|

2013-ban a spanyolok is itatják a kengurus hadihajókat

Spanyolország és Ausztrália nemrégiben megállapodást kötött arról, hogy 2013 nagyobb részében, konkrétan februártól novemberig a Spanyol Haditengerészet SPS Cantabria nevezetű ellátóhajója az Ausztrál Királyi Haditengerészet vendégszeretetét élvezi majd. A két nemzet együttműködését fokozandó, mindkét fél számára kedvező megállapodás a tapasztalatszerzés mellett potenciálisan újabb ausztrál megrendeléssel végződhet.

A 19 500 tonna vízkiszorítású, 174 méter hosszú Cantabria 2010 nyarán állt hadrendbe és a Juan Carlos I után a Spanyol Haditengerészet legnagyobb hajója. Természetesen nem csak üzemanyagot tud átadni, hanem minden más egyebet is, amikre a hadihajóknak útjuk során szükségük lehet. | Fotó: Spanyol Haditengerészet ,

A Cantabria Ausztráliába látogatása a Spanyol Haditengerészet szemszögéből minden eddigi leghosszabb művelet lesz, míg az ausztráloknak 3 vonalon is előnyös lesz a dolog.

Ezek közül az egyik, hogy mivel a Cantabria rendszereinek egy része azonos a spanyol Navantia által a RAN számára vadul épített 2 Canberra-osztályú helikopterhordozón, illetve Navantia licence alapján Ausztráliában épülő Hobart-iosztályú légvédelmi rombolókon találhatókkal. Éppen ezért ha a spanyol hajóra delegált ausztrál csoport azokból a tengerészekből fog összeállni, akiket a szóban forgó hajóosztályokra történő szolgálatra már előzetesen kiválogattak, akkor ezen tengerészek egy kis előzetest kaphatnak a későbbiekben általuk üzemeltetett rendszerekről.

Az ausztrálok egy másik célja nem titkoltan az, hogy felmérjék a hajóosztály nyújtotta képességeket, lévén fontolgatják a HMAS Success és HMAS Sirius ellátóhajóik cseréjét. Szállítónak pedig kézenfekvő lenne a RAN-hoz immáron több szálon kötődő spanyol Navantia.

Ezen a 2005-ben készült fotón az 1986-ban hadrendbe állított, a Cantabria-hoz nagyon hasonló méretű és vízkiszorítású HMAS Success-t rabolja le a U.S. Navy két hadihajója, az azóta már nyugállományú USS Kitty Hawk, és a jövőre nyugdíjba vonuló USS Cowpens. | Fotó: William H. Ramsey, U.S. Navy ,

És végül, de nem utolsó sorban a spanyol ellátóhajó jól jön nekik amiatt is, mert a HMAS Success 2013-ban felújítás alatt áll majd.

A HMAS Westralia-t pótló HMAS Sirius 2006-ban állt hadrendbe. 2004-ben építette a Hyundai, eredetileg tankernak. A Nyugat-Ausztráliában átalakított ellátóhajó állítólag 2021-ig maradna hadrendben. | Fotó: Michael D. Kennedy, U.S. Navy ,