|

Előkerült a CIA-börtön létezésére utaló dokumentum Lengyelországban

Előkerült az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) lengyelországi börtönének létezésére utaló szerződéstervezet Lengyelországban – írta a Gazeta Wyborcza című lengyel napilap keddi száma.

A terrorizmussal gyanúsítottak fogva tartásáról szóló dokumentum a feltételezett lengyelországi titkos börtön ügyét 2008 óta vizsgáló lengyel ügyészség legfontosabb bizonyítéka.

A lap szerint a lengyel hírszerző ügynökség (AW) által 2001 és 2002 fordulóján előkészített kétnyelvű szerződést azonban csak Zbigniew Siemiatkowski, az AW volt vezetője írta alá. A dokumentum egyebek között azt szabályozza, mi a teendő, ha egy fogoly meghalna. Állítólag egy jegyzetben azt is rögzítették rajta, hogy a szerződés az akkori miniszterelnöknek – azaz a baloldali Leszek Millernek – is bemutatandó.

A lap értesülései szerint a CIA nem ellenjegyezte a megállapodást. „Az amerikaiak kinevették a lengyelek által szignált szerződést, mert nem akartak nyomot hagyni a nemzetközi jog és saját alkotmányuk megszegéséről” – állítja a lap informátora, aki szerint a CIA amatőröknek nevezte lengyel partnereit, arra hivatkozva, hogy ilyen ügyekben nem köt hivatalos megállapodásokat.

Siemiatkowski, akit médiaértesülések szerint január óta hatáskörének túllépésével, valamint a nemzetközi jogszabályok megszegésével vádol az ügyészség, államtitokra hivatkozva nem akart nyilatkozni az ügyben.
Egyes vélemények szerint a szerződés semmisnek tekinthető, mivel csak az egyik fél írta alá. A Helsinki Emberi Jogi Alapítvány (HFPC) egyik szakértője viszont azt állítja, hogy már a tervezet is bizonyíték, amely arra utal, hogy Lengyelországban megvolt az akarat a börtön létrehozására.

A Human Rights Watch emberi jogi szervezet feltételezései szerint Lengyelország – más európai országokhoz hasonlóan – a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrorcselekmények után az amerikaiak szövetségeseként nem csak katonai támogatást nyújtott Afganisztánban, de hírszerzési ügyekben is együttműködött. Ennek keretében CIA-repülőgépek leszállását engedélyezte a Mazuri-tavaknál fekvő Szymany katonai repülőtéren, és terrorizmussal gyanúsított foglyokat tartott fogva a közeli Stare Kiejkuty település melletti hírszerzési kiképző központ elkülönített villájában.

A lengyel eljárásban sértettként szerepel két szaúdi – jelenleg guantánamói foglyok -, akik azt állítják, hogy a CIA ügynökei lengyelországi börtönben tartották fogva és kínozták őket. A lengyel hatóságok azonban mindig határozottan visszautasították a lengyelországi CIA-börtön létezésére vonatkozó állításokat.

Újabb adalék a feltételezett CIA-börtön ügyében

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) feltételezett lengyelországi börtönének ügyében újabb adalékra derített fényt Józef Pinior, a Polgári Platform (PO) párt szenátora, aki szerint egy ketrecről szóló számla is található a vizsgált dokumentumok között. A ketrec állítólag a lengyel hírszerző ügynökség (AW) számára készült.

Az ügy kivizsgálását sürgető volt európai parlamenti képviselő a Gazeta Wyborcza című baloldali liberális napilap szerdai számának adott interjújában hangsúlyozta, hogy a hírszerző központ esetében „egyedi felszerelésnek nevezhető” ketrecet csakis fogolytartásra használhatták.

Pinior szürreálisnak nevezi a 2008 óta folyó eljárás titkosítását, kiemelve, hogy egyre több helyi lakos és lengyel tiszt jelentkezik nála s részletezi a Mazuri-tavaknál fekvő hírszerzési központban történteket. Értesülései szerint az ügyészség a tisztek jegyzeteivel is rendelkezik, akik minden történést gondosan leírtak, hogy szükség esetén bizonyítani tudják: magasabb szinten hozott döntések, megállapodások alapján cselekedtek.

A szenátor szerint a CIA-börtön létezése idején – 2002-2003-ban – kormányon lévő Leszek Millert, baloldali lengyel miniszterelnököt terheli a politikai felelősség azért, hogy ugyan nem írta alá, de tudott az ügyben előkészített lengyel-amerikai megállapodás tervezetéről. Megbízható forrásokra hivatkozva azt is elmondta, hogy a Miller közvetlen felügyelete alatt álló polgári hírszerzés részletes instrukciót is készített a börtön működéséről a lengyel állami intézmények számára.

A lap Aleksander Kwasniewski volt államfő korábbi interjújára is hivatkozik, amely szerint a lengyel államérdek kívánta meg, hogy a miniszterelnökkel együtt beleegyezzen a lengyel-amerikai hírszerzési együttműködésbe, de nem feltételezték, hogy az amerikaiak megszegik a nemzetközi törvényeket.

Feltételezések szerint Lengyelország – más európai országokhoz hasonlóan – a 2001. szeptember 11-i terrorcselekmények után hírszerzési ügyekben fokozottabban együttműködött az amerikaiakkal: CIA-repülőgépek leszállását engedélyezte a Mazuri-tavaknál fekvő Szymany katonai repülőtéren, és terrorizmussal gyanúsított foglyok elzárásába is beleegyezett a közeli Stare Kiejkuty település melletti hírszerzési központ elkülönített villájában.

A lengyel eljárásban sértettként szerepel két szaúdi – jelenleg guantánamói – fogoly, akik azt állítják, hogy a CIA ügynökei lengyelországi börtönben tartották fogva és kínozták őket. Médiaértesülések szerint az ügyben az AW volt vezetőjét hatáskörének túllépésével, valamint a nemzetközi jogszabályok megszegésével vádolják.

Forrás: MTI

3 hozzászólás “Előkerült a CIA-börtön létezésére utaló dokumentum Lengyelországban”