellenőrző tesztlövészet során is jelentkezett a probléma, leállították mindkét verziót, és segítséget kértek azok gyártójától, az amerikai Raytheontól.

Tajvan nagyjából 1000 darab AIM-7 és RIM-7 rakétával rendelkezhet jelenleg, ezeket mind egy szálig raktárakba helyezték, „Csak vészhelyzet esetére!” feliratú tárolókban. A légierő ezzel együtt felfüggesztette a velük tervezett éleslövészeteket, használatukra csak háborús helyzetben kerülne sor. Az amerikaiak közben elkezdték a vizsgálatokat, lévén ilyen rakétákat nem csak Tajvan használ, így ha valamilyen komoly probléma van a fegyverekkel, akkor azt mindenképpen ki kell deríteni, nehogy más alkalmazóknál is előjöjjön. Állítólag az Egyesült Államok jelezte azon országok felé, melyek használják valamelyik Sparrow-változatot, hogy egy ideig inkább szüneteltessék az éleslövészeteket, elkerülendő a baleseteket.

RIM-7 rakéta indítása egy tajvani lőgyakorlaton |Fotó: CNA ,

Katonai forrásokra hivatkozva tajvani újságok a hét elején megírták, hogy az amerikai szakértők már kifejtették véleményüket a sikertelen lövészetek okaival kapcsolatban. Szerintük két fontos szegmens sem működött jól: a propulziós rendszer és félaktív lokátoros irányítófej esetében akadtak rendellenességekre. Ezek egyébként teljesen logikusnak tűntek, hiszen a céltévesztés és a korai hajtómű-leállás alapján könnyen következtetni lehetett rájuk. Megoldás azonban még nincs, így a tajvani katonai vezetés úgy döntött, hogy tartalékba helyezi a rakétákat addig, amíg az amerikaiak ki nem találnak valamit.

Megemlítendő, hogy Tajvan nem csak a Sparrow-családdal van bajban, hanem az aktív lokátoros önirányítású AMRAAM-al is. Utóbbinál a radom repedezett meg, aminek okára egyelőre szintén nincs válasz.

14 hozzászólás “Raktárba kerültek a tajvani AIM-7 és RIM-7 rakéták”

  1. Honnan van a kétharmados arány? Amit én olvastam aszerint három rakéta nem talált, de ott nem írták, hogy mennyi indításból. A tajvaniak egyébként maximalisták, szerintük a 80%-os lövészeti eredményesség már nem jó.

  2. @magalenin: nincs elfeledve a téma, zajlanak a dolgok a háttérben, csak némiképp megcsúsztunk vele sajnos.

    Ha minden jól megy, akkor a HTKA Block 5-el jön ki, ha nem, akkor azt megelőzően. Ez gyakorlatban maximum 2 hetet jelent.

    Türelmeteket előre is köszönjük!

  3. Zord blogján linkelt valaki a napokban egy videót, amelyen az R-73-as nem találja el a közeli, látómezőn jóval belül lévő célt.

    Ami hatalmas nagy blama az R-73 számára. Egy tökéletesen tiszta helyzetben a ’60-as évek cuccai elérek 80% körüli átlagot. Egy R-73-tól, ha nincs műszaki meghibásodás, én nem ezt várom el.

  4. @nani1980

    Így legyen ötösöm a lottón. Anno pontosan arra tippeltem, hogy csak igen speciális esetben jön elő a hiba.

    Lehet, hogy vontatni akarják a gépet. Vagy a pilóta csak arra kell, hogy egyes checklist elemeket segítsem ellenőrizni. Gőzöm sincs. Itt valami pongyola fordítást sejtek.

  5. Köszönöm a választ Molninak! Az egész pongyola! Ha igaz ahogy írják, akkor biztos nem igaz! Gondoljatok csak bele! Ha igaz lenne, akkor nem kellene a nagy hűhó egy japán áttelepülésnél, csak max megkérni a srácokat, hogy ne húzkodják 5G főlé. És már nem is jöhet elő a hiba…..
    Amúgy létezik olyan , hogy vontatják tankolócsövön? Ez elég abszurdnak hangzik…..