|

Hamarosan kivonják a spanyol hordozót?

A hírek szerint a Spanyol Királyi Haditengerészet fontolgatja a Príncipe de Asturias (R-11) repülőgép-hordozó, valamint hat Santa Maria-osztályú fregatt kivonását. További költségcsökkentési lépés, hogy a hadihajók egyhuzamban tengeren töltött idejét 49 napról 40 napra redukálták.

A Príncipe de Asturias 2018-ban lesz 30 éves, a hordozón hamarosan esedékes lesz egy 400 millió eurós nagyjavítás, ráadásul berendezéseinek egy része elavult, ezeket is cserélni kéne, ami további költségeket jelentene. Ezt azonban nem tudják kigazdálkodni a spanyolok, így minden valószínűség szerint az R-11 egy időre parkolópályára kerül. Amennyiben kivonják a Spanyol Királyi Haditengerészet zászlóshajóját, a fedélzetén állomásozó gépek valószínűleg a Rota támaszpontra települnek át.

A jelenlegi gazdasági helyzetben (mikoris a spanyol védelmi költségvetést több mint 8 százalékkal csökkentették) nincs megfelelő forrás a mostani flotta fenntartására és megfelelő karbantartására, javítására, így a hajók állapota rohamosan romolhat, ezért a tengerészet illetékesei azon munkálkodnak, hogy a fent nevezett egységeket minél hamarabb kivonhassák a hadrendből. Mind a repülőgép-hordozó, mint a hadihajók konzerválva lesznek, várva a pénzügyi háttér rendeződését, miután újra hadrendbe állítanák őket.

Bár politikai döntés még nem született, elég valószínű, hogy hamarosan – ha ideiglenesen is, de – búcsút kell mondani a spanyol AV-8B Harrier II Plus típusú gépeket hordozó hajónak.

15 hozzászólás “Hamarosan kivonják a spanyol hordozót?”

  1. Ha kivonják, akkor nagyon nagy eséllyel soha többé nem fogják újra hadrendbe állítani. De nem is biztos hogy lenne értelme. Honvédelemhez felesleges, távoli tartományai meg nincsenek a spanyoloknak. Illetve a Kanári-szigeteknél van, de az ezer kilométer az anyaországtól, légiutántöltő gépeik meg vannak. Bár nem valószínű, hogy ott bármi is lenne.

  2. Hello,
    teljesen igaza van Arbalestnek. A Juan Carlos I L-61 tervezetten váltja Harrier hordozó szerepkörben a Principe de Asturias-t. A Spanyolok nem maradnak rephordozó nélkül!
    Jelenleg 12 új, illetve korszerűsített EAV-8B+ APG-65-ös lokátorral és egy TAV-8B kétüléses gyakorló (használt gyári bemutató gép) repülőgéppel rendelkeznek. Ezen kívül négy régi EAV-8B korszerűsítése folyik, de ezekben nem lesz lokátor.

  3. Logikus döntés nem hinném, hogy sok minden indokolná nekik a 2hordozót még ha jobban állnának akkor sem.
    A 17.000tonans Asturiast szépen váltja a 27.000tonnas JCN, a modernizált av8b+k most is elég potensek avval egy 15évre meg is oldották a képességet… 2022után meg rendelhetnek F35Bt.

  4. Egyet értek Fadeval, hogy a spanyoloknak valószínűleg nem indokolt 2 hordozó.

    Slussz poén, hogy megnéztem a Juan Carlos I ára szerepel e a wikin. Szerepelt. 360 millió euró.
    Felújítani se lenne értelme mert a felújítás költségéből szolgálatba állhatna még egy Juan Carlos I.
    Ami azért csak egy potensebb többfeladatú hajó.
    Szerintem itt mindenki szívesebben látna 2 Juan Carlos I-t mint, hogy felújítsák a Príncipe de Asturias-t.