|

Rogozin: nem lesz több, a Mistralhoz hasonló üzlet

Oroszország nem köt több, a francia Mistral helikopter-hordozók megrendeléséhez hasonló üzletet – jelentette ki Dmitrij Rogozin miniszterelnök-helyettes a Kommerszant című orosz napilapnak.

A politikus a befolyásos politikai-gazdasági lap pénteki számában megjelent interjúban közölte, hogy a jövőben Oroszország nem fog rendszeresen külföldi haditechnikai eszközöket vásárolni, hanem hazai gyártáshoz szerez be technológiákat.

Az orosz haditengerészet 2011 nyarán rendelt négy Mistral-osztályú helikopter-hordozó dokkhajót. Kettőt Franciaországban, kettő pedig az oroszországi OSK hajógyárban készítenek el. Franciaország tavaly november végén kezdte meg az első megépítését. amelyet a tervek szerint 2014-ben adnak át.

Időközben több orosz katonai szakértő is megkérdőjelezte a beszerzés helyességét. Szerintük sem pénzügyileg, sem katonailag nem éri meg a Mistral-osztály rendszeresítése.

Dmitrij Rogozin a Kommerszant kérdésére cáfolta, hogy Oroszország kiszorulna a külföldi fegyverpiacról, mert hadiipari termékei nem veszik fel a versenyt a többi korszerű fegyverzettel.

„Egyelőre nem szorítanak ki bennünket, inkább csak igyekeznek. Tartjuk a második helyünket. (..) Bár a versenytársak szándékosan ócsárolják termékeinket, mások szívesen vásárolják azokat” – mondta.

A Kommerszant Dmitrij Rogozint, mint az orosz államfő Dnyeszter-melléki különmegbízottját is kérdezte a héten Moldovában és a Dnyeszteren túli szakadár területen tett hivatalos látogatásáról.

A térséget jól ismerő politikus elmondta, hogy Chisinauban gyakorlatias partnerre talált Vlad Filat kormányfő személyében. „Vele lehet és kell is dolgoznunk” – mondta.

Szerinte az el nem ismert Dnyeszter menti köztársaság státusának rendezését el lehet halasztani úgymond jobb időkre. Amíg azonban Chisinauban a Romániával való egyesülésről lehet hallani, és román részről sorozatban provokálják Moldova államiságát, nem lehet gyors megoldásról beszélni.

Dmitrij Rogozin hangsúlyozta: Moszkva tiszteletben tartja a Moldovai Köztársaság területi egységét, de ezt az elvet maguknak a moldovaiaknak is be kell tartaniuk.

Az orosz elnöki különmegbízott spekulációnak nevezte, hogy Oroszország Iszkander rakétákat, illetve Voronyezs radarállomásokat telepítene az orosz többségi lakosságú Dnyeszteren túli területre. Az úgynevezett Dnyeszter Menti Moldáv Köztársaság 1992 óta de facto független Moldovától, de egyetlen ország sem ismerte el önálló államként.

Forrás: MTI

9 hozzászólás “Rogozin: nem lesz több, a Mistralhoz hasonló üzlet”

  1. A mistral üzlet már csak azért is megérte mert sokkal hamarabb jutnak hozzá mint ha maguk fejlesztették volna ki.
    Ha saját maguk vágnak bele talán az is a „mágikus” 2020-ra lett volna kész az első .
    Bár orosz egyesített hajó gyár vezetője szerint ők sokkal nagyobbat és jobbat tudtak volna csinálni.