|

A MiG-29-es utolsó útja – fotók

Szárnyai és vezérsíkjai leszerelése után daruval egy trélerre emeltek, majd hétfő este az MH 86. Ittebei Kiss József hadnagy Helikopter Bázisra szállítottak egy MiG-29-est a kecskeméti repülőtérről.

Nagy volt a sürgölődés a kecskeméti repülőtér NATO-hangárjánál. Délelőtt még itt állt „szárnyaszegetten” az a MiG-29-es, amelyet az MH Légijármű Javítóüzem szakemberei készítettek elő pályafutásának utolsó „bevetésére”. Erre az útra úgy ment, mint még soha: szétszerelve, egy kamionon.

A géptörzset és külön-külön a szárnyakat daruval emelték a javítóüzem szakmérnökei által tervezett és gyártott speciális repülőgép-szállítóra, majd a „nagyvasat” kísérőautókkal biztosítva vitték a szolnoki bázisra, ahol a MiG-et újra összeszerelik. Bozóki János mérnök-ezredes, a kecskeméti légijármű-javítóüzem parancsnoka elmondta: az 1993-ban a többi MIG-29-essel együtt érkezett vadászgépet a jövőben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatói tanulmányozhatják, és természetesen rendezvényeken a nagyközönség is megtekintheti.

Ismét nekifutnak a kivont MiG-ek eladásának | Fotó: BAON ,

Miután megszületett a MiG-29-es repülőgépek haderőből történő kivonásáról a döntés, el is kezdődött a gépek előkészítése az eladásra – tudtuk meg a Magyar Honvédség illetékes vezetőjétől. Hozzátette: a most szétszerelt együléses vadászgép kevesebb mint ezer órát repült. A többi MiG-29-eshez hasonlóan elvileg repülőképessé tehető, a huszonéves vasmadarak üzemidő és repült óra tekintetében is rendelkeznek megfelelő tartalékokkal. Viszont költséges nagyjavításra lenne szükség, hogy a gépek megfeleljenek a műszaki előírásoknak.

A 25 darab MiG-29-esből 24-et hirdettek meg eladásra. Egy tavalyi kiírt pályázaton nyolc gép minimális ára (hajtóművekkel együtt) 3,5 milliárd forint volt, de az a pályázat érvénytelen lett.

Forrás: BA

További képekért katt ide!

13 hozzászólás “A MiG-29-es utolsó útja – fotók”

  1. Végre megjött :) A csapatgyakorlaton sokat fogjuk bütykölni:)
    Családi napon megnézhető, akinek van belső ismerőse, hozzátartozója, akkor be tud jönni. Úgy alapból szerintem nem tud bejönni.