|

F-35-össel támad a Top Gun 2!

Egy haditechnikát kedvelő ember számára kihagyhatatlan film az 1986-ban forgatott Top Gun, amit minden valószínűség szerint a HTKA olvasóközönsége is rongyosra nézett anno VHS kazettán. Ám ahogy pár hónapja facebook-oldalunkon már jeleztük: a kósza hírek szerint érkezik a legendás mozifilm folytatása! Nos, ezóta konkretizálódott a dolog íme a részletek:

Mivel a film főszereplőjét, a Grumman F-14 ‘Tomcat’ típusú hajófedélzeti elfogóvadászt az Amerikai Egyesült Államokban 2006-ban kivonták a hadrendből, így nyilvánvaló tény volt, hogy a Kandúr helyett más típust kell találni a szerepre. Ez azonban nehéz feladat, hisz az F-14-es karakteres megjelenése mellett elbújhat a US Navy jelenlegi típusa, az Boeing F/A-18E/F Super Hornet, de a következő masina, a Lockheed Martin nevével fémjelzett F-35C Lightning II sem érhet a sztárrepülő nyomába. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy a film készítői az ötödik generációs masinára szavaztak, ami azért nem meglepő, hisz a „propagandafilmnek” nem titkolt célja az, hogy megszerettesse a fiatalokkal a vadászrepülést, elegendő emberanyagot toborozva ezzel a haditengerészet repülőerőinek kötelékébe.

F-35C Lightning II – CF-01 ,

A Top Gun rajongók másik nagy kérdése Tom Cruise személye körül forog, hisz sokakat érdekel, hogy mi lesz „Maverick” szerepe a folytatásban. Nos, ez is tisztázódni látszik, ugyanis az eddig napvilágot látott információk szerint Pete Mitchell karaktere teszt- és oktatópilótának áll, tehát nem szakad meg az előző rész vonala, miszerint a legjobbak legjobbjai egyszer visszatérnek Top Gunba (vagy a Lockheed Martin forth worth-i telephelyére…).

Az új információk ellenére sok dolog még tisztázatlan maradt persze (például maradnak-e a gőzkatapultok, vagy debütál az EMALS; továbbá kik lesznek az ellenség, oroszok vagy kínaiak; és milyen típus ellen harcol a Villám, Szuhoj T-50 vagy Csengdu J-20, esetleg a Szu-27 valamelyik leszármazottja?), de ezeket talán jobb nem is tudni a folytatás premierjéig, melyre várhatóan decemberben kerül sor.

—–
Amíg várunk a második részre, addig is érdemes elolvasni a „Top Gun – egy legendás iskola története” című írásunkat, mely a US Navy „elitképzőjének” megszületését és történetét mutatja be. A cikk eléréséhez katt ide!

Továbbá kedvcsinálónak íme egy kis részlet a Tup Gun első részéből:

46 hozzászólás “F-35-össel támad a Top Gun 2!”

  1. Hááát? Két üléses gép volna az igazi! Hornet D,F Bár az f-35-te azért volna jó mert ezt még nem nagyon lehetett látni műrepülni!

    Melyik film az (azt hiszem 2006 körüli) amelyik Boszniába játszódik és egy hornetba lövik le őket?

  2. A JAG ben a hátraelvétel során látható gép a piros csillagokkal az milyen tipus?
    A Top Gun 2 ben lehetne Irán az ellenség,és akkor nem lenne gagyi ha F5 gépeket szedne le az F35. Bár biztos gagyi lesz ha manőverező légiharcban győz,a valóságban tudjuk hogy hogyan is zajlana egy F35 vs F5 :)

  3. Szerintem a Top Gun az a film, amiből nem kellene második rész…De ha megüti az első szintjét, akkor lehet…
    Idén januárban jött ki a Red Tails George Lucas műhelyéből:
    http://www.youtube.com/watch?v=BpA6TC0T_Lw
    Ez is ilyen kategória. A Tuskegee Airman vagy nálunk a 99-es alakulat néven futó film, is egy fantasztikus alkotás. Most ezzel mégis lehúznak róla még egy bőrt. Ok, a CGI technológiával már minden életre lehet kelteni, s a romi filmeket leszámítva e nélkül nem lehet a nézőket moziba csalogatni, de én jobban szeretem a „hagyományos megoldásokat.” Hozzáteszem Cuba Gooding Jr. mind a két filmeben benne van.

    Az, hogy kitolom a sérült társam a tenger fölé ez nem újdonság. már Koreában is megcsinálták, csak ott sajnos nem élte túl a pilóta. De „húzatásra” is van példa. Mikor egy Phantom hajtómű teljesítménye leesett a tankolást követően, a KC-135 visszafordult, majd csatlakoztatták a töltő csövet, ami negyedjére összejött, majd a legközelebbi reptérig visszahúzták…

  4. Allesmor Obranna

    Bár ez nem egy filmesztéta klub, e molnibalage-nak igaza van. A repülős/háborús filmek valahogy mindig gagyik. Miért? Nos egyfelöl rendelésre készülnek, de ha nem, akkor is illik figyelembe venni a támogatást adó hadsereg igényeit. Másfelöl laikusoknak készülnek, igy valahogy össze kell eröltetni egy klasszikus, úgynevezett westerfilmet a kötelező romantikus szállal a technoorgiával meg a szakszavakkal.
    Nagyon sok háborús/repülős filmben a bajtársiasság hollywood-i értelmezése kényelmetlen homoerotikus kicsengéssel jön csak át, elég itt Tony Scott Top Gun című filmjére gondolni.

    http://www.youtube.com/watch?v=xHklGtW3rwU

    :)

    Repülős és háborús kategóriában két olyan film van számomra, ahol valamilyen okból kifolyólag sikerült normálisat alkotni. Az egyik a Végső visszaszámlálás. Ez egy kimondott kurzusfilm, a Navy rendelte meg, a vietnami háború, a Carter-éra gazdasági recessziója, az olajválság, a szovjet afganisztáni beavatkozás és az iráni forradalom utáni általános depressziójában kellett egy toborzóműsor. Az akkor divatos sci-fi témába ágyazták és a politikai korrektség jegyében a második világháborús japánokat választották ellenségnek. Hogy demosntrálják a Navy összes játékszerére költött milliárdok hasznát, kissé perverz módon a „egy modern hajó az egész háborús japán flotta ellen” párhuzamot vették elő. A filmben repkednek a szakszavak, de mégis érdekes. Nincsenek gagyi CG jelenetek, az időutazást egyszerű lézer+szárazjéggel oldották meg, a látványos repülős jeleneteket meg „jobb hiján” élesben leforgatták. Ez utóbbi adja a repülőbuzik számára ma az egyik nagy értéket. Jó színészek, elgondolkodtató párbeszédek, ejj, irány a Navy!

    A másik ilyen fajsúlyő film a háborús kategóriában Spielberg formabontó realizmusa, a Ryan közlegény megmentése. Ezt amennyire én tudom nem a hadsereg rendelte, de mégis átjön. Nyersek a jelenetek, jók a párbeszédek, igazából abszurd a teljes sztori, ezt a karakterek is „mintegy kibeszlve a filmből” érzékeltetik. Ez az egyetlen motívum már önmagában elmondja a háborúk abszurditását. Ahogy a kisember feloldódik a parancsolási lánc, a hierarchia és a háború, mint tömegrendezvény forgatagában.

    Még biztos találhatunk hasonló, jobban elkapott produkciókat, de be kell látni, hogy elég sovány a termés.

  5. Film terén kb. ez a kettő és kaputt. Mini sorozatban az Elit Alakulat.
    Ennyi.

    Az Úszó Erőd volt még érédekes. A szerencsétlen fordítók kicsit elfordítottak ezt-azt, de itt-ott meglepően pontos szakszavakat használtak egy elvileg félig B kategóriűs filmhez képest. A környezet is hitelesen volt ábrázolva, bár gondolom ez nem volt túl nehéz, mert az erdeti helyszínen forgathattak. Nem voltak gyaki CGI-ok, teljes korhű képességek és megjelenítések voltak a fegyverrendszer terén. Nem félek olyan sakszerű rövidítések, mint CIWS, TERCOM, stb.

    A BGM-109 távmegsemmisítése tűnt sci-fi-nek, ahogy a AGM-84 pálya kijelzése és a kamera az orrában. Ilyen Harpoon tudtommal nincs.
    Persze Segal bunyózása az más tészta meg az, hogy 6 ember elsütött egy 406-ost, bár lehet, hogy ez tényleg kivitelezhető.

  6. A végső visszaszámlálást anno rongyosra néztem, pedig az eleje lemaradt a kaziról, a vége meg nem fért rá :D
    a másik örök kedvenc, bár nem a realisztikussága miatt, az a kelly hősei!
    az SPR is jó bár Spilberget kifejezetten utálom, akkor már inkább az őrület határán vagy az apokalipszis most, de ezek egy másik műfaj…
    jók még a full metal jacket, a 9. század, a generation kill sorozat, the beast? (talán ez a címe, egy szovjet t72-es kalandjairól szól az afganisztánban), senki földje, chico

  7. Allesmor Obranna

    A The Beast Of War egy méltánytalanul elfeledett műremek, érdekessége, hogy 1988-as évjárata ellenére egy igazi T-62-es van benne, nem valami dublőr M48/M60. T-62 és nem T-72, ettől meg mégautentikusabb.
    9. század nagy hatással volt rám, talán mert az új orosz filmek egyik remek képviselője, kiváló a képi világ, de még mindig jó a színészi munka.

  8. Allesmor Obranna

    Repülős filmek visszatérő motívuma a rakéta, mint önálló negatív hős.

    Mi itt a fórumon tudjuk, hogy egy rakéta huss, elillan a szárnyról, produkál néhány groteszk manővert, hajtóműve pár másodperc után kiég, aztán vagy van találat, vagy nincs. A villanásnyi robbanást pedig azon nyomban egy jellegtelen kis füstpamacs követi és kész. Hát ez igy élesben elég impotens egy koreográfia, így mióta világ a világ, a hollywood-i rakéták egészen másképp működnek. Elindulásuktól egészen a felrobbanásukig végig működik a hajtóművük, korlátlan mennyiségű önálló új manőverre képesek, ezáltal lerázásuk igencsak nehéz, de ha a dramaturgia úgy kívánja, megoldható. Mi több, sajátos fricskaként, az addig beképzelt nagyképű ellen gépe felé is terelhető, aki aztán majd egy kiadós káromkodást hallatva elképedve veszi tudomásul, hogy saját rakétája tépi szét, illetve tünteti el a tér-idő kontinuumból.

    Másik külön érdekesség, hogy a kilencvenes évek óta, mióta megjelentek a CG repülők, mert a garfikusok már elég bátornak érezték magukat a szimulációk megjelentetésére, a gépek utánégetője folyamatosan megy, a masinák pedig RC Jet modelleket megszégyenítő cikázásokra képesek, miközben fedélzetükön a hajózók aranyköpéseket nyögnek be az éterbe.

  9. Allesmor Obranna

    „A másik ilyen fajsúlyő film a háborús kategóriában Spielberg formabontó realizmusa, a Ryan közlegény megmentése. Ezt amennyire én tudom nem a hadsereg rendelte, de mégis átjön. Nyersek a jelenetek, jók a párbeszédek, igazából abszurd a teljes sztori, ezt a karakterek is “mintegy kibeszlve a filmből” érzékeltetik. Ez az egyetlen motívum már önmagában elmondja a háborúk abszurditását. Ahogy a kisember feloldódik a parancsolási lánc, a hierarchia és a háború, mint tömegrendezvény forgatagában. ”

    méghogy nem vagy filmesztéta! jobb elemzés mint amit a Szuhojokról megszoktunk! :-)

    teljesen egyetértek. egyébként a molni által említett Elit alakulat és a The Pacific is a Spielberg vonalat követi.

    ami engem mellbe vágott még az egyértelmüen a Sólyom végveszélyben.

    mi a véleményetek a vietnami poklot újragondoló Katonák voltunk-ról?

  10. A The Pacific hatalmas hyppal érkezett, de az én szemeben egy hatalmas bukás volt. Mai napig nem tudtam végignézni. A 5. rész táján feladtam. Dögunalmasra sikeredett. A főszereplők nevét sem tudtam megjegyezni. Kb. ennyire fogott mega film. A BB/EA-ból álmomból felkeltve is felsorolok 20 szereplőt.

    Az hagyján, de az BB/EA-hoz a magyar szinkron hozzáttett, a TP-nél meg azt a keveset is lerombolta, ami volt. Én személy szeritn egy tízes skálán adnék neki egy 3-ast. Csak azért ennyit, mert korhű környezet volt és szép volt az intro. Kb. ennyit tudott.

    Az Őrület Határán meg tényleg az, ami az őrületbe kerget. A háborús rész jól sikerült, de a többi részét nem találták el a filmnek. A SPR mögött itthon a teljes érdektelenség kísérte a filmet.

    Mondjuk a TP-nél és ennél is felhozzák azt, hogy nekünk európainaknak a csendes-óceáni hadszíntér nem jön át. Én ezzel nem egészen értek egyet…

  11. Sok film között megfeledkeztünk egy igazi háborús klasszikusról, ami szerintem az egyik legjobb a kategóriájában és nem lehet nála jobbat csinálni! Ez pedig a Das Boot, a Tengeralattjáró. Jó, volt egy U-571, ami Oscart kapott a hangeffektusai miatt, de nyomába se ér ez előzőnek!
    Rendkívül élethűen mutatja be a német tengósok viszontagságos életét. A hetekig tartó, idegőrlő semmittevő várakozást az összezártságot, majd egy pár perces támadást, a siker pillanatait és az őrület határáig tartó vízibombázásokat…
    Minden filmben vannak jelentek, amik nagyon el vannak találva még ha az egész film alig üti meg az A vagy még a B kategória szintjét…
    Az Elit alakulaton nem sok magyarázni való van. A Hősalakulatot még nem láttam, de majd pótolom. A Sólyom végveszélyben az elég mellbe vágó volt, de Afrika már csak ilyen, egy pillanat alatt magadhoz térít!
    Nekem mindig is az egyik kedvencem marad Copolla Patton mozija.
    Nincsenek benne eredeti tankok – bár a He-111 eredetiek – és valakinek nem tetszik de van egy-két jelent benne, ami időtálló és jól eltalált. Bár ki kell fogni és a jó szinkronnal készült változatot és azt megnézni.

  12. Néha olyan érzésem van, hogy rajtam kívül senki se látta (de általában a létezéséről se tudnak…), de nekem az örök kedvencem az eredeti 1943-as Sahara.
    Belushi förmedvényével ellentétben a főszereplők szerethetőek, a németek fele nem mászkál vaskereszttel a nyakában, sőt az ellenség is ember, nem pedig egy szürke gyilkológép…

  13. Szerintem meg a világ „legjobb” háborús filme a magyarországon forgatott ,,Harc az öböl felett” xD xD Ez egy hatalmas film xD A végén már sírtam a röhögéstől XD A hős amerikai pilóta beül egy honvédségi mig-29-be, de a következő jeletnél már egy f-16-ossal szál el a messzeségbe XD A végén beleszál a Lánchíd-ba, és sikerül felgyújtani egy honvédségi t-72-est is benne xD Hatalmas! Én a hálózat tv-n láttam utoljára XD

  14. @danielblack

    Úúúú, azt én is láttam :D Az elején néztem is, hogy mi a túrót csinálnak ezek Pesten, meg hogy került a Rendőrpalotába a főhadiszállás (vagy mi, már régen volt). Aztán a gépeken is olyan ismerősek voltak a felségjelek :D Történetre már szerencsére nem emlékszem :D

  15. na jól letöltöttem és megint megnéztem a the beast of war-t és még mindig jó!
    a vaskereszt megvan, de valahogy nem az igazi…
    a vadászat a vörös októberre az viszont fasza, emlékszem felugrottam a moziszékből, amikor a végefelé kényszer felmerülnek :)
    ha már idő utazunk, akkor bár nem a mai kor szülötte és nem is a hálivúdi „siker” sablon, de érdemes még megnézni a Die Brücke, Germania anno zero, Kanal, Lonta