|

Lelőttek egy MiG-29-est Szudánban

Megfogyatkozott a Szudáni Légierő MiG-flottája, miután az egyik Mikojan-Gurjevics MiG-29 „Fulcrum” típusú vadászgépüket találat érte és lezuhant.

A dél-szudáni olajmezők felett repülő géppár egyik tagját a helyi terrorszervezet, az AAA (Arkangelo Ali Association) katonái lőtték le a tegnapi nap folyamán, mondta el a fegyveres erők szóvivője, Philip Aguer ezredes. Ezzel ellentétben a hadsereg szóvivője tagadta azt, hogy bármilyen gépet vesztettek volna a körzetben, és azt az állítást is, hogy azok légicsapást mértek az olajmezők környékére.

A Szudáni Légierő több mint 20 darab MiG-29-essel rendelkezik, de repül a flottájukban MiG-17, MiG-23, Nanchang A-5, Hongdu K-8, Chengdu F-7 ‘Airguard’ és Szuhoj Szu-25-ös is.

14 hozzászólás “Lelőttek egy MiG-29-est Szudánban”

  1. „Azért eléggé látszik a megfelelő kultúra hiánya.”

    Ez mindjárt ott kezdődik, hogy egy alaprendeltetését tekintve elfogó vadászgépet használnak az olajos infrastruktura elleni légicsapásra, miközben a cikk szerint rendelkeznek SU-25 Frogfoot csatarepülőkkel is. Noooormális?

  2. Egyetértek, a legvalószínűbb, hogy egy Igla intézte el a gépet. A htka szerkesztőség javítsa át a MiG-17-et 19-esre. Elég megnézni a videót és kiderül, hogy J-6 szolgál a légierőben. A MiG-17 már nem szerepel rajta, vélhetően már selejtezték. Arra tippelek, a 19-esek, a Fantanok és a Tiger II-esek sem repülnek sokat, a bevetéseket a főleg az új gépek, a Fulcrumok és a Békalábak teljesítik ukrán, vagy orosz, esetleg dél-afrikai zsoldosokkal és kisebb részben hazai pilótákkal.
    Nagyon szép számot választottak a képösszeállítás mellé. A K-8 gépeket elnézve azon tűnődtem, hogy vajon a kínai légierő használja ezt a gyakorlógép-típust? Ha nem, akkor eddig mit használt helyette? A kétüléses 15-öst/17-est?

  3. A K-8 engem mindig az Albára emlékeztet. Az évtizedek során begyűjtött és felhasznált mindenféle típushoz annyit fűzők hozzá, hogy Szudán számára távlatilag alighanem az univerzális FC-1 jelenti a stabil megoldást. Legfeljebb azok üzemeltetése miatt nagyon időszerűen 100 százalékig átállnak a kínai „tanácsadókra”-zsoldosokra. :)

  4. Hello, hogy lelőttek egy Mig-29-est az érdekes hír (már ha valóban 29-es volt), de a felsorolt típusválaszték és mennyiség erős túlzás. Hogy a felsoroltakból mi van most hadrendben, pláne… :)

    A hatvanas évek végén az oroszok elkezdték nyomni a fegyver szállítmányokat – ezen belül a szokásos MiG-21M/US vadász század, MiG-17-esek vadászbombázónak párost – így a hetvenes évek elejére győzött a támogatott vezír, polgárháborúban az ellen lenyomva.

    A hetvenes években második felében győzött a CIA(MOSZAD), Szudán Egyiptomhoz hasonlóan szakított a Szovjetunióval. A nagyhatalmi vákumba benyomult az USA F-5E/F Tiger II és Kína F-6C(Mig-19) típusokkal.

    Titkosszolgálatok nem adták fel, a nyolcvanas években újra kitört a polgárháború és lassan minden technika kuka lett. Az ügy érdekében a szomszédok is sokat tettek, ki-ki melyik nagyhatalom által pénzelve. Közben Khadafi átadott néhány MiG-23-ast is, de mivel sem kiképzett személyzetet, sem technikai hátteret nem biztosított tartósan (neki se sok volt), így ezek csak homokfogóként állnak azóta is Wadi Sayedna AB-n.

    Szóval ezek után azt mondani, hogy MiG-17-esük van, olyan mintha kishazánkban is hadrendben állna ez a típus, mondván van pl. Kecelen és Szolnokon is jelenleg. A kínai F-7-es típust minden nyugati forrás másolja, de egy fotó sem került még elő róluk, így valószínűleg csak keverik más kínai típussal. (Nem egyedi eset.)

    A kétezres években újra elkezdték pénzelni a polgárháborút az aktuális érdeklődők. Ekkor került Szudánba 9 db MiG-29 9.13SE és 3 UB, de ezek száma messze van a húsztól. Illetve ez év februárban készült fotó szerint egymás mellet szolgálnak a használt kínai A-5C és a szintén használt belorusz Szu-25K csatarepülőgépek nagymennyiségű ex.szovjet Mi-24-es mellett az El Fasher AB-n.