|

A klónok támadása – iráni verzsön

Irán szerdán mutatta be az új, hazai fejlesztésű harcihelikopterét, mely „meglepő módon” feltűnően hasonlít az amerikai gyártású AH-1 Cobra típusra.

Az iráni mérnökök egyre-másra rukkolnak elő olyan teljesítménnyel, mely előtt kalapot lehet emelni, ilyen például a Tomcatek repülőképes állapotban tartása logisztikai támogatás nélkül, legújabb művük pedig a Bell AH-1 Cobra harcihelikopter sikeres koppintása, ráadásul az alkotást szintén iráni származású gépágyúval és rakétákkal látták el. Az elkészült gépek darabszáma nem ismert, annyit tudni, hogy a közeljövőben egy hadgyakorlaton is be kívánják vetni a típust.

Iránnak nem ismeretlen a Cobra, a ’70-es években 202 darab AH-1J International (az AH-1 SeaCobra exportváltozata) típusú forgószárnyast állítottak hadrendbe. A típusból 2008-ra már csak 50 darab maradt hadrendben, azonban mérnökeik kidolgoztak egy élettartam-növelő és modernizációs csomagot, az így korszerűsített gépek a Panha 2091 „Toufan” nevet kapták.

75 hozzászólás “A klónok támadása – iráni verzsön”

  1. Kíváncsi vagyok a kínaiakat mikor kezdik el másolni :) Amcsik csináltak valamit, amit lemásoltak az oroszok, az oroszokról lemásolták a kínaiak, a kínaiakról lemásolják az irániak, az amerikai titkosszolgálat meg vért izzad, hogy lemásolja az iráni terveket, hogy aztán otthon összerakják és megnézzék mire képes. Mindenki másol mindenkiről :) Ezt a kommentet is valaki le fogja másolni :)

  2. Kíváncsi vagyok a ferdeszeműeket mikor kezdik el kopizni :) Amcsik csináltak valamit, amit lemásoltak ivánék, az oroszokról lemásolták a kínaiak, a kínaiakról lemásolják az irániak, az amerikai titkosszolgálat meg vért izzad, hogy lemásolja az iráni terveket, hogy aztán otthon összerakják és megnézzék mire képes. Mindenki másol mindenkiről :) Ezt a kommentet is CRT+C-zi valaki :)
    :) :) :) :)

  3. Marcika…
    A Kobra mikor volt sz@r? Ezer éve tervezték és számtalan helyen a mai napig hatékonyan operál. A harci repülés nem igazán az én asztalom itt, de a Kobra egy olyan cucc, amit – ha már másolunk – érdemes lemásolni. Ennek valahogy lágyabbak a vonalai és a hajtómű-borítás is érdekes….

  4. „A típusból 2008-ra már csak 50 darab maradt hadrendben, azonban mérnökeik kidolgoztak egy élettartam-növelő és modernizációs csomagot, az így korszerűsített gépek a Panha 2091 “Toufan” nevet kapták.”

    Ez nem egy új típus csak egy modernizáció fantázia neve

  5. Azért egy ütőképes helikopter kifejleszteni nem olyan egyszerű. Ha jobban belegondolok, az amcsik is még mindig az Apacsokat és a Cobrákat upgradelik, az oroszok mostanra izzadtak ki új típusokat, de azok alapja is a 80-as évek. Európa sem kapkodta el a saját harci helikopterit, ha finoman akarok fogalmazni.

    Egyszem Irán képes nemcsak karbantartani és a folyamatos üzemelést is biztosítani, hanem saját erőből még fejleszteni is tudja. Ez azért nem gyenge műszaki-mérnöki háttérgárdát jelent. Én nem várok tőlük amerikai, EU, orosz vagy kínai léptéket, mivel nem akkorák. Erre viszont képesek, ráadásul úgy, hogy a fél világ 30 éve szankciózza őket. Ez teljesítmény, akár tetszik, akár nem.

    Például Magyarország erre nem volt képes a maga mini szintjén sem. A Miért-eket hagyjuk.

    M

  6. „amcsi drónt kíváncsi vagyok mikor bírják lemásolni” Nem fogják lemásolni. A tapasztalatokat én úgy vettem ki a deltaszárnyú drónukon fogják kamatoztatni. Annak ugyanis állítólag kész a nagyobb teljes méretű verziója. Azt alakítják át. Ha már a másolásnál tartunk, nagyon érdekes az a következetesség ahogy a katonai projektek Iránban haladnak.(más projektekkel ellentétben) A másik érdekesség hogy ezt a hírt már vagy 2 éve bejelenthették volna. A kifejlesztésnek a lépései a blogokban követhető. Ráadásul ha megnézzük a kiállításaikat amin a repülőgép ipari beszállítók is részt vesznek (és kétlem hogy itt jelenlévők közül ezt sokan nyomon követeik) rendkívül sok érdekességet fedezhetünk fel. Példa: ötvözetek mintái (látszik mellettük a szám szerinti szabványos jelölés) , kompozit rotorlapát metszet gyártóval,turbina lapátok öntvényeket, kiállított részegység gyártóval, gépenként (Mig-29 is gyártanak alkatrészeket, ha feltenném képet talán tudnátok is hogy miért). Lényeg az hogy sokkal előbbre járnak az irániak mint azt mutatják.
    A kínai másolásról: Nem másolnak!!!! Legfeljebb módosítanak, átprogramoznak. Egyszer olvastam a fórumokon a következőt. Irán nem kap semmit ingyen. A kínaiak egyszerűen eladnak gyártási dokumentációkat és az Irániak megszervezik a teljes gyártást. Ugyanis embargó van. Direktbe nem mehet az eladás. És így csinálnak mindent mindenkivel. A bejelentéseknek is megvan a koreográfiája. A lényeg hogy akkor mutatják be a kész terméket amikor már tokkal vonóval maguk tudják gyártani. Így gondolom hogy a hajtóműgyártás is meg van szervezve. Az ilyen megoldásnak több előnye is van. Legnagyobb hogy utólag nem lehet velük kibabrálni. A második hogy felhúzza a hazai ipart.

  7. “ez a shahed elég gagyi azért…”

    Fogalmazzunk úgy, hogy tényleg kicsit gagyinak látszik. Például ha az AH-64-eshez viszonyítom, akkor mindenképpen. Ráadásul egyszemélyes, ami nem túl optimális megoldás.

    Ugyanakkor ha saját maguknak ilyeneket tudnak gyártani, akkor ki tudnak építeni egy saját iparra támaszkodó, nagyobb darabszámú és relatíve olcsó kis kategóriás helikopterflottát.
    Arra biztos jó, hogy például mindenféle gumikerekes járműre vadászgassanak (teherautók, terepjárók) vagy futárfeladatokat végezzen, felderítsen. Egy M1 ellen mondjuk nem küldeném.

    De nem is ez a fontos ebben az ügyben. Inkább az, hogy – még ha jócskán le is vannak maradva a nagyok mögött – próbálkoznak. Ez azt jelenti, hogy kutatnak, fejlesztenek, innoválnak, terveznek, vesznek és lopnak is. Egyszóval fejlődnek, ami mögött munka van.

    A hosszabb távú fejlődési stratégia megalapozottságot kíván. Én látok abban a népben annyi kreativitást és szorgalmat, amivel jóval többre is vihetnék. De ebbe egy háború nem fér bele.

    M

  8. „De nem is ez a fontos ebben az ügyben. Inkább az, hogy – még ha jócskán le is vannak maradva a nagyok mögött – próbálkoznak. Ez azt jelenti, hogy kutatnak, fejlesztenek, innoválnak, terveznek, vesznek és lopnak is. Egyszóval fejlődnek, ami mögött munka van.

    A hosszabb távú fejlődési stratégia megalapozottságot kíván. Én látok abban a népben annyi kreativitást és szorgalmat, amivel jóval többre is vihetnék. De ebbe egy háború nem fér bele.”

    Most nekem az a kép kezd felsejleni hogy náluk biztos sok gyár van rengeteg munkással,nem tudom mennyit keresnek meg ilyenek de a munkanélküliség náluk biztosan alacsony…..

  9. „Monti mindig a háborúk idején fejlődőt legjobban a haditechnika pl Panzer 1,2 a királytigris ”

    Azért ,mert akkor átáll a gazdaság haditermelésre és hatalmas fejlesztési pénzek kerülnek a hadiiparba…Csak most egy új típust nem lehet rövid időn belül kifejleszteni tesztelni meg gyártani…Ahhoz hogy Irán uj fegyvereket fejlesszen ki és vessen be ahoz elég hosszú háború is kellene…És a hadiipar is csak addig fejlődött gyorsan a 2.vh-ban is amíg valaki nem bombázta a gyárakat,beszállítókat..

  10. Tényleg nagyon gáz. hogy a magyar hadiipar lényegében nem létezik, de Montezuma, ne haragudj, de szerintem azért ne hasonlítsuk már Iránt Magyarországhoz. Ezzel az erővel Iránt hasonlíthatnánk egy az egyben az USÁhoz. Ha mi a GDP 20-30 %t katonai célokra, fejlesztésre költenénk, akkor sem lenne a két ország egy súlycsoportban.

  11. sulyid

    Ráadásul ha kitörne a háború, és Irán beváltaná a fenyegetését, hogy mindenki támadni fog a környéken, nagyon hamar a szaudi, emirségekbeli meg bahreini légierő is csatlakozna a támadásokhoz. Az ő csapásmérő képességük is brutális, főleg, ha a háborúra beérkeznének bevethető állapotban a megrendelt szaudi új F-15E-k is.

  12. Hagyd már ezt a diktatúra sajtószabadság mizériát be vagy hülyítve senki sem mondja kérdezz meg bárkit aki külföldön él és dolgozik az hogy kissebb nagyobb újságok X-edik oldalán szerepel egy pármondatos bekezdés ami ilyen az semmit nem jelent gondolkozz kérlek szépen hol olvasol te mondjuk a belga vagy holland politikai hejzetről mejik újságba na pont ennyit olvasnak kint is magyarországról ne hagyd már magad behülyiteni ilyen hülye dumákkal sokan az Union bellül lehet meg se tudnák mondani hogy unios tagok vagyunk vagy sem vagy hogy milyen régióba tlálható az ország (50%a balkánt mondana) nem körülöttünk forog a világ. Ha szarságot csinálunk lebasznak ha jót nem veregetnek válba miért is tennék hisz csak azt tesszük ami a kötelességünk mert a tagsággal kötelességek is járnak nem gyűlőlnek vagy utálnak minket max a szomszédok az osztráknak meg még csak az kellene hogy magyar területeket szerezzen magyar lakossággal ha ingyen felajánlanák nekik se kellene neki nem hogy háború árán…

  13. Kis hazank nem csak hadiiparban vesztette el a teljes onallosagat, szinte mar semmit sem tudunk magunktol gyartani…
    De mivel sok embernek mar lassan zabalni sincs penze, szerintem tokmindegy. Iran meg jobban tenne, ha ezeket a penzeket masra forditana. Olyanra ami nem lesz hamuva 48 ora alatt, ha szukseg lesz rajuk.

  14. „Iráni vezetés szerintem épp azért fordítja a pénzt ilyenekre hogy nehogy az legyen hogy hamuvá legyen bármi is az országába”

    Azok a fegyverek nem osztanak szoroznak a jenkik ellen .
    Ezek a helik sose fognak jenki tankokra vadászni épp úgy ahogy a Tajvani apache helikopterek sem kínai tankokra .

  15. Az egy dolog hogy legyőzik ” lenyomják ” Iránt ( amit személy szerint kétlek ) , de azt meg is kell tartani . Nem hiszem , hogy Ikra , Afganisztán ( ahol még mindig szükséges a „jelenélt”) egy harmadik országot is be tudnálak vállalni ( még Izraelel sem ).

  16. szittya, ahhoz – atomfegyvereket leszamitva – meg az is keves lenne, ha az egesz orosz+kinai haderot+legierot+flottat odaadnad. Kicsit tulbecsulod az iraniakat. Nagyon terjed kishazankban ez az iran-imadat, meg az iraniak magasztalasa, hogy na a perzsak, na azok aztan tudnak, meg azok aztan okosak. Biztos, hogy van egy fajta kreativitas ami ott letrejott, mert ugye se penz, se hagyomany, se infrastruktura nincs a fejleszteshez, de azert nem kell azt hinni roluk, hogy realis ellenfelei lehetnek a nyugatnak. Van amit nem lehet lelkesedessel, meg kreativitassal potolni, van amihez penz meg tudas kell.

  17. karesz, megszallasrol szo nem volt sehol sem. Egyszeruen megszuntetik az infrastrukturat. Eromuvek, kommunikacios kozpontok, kutatoletesitmenyek, olajfinomitok, kikotok, katonai vezetesi pontok, laktanyak, repterek, hidak, vasuti csomopontok, radarhalozat, legiero, flotta stb stb…
    Ez mind mind elpusztithato levegobol. Ez egy 72 oras legikampyanban kesz is, es utana mi marad? Ezutan nem nagyon lesz am ott atomfegyver meg semmi mas. Nem kell ehhez megszallni. Multkor is irtam mar, hogy szerintem Irannak pont az erossege a legnagyobb gyengesege is. Tulzottan iparosodott. Ezert nem lehet Afganisztanhoz hasonlitani. Irakbol meg mar kivonultak, Afganoknal legiero meg nincs annyira lekotve, Iran jobban tenne ha kussba leulne a helyere, mert nagyon ki fogja nyitni a pofonosladat.

  18. Iránt nem kell megszállni, és megtámadni sem. Persze ha Irán támad, akkor vissza kell csapni.

    Iránban demokratikus választások útján választott képviselet van, azaz a rendszert megváltoztatni nem kell. Az már nem a hadsereg dolga, hogy olyant segítsen hatalomba, aki a nyugatnak és keletnek is tetszetősebb mint a mostani.

  19. Ja es ha jon az, hogy Kina meg az Oroszok majd nem hagyjak. Dehogynem.
    Hatterben meg fognak allapodni, nyilvan mindketten kapnak majd ezert valamit cserebe. Ezutan USA majd mondhatja, hogy na akkor nem kell raketapajzs, Oroszok maris elegedetten hatra dolnek – meg USA majd felrenez amikor valami kisebb ex SZU allamot helyretesznek megint -, Kinanak meg jon majd az olaj mashonnan, meg Tajvan ugyeben kicsit puhabbak lesznek, stb stb…
    Ez a dontes, Iran nelkul fog megszuletni, – ha mar meg nem szuletett – es Iran semmit nem fog tudni tenni ez ellen.

  20. karesz, tisztan haditechnikai szemszogbol nezve? Egyertelmuen igen. Napok alatt felmorzsoltak az iraki haderot, minimalis vesztesegekkel. Mondom, ne keverd ide a megszallast, nem Iran megszallasarol van szo, hanem arrol, hogy visszadobjak oket 100 evvel. Ha felmorzsoljak az irani haderot, meg az ipar jelentos hanyadat, akkor mi marad?

  21. Azt hiszem elolvasva az utóbbi hozzászólásokat itt alapvető tévedések vannak a gondolatokban. Azt hiszem Irán tisztában van a képességeivel és az ellenségeivel is. Nos szerintem már az USA réges-rég megtámadta volna iránt, ha a környező országok ettől vissza nem tartanák. Mert egyrészt ugyan mindenki utálja iránt, másrészt nagyon is jól élnek belőle, a vele folytatott kereskedelemből. A másik része , hogy Irán tanulva a múltból,nagy csapásmérő kapacitást épített ki. Ez gyakorlatilag lefedi a környéket, nagyjából az egész közel keletet. És nem is rossz ötlet. Mondjuk ha megkérdezem hogy az olajiparon kívül milyen ipar van a Szaúdi királyságban, akkor nagy a csend. Meg lehet említeni a turizmust, meg a bankszektort. (egy csomó idegen dolgozik bent) Ha Irán egy háború esetén, (és a legtöbb bázis ott van)megdolgozza a Szaúdi olajipart (ráadásul a legtöbb olaj lelőhely nagyon közel van, és elég nagy méretű). Akkor abból senki sem jönne ki jól. Sem az USA, sem az EU, a Szaúdiak meg legkevésbé. Meg kell csak nézni Irak olajipara hol tart ma. És nem csak ballisztikus rakétákra kell számítani, hanem robotrepülőgépekre, drónokra, és (talán) deszant egységekre is.(Iránban ennek hagyományai vannak.Nem csoda hogy a közelmúltban vita bontakozott ki 3 szigetről. Mire elfoglalnák arra romokban lenne az olajipar.

  22. „meg USA majd felrenez amikor valami kisebb ex SZU allamot helyretesznek megint”

    Itt csak a „megint” szó szúrja a szemem.
    Ezt kb úgy mondat mint ha csak 20 éve azt csinálnák, mint a jenkik folyamatosan terjeszkednek .
    grúzok meg örüljenek neki hogy nem foglalták el őket az oroszok.Szerinted a jenkik mit tettek volna?

  23. Hat azert a szaudi olajipar elpusztitasahoz egy kicsit tobb kene talan.
    Amit itt Iran ki tud valoban hasznalni, az meg a nyugat egy gyenge pontja. Ha elpuszit valahogy osszesen 2 csovet, meg 3 hajot, akkor a „londoni elemzok” kikialtjak, hogy hivatalosan is itt a vilagvege – pedig mondjuk elvesztettuk a 0.1%at a termelesnek – az olaj ara meg meg sem all 250 dollarig, es a nyugatnak annyi. Ez teny, hogy igy van.
    De ettol meg az tovabbra is all, hogy Irant siman ledaralja Amerika ha akarja, csak a kovetkezmenyek valoban tul szerteagazoak lehetnek.
    Ez tartja oket vissza, nem az irani hadero ahogy paran megprobaljak beallitani.

  24. „Iran jobban tenne ha kussba leulne a helyere, mert nagyon ki fogja nyitni a pofonosladat.”

    Hűűű na most mondtál egyet:DD

    Mikor pont ők aszok akik kusban ülnek és körülötte mindenki veri a nyálát .
    A mindenre van ürügy, elhiszed?
    Venezuela=emberi jogok (vagy mittudomén hogy mi a baj velük)
    Sziria=emberi jogok
    Irán=atomprgram
    oroszok =emberi jogok
    Kína=emberi jogok
    fehéroroszok=emberi jogok

    Na akkor ki nem van kusban? és ki az aki vergődik ?

  25. Iran kezebe nem valo atomfegyver es kesz. Vannak eleg butak es elvakultak ahhoz, hogy ok elsussek egyszer. Azt a dominot meg senki nem allitja meg.
    Amugy szerinted ezek amit leirtal mind hazugsagok mi? Tudom, hogy a media mire kepes, es tudom, hogy szeret felnagyitani – mit felnagyitani, megezerszerezni – dolgokat, de Iran egy megbizhatatlan orszag es kesz.

  26. marcika

    Nézd a nyugati sajtó azt mond amit a nyugatiak hallani akarnak , a keleti pedig azt amit a keletiek . ( Legyen szó bármiről ). Ez is csak akkor derüle ki amikor bekövetkezik . De én tartom magam ahhoz hogy ez nem lenne olyan „egyszerű” mint Irak vagy Afganisztán .

  27. Itt az AK fejlesztés kapcsán, leginkább csak csóválja az ember a fejét. Megint fel akarjuk találni a kereket.
    http://youtu.be/dkYFlihPNS8
    http://youtu.be/mBpxMGMHwkQ
    http://youtu.be/V3g48zQfVaE
    Mondjuk a honvédség eme verziójánál sem biztos hogy a tokfedél leszerelhető, igya tisztítható marad a cucc. Érdekes hogy a az tesztelt verziók egyikén (USA) eredeti távcsőrögzítés van még is jó. Az alapfegyver 500 dolcsi, ott márkás pisztoly ára 1000 dolcsi.

  28. comandante

    Mind a két AK tokfedele leszedhető(első két videó).Ami a harmadikat illeti egyik sem valósult meg az AK-63MF nincs a videón.Az eredeti infrabak meg van az MF-en is csak meghosszabbították és kapott egy sínt(emiatt ha leveszed róla a z optika tartót az optikával nem kell újra belőni a fegyvert).

  29. karesz, azt ott akkor elsutottek, de amikor mar az volt a tet, hogy akkor a vilag elpusztul-e, felellosegteljesen viselkedett az USA valamint a SZU is. A jelenlegi atomhatalmak mind erzik ennek a felelosseget, – bar Pakisztan azert necces – de Irannal azzal az allasponttal tudok egyeterteni, hogy nem ereznek, ezert nem szabad hogy legyen nekik.

  30. marcika

    „de amikor mar az volt a tet, hogy akkor a vilag elpusztul-e, felellosegteljesen viselkedett az USA ”

    Javíts ki ha tévedek de akkor már csak nagyjából „Japán szigete” volt hátra . És az USA nem akart több ember áldozatot vállalni . ( A sajátjaiból ) Így hát azt atom mellet döntöttek a kölcsönös vérontás helyett .

  31. A hideghaborurol beszelek.
    Amikor „csak” Japanon kellett erot demonstralni nem volt meg a veszelye, hogy elpusztul a vilag. A hideghaboru alatt mar igen. Mindket fel kepes volt a sok ezres robbanofej mellett higgadtan donteni. Erre celoztam.

  32. Mondjuk ennél az AK modernizációnál nem értettem soha hogy miért nem raknak rá az infrabakra egy szereléksint a csőre egy sima csőszereléket arra egy taktikai lámpa tartót azt késsz (ezeket tényleg egy cnc képpel is le lehetne gyártani a piacon meg kismillio van belőle simán le lehetne másolni egy kis átalakítás a kűlsejére azt már rá késsz is a sablon) egyedűl a taktikai távcső vagy red-dot lenne nagyobb kiadás de szerintem azt is előtudnánk állítani ithol.

  33. karesz

    Annak a két bombának a ledobása a SZUnak is szólt. Tényleg sokkal hamarabb be tudták így fejezni a háborút, de ez üzenet volt Moszkának: van ilyenünk, és erre képes. Nem akarom tudni, milyen volt Sztálin feje azokban az években, amikor nekik még nem volt.

  34. comandante nem rossz csak szerintem nagyon érzékeny lehet az elkoszolódásra a tolózár nyitottsága miatt a homokszínűn mondjuk le van burkolva a fekete nincs ugyhogy szerintem az egy „fel és leszerelhető elem” kérdéses hogy mekkora védelmet ad. A csőszájféknek a hátrarúgás csökkentő képessége elég nagy mint a gepárdnál hasonló elvezetési módot látok. Súlya nemtudom mijen anyagokból készűlt de elég sok a műanyag igy biztos nem túl nehéz (relatíve).
    A villaállvány állítható magasságra de hosszra a csövön nem.
    A csőhosszra kicsit rövidnek tartom (egy 10es még ráférne minimum cm-be de inkább 20-25).
    Magát a tust én gyengének látom és ha már ekkorát hagytak neki nyugottan beszerelhettek vólna egy hidraulikus vagy rugós visszatúgás elnyelőt.
    Nem rossz lehetne jobb is :) de még bármi kialakúlhat ebből az orosz pontosból kiindulási pontnak tökéletes egy kis fejlesztés (de akkor se lessz belőlle egy Gepárd hisz nem lehet minden puska Gepárd :D )

  35. Biztos van igazság abban amit irtok !

    De ilyen alapon Irán is dobhat atomot ” bárkire ” ( az aktuális ellenségre ) és forditva . Mert ő úgy gondolja , hogy harcban áll valakivel és ő neki aggreszor ( és szintén fordítva ) . És aztán majd a jövő nemzedéke megítélí , hogy mennyire volt jogos a fellépés .

  36. comandante

    A Tapco műanyagból gyárt de alu sínekkel(műanyagból nem jó sínt csinálni mert megeszi a red dot vagy bármi más acél foglalata).Amúgy a legtöbb gyártó full aluból készít sín szereléket.

    szittya88

    Csak így elsőre:az a cső elég hosszú és a többi dolog sem kell rá amit hiányolsz.Minden tolózáras puska ilyen nyitott,ha nem ilyen lenne akkor nem tudnád kivetni a hüvelyt.

  37. Kíváncsi vagyok a ferdeszeműeket mikor kezdik el kopizni :) Amcsik csináltak valamit, amit lemásoltak ivánék, az oroszokról lemásolták a kínaiak, a kínaiakról lemásolják az irániak, az amerikai titkosszolgálat meg vért izzad, hogy lemásolja az iráni terveket, hogy aztán otthon összerakják és megnézzék mire képes. Mindenki másol mindenkiről :) Ezt a kommentet is CRT+C-zi valaki :)
    :) :) :) :)