|

Indításra kész a vietnami T-54/55 modernizáció?

Vietnam elég tekintélyes mennyiséggel rendelkezik a nem éppen ifjú legénynek számító T-54 és T-55 harckocsikból, illetve azok kínai kópiáiból. Ezek egy részének modernizálásának előkészítése már hosszabb ideje folyamatban van, a T-54/T-55M3 első prototípusa már évek óta létezik.

A legyártott, irdatlan mennyiségű T-54/55 egyben azt is jelenti, hogy ezek a vénségek sok helyen még mai is megtalálhatóak, akár az eszközállomány élvonalában… Nem meglepő, hogy az elmúlt évtizedek alatt számos modernizációs csomagot állítottak össze ezen harckocsikhoz különféle kivitelezők. A kínálat széles, a pénztárca vastagságától függően akár egész potens kis harckocsivá turbózhatóak fel ezen szekerek – nyilván elsősorban saját súlycsoportjukban nézve. Így akár 125 mm-es simacsövű löveggel, épkézláb tűzvezető rendszerrel és kapcsolódó szenzorokkal, ERA páncélzattal, megnövelt menetteljesítménnyel és akár aktív védelmi rendszerrel is kigördülhetnek a modernizálás helyéül szolgáló üzemből.

Nézzük, mit lapátolt össze Vietnam a T-55M3 kapcsán!

Vitenami T-55M3 prototípus szemből nézve

Vitenami T-55M3 prototípus | Forrás: militaryphotos.net fórum ,

Kezdjük talán a harckocsi öklével, mely az eredeti 100 mm-es helyett az egykori 105 mm-es „NATO standard”, az angol L7-es lesz. A huzagolt lövegből távozó lövedék pontos célba juttatásáról gondoskodó tűzvezető rendszer az elérhető információk szerint orosz, melynek munkáját a francia Leclerc-en is fellelhető, svájci eredetű meteorológiai szenzorantenna segíti majd. (Konkrétan: Irdam SA MAWS6056B)

A harckocsi kilövésének esélyét az izraeli Blazer ERA lesz hivatott csökkenteni, míg mobilitás terén ukrán eredetű váltó és erőátviteli rendszer ereszti majd az állítólag 1 000 lóerős (!), német Diesel motort erejét a lánctalpak felé. A modernizációs csomagba némi apróságként vietnami elemek is kerültek, melyek kimerülnek a géppuskák hazai gyártmányra történő cseréjében.

Néhány részletfotó erre található.

Az elérhető információk szerint Vietnam 10 zászlóaljnyi, esetükben tehát 310 harckocsit kíván modernizálni.

24 hozzászólás “Indításra kész a vietnami T-54/55 modernizáció?”

  1. szerintem fognak külföldről is venni tankot. de igazabol a legierore vagyok kivancsi. csak vadaszbombazoik vannak, a tobbi elfogó mig-21es.
    amugy szerintetek a vietnamiak nem akarnak jenki fegyvert venni vagy a jenkik nem akarnak eladni?

  2. shornet24

    Kínával, a Kína területén élő törzsekkel évezredes szinten nagyon ellenséges a vietnamiak viszonya. Az hogy a második vh vége és a hetvenes évek között volt együttműködés és kínai támogatás, azt csupán az átmeneti helyzet alakította így. Az összkép az, hogy V és K történelmi, hagyományos ellenségek.

    Indiára viszont számíthatnak és természetes lépésnek látszik a Tejas majdani rendszeresítése.

  3. „A Tejas eléri a kínai azonos súlycsoportban lévő gépek színvonalát?”

    Változattól függ. A továbbfejlesztett változat az indiai Rafale-okba szánt új el. sugáreltérítésű lokátorral és Meteor, meg izraeli sisakcélzóval rendszeresített Python-5 rakétákkal a következő 10 évben a J-20 kivételével(?) bármelyik kínai gépre nagyon veszélyes.