|

A MiG-29-es utolsó útja – fotók

Szárnyai és vezérsíkjai leszerelése után daruval egy trélerre emeltek, majd hétfő este az MH 86. Ittebei Kiss József hadnagy Helikopter Bázisra szállítottak egy MiG-29-est a kecskeméti repülőtérről.

Nagy volt a sürgölődés a kecskeméti repülőtér NATO-hangárjánál. Délelőtt még itt állt „szárnyaszegetten” az a MiG-29-es, amelyet az MH Légijármű Javítóüzem szakemberei készítettek elő pályafutásának utolsó “bevetésére”. Erre az útra úgy ment, mint még soha: szétszerelve, egy kamionon.

A géptörzset és külön-külön a szárnyakat daruval emelték a javítóüzem szakmérnökei által tervezett és gyártott speciális repülőgép-szállítóra, majd a “nagyvasat” kísérőautókkal biztosítva vitték a szolnoki bázisra, ahol a MiG-et újra összeszerelik. Bozóki János mérnök-ezredes, a kecskeméti légijármű-javítóüzem parancsnoka elmondta: az 1993-ban a többi MIG-29-essel együtt érkezett vadászgépet a jövőben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatói tanulmányozhatják, és természetesen rendezvényeken a nagyközönség is megtekintheti.

Ismét nekifutnak a kivont MiG-ek eladásának | Fotó: BAON ,

Miután megszületett a MiG-29-es repülőgépek haderőből történő kivonásáról a döntés, el is kezdődött a gépek előkészítése az eladásra – tudtuk meg a Magyar Honvédség illetékes vezetőjétől. Hozzátette: a most szétszerelt együléses vadászgép kevesebb mint ezer órát repült. A többi MiG-29-eshez hasonlóan elvileg repülőképessé tehető, a huszonéves vasmadarak üzemidő és repült óra tekintetében is rendelkeznek megfelelő tartalékokkal. Viszont költséges nagyjavításra lenne szükség, hogy a gépek megfeleljenek a műszaki előírásoknak.

A 25 darab MiG-29-esből 24-et hirdettek meg eladásra. Egy tavalyi kiírt pályázaton nyolc gép minimális ára (hajtóművekkel együtt) 3,5 milliárd forint volt, de az a pályázat érvénytelen lett.

Forrás: BA

További képekért katt ide!

13 hozzászólás “A MiG-29-es utolsó útja – fotók”

  1. Végre megjött :) A csapatgyakorlaton sokat fogjuk bütykölni:)
    Családi napon megnézhető, akinek van belső ismerőse, hozzátartozója, akkor be tud jönni. Úgy alapból szerintem nem tud bejönni.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.