HTKA – Haditechnikai Kerekasztal

Jak-130: Dél-Amerika az új célpont

Jak-130

A gépeknek könnyű csapásmérő feladatkörben is meg kell állniuk a helyüket. Természetesen ez a Jak-130-asnak nem okoz fejfájást. | Forrás

Több dél-amerikai ország légierejének vezetője érdeklődést mutat az orosz sugárhajtású kiképzőgép iránt, közölte a napokban a típust kifejlesztő vállalat.

Több dél-amerikai ország vezetőivel is tárgyalásokat folytatnak a Jakovlev iroda és az Irkut gyár képviselői annak érdekében, hogy újabb vásárlókat gyűjtsön be a Jak-130-asra. Az egyeztetésekre nem meglepő módon a FIDAE 2012 elnevezésű rendezvényen került sor.

„Tárgyalunk Argentína, Bolívia, Paraguay és Uruguay légierejének vezérkari főnökével” – árulta el Vlagyimir Szautov, az Irkut marketingigazgatója. Elmondása szerint az amerikai felek nem csak a kétüléses gyakorló, hanem az együléses harci változat iránt is érdeklődést mutatnak, ám utóbbit csak akkor áll a gyártó érdekében kifejleszteni, ha nagyszámú megrendelés érkezik a típusra.

Anyagi támogatáás és igény esetén a tervezőiroda az alábbi változatokat tartja kivitelezhetőnek ,

A Jak-130-ast az olasz Alenia Aermacchival közösen fejlesztették ki, a modern kiképzőgép digitális vezérlőrendszere segítségével könnyedén tudja utánozni akármelyik típus repülési tulajdonságait, megkönnyítve ezzel az újonc pilóták típusképzését. A kéthajtóműves típus háromtonnányi függesztmény hordozására képes, maximális sebessége pedig 1060 km/h. A gép ára megközelíti a 15 millió dollárt.

A típusból eddig 65 darabot rendelt Oroszország, de a közeljövőben várható további megrendelés is, ugyanis az 1000 darabos L-39 Albatros könnyű támadó és kiképzőgép állományt valamivel fel kell majd váltani. Már megvannak az első exportmegrendelések is a gépre, Algéria 16 darabot rendelt, Vietnam 8, míg Szíria 36 Jak-130-asra tart igényt.

Exit mobile version