|

Jak-130: Dél-Amerika az új célpont

Több dél-amerikai ország légierejének vezetője érdeklődést mutat az orosz sugárhajtású kiképzőgép iránt, közölte a napokban a típust kifejlesztő vállalat.

Több dél-amerikai ország vezetőivel is tárgyalásokat folytatnak a Jakovlev iroda és az Irkut gyár képviselői annak érdekében, hogy újabb vásárlókat gyűjtsön be a Jak-130-asra. Az egyeztetésekre nem meglepő módon a FIDAE 2012 elnevezésű rendezvényen került sor.

„Tárgyalunk Argentína, Bolívia, Paraguay és Uruguay légierejének vezérkari főnökével” – árulta el Vlagyimir Szautov, az Irkut marketingigazgatója. Elmondása szerint az amerikai felek nem csak a kétüléses gyakorló, hanem az együléses harci változat iránt is érdeklődést mutatnak, ám utóbbit csak akkor áll a gyártó érdekében kifejleszteni, ha nagyszámú megrendelés érkezik a típusra.

Anyagi támogatáás és igény esetén a tervezőiroda az alábbi változatokat tartja kivitelezhetőnek ,

A Jak-130-ast az olasz Alenia Aermacchival közösen fejlesztették ki, a modern kiképzőgép digitális vezérlőrendszere segítségével könnyedén tudja utánozni akármelyik típus repülési tulajdonságait, megkönnyítve ezzel az újonc pilóták típusképzését. A kéthajtóműves típus háromtonnányi függesztmény hordozására képes, maximális sebessége pedig 1060 km/h. A gép ára megközelíti a 15 millió dollárt.

A típusból eddig 65 darabot rendelt Oroszország, de a közeljövőben várható további megrendelés is, ugyanis az 1000 darabos L-39 Albatros könnyű támadó és kiképzőgép állományt valamivel fel kell majd váltani. Már megvannak az első exportmegrendelések is a gépre, Algéria 16 darabot rendelt, Vietnam 8, míg Szíria 36 Jak-130-asra tart igényt.

6 hozzászólás “Jak-130: Dél-Amerika az új célpont”

  1. Nocsak, feltámadt a Jak-Iroda? Van az a mondás, hogy elsőkből lesznek az utolsók -lásd MiG család- és utolsókból az elsők. S a kerék körbejár. A jelek szerint „a Jak név megint szép lesz, méltó régi nagy híréhez”…
    A Jak-130-nak lesz pár jó éve, de idővel a kínai repülőgépipar és hírszerzés további működésével párhuzamosan a Hongdu L-15 veszélyes versenytárssá válik:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Hongdu_L-15