|

PAK-FA: gyorsabb a Raptornál?

Azt már megszoktuk, hogy az oroszoknak nagy az önbizalma, így meglehetősen optimista nyilatkozatokat tesznek, de vannak olyanok, melyek mögött már valódi tesztek is állnak, így nem szabad semmibe venni őket.

A Szovjetunió összeomlása után sem lett visszafogottabb a szovjet/orosz vezetés ígérgetési hajlama, ennek példáját nem egy alkalommal tapasztalhatták Olvasóink is, hisz beszámoltunk róluk. Az Orosz Légierő feje, Alexander Zelin vezérőrnagy hírhedten jó nagyotmondó, tőle származik az a kijelentés is, mely szerint a Szuhoj T-50 egy Raptor-gyilkos gép lesz. A minap ráadásul közölte, hogy a PAK-FA kenterbe veri az amerikai típust végsebesség terén. Ezeken a megszállott Amerika-pártiak egyből röhögőgörcsöt kapnak, míg remélhetőleg akadnak olyanok is, akik nekiállnak értelmezni a kijelentéseket.

Fotó: KNAAPO ,

Első információként tudni kell, hogy az orosz és amerikai légiharc-szemlélet alapjaiban különbözik, a nyugatiak inkább a BWR (látóhatáron túli), míg a keletiek inkább a típusok WVR (látóhatáron belüli) küzdelmet helyezik előtérbe, és a gépek képességeit eszerint fejlesztik.

Anno az ATF pályázat lezárásakor az F-22A ‘Raptor’ győzelmének indoklásaként a jobb manőverező-képességgel rendelkezett és a több fegyverzetet hordozhatott, ráadásul az USAF nagyobb továbbfejlesztési potenciált látott benne. Ellenben a vetélytárs YF-23 kisebb alakellenállásának köszönhetően jobb végsebességgel és gyorsulási jellemzőkkel rendelkezett, továbbá RCS-értékben is felülmúlta az YF-22-est. Utóbbi továbbfejlesztésével létrehozott Raptor teljesítményadatait nem hozták nyilvánosságra, azonban tervezésekor a szupercirkálás és az alacsony észlelhetőség fontosabb szempont volt, mint a nagy végsebesség, így végsebességét Mach 1.8 és Mach 2 körül becsülik, de minden bizonnyal az orosz hírszerzésnek azért pontosabb adatai vannak.

Az orosz ötödik generációs vadászbombázó feltűnően hajaz a Northrop Grumman gépére, hasonlóan nyújtott, lapos sárkányszerkezetet kapott, ennek megfelelően alacsony az alakellenállása, ami kedvezően hat végsebességére. Az gép megalakításakor nyíltan a lehető legjobb manőverezőképességre törekedtek (akár a lopakodóképesség kárára is), ebben az előre megnyújtott szárnytőrész (LERX) mozgatható felülete (LEVCON), a teljes egészében mozgó függőleges és vízszintes vezérsíkok és a vektorálható hajtómű mind ezt segítik.

Fotó: Paralay.ru ,

Mindezek miatt talán nem meglepő, ha Alexander Zelin magabiztosan nyilatkozott a típust illetően.
“Átfogó vizsgálatoknak vetettük alá az amerikai F-22 Raptor és a kínai J-20 vadászbombázókat, melynek eredménye alapján a PAK-FA veri vetélytársait végsebesség, hatótávolság és hordozható fegyverzet tekintetében.” – dicsekedett Zelin, elmondta továbbá, hogy a T-50-es hatótávolsága eléri majd az 5500 kilométert. Emellett ejtett néhány szót a közeljövőről is:
“Jelenleg három repülőképes prototípusunk van, de hamarosan három másik csatlakozik hozzájuk, 2015-ig a tesztpéldányok számát 14 darabra szeretnénk növelni.”

Közel két évvel az első és alig 8 hónappal a második prototípus szűzrepülése után tavaly novemberben emelkedett a levegőbe a harmadik példány, ekörül ünnepelte a tesztflotta a 100. repült órát is.

További képek a típusról:

Fotó: Paralay.ru ,

Fotó: Paralay.ru ,

A már festett tesztpéldányok egyike | Fotó: Paralay.ru ,

Fotó: Paralay.ru ,

Szuhoj T-50 PAK-FA – az Emírségekből érkezhet a “kistestvére”? | Fotó: Paralay.ru ,

Fotó: Paralay.ru ,

Fotó: Paralay.ru ,

324 hozzászólás “PAK-FA: gyorsabb a Raptornál?”

 1. Szerintem megvan a logika mind a nyugati, mind a keleti légiharc-felfogásban. Ha úgy nézzük, az 5 gen-es gépek esetében ha egymás ellen kell majd harcolni, akkor nem a BVR lesz a döntő, hanem a WVR, mert ha nem látják egymást a gépek a radaron, akkor hogyan szedjék le egymást? :)

 2. Néhány gondolat, aztán, ha hibás valamelyik, akkor valaki majd úgy is kijavít. :)

  “továbbá RCS-értékben is felülmúlta az YF-22-est.”

  Ez általánosságban (a legtöbb irányból) minden bizonnyal így van, de nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az YF-23-nál szemből bizonyos szögből rá lehet látni a hajtóművekre a beömlőkön keresztül, ami, szerintem, nem biztos, hogy túl jó az RCS szempontjából.

  “így végsebességét Mach 1.8 és Mach 2 körül becsülik”

  Személy szerint valahogy jobban szeretem a km/h-ban, mph-ban, vagy csomóban megadott sebességet, mert a Mach számok a magassági értékek nélkül csak viszonylagos adatok, de, ha megnézzük, hogy az F-16-nál a Lockheed megadja a Mach számot is, ami 2 és az mph értéket is, ami 1500 http://www.lockheedmartin.com/us/products/f16/F-16Specifications.html akkor a Raptornál megadott “Mach 2 class” http://www.lockheedmartin.com/us/products/f22/f-22-specifications.html is 1500 mph, vagyis 2410 km/h körüli végsebességet kéne, hogy jelentsen. Persze, azt simán el tudom képzelni, hogy ennél gyorsabb lesz a PAK-FA, kérdés, hogy ennek lesz-e gyakorlati jelentősége.

  “a PAK-FA veri vetélytársait végsebesség, hatótávolság és hordozható fegyverzet tekintetében.”

  Jó-jó, de a fegyverzet mennyisége, vagy minősége tekintetében? :P

 3. Hát, nekünk jó darabig nem lessz orosz gépünk. Feltéve, de meg nem engedve hogy 1 NATO tag venne ilyet, ahoz teljesen más elektronikát kellene fejleszteni, amit ismernének, és így alkalmazhatatlan lenne.
  Bár azon gondolkodtam, hogy üres sárkányt hajtóművel nem adnának-e el?.

 4. Mondjuk végsebességre én is azt tippelem, hogy a PakFa gyorsabb lesz mint az F22 nem mindha ez vmi hudefontos lenne. Ellenben hatótávban, hordozható fegyverterhelésben imho a J20 lesz a leg. Lopakodási képességekben meg imho az F22 a leg.
  Szigoru imho.

  “az 5 gen-es gépek esetében ha egymás ellen kell majd harcolni, akkor nem a BVR lesz a döntő, hanem a WVR, mert ha nem látják egymást a gépek a radaron, akkor hogyan szedjék le egymást? :)”

  Az a baj evvel a manöverezős dologgal, hogy az F35 ami hírek szerint manőverezésben mint F18 ami abszolute nem rossz, sokkal jobb mint a SH de nem egy F22/EF/PakFa nem manőverez hanem a pilota pl forgatja a fejét. Nem kell manővereznie ahoz, hogy WVRben jobb legyen mint egy F22/EF…

 5. Nos Zelin úr szempontjai fontosak, de szerintem nem igazán döntőek.Talán a hatótávolság kivételével. E jellemző egyre fontossabbnak tűnik.

  Igazából senki sem tudja milyen lehet egy 5. generációs gépek közötti harc, elképzelés – szimuláció – pedig minden bizonnyal több tucat is akad.
  Egyenlőre ilyenre még legalább 10 évig esély sincs, addig a Raptor csak mészárolna……

 6. Killer: Igazából egy Sigma Bigma (50-500), Tamron 200-500al is igen szép képeket lehet lőni és ezek 300K alatt megúszhatóak. Persze ha vki maximalista akkor fix és Nikor egy 600 F4 ára mint egy új Suzukié. :)

  Az én kedvenc MOi spotterem amúgy pedig Olympussal tolja.

  Érdemes nézegetni tőle, nagyon nagyon durva…. én fél órát simán elszurok ilyennel. :)
  http://photo.nagykrisztian.com/showgallery.php

  Itt pl közepénél http://photo.nagykrisztian.com/events/aeromotovikend2011sk/
  a Mig29et hirtelen azt se tudom hogy fotozta. fölészállt?

 7. Kicsit humoros ez a hasonlítgatás, és nem is mérvadó, olyan, mint ha egy 15 éves suhanc egy 10 éveshez odamenne és beoltaná, hogy neki nagyobb farka van… Most ez igaz, de ha fejlődik egy kicsit, akkor már lehet, hogy más lesz a helyzet. A méretek, meg amúgy sem publikusak.

 8. Tényleg nagyon jók a fényképek. Kár, hogy az ilyen szép utasszálítóknak, mint a Tu154es harangoztak. A 29est a Lomnici – csúcsról fényképezte. Ott a csúcs és a hágó között jó 500 méter van, ott jött a gép Lengyelország felől.

 9. Szép estét Urak!

  Végre egy téma, amihez tuti nem értek de hozzászólhatok! Fade linkelt fotói tényleg nem semmik. Ha pedig igazak az arányok Oroszos által közzétett képen, akkor egyszerre kell egyet értenem abban, amit Fade és Acepilot írt a J-20-ra vonatkozóan, azaz megvan benne az a potenciális lehetőség, hogy akár beelőzze a riválisokat – természetesen majd a sokadik verzió környékén, ahol már sem az elektronika sem a saját hajtómű sem kérdéses.
  Nem néz ki rosszul a Raptor és a Pak-Fa sem, de ez a kínai gép is elég meggyőzőnek tűnik. Legalábbis nekem ez a gép tetszik a három közül legjobban.
  Pocok75: Nekem nem a Pak-Fa detektálási távolsága hihetetlen, hanem a Raptorhoz beállított érték. Szerintem egyiknek sem gond a 400 km, főleg, ha jó magasan vannak. A többi érték meg akár igaz is lehet.
  Sulyid felvetése a BVR vs. WVR kapcsán nem tűnik logikátlan ötletnek, de legalábbis elsőre ne vessük el a meglátást. Ha viszont az derülne ki egyszer, hogy igaz, akkor a hordozható fegyverzet mennyiségénél harcászati-taktikai szempontból fontosabb lehet a gyorsaság és a minél több szögből relatíve kicsi RCS érték.

  Üdv Mindenkinek!

  M

 10. “Átfogó vizsgálatoknak vetettük alá az amerikai F-22 Raptor és a kínai J-20 vadászbombázókat.”

  Azért ez érdekes. A Raptort még szó-szó megértem (bár mindene szupertitkos), de a J-20-at nem. Biztosan gőzerővel dolgozik a titkosszolgálat, és lehet, hogy le maradtam egy hírről, de eddig nem úgy volt, hogy a J-20-nak még a pontos méretei sem ismertek? Az a gép berepülés szempontjából még nem tarthat ott sem, mint a PAK-FA, hogy akarnak akkor komoly vizsgálatot intézni???? Ráadásul a PAK-FA is derekasan fog még változni, mire szolgálatba áll, arról meg ne is beszéljünk, hogy a Raptor egy nagy korszerűsítés előtt áll, ami még tovább foglya növelni a harcértékét.

 11. UI:

  Az előbb kissé félreérthetően fogalmaztam, ezért pontosítanék: Fade és Acepilot írását gondoltam tovább (tehát nem Tőlük idéztem) és lelki szemeimmel a J-20-hoz már saját hajtóművet, kiváló elektronikát és nagy fegyverterhelést + a belső térben bőséges üzemanyag mennyiséget (hatótáv) vizionáltam. Ezekből a feltételekből talán csak a hajtómű az egyetlen neuralgikus pont, de idővel ez is orvosolható.

  Mindig sokkal könnyebb választ adni egy kihívásra mint megfogalmazni (bekalibrálni) magát a kihívást. Ezzel azt akartam mondani, hogy az USA élve a technológiai fölényével megalkotta az F-22 vadászgépet, sőt, már rendszerbe is állította. Előny itt.
  Ugyanakkor a többi hatalom (pl. Oroszo.) – élve a saját kutató és fejlesztő mérnökeik tudásával és tapasztalatával (na meg némi hírszerzéssel) – képes lehet hellyel-közel jól analizálni azt a kihívást, amelyet az F-22 vagy a J-20 jelent ,majd ennek a függvényében igyekeznek a lehető legoptimálisabb választ adni, természetesen a saját ipari-technológiai lehetőségeik szerint. Ebből a szempontból az előny ott.

  Valószínűleg erre a folyamatra utalhatott az „átfogó vizsgálat” kifejezés Zelintől.

  Az orosz és a kínai gépek majdani hadrendbe állítása pedig nem feltétlenül jelenti majd az USA részéről a pánikszerű 6. gen.-re ugrást.
  Az egyik ok az, hogy az amerikaiak eleve horribilis összegeket öltek ebbe a fegyverrendszerbe, így nehezen hiszem azt, hogy előre nem kalkulálták bele a világ többi hatalmának az elkövetkezendő fejlesztéseit, a másik pedig az, hogy jóval egyszerűbb és olcsóbb adott eszközt szép magyar kifejezéssel élve upgradelni, semmint egy tök újat fejleszteni. Sokkal gyorsabban, sokkal magasabbra és sokkal messzebbre repülni a mostani értékeknél már nem biztos, hogy van értelme, tehát a további fejlesztések fő iránya nem feltétlenül a „hardware” lesz, legalábbis a Raptor esetében.

  Ha hülyeségeket írtam, akkor bocs mindenkinek, de én így képzelem.

  Üdv: M

 12. gacsat szerint:2012. február 17. péntek @ 22:12

  “A 29est a Lomnici – csúcsról fényképezte. Ott a csúcs és a hágó között jó 500 méter van, ott jött a gép Lengyelország felől.”

  A kép készítője szerint az összes kép a földről, a poprádi reptér területétől készült.

 13. Nekem a kezdetektől fogva nagyon bejön a PAK-FA formája. Csak azokkal a hajtóművekkel csinálnának már végre valamit, rakjanak egy szögletesebb burkolatot köréjük, vagy legalább fessék le őket szürkére, mert így elég hülyén néz ki, nagyon kilóg az egyébként egységes dizájnból.

 14. Nem vagyok benne biztos, hogy az 5. generációs hightech vadászgépek esetén annyira lényeges kritérium lenne a végsebesség. A régi vicc jut róla eszembe: Mi az, ami még a Halálnál is gyorsabb? A lóhalál… :-))
  De ha Molni majd egyszer idetéved, akkor lehet, hogy azt fogja írni, hogy ez igenis egy fontos képesség, mert így van esélye a Pak-Fának, hogy elmeneküljön a Raptor elől… :-))

 15. Jó reggelt

  A végsebesség igen is fontos szerintem két dolog miatt.

  Légvédelem esetén nem mindegy szerintem hogy mennyi idő alatt éri el gép pár a cél zónát. Gondolat menetet folytatva ha már elérte a területet, akkor mind a leendő Szu-50 és mondjuk az agresszor F-35 nincs sok ideje célozni. Ezt arra értem hogy elvileg minden 5 generációs gép X-sávú radarok ellen optimalizálnak. A cél detektálás X-sávú radarral történik. Egy ötödig generációs gép nem BVR tartományba fog észleni a radar rendszer általában. Ekkor csak átvitt értelembe számít a végsebesség fontosabb az gyorsulás és sebesség tartományok közötti gyors váltás képessége( szándékosan nem írtam agilitás, magyar szaknyelv én így szeretlek).

  Itt sokan említik a T-50 hajtóműve nincs megfelelően árnyékolva. Én ez esetbe vélelmezek egy szándékosságot. Amivel időt akarnak nyerni valamint a ellen érdekelt katonai lobbi méregfogát akarják egy ideig elvenni. Gondolok arra hogy az USA költségvetési bizottsága előtt nehezebb a T-50 majdani fokozott fenyegetésére hivatkozva pénzt kérni új gépekre. Megfelelő hatómű árnyékolás nélkül is lehet a többi rendszert fejleszteni

  Ami a gép kapcsán nagyobb kérdés a milyen kardjai lesznek. Mikor kezdenek már el tervezni és tesztelni új légi harc rakétákat Ivánék

 16. “Ami a gép kapcsán nagyobb kérdés a milyen kardjai lesznek. Mikor kezdenek már el tervezni és tesztelni új légi harc rakétákat Ivánék”

  Gőz erővel mennek a tesztek , itt van a legfrissebb interjú Obnoszovval, Taktikai Rakéta rendszerek gyár igazgatóval….ő a felelős…
  X-35UE,X-38ME,X-58USKE,X-31DP,RVV-MD….2012-13-re kész lesz, azt mondja..

  – Часть из предусмотренного на ПАК ФА вооружения уже испытана на самолетах четвертого поколения, в частности на Су-34 и некоторые образцы запущены в серийное производство. Например, ракета типа Х-31ПД. Разработка других ракет (типа Х-35УЭ, Х-38МЭ, Х-58УШКЭ, РВВ-МД) будет завершена в 2012-2013 годах. В настоящее время идут интенсивные летные испытания этого оружия.
  Forras:http://www.sovinformburo.com/news/detail/?item_id=11007&type=4

 17. Te Dima! Azok az Xek Hk.
  Ezek hajó elleni rakéták, kivéve a 31est. Nekik a légiharc fegyverzetet kéne megnyomni. Ott vannak komoly elmaradásban. Valahol az Agát oldalán olvastam, hogy úgy tudtak fejlődést elérni, hogy már hozzáférnak nyugati cuccokhoz. Példaként a galium-arzenidet, és Texas Instruments csippeket említettek.
  Valami nem kóser a rakétáikkal. Nagyon kicsi a strapabírásuk. Ez háborúban elmegy, de békében?…

 18. Üdv!

  Igaza van Banderasnak: Molni hiányzik a kommentelők közül, pedig most lehetőség lenne megerősíteni vagy cáfolni néhány ötletet. No mindegy, remélem befut előbb-utóbb…

  Egyébként a cikk címe elsőre tényleg provokatívnak tűnhet, pedig ha belegondolunk, nem az. Az orosz vadászgépek általában mindig kicsit nagyobb végsebességgel bírtak, mint a hasonló kategóriájú amerikai gépek, ez lassan már fél évszázados hagyomány.
  A három gép közül a T-50 a „leglaposabb” kialakítású, ami repülési sebesség szempontjából semmiképpen sem hátrány. (Lásd Oroszos linkelt képét!) Felülnézetben a Raptor és a T-50 kontúrja gyakorlatilag azonos stílusú, de legalábbis sokkal jobban hasonlítanak egymáshoz, mint a J-20-hoz vagy a SZU-27-hez.

  Látóhatáron belüli légiharc esetén nem a gép végsebessége, hanem a rendelkezésre álló tolóerő felesleg illetve a gyorsulási és emelkedési potenciálja számít.

  A T-50 és az YF-23 szerintem úgy hasonlít egymáshoz, mint a J-20 és a MiG-1.44 MFI. Biztos, hogy tanulmányozták a másik repülőgépet a rendelkezésre álló infók alapján, de ez nem azt jelenti, hogy ész nélkül másoltak volna. Sőt, ha összességében nézzük, akkor a Raptorhoz képest a J-20 sokkal több „koppintott” megoldással élt, mint a T-50. A repülőgépek kialakításából annyi látszik, hogy az oroszok eltérő megközelítésben kezelik a kérdést, a kínaiak inkább az amerikai vonalat követik.

  Ennek jó eséllyel nem csak technológiai és ipari okai vannak, hanem célszerű félszemmel a stratégiai célok felé is kacsintani. (Ugye ez pont egy olyan szituáció, ahol a biztonságpolitikai igények közvetlenül találkoznak a technológiai fejlesztések lehetőségeivel.) Miután Kína a szárazföldi erők hátrányára a tengeri és légi haderejének a fejlesztésébe kezdett bele, így ebből következtetni lehet arra, hogy a belátható jövőben főleg a dél-kelet ázsiai térség irányába kívánja növelni a befolyását illetve az ehhez szükséges katonai képességeit. Ehhez pedig olyan gép kell, amelyiknek a hatótávolsága nagy és van lehetőség akár tengeri célpontok elleni fegyverzet hordozására is.

  Az orosz gép első ránézésre inkább az elfogó szerepkört részesíti majd előnyben, legalábbis a nagy szárnyfelületek illetve a lapos és áramvonalas sárkány okán feltételezem ezt. Ez persze nem zárja ki, hogy földi csapásmérésre is képes lehet majd, de valószínűleg nem ez lesz a fő erőssége a többi képességéhez képest.
  Az orosz gép inkább védelmi, a kínai pedig inkább támadó szerepkört sugall. Hozzájuk képest a Raptor az „arany középút” kategória lehet.

  Üdv: M

 19. Sziasztok!

  “Első információként tudni kell, hogy az orosz és amerikai légiharc-szemlélet alapjaiban különbözik, a nyugatiak inkább a BWR (látóhatáron túli), míg a keletiek inkább a típusok WVR (látóhatáron belüli) küzdelmet helyezik előtérbe, és a gépek képességeit eszerint fejlesztik.”

  Azt hiszem ennek nagyon egyszerű oka van.Az oroszok lemaradtak az elektronikai fejlesztésekben és mivel gyorsan elakarnak érni valami maradandót így ők is azt hegyezik ki még jobban amit eddig is hegyeztek.Vagyis az aerodinamikát ezért fontosabb nekik Wvr képesség.Ami egyébként szerintem a lopakodó technológia miatt megint fontos lesz majd.Viszont a pak-fa ha jól tudom annyira nem is lopakodik mint a Raptor.De a vélemányem egyébként is az a “legjobb vadászgép” cím kiérdemlésében hogy amíg az a vadászgép nem a legjobb a Bvr-képességekben addig nem lesz jobb a többinél.Igazából az oroszoknak jo lenne már valamit felmutatni a szavakon kívül mert eddig sulytalanok a nyugati fejlesztőkkel szemben.Sem radar sem fegyverzet terén nincsenek egy szinten.És hát előként megtalálni a célt az fél gyózelem aztán pedig valamivel le kell lőni.

 20. A BWR-képességnek van egy olyan hátrány hogy alkalmazásához radart kell kapcsolni és ha radart kapcsol akkor oda a lopakodás mert egyből tudható hol és merre van (és ha egyszer felfedezik onantól már nem nehéz követni még ha a radar már le is van kapcsolva) Ha meg egy AWAC van a közelbe és attól kapja a jelet az az ellenséges lopakodó vadászoknak lessz a prédája.
  A PAK-FA lopakodó képességeiről meg csak annyit hogy szerintem egy cseppet sem rosszab a Raptorénál a maga tartományába mert ugyanis a két gép két különböző tartományba fog operálni lopakodóként míg az F-22 viszonylag nagy magasságban operál addig a Pak-Fa viszonylag alacsonyan csak rá kell nézni a felűről hogy néz ki a gép a beömlőnyillások feletti belépő élt például vagy hogy felűről nézve a gép nagyon kis hullámokkal rendelkezik a hajtóműnél egyszerüen gyönyörű látszik rajta hogy arra van kitalálva hogy a hátát mutassa a radarnak.

 21. ” Az orosz vadászgépek általában mindig kicsit nagyobb végsebességgel bírtak, mint a hasonló kategóriájú amerikai gépek, ez lassan már fél évszázados hagyomány. ”

  Hagyomány, hm…hagyomány….Igen, ez is igaz. Valójában igazi Sztálini követelmény volt “” repüljetek mindenkinél gyorsabban,magasabbra és messzebbre “” !

 22. Szerintem megvan a logika mind a nyugati, mind a keleti légiharc-felfogásban. Ha úgy nézzük, az 5 gen-es gépek esetében ha egymás ellen kell majd harcolni, akkor nem a BVR lesz a döntő, hanem a WVR, mert ha nem látják egymást a gépek a radaron, akkor hogyan szedjék le egymást? :)

  A csökkentett észlelhetőség nagyon nem omnidirekcionális. Itt jön képbe számtalan olyan dolog, ami elvben elősegíthtei az észlelést. Pl. az elméletben létező multistatikus radarrszendszer talán applikálható gépekre is. Egy gép sugároz, másik 3-4 gép meg veszi a jeleket. Azon kívült az IR szenzorok jó időben égháttér mellett oldalról már sinám láthnak 20-40 km-ről is gépeket. Apró gond, az IFF…

  Az, hogy az PAK-FA csúsebessége egyes magasságokon nagyobb annak harcászati haszna konvergál a 0-hoz. A MiG-25 is képes 3 Mach sebességre 18 km-en. Ennek ellenére ott, ahol a taktikai vadászok mozognak, egy F-5E is hülyére verni 10 km-en belül. Élő példa volt Irak-Irán közötti boxmeccs. A SV alatt is akárhányszor csak összeakaszkodott vadász-vadász meccsben nappal a rövidebbet húzta.

 23. OFF
  Montezuma

  “Miután Kína a szárazföldi erők hátrányára a tengeri és légi haderejének a fejlesztésébe kezdett bele, így ebből következtetni lehet arra, hogy a belátható jövőben főleg a dél-kelet ázsiai térség irányába kívánja növelni a befolyását illetve az ehhez szükséges katonai képességeit.”

  jól látom, hogy ez a megfogalmazásod mégha árnyaltan is de a Kínával kapcsolatos eddigi megítélésed változását mutatná?
  1. eddig tartózkodtál attól, hogy (mégha csak burkoltan is) elfogadd a kínai expanziós szándékot, törekvéseket.
  2. eddig nem határoztad meg ennek irányát sem egyértelműen (India, Oroszország, dél-kelet ázsiai térség).

  ha rosszul látom és lemaradtam valamely kommentedről, akkor elnézést.

 24. A Pakfa RCSét közzé tették. Dima be is linkelte.

  Nem. Az csak egy pont olyan elméleti úton számolt görbe volt, mint a F-35-ös ábra becslése. Az ’50-es évek gépeiről van fent itt-ott kimért RCS körbe. A valós RCS görbe sokkal “szöszösebb” annál, mint ami a dia mutatott.

 25. Szerintem is inkább elfogó vadászgép lesz. Hiszen a végsebességnek talán abban van szerepe, hogy ha egy gép riasztást kap, hamarabb a helyszínre ér.
  Kína tényleg Délkelet-Ázsia felé kacsingat. Van valami sziget (sose tudom a nevét), de Kínán kívül még Vietnám Indonézia és talán Malajzia is szeretné megkapni, mégpedig azért mert természeti erőforrásokban elég gazdag a sziget. Ezért kell a hatótávolság.

 26. Az orosz vadászgépek általában mindig kicsit nagyobb végsebességgel bírtak, mint a hasonló kategóriájú amerikai gépek, ez lassan már fél évszázados hagyomány.

  Az F-4 Phantom II és MiG-21 különféle változatainál az elméleti csúcssebesség nemigen tér el. Fegyverzettel sem.

  A Szu-27 vs. F-15 páros közül szuperszonikus tartományban az F-15 a P-42 vs. Streal Eagle rekordrepülések alapján jobban teljesít.

  Az, hogy a MiG-25 elementális végsebességgel bír, az egy speciális eset.

  Lehet, hogy meglepő, de a nemtomén hány km-es zárt körön tartó áltagsebesség világrekordját mind a mai napig az F-4 Phantom II tartja. A 4. generációs gépek szuperszonikus tartományban erőből repülnek, viszont nem oda lettek optimaliálva. Szuperszonikus elfogó profilban a régebbi gépek bizony verik őket. Próbálták megdönteni az oroszok valamelyik repnap táján, de nem sikerült.

 27. “Első információként tudni kell, hogy az orosz és amerikai légiharc-szemlélet alapjaiban különbözik, a nyugatiak inkább a BWR (látóhatáron túli), míg a keletiek inkább a típusok WVR (látóhatáron belüli) küzdelmet helyezik előtérbe, és a gépek képességeit eszerint fejlesztik.”

  Szerintem ez egy totálisan fals sztereotípia. Az, hogy milyen képességeket sikerült elérni, az nem mutatja azt, hogy mi volt cél. Az F-14 után pl. a MiG-31 – elméleteben – olyan BVR képességgel bír, aminek gyak. minden más gép segget csókolhatott, bár mondjuk nem vadászok ellen tervezék. Még a monopulzusos F-15C + AIM-7M kváziszimultán célleküzdése sem volt képest félaktív technológiával elérni azt, amit a MiG-31 + R-33 + Zaszlon adott.

 28. M: pont a Raptor az, amelyet először elfogóvadásznak készítettek, csak korlátozott csapásmérő képességgel rendelkezik. Az igazi ötödik generációs vadászbombázó amerikai részről az F-35 lesz.

  Az F-22 nem interceptor, mint az F-102 vagy F-106 és az F-104 volt. Air superiority fighter. Teljesen más ketagória. Persze ezen gépek kivonása óta ezt a feladatkört is ezek a gépek látják el, de nem erre lettek optimalizálva.

 29. A BWR-képességnek van egy olyan hátrány hogy alkalmazásához radart kell kapcsolni és ha radart kapcsol akkor oda a lopakodás mert egyből tudható hol és merre van (és ha egyszer felfedezik onantól már nem nehéz követni még ha a radar már le is van kapcsolva)

  A BWR az egy reaktor típus, a forralózvizes reaktor. Amire te gondolsz, az BVR. :)

  A radar felkapcsolása csak iránt ad, távolságot nem. Ahhoz hálózatba kötött és szikronizált RWR kellene, ami elvileg nincs, vagy talán a Gripen estén van. (Pusmognak a data linkjéről ezt-azt, elvi szinten beleférhet.)

  Attól, hogy ez esetleg sikerül atz LPI módban dolgozó radar kisugárzásának irányát belőlni attól, ha te nem tudod a cél magasságát távolságát, én nem látja a te radarod a célt, akkor nem tudsz rá tűzvezetési megoldást adni. Kicsit olyan, mint egy bekötött szemű ember egy hatalmas szobában, aki halla egy hangot az adott irányból. Attól még nem tudja lelőni ellenfelét…

  mert ugyanis a két gép két különböző tartományba fog operálni lopakodóként míg az F-22 viszonylag nagy magasságban operál addig a Pak-Fa viszonylag alacsonyan csak rá kell nézni a felűről hogy néz ki a gép a beömlőnyillások feletti belépő élt például vagy hogy felűről nézve a gép nagyon kis hullámokkal rendelkezik a hajtóműnél egyszerüen gyönyörű látszik rajta hogy arra van kitalálva hogy a hátát mutassa a radarnak.

  Apró gond, hogy a rálátási szöget nem veszed figyelembe. Az AIM-120C-7 kinematikai hatótávolsága 12 km-en M1.7 indítási sebességnél egy 6 km magasan levő, közeledő cél ellen bőven 30 km felett ven. Ilyen távolságnál a 6-7 km magasságkülönbség is 3-4 fokos rálátást jelent…

  Ezen felül, amíg a PAK-FA ilyen (feltételezett) alárendelt pozícióban kelle, hogy küzdjön, az ő rakétának kb. fele az effektív megsemmisítési zójána. Arról meg aztán végépp nem is beszéljünk, hogy az F-22 az elsők között kapja meg az AIM-120D-t.

 30. A Pak-fa lopakodó képessége egyébként szerintem rosszabb a Raptorénál,mivel valahol azt olvastam hogy a hajtómű szívócsatornáinál nem oldották meg a reflexió csökkentését mert ott is jelentős mennyiségű visszaverődés keletkezik azzal hogy a csatornákba ugymond bejut a radar hullám és onnan a turbina lapátokról az visszaverődik.És a festése a Raptornak speciális radarelnyelő.

 31. @oroszos

  Az elfogó vadászgépek kihaltak. A mai modern gépeknél kihalt már ez a követelmény, mert egy komoly hatalom konfliktus estén permananes jelenlétet kell, hogy adjon. Értem ezelatt a BARCAP jellegű bevetéseket. Még, ha légiutántölthető is mondjuk egy F-104 vagy English Electric Ligthning, ilyen feladatra teljességgel alkalmatlanok.

  Nem véletlen volt az, hogy pl. az izlandi F-15 gépek pótosokkal ÉS CFT-vel repültek. Más vadász F-15A/C gépeken üzemszerűen soha nem láttam CFT-t.

 32. Félig OFF.

  Üdv Banderas!

  „jól látom, hogy ez a megfogalmazásod mégha árnyaltan is de a Kínával kapcsolatos eddigi megítélésed változását mutatná?
  1. eddig tartózkodtál attól, hogy (mégha csak burkoltan is) elfogadd a kínai expanziós szándékot, törekvéseket.
  2. eddig nem határoztad meg ennek irányát sem egyértelműen (India, Oroszország, dél-kelet ázsiai térség).”

  Kínával kapcsolatban emlékeim szerint pár hónapja jeleztem az egyik cikknél, hogy az új kínai katonai doktrína csökkenti a szárazföldi erők létszámát és mennyiségét, a felszabaduló erőforrásokat pedig a tengeri-, a légi-, az űr- valamint a nukleáris csapásmérő erőkre fordítják. Nem emlékszem már a cikk címére, de a vita arról folyt, hogy Kína Szibéria irányában gondolkodik-e vagy másfelé.
  Belátható időn belül arra lehet következtetni, hogy nem az oroszokat, hanem az USA-t tekintik fő riválisnak, sőt, egyre inkább ellenfélnek.
  (Ha gonosz akarnék lenni, akkor azt mondanám, hogy Kína az oroszokat majd az USA után kívánja „kezelni”. Ezért nyomják az oroszok Indiát is „B”-terv szinten, de szerintem már erről is írtam ezeken az oldalakon.)

  Kína expanziója szerintem évtizedek óta nem kérdés, de eddig elsősorban a támogatott kivándorlással illetve gazdasági eszközökkel terjeszkedett. Nagyjából most jutott el a világ oda, hogy Kína további igényei (melyek egy része egyébként jogos) már közvetlenül ütköznek Washington érdekeivel, aki minden követ megmozgat azért, hogy Kína ellen hangolja a környék államait.
  Azért azt ne feledjük el, hogy Kína sosem gyarmatosította vagy fosztotta ki a történelem során a nyugati világot (sem), fordítva ugyanez nem mondható el. Kínában a mai napig az egyik fő, nacionalista felhangoktól sem mentes össznemzeti ünnep május 4., ahol megemlékeznek az ópium-háborúról valamint Hongkong és Makaó gyarmati megszállásáról nem kicsi nyugat ellenes éllel.

  Oroszország, mint kínai célpont és irány: emlékeim szerint többször is jeleztem, hogy ez nem időszerű geopolitikai kérdés.
  Az USA a csendes-óceáni térségre kívánja a fő hangsúlyt áthelyezni (ez is jelzésértékű), amelyet nyílt katonai fenyegetéssel is megtoldottak Peking irányába. Kína a teljes Dél-kelet ázsiai régió feletti hegemónia kiépítésén dolgozik, amelyre az oroszok – kissé felemásan – de rá is dolgoznak.
  Érdekességképpen jegyzem meg, hogy pont a napokban derült ki, hogy Moszkva sikeresen megakadályozta az USA közép-ázsiai térségre vonatkozó, az exszovjet tagállamokat is magában foglaló, közös drogellenes haderő felállítására tett javaslatának elfogadását, miközben egyre inkább úgy tűnik, hogy a TAPI (Tádzsikisztán – Afganisztán – Pakisztán – India) vezeték projektből is sikerülhet Amerikát kiszorítani.
  Kína még nem készült fel egy komplex összecsapásra az USA-val (az USA sem), az oroszok sem érdekeltek egy ilyen háborúban, viszont a kínai és orosz lépések egyre több gondot okoznak Washingtonnak, mivel több területe egyszerre osztják meg az USA erőit – erről a stratégiai elgondolásról is írtam már, ami az USA-t előbb-utóbb bizonyos érdekszférák feladására fogja kényszeríteni.

  Kína expanzív törekvései nem háborús törekvések, hanem a legerősebb katonai hatalom erőmegosztására tett lépések, amelyek pont azt a célt szolgálják, hogy megelőzzék egy regionális összecsapás lehetőségét a térségben. Legalábbis még egy ideig biztosan.

  Üdv: M

 33. “A radar felkapcsolása csak iránt ad, távolságot nem. Ahhoz hálózatba kötött és szikronizált RWR kellene, ami elvileg nincs, vagy talán a Gripen estén van. (Pusmognak a data linkjéről ezt-azt, elvi szinten beleférhet.)”

  Nem teljesen igaz ez. Egy korszeru ECM rendszer a kovetkezoket tudja megallapitani ”

  Pontosan :

  A radar milyen uzemmodban van.
  Milyen hatotavon belul keres.
  Milyen tipusu es vele milyen repgep hasznalhatja.

  Becsult adatok :

  Tavolsag ( cca 20 % pontossaggal legrosszabb esetben )
  A kisugarzo radar kap e jelet a besugarzott geprol vagy nem.

  stb
  stb

 34. http://www.jet-engine.net/miltfspec.html

  dry thrust – maximálgáz tolőerő (fékpadon)

  wet thrust – max. utánégetőn tolőerő (fékpadon)

  SFC – specific fuel consumption – fajlagos tüzelőanyag fogyasztás
  aiflow – levegőátfutás

  OPR – overall pressure ratio – teljes kompresszióviszony

  FPR – fan pressure ratio – a ventilátor fokozat kompresszió viszonya (a kis kétáramú hajtóműveknél itt nem ad meg sokszor semmit.)

  BPR – bypass ratio – kétáramúsági fok

  TIT – trubine inlet temperature – az első turbinafokozatba belépő gáz hőmérséklete

  numbers of spools – forgórészek száma. Tudtommal háromnál több forgórészes gázturbina még nem készült, legalábbis repcsi számára nem. Jellemzően alacsony és magasnyomású forgórészek vannak összekötve egy-egy tengellyel.

  fan stg. – ventilátor fokozatok száma

  LPC stgs – alacsony nyomású kompresszor fokozatok száma

  HPC stgs – magasnyomású kompresszor fokozatok száma

  HPT stgs – magas nyomású turbina fokozatok száma

  IPT stgs – középnoymás (ez szerintem ott van, ahol három forgórész van)

  LPT stgs – alacsony nyomású turbina fokozatok száma

 35. Alighanem a MiG31es az utolsó elfogó.

  Nagyon nem. A MiG-31 pontosan a nagyon hosszú BARCAP-ra képes gép iskolapéldája. Az, hogy tud gyors is lenni, az csak MiG-25 aerodinamikájának öröksége és a nagy tolóerőé. A MiG-25 leggazdaságosabb teljesítménye bőven hangsebesség felett van. A MiG-31-én meg szubszonikus tartományban.

 36. Pontosan :

  A radar milyen uzemmodban van.
  Milyen hatotavon belul keres.
  Milyen tipusu es vele milyen repgep hasznalhatja.

  Nem egészen. Még a jenki gépek estében sem áll ezt fent. A HH alatt, amíg sokszor történhetet mintavételezés, még akkro sem állt fent ez az ideális eset. Ha addig nem karegorizált radarral talákozol, akkor ezek közül az első kettő is erősen becsült, a harmadik meg teljesen sötét folt.

  A rendszer kategorizálhat a mért jelerősség, hullámhossz és más alapján is, de attól még sok a kérdőjel.

  Az NCTR képessége ugyanez áll.

 37. Monte

  “Belátható időn belül arra lehet következtetni, hogy nem az oroszokat, hanem az USA-t tekintik fő riválisnak, sőt, egyre inkább ellenfélnek.

  Hat persze ! Mivel az USA a szovetsegese vedelmezoje azon orszagoknak amelyek “utba esnek” Kinanak.

  “Nagyjából most jutott el a világ oda, hogy Kína további igényei (melyek egy része egyébként jogos) ”

  Milyen erdekekre gondolsz ?

  “Az USA a csendes-óceáni térségre kívánja a fő hangsúlyt áthelyezni (ez is jelzésértékű), amelyet nyílt katonai fenyegetéssel is megtoldottak Peking irányába.”

  Ez a fajta eroatcsoportositas mar par eve folyamatban van. Mar csak ezert is erthetetlen mikor az orosz tabornokok politikusok hozongenek par legvedelmi raketa vagy eppen olyan radar miatt amibol nekik is van. ( Pl az orosz horizonton tuli radarrendszer )

  “Kína még nem készült fel egy komplex összecsapásra az USA-val (az USA sem), az oroszok sem érdekeltek egy ilyen háborúban, ”

  Az oroszok abban erdekeltek hogy a sziberiai hataraiktol a kineikat valahogy eltantoritsak. Valahogy. AKARHOGY.

  “viszont a kínai és orosz lépések egyre több gondot okoznak Washingtonnak, mivel több területe egyszerre osztják meg az USA erőit – erről a stratégiai elgondolásról is írtam már, ami az USA-t előbb-utóbb bizonyos érdekszférák feladására fogja kényszeríteni.”

  Teljesen egyetertek ! Egy amerikai tabornok az Afganisztani amerikai erokrol ugy fogalmazott hogy eg kiszelesedo konfliktus eseten azok az erok azonnal csapdaba bekeritesbe kerulnenek es igen ketsegesnek latja annak az eselyet hogy erdemben segiteni tudnanak nekik ha nagy “trouble” lenne.

  “Kína expanzív törekvései nem háborús törekvések, ”

  Korul belul mint a Hitleri nemetorszage volt. Ameddig nemszegulsz szembe addig nem katonai celu a torekvesunk. De ha igen akkor….. !
  Amugy eppen most lathatjuk majd a valaszt ezen kerdesre mert az eddigi politikai katonai fenyegetesre a szomszedai ugye az USa hoz fordultak testveri segitsegert. Most erre kell lepnie valamit kinanak. Ket lehetosege van. Politikai es gazdasagi baratkozassal evek evtizedek alatt lebontja ezt az uj falat, vagy pedig a’la nemetorszag fegyveres eroivel gyakorol nyomas es befolyast. Szerintem a masodik lesz illetve van is.

 38. “Nem egészen. Még a jenki gépek estében sem áll ezt fent. A HH alatt, amíg sokszor történhetet mintavételezés, még akkro sem állt fent ez az ideális eset. Ha addig nem karegorizált radarral talákozol, akkor ezek közül az első kettő is erősen becsült, a harmadik meg teljesen sötét folt.

  A rendszer kategorizálhat a mért jelerősség, hullámhossz és más alapján is, de attól még sok a kérdőjel.”

  Sorry but no comment from here !

 39. “WVR (látóhatáron belüli) küzdelmet helyezik előtérbe, és a gépek képességeit eszerint fejlesztik” Mondjuk ezt annak fényében nem nagyon értem hogy az oroszoknak vannak a legnagyobb hatótávolságú BVR rakétáik rendszerben. Olyan nagyok hogy e fórum hasábjain is kiverte a biztosítékot némely hatótávolság adat. Ráadásul nem is egy típus, hanem elég széles és eltérő kialakítású rakétatípusok vannak az arzenálban. Kérdés persze hogy működnének a valóságban. Másrészt az a cikkhez kapcsolódik hogy az orosz fejlesztések mindig követőek, minden szinten. tehát nem csoda ha a új gép valamilyen szinten verheti az USA gépet. Csak régebben az volt a helyzet, mire az oroszok kihoztak valamit, addig az USA már előre járt. Most viszont mintha ez az ütem csökkenni látszana a költségvetési megszorítások végett. Szerintem az a kérdés hogy mi lesz a következő USA fejlesztés. Hiszen biztosan nem álltak le.

 40. “Szerintem az a kérdés hogy mi lesz a következő USA fejlesztés. Hiszen biztosan nem álltak le.”

  Tudni szeretned ?

  Kepzelj el egy olyan szitut mikor a tavolfelderito lokatorod kiszur egy szep kover nagy ellenseges legicelpontot. Mondjuk egy tankert vagy egy AEW@C gepet. Vadaszkiseret sehol. Rakuldod az elso geppart hogy kihasznald ezt a soha vissza nem tero alkalmat de hopsz leesnek az egrol.
  Ekkor felkuldod a te AEW&C gepedet hogy a bujkalo vadaszokat kiszurd es igy inditod a kovetkezo ket geppart. ( biztos ami biztos ) Vadaszok sehol. Gepparok elindulnak de hopsz megint lerobbannak az egrol. Es te ott allsz tanacstalanul.

  Es akkor meg csak nem is a jovorol beszelunk.

  :-))

 41. “fegyveres eroivel gyakorol nyomás es befolyást. Szerintem a második lesz illetve van is.”

  Ezt hogy képzeled el?
  Milyen katonai nyomás gyakorlás?
  A jenki technikai fölény valami elképesztő ott a téréség országaiban, nem hogy ha még a jenkik is megnövelnék a téréségben katonai erejüket.
  Japánba áttelepül 50 f-22 akkor Kína szerinted kit merne ott riogatni a közbe szembe találja még magát a jenkikkel is .
  Mivel hogy Kína sose terjeszkedett és nem is fog így arrafelé nincs mitől félni .
  Ha kína oylan vad külpolitikát folytatna mint Amerika akkor már Iránba lenne szép db számú j-10 HQ-16 és HQ-19.

 42. mz: “Kínával kapcsolatban emlékeim szerint pár hónapja jeleztem az egyik cikknél, hogy az új kínai katonai doktrína csökkenti a szárazföldi erők létszámát és mennyiségét, a felszabaduló erőforrásokat pedig a tengeri-, a légi-, az űr- valamint a nukleáris csapásmérő erőkre fordítják.”

  Ebben semmi új nincs. Persze ha neked vmi új ami ~10+éves. :)

  “Azért azt ne feledjük el, hogy Kína sosem gyarmatosította vagy fosztotta ki a történelem során a nyugati világot (sem)…”

  Kérdés mit tekintesz kifosztásnak. borsot, selyemmet, heroint…? Nagyon érdekes de még az iszlám térhódítás megállásának és összeomlásánál is sokan hivatkoznak erre.

  Megosztás elmélet: US az elmúlt20évben felezte az Europai jelenlétét és mivel Nem 20.000+ modern Orosz tank leledzik Europában hanem tán 500sem már elnézést nekem a T72 az nem modern a jelenlegi 90%át is nyugodtan kivonhatja. Iraq lehet 1-5-10éves távban összeomlik… de szintén befejeződött. Afganisztán pedig face vesztéssel de simán otthagyható.

  Nem US hangolja a környző országokat Kína ellen hanem a rendkívül aresszív Kína. pl ezért:
  http://en.wikipedia.org/wiki/File:South_China_Sea_claims.jpg
  vagy említhetnénk az általad annyira szeretett ritka földfém téma amire amúgy Japán nagyon szép választ adott. :)

 43. “A jenki technikai fölény valami elképesztő ott a téréség országaiban, nem hogy ha még a jenkik is megnövelnék a téréségben katonai erejüket.”

  Igen ! Pontosan ez volt a katonai helyzet 1941 december 07.-e elott is.

  “Japánba áttelepül 50 f-22 akkor Kína szerinted kit merne ott riogatni a közbe szembe találja még magát a jenkikkel is .”

  Nem hinnem hogy 50 F-22 annyira donto lenne. Lokalisan biztos de globalisan nem.

  “Mivel hogy Kína sose terjeszkedett és nem is fog így arrafelé nincs mitől félni .”

  Es hogyan nevezned Tibetet, vagy eppen a Vietnamiak cca 1100 eves folyamatos “rugjuk mar ki a kinaiak segget innen ” viszonyat ? Hogyan nevezned az egyeduli es kizarolagos bejelentett igenyuket a Paracel es Spratley szigetekre ?

  “Ha kína oylan vad külpolitikát folytatna mint Amerika akkor már Iránba lenne szép db számú j-10 HQ-16 és HQ-19.”

  A nem tudni ( kepesseg ) es a nem akarni kozott nagy kulonbseg van !

 44. http://www.oroszvilag.hu/?t1=sajtoszemle&hid=2938

  “A „piszkos munkát”, azaz az ellenzéki szervezetek finanszírozását az amerikaiak csinálják, az európaiak lágy politikája Oroszország kapcsán semmit nem ér.”

  Hoppá!

  Kadhafi lányától idézve.

  “az al kaida Líbiában van”

  “Igen ! Pontosan ez volt a katonai helyzet 1941 december 07.-e elott is.”

  A második világháborúba nem volt olyan nagy a technikai szakadék mint ma, a jenkik és a kínaiak közt ma.

 45. Roni

  Csak hogy tisztazzuk a dolgot.

  Nem vagyok egy turbo amerika hivo. Ugy gondolom hogy nem a jo meg a rossz kuzd egymassal hanem a rossz a a rossabb es a kevesbe rossz. Ebbol kifolyolag rnagsorolom oket. Olyan ez mint a szennyezett levego. Sajna szenyezett mar mindenhol de szuksegunk van ra. De ha lehet akkor oda megyek ahol elhetobb ez a “levego” Jelenleg pedig ha kulturalis es tortenelmi tapasztalatokat veszem akkor a ” Pax America” messze a legjobb alternativa. A “Pax Oroszorszag” nem jott be nekem de a ” Pax Kinatol” egyenesen felek.

  Remelem igy mar vkicsit erthetobb az allaspontom. Ami egyben nezopont is :-)

 46. Kuruc71: A japók rájöttek hogy a környékükön (is, meg világszerte is) tele van vele a tengerfenék, kavics formában. Eléggé olcsó és egyszerű kitermelni, csak fel kell szippantani – olyan eszköt meg már évtizedek óta van. A nagyobb darabokat meg vagy össze kell zúzni előtte, vagy más módszerrel kell felhozni, de az se egy nagy vaszisztdasz.

 47. Kuruc71

  Értem.

  “A “Pax Oroszorszag” nem jott be nekem de”

  Nem a SZU alapján kellene már őket meg ítélni .

  Én viszont egyenesen egy világ diktatúrától félek amit a jenki diktál majd .
  “a föld népességét 500 millióra kell csökkenteni”
  ezt egy jenki proff jelentette ki akit még jó pár tudós meg is tapsolt előadása után .

 48. “Én viszont egyenesen egy világ diktatúrától félek amit a jenki diktál majd .”

  Egyrészt ugye akárhogy nézzük hosszabb távon US mellett mint szuperhatalom megjelent/jelenik Kína, India és EU is így/úgy de ma is az. Már most sincs és egyre kevésbé lesz jenki hegemonia.

  A másik meg, hogy hszed sztem vhogy vicces. Oké diktatúrát/diktátorokat könnyen rá lehet kényszeríteni államokra, vagy életben lehet őket tartani. Ld ÉKoreát.
  De demokráciát, hogy kényszrítesz rá hosszabb távon olyan országokra ahol a lakosság azt nem akarja? Pont ezért nem műkdödhet imhom szerint demokrácia rengeteg helyen. ld pl Afganisztán.

 49. Roni

  “Nem a SZU alapján kellene már őket meg ítélni .

  Szerintem az egy jo kiindulasi alap hogy egy adott nagyhatalom hogyan kezeli a sajat lakoosait. Elviekben ez lesz a sorsod ha gazdasagilag vagy mas hogy leigaz. Ebbol a szempontbol az USA korokkel veri az oroszokat ( szerintem ) mig az oroszoknal barmilyen rendszer is van csak az a cari elnyomos tud kijonni mindig.

  Ebbol kifolyolag mig nem latom hogy a sajat nepukkel mas hogy bannanak hosszu ideig, en ujabb eselyt nem adnek nekik.

  “Én viszont egyenesen egy világ diktatúrától félek amit a jenki diktál majd .
  “a föld népességét 500 millióra kell csökkenteni”
  ezt egy jenki proff jelentette ki akit még jó pár tudós meg is tapsolt előadása után .”

  Egy hulye proff meg halgatosag mindenhol akad de ez messze nem jelenti hogy ok adnak a hivatalos iranyvonalat. Magyarorszagon is volt olyan ( nem is egy ) aki levelet irt a romai papanak hogy mondjon le es adja at a hatalmat Nemeth Sandornoak a Hit Gyulekezete vezetojenek. Buta volt ? De meg mennyire !!! Ez a hivatalos Magyar allaspont ? NEM !

 50. Az OFF téma miatt igyekszem a lehető legrövidebb válaszokat adni arra, amire tudok, előre is elnézést kérve a Többiektől:

  Fade:
  Kína csak tavaly deklarálta hivatalosan először azt, hogy a PLA struktúráján belül módosítja a hangsúlyt (összegeket csoportosít át) a haderőnemek között. Évek óta tart a szükséges ipari-technológiai háttér kiépítése, így ez a bejelentés akkor hangzott el, amikor már kézzel foghatóan is realizálhatóvá vált a bejelentés kvázi azonnali végrehajtása – azaz megkezdődik a haderő adott egységeinek a fel- vagy átfegyverzése.
  Egyébként veszem a lapot, aki kicsit is figyel a világra, azért nagyjából képben van a trendekkel. ;)

  „Nem US hangolja a környző országokat Kína ellen hanem a rendkívül aresszív Kína.”
  Ha ebbe a mondatba beilleszted a Nem és az USA közé a „csak az” kifejezést, akkor máris megegyeztünk, ugyanis így igaz a dolog. Mindkettő dolgozik az ügyön.

  Ritkaföldfém és Japán:
  Érdekel a dolog, írj róla. A téma ugyanis nem lényegtelen.

  Kuruc71:

  „Milyen erdekekre gondolsz ?”
  Nem érdekekre, hanem igényekre gondoltam, de ebbe most azért nem mennék bele jobban, mert annak a kifejtése még ennek az OFF témának is az OFF-ja lenne. De visszatérünk majd erre a kérdésre!

  „Ez a fajta eroatcsoportositas mar par eve folyamatban van. Mar csak ezert is erthetetlen mikor az orosz tabornokok politikusok hozongenek par legvedelmi raketa vagy eppen olyan radar miatt amibol nekik is van. ( Pl az orosz horizonton tuli radarrendszer )”
  Ezzel nem egészen értek egyet, az orosz álláspont a rakétavédelmi rendszerek ügyében bár geopolitikailag összefügg, de mégis külön történetként kezelendő. Az USA katonai átcsoportosítása hadászati-hadműveleti szinten kezelendő lépés, míg a rakétavédelmi rendszer alacsony intenzitású de folyamatos felfejlesztése (lopakodó felfejlődés) pillanatnyilag még távolról sem közelítette meg a hadászati jelentőség szintjét, így egyenlőre harcászati-taktikai jelentősége van. De potenciálisan benne van a lehetőség arra, hogy bármikor nagyságrendet lépjen minden különösebb feltűnés nélkül.
  Az orosz lokátorok – telepítési helyük miatt – nem látnak be az USA légterébe, az USA lokátorai viszont belátnak a az orosz sztyeppékre. Ez kőkemény hadműveleti hátrány és kérdés!

  „Az oroszok abban erdekeltek hogy a sziberiai hataraiktol a kineikat valahogy eltantoritsak. Valahogy. AKARHOGY.”
  Pontosan! Ehhez egy USA méretű fenyegetés kell. Ahhoz, hogy az USA átcsoportosítsa a fő erőit Kelet-Ázsia térségébe Kína ellenébe, más régióban kénytelen valamiféle alkut kötni az ottani „erős emberrel”, hiszen egy adott régióba történő katonai erőátcsoportosítás máshol deficitként jelentkezik majd, ami az ottani befolyás és pozíció gyengülésével is jár. A kínai-USA vetélkedés jelenlegi alakulása kedvező Moszkvának és Újdelhinek. Az EU-nak nem.

  Ausztrália szempontjából annyi, hogy – gondolom ezzel Te is tudod – az elmúlt évtizedben az ausztrál gazdaság a növekedését elsősorban a kínai befektetéseknek köszönhette, gondolok itt elsősorban a bányaipari illetve infrastruktúra fejlesztésekre. Az USA ezért IS lépett az ügyben (Ausztráliába telepítendő haderő), nem mellesleg Ausztrália igen szép nagyságrendű de még kiaknázatlan uránérc mennyiséggel rendelkezik.

  Üdv: M

 51. Monte

  “Ausztrália szempontjából annyi, hogy – gondolom ezzel Te is tudod – az elmúlt évtizedben az ausztrál gazdaság a növekedését elsősorban a kínai befektetéseknek köszönhette, gondolok itt elsősorban a bányaipari illetve infrastruktúra fejlesztésekre. Az USA ezért IS lépett az ügyben (Ausztráliába telepítendő haderő), nem mellesleg Ausztrália igen szép nagyságrendű de még kiaknázatlan uránérc mennyiséggel rendelkezik.”

  Ez igy nem fedi a valosagot. A kinaiak ha tehetnek tizszer szazszor ennyit ruhaznanak be de nem lett nekik megengedve. Probalkoztak tobb banyaceg sutyiba torteno felvasarrlasaval amit nagyon mogorvan vettk a politikusaink. Azonban kina a legnagyobb asvanykincs es alapanyag vasarlonk igy kompromisszum szuletett es korlatozottan tulajdont vasarolhattak par cegben. Nagy reszesedesuk tovabbra sincs de mar kis reszben a magukenak erezhetik :-)

  Viszont ahogy mondtam mint vasarlok a legnagyobbak hatalmasak.

  Nem csak uranercunk van hanem minden. vas, rez, mangan, nikkel,arany ezust, gaz,olaj, gyemant, bauxit , stb stb.
  Gazdag orszag ! Raadasul hatalmas lakhato terulettel 9 europai szemmel cca 1,5 millio Km2 mig azsia szemmel 2,5-2,7 millio Km2 ) viszonylag kis lakossaggal es hadsereggel……

  No nem folytatom hanem inkabb megkeresem az elgurult gyogyszerem :-)

 52. GACSAT

  “Vadaszok sehol.
  Nekem úgy tünik, hogy 3szög alakban telepített hosszúhullámú radarokkal gond nélkül láthatóak a stealth vadászok. Újra gyártani kell a P12est, vagy mit.”

  Nem azert nem latja a vadaszokat mert lopakod hanem mert nincsenek ott vadaszok.

 53. “Kína sosem fosztotta ki”
  De igen. A teáért csak ezüstöt fogadott el. A világ ezüstjének jó része már náluk volt, mire az angolok ópiumért elkezdték visszaszedni. Már ha szabad még itt történelemről topikozni.

 54. “invesztáltak több helyen is (tán ausban is?) a kitermelésbe”

  Hiába, ha nincs elég. Elegendő ilyen ritka elem csak a tengervízben van, de nyilván rendkívül nehéz kiszedni, különben csinálnák.
  Különben régi fixa ideám a szemét szétválogatása. Ez sokkal jelentősebb ügy a világ hadiiparánál. Nyitok is róla 1 topikot.

 55. Kuruc,

  Ma az USA a legveszélyesebb állam a világbékére. És ez már jóideje így van.
  És még csak azt sem merném így zsigerből kijelenteni, h az angolszász kultúra, – pláne az amerikai – közeléebb állna hozzánk mint az orosz. Azt hiszem elég megosztott a társdalaom ebben a kérdésben.

  Az orosz külügyminiszter mondta nemrégiben ha jólemlékszem, h Eu-ban ma Oroszo. az egyetlen állam , amit nem az USA irányít közvetve. És ezen komolyan elgondolkoztam, h van benne vmi. AZ én nyakamra nem kell egy iylen világcsendőr…

 56. @nerik

  Fehéroroszország, Ukrajna, Szerbia? Csak kérdem, de szerintem ezekben az országokban inkább az orosz befolyás van túlsúlyban (talán a szerbeknél csökkent az utóbbi időben).
  Aztán még ott van Azerbajdzsán és Kazahsztán (igen, definíció szerint ezek is európai államok, bár általában nem ez az elfogadott nézet).
  Meg ott van Svájc is, ahol a pénz az úr, nem az USA :-)

 57. “AZ én nyakamra nem kell egy iylen világcsendőr…”

  Az enyemre sem kell, kene. A helyzet az hogy minket nem kerdeznek meg. A kicsik ha jol csinaljak akkor megvalaszthatjak ki ul a nyakukba. Ha meg nem jol csinaljak akkor meg nelkuluk dontik el.

  Ez mar csak igy megy par ezer eve.

 58. Molni!
  Elfogó vadászgép szerepkörre most mondjuk arra gondolok, mint például mikor az orosz Tu-95-t fogták meg az angolok, vagy mikor a Gripenek megfogták azt a business jet-t.
  Különben az oroszoknál azért is, mert nagyon nagy az ország.

 59. mz:
  “Kína csak tavaly deklarálta hivatalosan először azt, hogy a PLA struktúráján belül módosítja a hangsúlyt (összegeket csoportosít át) a haderőnemek között.”

  Én úgy a 2000es évek elejére emlékszem és hát az eredményei már kezdenek is látszani.

  “Érdekel a dolog, írj róla. A téma ugyanis nem lényegtelen.”

  Már írtam róla Kurucnak azon a vonalon elindulhatsz:
  “Kuruc: “Nem vagyok kepbe. Mi volt a Japan valasz ?”

  pl autoknál.:
  http://www.thetruthaboutcars.com/2012/01/toyota-to-china-take-your-rare-earth-and-shove-it/
  http://www.thetruthaboutcars.com/2011/09/rare-earth-who-needs-it/
  de komolyan invesztáltak több helyen is (tán ausban is?) a kitermelésbe, finomításba.”
  Japán 3-4éven belűl ~60%al csökkentheti ritkaföldfém igényét. Eközben a maradék 40%ot pedig máshonnan, már ‘saját forrásból’ beszerezheti. Az egyik cikkben ott a “tuszos” hasonlat.
  Kicsit olyan ez mint az Orosz gáz ‘zsarolások’.

 60. Valaki le tudná nekem írni, hogy milyen hatással lenne a kínai, milyen hatással az amerikai gazdaságra, ha Kína kivonulna a piacokról, pl.: egy háború esetén?
  Különben kínának szerintem még minimum 15-20 kellene, hogy (szövetségesek nélkül) kiállhasson az USA ellen, de még akkor is igen kérdéses lenne az eredmény. És csak is akkor, ha Kína legalább ilyen mértékben fejlesztené gazdaságát és a hadseregét.
  Vegyük a haditengerészetet, azon belül is a hordozókat:
  az USa első hordozóját 1922-ben állítota szolgálatba. 90 éve.
  Kína: Shi Lang 2011-ben ment próbaútra. 1 darabjuk van. Az USA-nak 11. Tudom, ezek szét vannak osztva a különböző térségek között, de vész esetén, úgyis mind oda menne.
  A legnagyobb ázsiai hatalmaknak (Oroszo., Kína, India) szerintem együtt nincs annyi hajója, mint az USA-nak egyedül.

  Ne értsetek félre, én se szeretem az USA világ csendőre szerepét, nem szeretem hogy az USA a világ keresztapja, de jelenleg ez van.

 61. “Csak kérdem, de szerintem ezekben az országokban inkább az orosz befolyás van túlsúlyban ”

  Olyan hogy “Orosz befolyás” nincs .
  Ukrajna független ha nyit az EU felé akkor nyit, és ha belép a NATO-ba akkor belép nem rohanják le az oroszok max egy ejnye benye semmi több .
  India mért rendel 20 db c-17 gépet amikor sokak szerint
  hű de nagy orosz befolyás van?
  Ja a mi-28 is elveszett a tenderen, akkor ?
  Nézzük meg hány nyugat barát kormány vesz katonai cuccot Ivánéktól?
  Hány országban csinálnak ivánék tüntetéseket forradalmakat? pl líbia szíria ,kazahtán eseteket?

  Puytin alig egy hónapja jelentette be a eurázsiai unió tevét máris kormány ellenes tüntetés volt kazahsztánba amit ráfogtak hogy külső támogatással csináltak. Valószínű hogy Amerikára gondoltak .

  “Ma az USA a legveszélyesebb állam a világbékére.”

  ŐŐŐ most már az, Gyöngyöspatán megmutatta foga fehérjét.

 62. Roni.

  Teljesen egyetértek, az orosz befolyás legfeljebb abból áll, hogy fizetni kell a leszállított gázért….vagy valami más ellenszolgáltatással egyenlíteni a számlát…mi ebben meglepő? Ha magyarok fizetnek, akkor az ukránok miért ne. Senki nem kényszerít senkit, hogy onnan kell a gázt vásárolni, ha nem az oroszoktól veszünk majd a gázt, az inkább már nekik lesz gond, de ettől még van joguk védeni az üzletet, új vezetékeket építeni. Ezt úgy hívják az USA-ban, hogy business. Pesten mindenki, aki üzletel, vállalkozik, ezt teszi nap mint nap, küzd konkurenciával, kiaknázza a boltot, védi a piacát. Talán jobb meghódítani egy üzleten keresztül, mint lebombázni…

 63. Tegyük fel, hogy Kína háborút kezdeményezne az USA ellen:
  Szerintem ezek lennének az elsődleges célpontok:
  Panama-csatorna
  Guam
  Japán + D-Korea
  Pearl Harbor
  A Panama-csatorna azért mert ennek a szétrombolásával időt nyernek és pár hónapra szinte el tudják szakítani a Csendes-óceánit többi flottától.
  Guam: ugye a reptere miatt, innen ugyanis B-2-kel el lehet érni Kínát.
  Japán + D-Korea: potenciális veszélyforrás, hisz ide bármikor csapatokat telepíthet az USA.
  Perl Harbor: a Csendes-óceáni flotta főparancsnoksága.

  Ahol azt írtam, hogy el lehet érni B-2-vel azt úgyértem, hogy utántöltés nélkül, amit mondjuk Hawaii-ról nem lehet megcsinálni.

 64. @gacsat

  Írtam, hogy definíció szerint, de nem általánosságban elfogadottan.

  @Roni

  Nem azt mondtam, hogy az oroszok olyan befolyással rendelkeznek, mint az USA, hogy csettintenek egyet és 6 kormány megbukott, de igenis hatással tudnak lenni más államokra, csak nincsenek olyan lehetőségeik. Ez Oroszország hatalmi státuszából is adódik. Nehogy azt higgyük, hogy a világ legnagyobb nukleáris hatalma nem tud más országokra hatást gyakorolni.
  India pedig teljesen más súlycsoport, egy feltörekvő nagyhatalom, amely próbál több lábra is támaszkodni. Egyébként az is lehet, hogy orosz sugallatra veszik azt a 20 C-17-est, mert az oroszok kíváncsiak az avionikájára mondjuk (de ez inkább konteó) :-)

 65. Grgly,

  “Fehéroroszország, Ukrajna, Szerbia? Csak kérdem, de szerintem ezekben az országokban inkább az orosz befolyás van túlsúlyban (talán a szerbeknél csökkent az utóbbi időben).
  Aztán még ott van Azerbajdzsán és Kazahsztán …”

  szerintem mindenki érti rajtad kívül, h mit értett a külügymin. európai államok alatt…

  Roni,

  Ukrajna ugyan független politikailag, de azért valójában nagyon erős kötődése, sőt függősége van Oroszo-gal. Az import-exportjának kb harmadát ma is Oo-gal bonyolítja, és ezer egyéb szállal kötődik még. (energiaimport, orosz kat-i kikötő, 10-12 millios orosz kisebbség az országban, ukrán vendégmunkások milliói Oo.-ban,pü-i segítségre csak az oroszoktól számíthat stb stb)
  Vagyis ezzel azt akartam csak mondani, h ezeknek igen komoly súlya van abban, h az ukránok is tisztában legyenek vele, h orosz érdekszférához tartoznak és Oo. gazdasági-katonai erejének növekedésével ez a függőség csak nőhet…

  Hogy az usa mit mutatott meg Gyöngyöspatán azt nem tudom, de azt tudom, h csak a vak nem látja, h a szabadság-egyenlőség zászlóvivője, a humanizmus helytartója a világ legnagyobb hadseregét tartja fenn és a demokrácia helyreállítása ürügyén megtámad bármilyen államot, amihez gazdasági vagy pol-i érdeke fűződik. És mindezt nem is saját ktg-én teszi, hanem hitelből. A fél világ hitelezi a háborúit, túlköltését. 15.000 milliárd $ adósságot görget maga előtt,ami évről évre csak nő…Egy ilyen agresszorral szemben mindenképp szükséges kialakítani egy világhatalmi egyensúlyt, ezért gondolom feltétlen fontosnak Oroszo. nagyhatalmi statuszának helyrehozását. Egyelőre csak ő tudná megfékezni az USA-t.

 66. @nerik

  OFF

  szerintem mindenki érti rajtad kívül, h mit értett a külügymin. európai államok alatt…

  Akkor légyszíves magyarázd el, hogy az orosz külügyminiszter szerint mik számítanak európai államnak, illetve melyikekre gondolt, mert így este már nehéz a felfogásom :-)

  ON

  Ezt a cikkben is említett 14 tesztpéldányt hogy kell elképzelni? Mindegyik repked, vagy egy részük csak a hangárban fog állni és szimulációk fognak rajta futni, meg terheléses vizsgálatok, stb.

 67. Mivel én nem vagyok nagy technikai szakértő lenne egy kérdésem.
  A 2 világháború volt főként anyagi háború volt
  gondolok itt a tankok és a repcsik gyártására , ma ez mennyire válna be orosz oldalon egy NATO vs orosz háborúba?
  Kb 7 év múlva hogy az orosz oldalon is legyen modern cucc .

 68. Roni

  Az oroszok erőssége mindig is az egyszerű, strapabíró tömegesen gyártott haditechnika volt, most is a nagy gyárak ott vannak az Urálnál, ahova a Sztálin kivitte ezeket a Hitler elől- ott is maradták. Ha S-300, S-400 tudnak tartani a frontot, akkor a NATOnak sok esélye nem lesz, modern cuccokat hamar kikészít az orosz klima és a távolságok, vagy akár soltver hibák is, amiben az orosz hackerek fognak segíteni. De ez az egész inkább fantázia,mert hagyományos haború tuti hogy nem lesz.
  Naci Németországnak még az volt a probléma, hogy erősen függött a külső forrásoktól. Ahogy veszített a területeket, szövetségeseket, így visszaesett a gyártás is. Az oroszoknak szinte az egész Mendelejev táblázat megvan, teljesen autonóm módban tudnak mindent gyártani korlátlan kapacitással.

 69. Kedves Dima…
  A számaid természetesen igazak és a Tiger-I gyártására vonazkoznak. A Tiger-II is ül. A probléma a számokkal ott van, hogy a német harckocsigyártás a harckocsik közül akkor már kizárólag a Panther-t gyártotta. Más típust nem. Ez azért következett be, mert a maradék kapacitást a könnyebben gyártható Jagdpanther és Jagdtiger vette fel. Tehát nem azért csökkent a gyártás, mert az ipar nem bírta. Nyersanyaggal nem bírták, a Jagdokhoz pedig sokkal kevesebb nyersanyag is elég volt.

 70. Az utolsó nagy páncélos csata a Seelöwi magaslatoknál volt. Zsukov elkövette azt a baromságot, hogy reflektorokkal megvilágította az ellenséget. Az összesen 47 db Tiger-I, Tiger-II, Infrás Panther és Panzer-IV. néhány óra alatt több mint 300 szovjet T-34/85-öst, IS-2-est és SZU-t lőtt ki. Mégis veszítettek, mert Zsukovnak nem kellett elszámolni se a páncélosokkal, se a személyzetekkel.

 71. LJ

  En ugy emlekszem hogy a Seelowi magaslatoknal harckocsik voltak de nagyreszuk 500 meterrel hatrabb mivel ott fogyott ki az uzianyag beloluk. A fo tankgyilkosok pedig a beasott “88 sok ” voltak.

  Mondjuk ezt a csatat ha meg is nyertek volna a nemetek akkor is nagy szarban lettek volna mert Konyev delrol mig Rokoszovszkij eszakrol torte at a nemet vedelmi vonalakat es robogott Berlin fele. Konyev ki is volt akadva mert ugyan Zsukov elakadt o pedig jo utemben haladt de Berlin elfoglalasanak diadalat Sztalin meg is Zsukovnak adta.

  Az oroszok nagy resze aki ismeri ezt a reflektoros pillanatat a tortenelemnek a mai napig meg van gyozodve hogy huuuuuu de milyen remek otlet volt mert enelkul bizony nem tudtak volna attorni.

  Azert en orultem volna ha az oroszoknak 56 ban is lett volna par ilyen “remek” otletuk. Sajna akkoriban mar nagyon fantziatlanok voltak. Csak ugy erobol durr bele.

 72. Littlejohn:
  Végig óriási taktikai tankcsata “győzelmeket” értek el a németek, ha a veszteségeket tekintjük a szovjetekkel szemben, csak tudni kell, hogy egy-egy nagyobb tankcsata előtt azért eltelt jó kis idő és napi 50 darab T-34-et gyártott a 2 szovjet T-34 üzem, így ez a veszteség csak viszonylagos kategóriában maradt. 300 darab T-34 akkor így 6 napi gyártást jelentett.

  A németek veresége abból eredt, hogy a Führer nem hallgatott a porosz tábornokokra és sorozatos stratégiai hibákat ejtett. Emellett olajhiány miatt nem tudtak megfelelő akciókat indítani se a szárazföldön a harckocsikkal, se a Luftwaffe. Bár ez utóbbi az első hibából ered(nem sikerült se Mezopotámiához se a kaukázusi mezőkhöz jutniuk).

 73. amugy meg csatlakozom LJ velemenyehez. Speer ipari miniszter ( azert szep karier hogy rendezvenyszervezobol ipari miniszter lett ) olyan szinten atszervezte a gyartast hogy a nemet hadiipar valoban 44 ben gyartotta a legtobb reulot agyut tankot jarmuvet fegyvert. Mind ezt ugy hogy ekkoriban mar nem olyan egyszeru szerkezeteket kelett gyartani mint egy PZ-III as vagy egy HS 123 repgep hanem sokkal bonyolultabb masinakat.

  A fo problemajuk a kulonbozo speci otvozo anyagok banyainak elfoglalasa volt. Ahogy az uzemanyag eloallito kapacitasuk megakasztotta a az egesz hadigepezetet ugy pl a harckicsik panceltoro loszereinek a gyartasa i sakadozott drasztikusan lelassult a megfelelo otvozo anyagok hianya miatt.

  Aztan jott a nagy iparteruletek elfoglalasa ( pl Szilezia az “arany ” ahogy Sztalin hivta azt a teruletet, Konyevnek eppen kelett prezentalnia az egesz Szilezia iparteruletet kerul amibe kerul )
  A haboru vege fele mar improvizaltak hogy valamit gyartsanak. Hogy milyen szinten ? Pl voltam egy II. VH us nemet vadaszgep ( Me-109 ) kiemelesenel ahol a fedelzeti gepagyu robbano loszerei mar salakkal vagy murvaval voltak megtoltve hogy legalabb sulyhelyes legyen es a ballisztika ugyan az legyen mint az eredetinek.

  El tudjatok kepzelni milyen az amikor ugy szal fol a vadasz hogy a fegyvereiben nem is robbanotoltet van ?

  LJ !!!

  Az Infra beveteserol mit tudsz , mert rentgeteg pletyit hallottam a mennyisegrol meg a taktikarol.

 74. Az infra tudás átkerült mind a szovjetekhez, mind a nyugatiakhoz.
  Infrasugárvető kocsi, éjjeli Párducok, 800 m látótáv.

  A sok zsákmányolt Párducokkal a nyugatiak az új francia hadsereget szereltél fel, így az éjjellátó technológiájához hozzájutottak ők is.
  A szovjetek a háború után átadták a saját zsákmányolt Párducaikat a szír hadseregnek, akik az izraeliek ellen harcoltak velük, talán még izraeli hadimúzeumban van is ilyen, mint zsákmány, de Pz.IV. biztosan van, mert az is került Szíriába.

  Sztálin büszkesége nem engedte, hogy a saját ISZ/ISZ2 harckocsi koncepcióját becserélje a Párduc technológiájára és meghonosítsák a Szu-ban azt, ezért míg azok nem kerültek a Közel-Keletre, hadizsákmánykényt Moszkva körül lerakatban voltak.

  Igazából a német Porsche harckocsi koncepció olajhiány nélkül ütős lett volna, igazolja ezt a mai NATO-Porsche doktrína is.

 75. doca

  Én úgy tudom, hogy csak 50db infrás párduc volt,s azok is max 1-2 ütközetben vettek részt, mert a karrierjük végére vissza lettek alakítva az alapváltozatukra. Amúgy a szovjet hadsereg használt párducokat, s a háború után a bolgárok is nagy számú állományt tartottak fent a típusból, sőt már láttam fényképet angolszászok által használt példányról is.

 76. modern cuccokat hamar kikészít az orosz klima és a távolságok, vagy akár soltver hibák is, amiben az orosz hackerek fognak segíteni.

  Már megint azok a fránya hülye sztreotípiák. Ezek szerint Norvégiában sincsics hideg és az F-16 sem látott telet. A svédek biztos csak garázsban használják a Leo II-tő. Szegény hülyes alaszkai és izlandi F-15-ösök is biztos megfagytak.

  Ez a megközelítés pont akkora baromáság mint az, hogy minden orosz vodkanyelő alkoholista, aki még egy csavart sem tud rendesen meghúzni…

 77. Ez ma már szerintem is sztereotípia, mert ’45 óta a Szovjetunió a fő nyugati ellenfél és a különböző fegyverrendszerek tervezésénél ezt eleve figyelembe vették. Ettől független az orosz technika biztos kevesebb karbantartást igényel és jobban megfelel, de manapság már a nyugati technika is képes lenne szerintem elboldogulni a tajgán.

 78. Ha jól emlékszem, a franciáknak nem kellett átadni a Panthert, hiszen ők is gyártották a megszállás alatt és utána is…. Nem akarom Dimáéktól a dicsőséget elvitatni, hisz a Panther alapja bevallottan a T-34-es volt. Továbbá az orosz katonák hősiességét sem vitatom, ahogy a németekét sem. A német infrának volt harckocsi, felderítő, repülőre szerelhető (nem vált be), valamint gépkarabélyra szerelt változata is. Az utóbbihoz egy baromi nehéz akksi társult. Speciális SS-harccsoportok is léteztek, 30-40 SS-man, két féllánctalpas, 2-4 Panther, mind infrával. Sikeresen harcoltak éjjelente a nyugati fronton, nappal pedig elpusztultak.
  Azért szívesen látnék néhány PAK-FA századot még idén. Pénz volna rá….:) :D

 79. Csak megtaláljuk egymást…Igazad lehet, ha az oroszoknak svéd úthálózat lenne és norvég távolságok…nálunk se logisztika, se utánpótlás nem működik.

  A szovjet harckocsik sem saját lábon érték el a frontot, ha messzire kellett menni. Nem értelek. Előbb még a műszaki megbízhatóságról volt szó. Most meg hirtelen logiszitkával jössz…

  Egyébként meg.

  http://www.aviationspectator.com/image/photos/military-aircraft/bombers/b-1b-lancer-bone/b-1b-lancer-bone-bomber-115

  Minden jenki gépet alávetnek ilyen tesztnek és nem csak kamrában. Működnek. Pont.

  Itt.

  http://en.wikipedia.org/wiki/McKinley_Climatic_Laboratory

  Még fotó.

  http://www.eglin.af.mil/photos/media_search.asp?q=mckinley&page=1

  Tessék. F-22.

  http://www.eglin.af.mil/shared/media/photodb/photos/022808-F-0000P-001.jpg

  C-130

  http://www.aviationspectator.com/image/photos/military-aircraft/transports/c-130-hercules/c-130-hercules-71

  Még tehetnék több képet, de minek.

  Az EF-t és Rafale-t is tesztelték. Az EF-et ~ -30 fokban magára hagyták és önerőből képes volt életrekelteni magát, nem kellett még külső áramforrás sem.

  http://findarticles.com/p/articles/mi_hb3126/is_679_60/ai_n29179509/

  http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?29770-Eurofighter-ready-to-%93fight%94-extremely-cold-temperatures

  Az IAF F-15A gépei olyanok, mint amik Alaszkában is repültek. +40 és -40 fokban is indulnak a gépek. Meleg állapotban meg aztán tökmindegy, hogy honnan szállnak fel, mert 12-14 ezer méter felett kvázi állandó -52-56 fok van…

  Nehogy azt hidd már, hogy csak Oroszországban van hideg / meleg és csak ott terveznek erra. Egyébként meg a szar KGST autók nem indultak hidegben, de a 17 éves Opel Astránk valahogy mégis pöccre indult -15 fokban és nem rohad le, mint a többi régi KGST kohószökevény kommersz termék.

 80. Allesmor Obranna

  A 03-as Szu-35Sz lefestve (felső négy kép, alatta ott a 02-es is)

  http://russianplanes.net/st/Sukhoi/Su-35S

  Jól látható, hogy a 02-es és a 03-as a 01-estől eltérően piros számozást kapott.
  Amit még nem értek, az az, hogy a függőleges vezérsíkokon az orosz gépeknél kötelezően festés nélkül hagyott dielektromos panel bár ugyanakkora mint a Szu-27-eseken, de az alsó pár centi mégis kapott festést. Jó, ez egy igazán nüansznyi dolog, de nekem feltűnt.
  Mindemellett ez a festés kifejezetten jól áll a gépnek, ennél már csak az volna jobb, ha a dielektromos panelek, nomeg maga az orrkúp is nyugati mintára le lenne festve. Akár ezzel a háromtónusú orosz kamuflázzsal, illetve annak egy komponensével. Persze ez szubjektív, de szerintem úgy még ennyire se lenne megtörve a gép szép formája.
  A protogépek figyelemfelkeltő hatalmas sokszög festése nagyon távol áll tőlem. Kiváncsi leszek majd a PAK-FA harci festésére.

 81. Allesmor Obranna

  Más. Sokat tűnődtem itt pár hozzászóló véleményén, vagyis, hogy mitől tetszik meg valakinek egy gép, ahogy telik az idő. Ennek oka lehet, ha élőben más köszön vissza, de én pl. se PAK-FA-t se F-35-öst nem láttam még élőben, mégis egyre jobban tetszenek. Azaz a a PAK-FA elsőre is tetszik. Magamból kiindulva ez szerintem sima asszociáció. Egyszerűen ahogy egyre több infó jelenik meg a gépekről, egyre több értelmet nyer az addig idegen formavilág, kerülnek helyükre a dolgok és válik emészthetővé a kinézete a masinának.

 82. Dima

  Ugye feltűnt, hogy a filmben Szu-2-esek játszák az il-2-eseket, noha akkor már legalább 1 éve vissza vonták őket a hátországba? És a német páncélosokat t-55-ösök játszák szürkére festve, néhány példánynál meg lemezekkel átalakítva? Már a szürke festés is kicsit illúzióromboló, mert pont az csata előtt pár hónappal vezették be a járművekre a terepmintát… Az orosz t-34-eseket meg az akkoriban még csak terv szintjén létező t-34/85-ösök játszák… Sőt a videókon még az is látszik, hogy van ahol IS-2-esek és t-34-esek játszák a németeket…

 83. Littlejohn !

  A párduc távolról, külsőre, hasonlít a T-34-re, de egyébként… :)
  Valóban, a döntött páncélzat előnyeit átvették a németek, vagy maguktól is rájöttek.
  Futóműve teljesen más, átlapolt görgőkkel.
  Motorja, benzin üzemű, ellentétben az orosz tank dízel motorjával.
  Páncélzat vastagságban nem mérhető a két tank össze, nem beszélve arról, hogy az alkalmazott ágyúk hatékonysága sem hasonlítható.
  Pontosabban hasonlítható, de nagy az eltérés, a német tank javára.
  Nem állítanám hogy a párduc, T-34 koppintás, sőt. :)
  Ami a gyártást illeti, a háború alatt tuti hogy nem készült Franciaországban.
  Háború után, nos azt nem tudom.
  Hadrendbe állította a francia hadsereg, ez igaz, mint a legjobb háborús közepes harckocsit, az újjáéledő, háború utáni haderejében.

  A párduc gyártási adatai:

  D verzió, 842 db, készítette: MAN, D-B, Henschel, MNH.
  A verzió, 2200 db, készítette: MAN, D-B, MNH, Demag.
  G verzió, 2953 DB, készítette: MAN, B-B, MNH.

 84. sulyid

  persze hogy színház az egész, de ettől még sok Tigris és nemét félhernyó. Nekem inkább az tetszik a régi filmekben, hogy monumentális, ténylegesen több száz-ezer embert,gépet mozgató jelenetek, nem grafikai rajzolás…

  Allesmor Obranna

  Az orosz oldalakon azt olvastam, hogy a Pak valami nagyon sötét szürke lesz, amikor be lesz vonva valami hullámnyelű festékkel…

 85. Dima

  “1.09.40-tól…Kurszki csata még szinte eredeti technikával….

  a nemet harckocsikat T-54/55 valamint nemileg papundeklizett ISZ-2 harckocsik alakitjak. A ” Messerschmitt”-ek pedig csehszlovak Zlin Z-226-326 Trener murepulogepek. Par felhernyot lehet latni ami valszeg eredeti de mondjuk a Csehek a havboru uran ezeket is tovabbgyartottak igy az sem biztos.

  A filmben az egeytlen eredeti dolog az a kezifegyverek .

  Mas !

  A Seelowe magaslaton a tuzersegi csapas ami kegyetlen suru volt, gyakorlatilag nem ert semmit. ( nem ugy mint a filmben ) Ennek oka hogy a nemet tabornok Heinrici ( a kis gazficko ) igen tapasztalt volt mar az oroszok elleni vedekezo harcban es a felvonulasbol valamint a felderitesi adatokbol elore megtudta allapitani a varhato kezdest. Igy az elso vonalakbol az alakulatokat a kovetkezo masodik vonalba vonta vissza alig orakkal a kezdes elott es a tuzersegi csapas ures allasokat ert.

  Amugy lehet meg mukodhetett is volna a fenyszoros dolog de a tuzersegi fust es a felvert por miatt a femyero drasztikusan lecsokkent , viszont a benne mozgo jarmuvek ( orosz ) tokeletesen kirajzolodtak.

 86. “Amúgy a szovjet hadsereg használt párducokat, s a háború után a bolgárok is nagy számú állományt tartottak fent a típusból, sőt már láttam fényképet angolszászok által használt példányról is.”

  Alkalmankent mindegyik orszag hasznalta amsik zsakmanyjarmuveit. Sherman T-34 a nemeteknel, mig a PZ sorozat az oroszoknal. Azonban a Bulgarok a Magyarorszagi harcaikat vegig nemet technikaval nyomtak. Tolna Baranya Zala megyeben a Bulgar PZ IV Hetzerek harcoltak a tuloldalon levo ugyanilyen jarmuvek ellen.

  No az is egy erdekes helyzet lehetett.

 87. OFF:

  Jó ez a ww2-es harckocsi téma, érdekes, de ha később vissza akarom majd keresni az infrás párducról írtakat, biztos nem jut majd eszembe a PAK-FA-nál keresni. Lehetséges lenne a cikkhez nem köthető hozzászólásokat áthelyezni a fórumba, ahol valamilyen rendszerezettség alapján könnyen meg lehetne találni utólag is. Volt szó arról hoogy megújul a fórum. Az mikor várható?

  ON.

 88. “Romániában, még az 1948-as dísz szemlén is vonult fel párduc harckocsi, román felségjellel. ”

  Romania ?????

  Lattam fotokat a 47-48 as Magyar disszemlerol Botondokkal meg PAK-40 sekkel. Az foto tulaja szerint van olyan fotoja ahol harckocsik is vannak ebbol a sorozatbol de az nem volt nalla. Cca 48-50 magassagaba mentek a haborus vasak a kohoba es kaptuk a jo orosz fegyvereket.
  Arany arban hasznaltat leharcoltat. Pl A Tu-2 bombazoknal allando jelleggel jottek elo a hibak. Az egyik javitasnal a festes alol elobukkant egy Eszak Koreai felsegjel is. ( termeszetesen ez mar 50 es evek ) Az Il-10 parducok jok voltak de pl a Jak-9P Vercsek sok problemaval kuszkodtek.

 89. dima: “modern cuccokat hamar kikészít az orosz klima”

  Ezt ugye te se gondolod komolyan… Mint amikor a Franciák hittek abban, hogy a maginot… vagy az ul, hogy a Su27/30/35öt szása csavarkulcsal szereli… vagy, hogy orosz reptéren nincs bejárás mert az Orosz hajtoművek bekapják a kavicsot aztán gond nélkül kiköpik… (kb végtelen ilyen ul hibás sztereotipia van, persze megvan az eredetük, csakhát mint amikor vki abból indul ki, hogy a IIvhban vmi úgy volt akkor az most is úgy lenne. Jóhogynem Ivh vagy Napoleoni háborúk az analogia…)

 90. Amúgy az ilyen sztereotipiák, úgy volt korábbanok… okozták nagyon sokszor a történelem legnagyobb vereségeit. ld napoleon felemelkedése és bukása. vagy az elöbb említett Francia 2.vhs eset ahol Franciak még mindig az első vhus doktrinak szerint harcoltak un mozgóháborút el se tudtak volna képzelni. Miközben azt se lehet mondani, hogy technologiában, tankokban hude nagy hátrányba lettek volna. Egy Matilda2, Chart akkor ~kilőhetetlen volt. Mégis agyonverték őket a sztereotipiák, úgy volt korábbanok… miatt.

 91. varga dima

  Lehet,hogy egy világot török össze benned de senkit nem vakított el a reflektor mert a német parancsnok bizonyos Gotthard Heinrich vezérezredes mindenkit visszarendelt az elő vonalakból(ezért voltak hátrébb a harckocsik nem pedig azért mert nem volt üzemanyag),így a támadást megelőző tüzérségi tűz gyakorlatilag egy németet sem ölt meg.Viszont volt egy jótékony hatása a reflektoroknak és annak,hogy az orosz harckocsik is bekapcsolták a lámpáikat:a németek céllövöldében érezték magukat.

  Amúgy Zsukov egy barom volt.Talán von Rundstedt tábornagyot kérdezték róla és ő azt mondta,hogy Zsukov nem volt jó parancsnok de a végére beletanult…

 92. Minden esetre érdekes amit a 2. világháború csatáiról irtatok. De szerintem az oroszoknak a győzelmet olyan fegyverek hozták meg amikről általában keveset beszélnek, vagy sokan nem is ismernek. Példának okáért a páncéltörő tüzérséget orosz oldalról. Az 57 mm orosz páncéltörő ágyú legalább úgy és annyival járult hozzá az az orosz győzelemhez mint a T34-es.

 93. Molni:

  A korszerűsített szu-27szm gépekkel egyetlen repülő ezred megkapta a KH-31p radargyilkos rakétákat amelyeket már be is vetettek a krilo 2007 hadgyakorlaton .
  Ezzel szemben a csapásmérő fegyverek integrációja még mindig folyik ,csak kis lépésekkel bővülnek a gépek képességei .

  Na ezt a szöveget az aranysasból másoltam ide .
  A hír 2007 szeptemberi.

 94. Wittman a II VH es a vilag eddigi legsikeresebbharckocsi parancsnoka is azt mondta hogy egy panceltoro loveg sokkal veszelyesebb mint egy harckocsi mert a tuzereje ugyan akkora, de felfedezni es kiloni sokkalta nehezebb.

  Amugy az 57 mm es orosz pct lovegnek volt egy unikalis tudasa. Tudod mire gondolok ?

 95. Kína egyenlőre erősödik,és még jó ideig fog is. A kérdés az,hogy mi lesz a játszma vége? Az USA görcsösen fog ragaszkodni az érdekeihez,a környékbeli államok mindenáron meg akarják magukat védeni,az oroszok meg görcsösen fogják dugig pakolni egész Szibériát fegyverekkel,Kína pedig csak,hogy szóismétléssel éljek,görcsösen erős és még erősebb akar lenni. Miért? Mert ki az a hülye,aki nem akar a világ “f@szagyereke” lenni?

 96. dudi

  “57-es??Az szerintem még egy PZ-IV-est sem tudott volna kilőni szemből az annál modernebbeket meg oldalról sem.”

  Az 57 es volt az egeytlen amelyiknek volt egy urmeret alatti pct loszere mely kepes volt meg a Kiralytigris homlokpanceljat is atutni 500 meteren belul. Raadasul konnyu volt es kicsi. Jol lehetett vele manoverezni es konnyu volt alcazni. A 45 os egy kovulet volt mar akkor is de jol jott mig az 57 es bizony pancelvadasznak nagyon bejott. KJobban mint a 76 os ZISZ 3, bar ez utobbi jobban elterjedt mert a repesgranatja mar hatasos volt nem ugy mint a pukkancs 57 es amelyik csak pukkant de hatasa az nem igen volt.

 97. Roni

  “Ha már 2 világháború páncélelhárítás, akkor a német stuka 37 mm gépágyúja viszi a pálmát .
  Azzal lehetett lefele darálni a t-34 tankokat szépen a levegőből.”

  A PAK 36 os ( 37 mm es ) pct loveg egy kalap szar volt mar a haboru kezdetok is. Hamar ki is vontak mert csak zajt csinalt az ellenseges tnakban nem kart. Igy is hivtak ” Hadi rakoppinto keszulek ” Ez volt a beceneve. A Ju-87G verziojara raktak kettot es ott tudod alkotni mert felulrol lotte a vekony tetopancelokat. Viszont az amugy is lassu es lomha igy serulekeny Stukak kozzul ez volt a leglomhabb igy csak legifoleny vagy kozvetlen vadaszbiztositassal lehetett bevetni.

  Reteg fegyver volt. Nem meghatarozo.

 98. Igen 145mm páncélátütés 500 méterről. Ez a lehetővé tette a német harckocsik túlnyomó részének kilövését szemből. Ráadásul nem volt nehéz,kézzel is mozgatható volt. Nem szabad elfelejteni hogy a páncéltörő ágyúk nem szemből támadást favorizálták, oldalról nézve ezzel az ágyúval az összes tank kilőhető volt. Az 500 méter pedig nem is kevés a sík terep kivételével.

 99. “Ma is okosabb lettem!Bár 500 métertől nem esek hasra.Mennyire volt elterjedt az űrméret alatti lőszer?”

  Javitok ! 100 m !!!! Ennyin belul meg szembol is bekopogott. Oldalrol viszont mar lenyegesen meszebbrol. Nyilt harcban nem is volt jo a KT ellen de varosban ahol jol lehet “hunyost” jatszani hat ott bizony fostak tole. Gyongyoson ki is lottek vele egy vagy ket KT-t dokumentaltan.

 100. A korszerűsített szu-27szm gépekkel egyetlen repülő ezred megkapta a KH-31p radargyilkos rakétákat amelyeket már be is vetettek a krilo 2007 hadgyakorlaton .
  Ezzel szemben a csapásmérő fegyverek integrációja még mindig folyik ,csak kis lépésekkel bővülnek a gépek képességei .

  Na ezt a szöveget az aranysasból másoltam ide .
  A hír 2007 szeptemberi.

  Hol? Link nincs? :(

  Szm1 Szm2 vagy Szm3?

  Nekem valahogy nem stimmel a dolog. A még mindig folyik részt sem értem, a program lezárult.

 101. molni

  A hírek közt volt azért nincs link.
  Úgy áll a korszerűsítés,hogy az SzM3 tudja 100%-ban azokat a képességeket amiket az eredeti SzM-nek kellett volna tudnia.Hasonlóan kell elképzelni a dolgot mint az EF-2000-nél a Tranche szériákat.

 102. Joe Smith és Dudi

  Zsukov tényleg egy zseniális hadvezér volt,akinek most végre állították egy szobrot a Vörös Tér mellett…
  http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Russia-Moscow-Georgy_Zhukov_Monument.jpg
  Megérdemelte. Ő nyerte meg a legtöbb csatát a 2VH-ban, és a Sztalingrádba őt csak akkor küldték, amikor a németek már a folyónál volták /egyébként én a Sztálingrádban születtem/. Ő dolgozta ki és teljesítette a 6 hadsereg bekerítési tervét – a nyugati történészek is elismerték, hogy ez volt a forduló pont a háborúban… Ő állította meg németek Moszkva mellett és a Leningrádnál…Na de mindegy…Egyébként cári hadsereg hivatásos katonatiszt, 1938ban úgy megverte a japánokat a Halhin-hol-nál, hogy később Hitler nyomása ellenére japánok nem mertek megtámadni a SzU-t, pedig a Sztálin azt a luxust is megengedte magának, hogy a Távol Keletről szinte az összes hadosztályt europai frontra küldte…a szibiriai fiúk döntötték el a moszkvai csatát. Se a Sztálin, se Hruscsev később nem szerették Zsukovot, sőt féltek tőle, a népszerűségétől. A nép szemében igazi legenda volt, és ahogy tudjuk ez az igazi elismerésnek számít…Tényleg kemény volt, sokszor nem foglalkozott a veszteségekkel, csak hogy győzzön. Csak, ne haragudjatok, amerikaik se foglalkoztak ezzel, amikor nukival lebombázták a Japánt. Minden orosznak Zsukov egy nemzeti hős.

 103. varga dima

  A II.vh. hadvezéreivel kapcsolatban a német tábornokok a fokmérő és a legjobb német parancsnokokhoz nem fogható egyik szövetséges tábornok sem.Az oroszok teljesítményével kapcsolatban egy adat:A kirszki csata idején a németek 9 nap alatt foglaltak el akkora területet amekkorát (nem lényeg a terület nagysága)egy olyan ellenséggel szemben aki minden tekintetben túlerőben volt és hónapok álltak rendelkezésére a védelem kialakításában.Ezzel szemben az oroszok azokat a területeket amiket a németek 9 nap alatt elfoglaltak 12 nap alatt foglalták vissza ÚGY,hogy a németeknek nem volt lehetőségük védelmet kialakítani hónapokon keresztül+ már kivéreztek a az előző napok harcaiban és minden tekintetben túlerőben voltak az oroszok…
  Ennyit Zsukov kavalitásáról.

  De,hogy lásd mennyire nem vagyok Zsukov ellen megemlítem a nyugati frontot is!

  Ardennek:Amit a németek elfoglaltak 6 nap alatt azt a szövetségeseknek kb 1 hónapig tartott visszafoglalni úgy,hogy minden eszköz a többszörösen a rendelkezésükre állt(értsd:totális túlerő minden tekintetben).

 104. varga dima

  Ezzel nincs baj csak azzal,hogy amit a németek egy kiépített túlerőben lévő ellenségtől elvettek 9 nap alatt azt Zsukov 12 nap alatt tudta visszafoglalni úgy,hogy a németeknek semmilyen védelmük nem volt és túlerőben sem voltak enyhén szólva.

  A kifárasztással kapcsolatban pedig jó taktika csak nem ind1,hogy hogy csinálja az ember…

 105. Molni, te nem vagy Aranysas olvasó?

  De. Csak abban az információbőség sajnos már nem áll fent terjedelmi korlátok miatt. Egy változatról volt szó, 12 db gépről. Ráadásul ezek az úgy gyártásúakról. A többi gép estén nincs pontos infó.
  Ha az modernizált gépeken tényleg még R-77 sincs, akkor nemigen van miről beszélni…

  @varga dima

  Köszi. A mennyiség sajnos itt sem derül ki és az R-77-re sem tér ki. Kár, hogy nem készült fotó az H-31-est hordozó Szu-27-ről, igazi ritkaság lenne.

  A durva az, hogy tagnap egymás mellé tettem kb. két azonos szögből készült képet a Szu-35-től és Szu-27-ről. Mivel a finonságait nem ismerem a típusnak, ha a fotók ma készült volna, akkor a minőség nem buktatná le a régit. Külsőre gyak. teljesen azonosak. Pont olyan időtálló a platform, mint az F-15 esetében.

 106. Nem nem az csak én elfogultság nélkül értékelem a dolgot.

  “Nem attól leszel jó,hogy csak nyersz!Az sokkal fontosabb,hogy hogyan teszed.”

  Vegyük például El Alameint:Rommel veszített Montgomery nyer mégis a csata hőse Rommel volt és nem erkölcsi hős hanem tényleges.

 107. Vegyük például El Alameint:Rommel veszített Montgomery nyer mégis a csata hőse Rommel volt és nem erkölcsi hős hanem tényleges.

  Itt kis híján lefordultam a székről. Rommel csak saját hülyeségének köszönhette azt, hogy El-Alamein egyáltalán volt. Ugyanis jó haverje volt Hitlernek és így felettese felett átnyúlva leálíttata a Málta elleni inváziót, hogy ő kapja meg az erőforrásokat. Rövidtávon jól járt vele, hosszú távon meg az Afrika Korps ebbe halt bele, mert utánpótlási gondjai voltak.

  Rommel lehet, hogy jó harctéri parancsnok volt, de gőze nem volt szegénynek a stratégiáról és a nagy összképről. Lényegében csak azért vitte olyan magasra, mert Fr. után egy díszlemlén találkzott Hitlerrel és minmális fr-i hadisikereiről adomázve kezdett egy leganda felépülni. Alapja nem nagyon volt.

 108. OFF

  most komolyan mondom, olyan mintha en megpróbálnam magyaroknak elmagyarázni, hogy a Szechenyi sajat kizsakmanyolt jobbagyok pénzeból hozta össze a Lanchidat. Zsukov megnyrte a haborut, legyozte a nacikat, ez a lenyeg.

  A hasonlat picit sántít. Szécehenyi helyett nemigen csinálta volna meg senki. A szovjet erőforássokkal nem lehetett nem megnyeri a háborút. A kérdés csak az volt, hogy mikorra és milyen vesztességgel…

 109. molni

  Annak fényében,hogy az Alameini csata előtt és annak jó részében nem is volt Afrikában ez kicsit durva kijelentés.Csak a végére ért oda és pont ez a lényeg.Olyan visszavonulást hajtott végre amit azóta is tanítanak mindenhol a világon…Tudod nem arról beszélnek,hogy Monty ,hogyan győzte le a félelmetes DAK-ot hanem Rommelről…

  Nem egy kiemelkedő stratéga volt ez biztos bár ő helyesen felismerte,hogy a szövetségeseket csak a parton lehet megverni mert ha megvetik a lábukat a partraszállás után akkor elveszett a háború(még a partraszállás előtt)és azt is jól gondolta,hogy hol lesz a partraszállás szóval nem volt ő olyan hülyem mint amilyen hülyének szeretnéd,hogy legyen.De igazad van nem volt egy von Rundstett vagy Kesselring ellenben még így is messze jobb volt mint bármelyik szövetséges parancsnok.

  “minmális fr-i hadisikereiről adomázve kezdett egy leganda felépülni. Alapja nem nagyon volt.”

  Ez azért kicsit durva.Nagyobb a kultusza mint a valós tudása de nem egy dilettáns mint aminek láttatni akarod.Arról nem is beszélve,hogy nem minimális sikereket ért el(a szellemhadosztály nevet nem ő találta ki hanem a franciák).

 110. varga dima

  “most komolyan mondom, olyan mintha en megpróbálnam magyaroknak elmagyarázni, hogy a Szechenyi sajat kizsakmanyolt jobbagyok pénzeból hozta össze a Lanchidat.”

  Igen a világ így működik én nem gondolom,hogy Szécehenyi egy szent lett volna vagy bármelyik vagy magyar a történelemben.

 111. többször felmerült az OFF kérdés problémaként, mondhatnám visszatérő téma. viszont én nem értem, hogy ez miért olyan nagy probléma. bizonyos alaptémákont elindul az eszmecsere, szó-szót követ, majd előkerülnek érdekes gondolatok, ellenvélemények. itt is már kb a negyedik gondolat-köteg kerül kitárgyalásra, a legnagyobb békességben, mégis érdekes visszanézni újra és újra az oldalra, mert mindig akad valami érdekes diskurzus. ez pedig szerintem pont a folytonosságból ered.

 112. >banderas szerint: Nincs ezzel baj, csak amikor később vissza akarod keresni, nem jut eszedbe hogy a PAK-FA-nál keresd a ww2-es dolgokat.
  Illetve a PAK-FA-s hozzászólásokat 225 hozzászólás közül kell kikeresni. És sok az ismétlődő téma a különböző cikkeknél.

 113. @banderas

  Természetesen nem probléma, főleg ilyen kulturált körülmények között, mindössze annyi vele a gond, hogy nem, vagy nehezen visszakereshető. Pl. Terminator írta az infrás Párducokról, hogy ha egyszer valami miatt elő szeretné keresni az itt elhangzott mondjuk darabszámokat, akkor eszébe se jutna, hogy egy PAK-FA hír alatt keresse.
  Bár igazából én sem tudom, hogy mi lenne rá a legjobb megoldás.

 114. Szerintem a kommentek nem adatbázisként szolgálnak(én is szoktam anyázni ha nem találok valamit pár óra keresés után…).
  A megoldás szerintem egy OFF című hír amit könnyen el lehetne érni és minden OFF ott lenne.Bár azt nem tudom,hogy ki rakosgatná át az offokat…

 115. Moli te neked a repülés a szak területed. Azzal kapcsolatban elfogatható hogy pökhendi vagy.
  De most!!! Rommel egy legenda, aki valójában is remek hadvezér volt. Erre szokásos mentalitásodba ki az már, nem értett hozzá dilettáns.

  Miközben a történelmi tények mást mondanak. Franciaországba Rommel és által irányított egységeket fantom szellem titulálták. A franciák.
  Sivatagba a briteket jó szerivel a Egyiptomig kergette. Úgy hogy az angoloknak afrikai fő hadszíntér volt. Németek meg púp a hátán. Emiatt az afrikai hadtestesnek folyamatos utánpótlás hiánnyal kellett küzdenie.
  Mégis EL Alamein csatáig nem tudták megállítani. Hiába a légi és számbeli túl erő seregét egyben tartva képes volt óriási távot megtéve vissza vonulni. Normadia sikeres védelme se rajta múlott hanem a Hitleren.
  Rommel és csapatai sehol nem kegyetlenkedtek stb.
  Moli te vagy én gondolhatunk akármit. Egy tény általad annyira nagyra becsült angol-szászok parancsnok nagyon tisztelték Rommel. Hadi tetteit példaként állítottak a jövendő tisztjeik számára.
  Első öböl háborúba Rommel arcképét kitették az egyik ék elején haladó M1 tornyára. Mondván ez az ember aki a sivatagi hadviselés atya.

 116. :D

  Úgy látom nélkülem is simán megy az OFF, ez azért megnyugtat.

  Rommel és Zsukov, mint hülye? Ez gondolom (vagyis remélem) csak vicc volt. Nyugi, egyebet ehhez most nem fűzök hozzá, de javaslom, ezeket a “híreket” ne nagyon terjesszétek! ;)

  M

 117. Montezuma

  ha már itt vagy!
  csendben kérdezem, más ne hallja! :-)

  nézegetem a térképet és felmerült bennem: Azerbajdzsán milyen álláspontot követ Oroszország és Irán közé ékelve, úgy, hogy Iránban jelentős azeri kisebbség él?

 118. Moli te neked a repülés a szak területed. Azzal kapcsolatban elfogatható hogy pökhendi vagy.
  De most!!! Rommel egy legenda, aki valójában is remek hadvezér volt. Erre szokásos mentalitásodba ki az már, nem értett hozzá dilettáns.</i<

  1. Nem ezt mondtam.

  2. Amit mondtam az egy olyan ember véleménye volt, aki ebbe beleásta magát.

  A franciák meg híresek abban, hogy a bolhából elefántot csináljanak és megmagyarázzák, hogy miért is nyomták el úgy őket, mint a rajzszöget…

 119. GrGLy

  “Pl. Terminator írta az infrás Párducokról, hogy ha egyszer valami miatt elő szeretné keresni az itt elhangzott mondjuk darabszámokat, akkor eszébe se jutna, hogy egy PAK-FA hír alatt keresse.”

  Az a legnagyobb probléma, hogy a kulcsszavas keresés, például “site:htka.hu párduc” is csak az első lapon lévő 25 hozzászólás esetén működik, a további hozzászólásokat már nem látja a Google, így, ha csak azokban szerepel a keresendő szó, akkor az már nem jelenik meg találatként. :(

 120. Üdv Banderas!

  Én pedig csak halkan válaszolok, más ide se figyeljen. ;)

  Azerbajdzsán nagyon jó kapcsolatokat ápol Izraellel és Törökországgal is. Az azeri haderő kiképzésében ugyanazok vettek/vesznek részt, akiket a grúzoknál is megtalálni.
  Egyes jelentések szerint Irán tavaly nyáron elég nagy páncélos haderőt csoportosított át az azeri határ térségébe, az orosz hadsereg pedig a grúz térségbe vonult fel. Örményország és Azerbajdzsán között viszont nagyon feszült a helyzet Hegyi-Karabah miatt.
  Amiről a média inkább hallgat az pont az, hogy Irán amerikai megtámadása esetén Azerbajdzsán és Örményország között újabb konfliktus törhet ki (némi iráni segítséggel), ami viszont mozgásba hozhatja északról az orosz hadigépezetet is, aki kénytelen lenne beavatkozni, ellenkező esetben a Kaukázus harcai elindíthatják az Orosz Föderáció visszafordíthatatlan felbomlását.
  Azaz: Ha Izrael például Iránt megtámadja, akkor Irán elviekben képes úgy keverni a lapokat, hogy az USA és Oroszország ellenkező oldalon hadba lépjen. Csak olyan helyzetet kell teremteni, ez pedig a Közel-keleten és a Kaukázusban sima ügy lehet nekik.

  Ezért kemény kérdés Irán ügyének kezelése. Paradox módon a szíriai helyzet is hasonló, de pont fordítva! Izrael az egyik fő ellenlábasa annak, hogy Asszadot katonai úton megbuktassák, ugyanis Izraelnek per pillanat pont egy széteső és háborúba sodródó Szíria hiányzik még a nyakába.

  Üdv: M

 121. Nekem ebben Törökország helyzete kérdőjeles. Miután Európának hátat fordított, keresi a vezető szerepet a térségben. sokáig bratyizott Iránnal is, de most Szíria ügyében látványosan fordult a török hozzáállás. egy ideig amerikától is távolodott, majd mégis helyet biztosított az amerikai rakéta telepítésekhez. ugyanakkor itt van az azeri kérdés is, ahol sokkal inkább (ahogy írod) Iránnal szembe helyezkedik.
  lehetséges, hogy ez a hintapolitika az amerikaiak által hol elővett, hol jegelt kurd kérdés miatt van? egyes elemzők szerint azért fordult vissza Erdogan az USA felé, mert meglobogtatták egy egységes Kurdisztán kérdését (ami mellesleg olajban rendkívül gazdag), ha már annyira Irán felé orientálódik. ez pedig érdekes fejleményt hozna a térség kisebbségeit figyelembe véve: mind az azeri, mind a kurd kérdés hatalmas területeket érint Iránban is.
  no meg átrajzolná az egész térséget. igaz azt is hozzátették, ez inkább csak póker játék mert akkora felfordulást hozna, aminek senki sem garantálná korlátozott konfliktus keretetit.

 122. Le a kalappal most Moli előtted. Részemről.

  De abba egyet érthetünk hogy Rommel hírneve és katonai érdemeit angol-szász erőkkel szembe szerezte főként.
  Angolok és az amerikai nekem az a benyomásom hogy nagyon öntudatosak. Csak egy ellenség érdemit se ismerik el.
  Afrika korpsz esetében még is ezt tették és teszik. Normadia védelmében a lehetőségekhez képest én az olvastam Rommel megtett mindent. Védelmi koncepció meg zseniálisnak is nevezhető. Amit két fontos tényező gyengítette. 1, Adolf Hitler valamint az vezérkari tisztek azon csoportja akik Kaléba várták a partra szállás, emiatt Normadia események elterelésnek vélték.
  2, gyengítő körülmény az idő járás több olyan véd mű ami általában víz alatt volt szárazra került

  Valamint még ide venném a német haditengerészet és légierő tehetetlenségét. Nem is értem német légierő hol malmozott.

  Zsukov kapcsán minden tábornoknak meg van a erénye és gyengesége. Túlélte a politikai tisztogatás. Jött a háború és a kor legprofesszionálisabb hadi gépezetével kellett szembe nézniük. Akiket első rangú tábornokok vezettek. Közben az orosz tiszti kart jó szerivel kiherélt állapotba leledzett.

 123. “Kaukázus harcai elindíthatják az Orosz Föderáció visszafordíthatatlan felbomlását.”

  Nem értek annyira a nagy politikához mint te de már láttuk 3x,hogy mit tesz Moszkva a Kaukázussal ha csak egy kicsit is meginog a vitathatatlan hegemóniája.Emiatt végleges szétesésről beszélni szerintem nem okos dolog.Azt meg végkép nem értem,hogy egy kaukázusi háború amiben nem érintett Oroszország miért okozná a föderáció szétbomlását.Már volt rá példa,hogy Azerbajdzsán és Örményország háborúzott és Moszkva köszöni szépen jól van.

 124. Szerintem annyira nem vészesek a törökök. Látszik, hogy az utobbi évek gazdasági fejlődése komoly hatással volt a politikai szerepükre is. Mostmár tényleg megigényelhetik a nagyhatalmi címet, megvan a gazdasági és katonai potenciál is, ami szükséges hozzá (atom kivétel). Amúgy az, hogy mennyire távolodtak el az EU-tól, az csupán nézőpont kérdése, hiszen eljutottak oda, hogy mindet, ami csak tudnak maguk gyártanak, aminek idővel bekellet következnie. Persze a t-129-esek beszerzése egy érdekes téma, mivel ha jól tudom lehetőleg mindent, amicsak a géphez tartozik licenszben akarnak gyártani, de közben még leakasztottak az amiktól pár Kobrát is. Ami sajnálatos a törökökkel kapcsolatban azaz, hogy mintha szépen lassan kezdenének eltávolodni az Atatürk által megfogalmazott elvektől, tehát az állam és a vallás kettő külön dolog, s az egyensúly felügyelője a hadsereg. Szerintem mostanság nagyon kezd össze fogni az állam és a vallás politikai értelemben a törököknél, s ez nem biztos, hogy sok jót ígér nekik.

 125. M: “…ugyanis Izraelnek per pillanat pont egy széteső és háborúba sodródó Szíria hiányzik még a nyakába.”

  Ha Asszad bukik akkor Szíria nem Izraellel fog háborúzni hanem saját magával, ahogy az már most is történik… és ennek a vége vszeg az lesz, hogy több részre esik szét. Ez igazából nem probléma Izraelnek sött. A másik részről persze igazad van ennek a verziónak is vannak Izraeli részről hátrányai.

  “Amiről a média inkább hallgat az pont az, hogy Irán amerikai megtámadása esetén…”
  Nem úgy volt, hogy már 3éve megtámadják? ;) Poént félretéve én továbbra se látom azt, hogy US meg akarná támadni Iránt. Iránnak meg aztán végképp nem érdeke, hogy rottyá bombázzák.

  “Ha Izrael például Iránt megtámadja, akkor Irán elviekben képes úgy keverni a lapokat, hogy az USA és Oroszország ellenkező oldalon hadba lépjen.”
  Ez egy álom. Ilyen direkte még a hidegháborúban se volt. Max közvetve. Teszem csendbe hozzá lokálisan messze erősebbnek tartom a Török hadsereget mint az Oroszt. Törököknek igazából nincs is lokálisan szükségük a USre…

 126. Fade

  Lokális alatt mit értesz?Kaukázus?Fekete-Tenger?Égei-tenger?

  “…ugyanis Izraelnek per pillanat pont egy széteső és háborúba sodródó Szíria hiányzik még a nyakába.”

  Szerintem itt pont az a baj ha szétesik.Ki tudja ki fog parancsolni a kis államokban élőknek?Ez óriási veszély Izraelre a bizonytalanság miatt.Itt nem az állam létére értem a veszélyt hanem a lakosságra.Elég ha csak 1 miniállamban valami szélsőséges lesz az úr és akkor Izraelben folyni fog a vér.

 127. dudi !

  Semmi gond, Von Runstedt Rommelre is azt mondta hogy, “bubi marsall”. :)
  Komolyra fordítva, Rommel remek harcász volt, de nem volt jó stratéga.
  Kiválóan irányította csapatait a csatákban, de nagyon hazárdírozott is.
  Észak Afrikában, gyakorlatilag minden felsőbb utasítás ellenére, állandóan támadott.
  Nem vette figyelembe az utánpótlás nehézségeit.
  Igaz, a töketlenül gyenge angol vezetéssel szembe, ez is bejött sokszor.
  1942 nyarán, már nagy hiba volt erőltetnie a támadást, az utánpótlás katasztrofális állapota miatt.
  Mégis megtette, mert szemei előtt Kairó lebegett.
  Az október 23-i Brit ellentámadás után, mesteri volt a visszavonulása, tanítani kellene.
  Ami az oroszokat illeti, hát ott szerintem egy zseni hadvezér sem volt.
  Lehet eretnek gondolat, de az Orosz harcászati elvek, minden siker zálogának, a nyers erő alkalmazását tekintették.
  Nem törődtek a borzalmas emberveszteséggel.
  Zsukov sem volt különb.
  Kortársai nyers, durva, nem épp kulturált embernek tartották.
  Úgy gondolom, a legjobb katonai vezetők a háborúban, németek voltak.
  Talán Rommel volt a legkiválóbb marketing szempontból, Rundstedt a legnagyobb tekintéllyel bíró, Manstein pedig szó szerint, a legtökéletesebb hadvezér.

 128. Törökország, de a török emberek is büszkék arra, hogy ők a híd (valójában és átvitt értelemben is) Európa és a kelet között. valóban elfér(t), együtt tudott élni több kultúra is. Izmir környékén jártam többször. (nem messze Efezosz volt, a Római Birodalom talán második legnagyobb kereskedő városa, a népek egyfajta olvasztó tégelye). ami leginkább meglepett, az emberek valóban sokszínűsége. a fehértől a feketéig. ott láttam (döbbenetemre) piercinges fiatal lányokat lenge öltözékben. ez a történelmi örökség (mármint a tolerancia) kézzelfogható volt. Isztambulban már konzervatívabb a helyzet, Ankara környékén pedig mindez elképzelhetetlen. mindez azonban változóban.

 129. honved

  Rundstettnek meg volt az a rossz tulajdonsága,hogy tudta ő a legjobb és emellé még társult egy óriási adag abból amit úgy hívunk,hogy a porosz tiszt iskolapéldája…

  “Az október 23-i Brit ellentámadás után, mesteri volt a visszavonulása, tanítani kellene.”

  Tanítják is.

  “Lehet eretnek gondolat, de az Orosz harcászati elvek, minden siker zálogának, a nyers erő alkalmazását tekintették.
  Nem törődtek a borzalmas emberveszteséggel.
  Zsukov sem volt különb.Kortársai nyers, durva, nem épp kulturált embernek tartották.”

  Egyáltalán nem eretnek gondolat ez az igazság.Zsukov jelleméről pedig legjobban a memoárjának címe tanúskodik.

 130. banderas !

  Számtalan parancsnok volt még, igazad van Guderiant illetően.
  A páncélosokkal vívott harc mestere volt.
  Vagy model a védelem mestere.
  Esetleg Kesselring, aki egyszerre volt hadvezér és politikus, az Olasz katyvaszban.
  Hausser, aki visszafoglalta Harkovot.
  No meg egy kakukk fiókát is említek, Sepp Dietrich. :)
  Általában butának tartották, de katonái rajongtak érte.
  Tekintélyéről mit sem mond el jobban, mint hogy halálakor, temetésén több mint 6000-en voltak.

 131. Honvéd azért vitába szállnék vedel.
  Rommel lehet hogy nem stratégiai géniusz. De mivel folyamatos nyomás gyakorolt a angolokra azok igazán nem tudta megkapaszkodni. Így az angolok morálja alacsony volt, törzsük erőtlen.
  Az ne feled angolok Észak-afrikát fő hadszíntérnek tekintették. Valamint a német rejtjel kódokat feltörték. Így sötétben való sakkban tudtak csalni. A panzer-4 ami a afrika hadtest legpotensebb harckocsija volt. Semmivel se volt jobb mint a sherman harckocsi sőt bizonyos tekintetben gyengébb paraméterekkel rendelkezett.

  Legjobb védekezés még mindig a támadás.

 132. “Lokális alatt mit értesz?Kaukázus?Fekete-Tenger?Égei-tenger?”
  Az mz által említett régiót.

  “Szerintem itt pont az a baj ha szétesik.Ki tudja ki fog parancsolni a kis államokban élőknek?Ez óriási veszély Izraelre a bizonytalanság miatt.”
  csak a pl miatt: Ha egyiptom holnap 6részre esik szét ráadásul ez a 6rész még elhuzodó háborukat is folytat egymáőssal az Izraelnek mért lenne gond?

  “Itt nem az állam létére értem a veszélyt hanem a lakosságra.Elég ha csak 1 miniállamban valami szélsőséges lesz az úr és akkor Izraelben folyni fog a vér.”
  Egyrészt ez lehet jobban fenyegeti a lakosságot mint a jelenlegi Szír helyzet de Izraelt nem. Izraelben annyira nem sírnának ha legnagyobb ellenlábasuk Irán egyetlen valós szövetségese polgárháborúk közepette szétesne.
  Másrtészt mi az, hogy folyik a vér? Hogyan? Ez nem a WB Izraeli határ…

 133. monyok !

  Én harckocsikról nem írtam Rommellel kapcsolatban…
  Bár 1942-ben a fő Német tank, a panzer III. volt. :)
  M, J, L, verzió abból is..
  Az év vége felé jelent meg a harctereken, a Panzer IV. f2.
  Miben ivitázol velem ?
  Nem értem mivel nem értesz egyet…

 134. Bocs nehéz követni. Most békésen egymás mellett 3 téma fut.
  Komentem lényeg arra akar rávilágítani. Rommel támadások kívül más valós lehetősége nem volt. Addig volt esélye míg az angolok magukhoz nem tértek. Rommel és afrika hadtest a végére mind számbeli mind minőség beli hátrányba szenvedett

 135. Fade

  Az Izraelben folyni fog a vér alatt a terrorizmus megerősödését értettem,oda nem kell képzettnek lenni elég egy hülye aki felrobbantja magát a piacon.

  Szerintem lenne előnyben a török hadsereg az orosszal szemben a Kaukázusban már csak az elhelyezkedéséből adódóan sem.

 136. Bocs

  “Szerintem lenne előnyben a török hadsereg az orosszal szemben a Kaukázusban már csak az elhelyezkedéséből adódóan sem.”

  A “nem”szócska kimarad.Helyesen
  Szerintem nem lenne előnyben a török hadsereg az orosszal szemben a Kaukázusban már csak az elhelyezkedéséből adódóan sem.

 137. “A top 10-ben csak német van meglátásom szerint”

  tudna nekem valaki megmagyarázni, hogy ez a top 10 hogyan akkor vesztett szinte az összes kulcscsatát? Csak ne gyertek a Hitlerrel és orosz mennyiségi fölénnyel, ha ezek zsenik..Europán keresztül csak úgy átsétáltak, ott sehol nem volt komoly ellenállás, de aztán?
  Guderian, apropó, kazani orosz tank iskolában tanult, mert az első világháború után németeknek nem volt joguk ilyen intézmények létrehozásához…Moszkvai csata után mindig “tartalékos” volt.

 138. A jó tábornoknak valójában egyetlen ismérve van: nem magyarázkodik túlerőről, árulásról, időjárásról, sem semmi másról.
  …mert ő nyerte meg a háborút. :D

  Egyébként a német tábornokok zsenialitása arra a viccre hajaz, mint amikor a fickó magyarázza a dokinak, hogy hogyan verte össze egyedül az ellenfeleit a kocsmai bunyóban… :D

 139. dudi

  “Egyáltalán nem eretnek gondolat ez az igazság.Zsukov jelleméről pedig legjobban a memoárjának címe tanúskodik.”

  Ja ! Csak azt a memoart nem is o irta. Neki irtak a gondolatait velemenyet emlekeit beletette de nem o irta. Raadasul a GRU minden a Szu rendszerre politikusaira vonatkozo negativ es kenyes dolgot kivett belole vagy teljesen mashogy , ellenkezoleg irt meg.

  Mint forrasanyag a nagy Szu tabornokok visszaemlekezesei csak foltokban hitelesek es igen nagy kritikaval kezelendok.

 140. varga dima

  A kép nem feket-fehér.Vizsgáld meg,hogy meddig tartott az oroszoknak eljutni Moszkva kapujától a Barbarossa hadműveletkor élő orosz határig és azt,hogy ezt az utat mennyi idő alatt tették meg a németek(azzal együtt,hogy mi állt a két tábor rendelkezésére)az ellenkező irányba.Ez nagyon jó fokmérője a kis vitánknak.Amiben nem mellesleg te tökéletesen elfogult vagy(érthető módon)mi viszont nem.

  A tanulás az túlzás!!!De valóban ott tanulmányozta a harckocsikat mert Németország nem gyárthatott olyat.Arról bölcsen hallgatsz,hogy az oroszok a rengeteg odaküldött német mérnöktől mi mindent tanultak és nem csak a harckocsik terén.

  “Europán keresztül csak úgy átsétáltak, ott sehol nem volt komoly ellenállás, de aztán?”

  A híres orosz védelmi vonalakon is úgy át szaladtak mint fos a libán…
  Vagy emlékeztesselek az orosz vezérkar Finnországi teljesítményére?

 141. varga dima !

  A kazani páncélos kiképző, Német iskola volt. :)
  A franciaországi hadjáratban, bizony a Francia-Brit-Belga haderő létszám és páncélos fölényben volt a Német haderővel szemben.
  A háború, 1943-tól, bizony anyagcsata volt már.
  Mivel végső formájában volt a résztvevő országok minden ereje.
  Az döntött, akinek több katonája, tankja, repülője volt.

  cinikus !
  A Német tábornokok képességeit, Brit hadtörténészek tartják a legjobbnak a háborút illetően.

 142. Dudi

  Azt te is tudod, hogy az szovjet hadsereg legjobb tisztjeit 36-38 ban kivégezték, jól működött a német elhárítás is, a technikánk elavult volt, morál sokszor nula, repülőgépeknek többsége a földön megsemmisült… ide tartozik a finn teljesítmény is….Akkor jöttek ra, de egy év már kevés volt. 41 és 43 között teljesen átszervezték a hadsereget, kivitték a gyárakat, és ahogy beindult a termelés így kezdett gurulni visszafelé német hadsereg, egyre gyorsabban…44-45 között megálló nélkül…
  Iskoláról nem hallgatok semmit, csak a Guderianról volt szó…melyik csatát nyert???

 143. “Az Izraelben folyni fog a vér alatt a terrorizmus megerősödését értettem,oda nem kell képzettnek lenni elég egy hülye aki felrobbantja magát a piacon.”

  Izraelben azért mert Szíria felbomlik nem lesz több vallási fanatikus. A határon beszivárgó sokszor államilag támogatott vallási fanatikusokkal meg nem 2éve küzd Izrael és az ilyet elég jól képes szűrni és ilyenből eddig se volt hiány.
  Ellenben ha Szíria egy polgárháborúban szétesik akkor gyak kvázi Izrael legnagyobb ellenfele, Irán egyetlen valós szövetsége esett szét.
  Egyaltalán nem egyértelmű az amit mz állított, hogy a Kína, Orosz vétó kvázi Izrael érdekeit szolgálja… ettől még tény, hogy van igazság abban amit mond.

 144. molni

  Engem sem zavarna de csak azért mert régen volt a II.vh-hoz képest.
  szóval kettőnkben van a hiba.

  varga dima

  “Azt te is tudod, hogy az szovjet hadsereg legjobb tisztjeit 36-38 ban kivégezték,”

  Persze,hogy tudom ez az oka annak,hogy a kivégzettek helyére hozzájuk képest dilettánsok kerültek kevés kivételtől eltekintve.

  Itt van például Tuhacsevszkij aki kitalált azt amit az amerikaiak ma követnbek(3 dimenziós csatatér)pl neki a bakancsát nem fényesíthetné egy Zsukov!!!

 145. Elfogultságomról csak annyit, hogy azért szeretem HTKAt mert minden hármadik hír orosz vonatkozású…és nem én írok ezeket a cikkeket.
  Hat, szerintem, jogos lenne ide egy orosz szempont…még nektek is érdekes.
  Két nagyapám végig harcolt, családi ügy, de minden ésszerű dolgot elfogadom.

 146. Engem sem zavarna de csak azért mert régen volt a II.vh-hoz képest.
  szóval kettőnkben van a hiba.

  Sem az I.Vh-s sem a II.Vs-s magyar vereségek elemzése sem rendít meg semmilyen téren. Nem értem, hogy az objektivitást miért befolyásolná az idő…

  Ha valakinél igen, akkor ott baj van.

 147. Ugyan a háborút, egy a Szovjetuniónak kedvező békekötés követte, mégis nagy pofont kapott Sztálin a Finnektől.
  A tisztikar lefejezése, a rendszer része volt.
  Beteges, mint maga a szocialista rend világa.
  Amiért 41-ben nem szenvedtek totális vereséget, abban elsősorban a térnek és időnek van jelentős szerepe.
  Túl nagy volt a tér és túl kevés az idő télig a Németeknek.
  Bár Moszkva előtt, ott volt a teljes összeomlás lehetősége.
  Csakúgy mint Kurszknál, mikor a szicíliai partraszállás hírére Hitler lefújta a az offenzívát.
  Noha Manstein könyörgött a folytatásért, mert még néhány nap és összeomlik az Orosz ellenállás…
  Persze nincs “ha”, a történelemben.

 148. Dudi

  Tuhacsevszkij-jal kapcsolatban teljesen igazad van…. mondtam, jól működött német dezinfo..De a Zsukovot baromnak nevezni, az egy kicsit túlzás. Emellett megvert német tábornokok istenítése egyre inkább olyan tini-divatra kezd hasonlítani.

 149. Tuhacsevszkijről van egy részlet wikin ami annyira üt…

  “Tuhacsevszkij Kivégzése után családját is megbüntették, feleségét, egyik nővérét és fiútestvéreit is kivégezték. Édesanyját lágerbe küldték, ahol belehalt a keserűségbe és a szenvedésbe. Másik három lánytestvére és lánya munkatáborba került. Nővérei közül Olga Nyikolajevna Gejman-Tuhacsevszkaja 16 évet töltött munkatáborban és ebből több mint tíz évet Kolimán.”

  Igazából nem is tudom melyik volt gonoszabb/ördögibb a Hitleri NO vagy a Sztálini Szovjetunió.

 150. varga dima !

  Van igazságod neked is… :)
  Tuhacsevszkijről a német titkosszolgálat adott Sztálinnak dezinfót, hogy tesztelje az öreget.
  Walter Schellenberg emlékirataiban részletesen le is írja, hogy etették meg Sztálint, a legtehetségesebb Szovjet katonával kapcsolatban.
  Bejött nekik. :) Kivégezték Tuhacsvszkíjt. :(
  Ami a szerencséteket illeti, nos ehhez kellett az is, hogy Adolf, a világ kétség kívül legjobb hadseregélnek, erőn felüli feladatot adott.
  A Német haderő nem volt birtokában annak az erőnek, hogy elérje az elje kitűzött hadi célokat.
  Bár, 1943-ig, lehet el tudta volna érni ezeket.
  Ez azonban már csak fikció marad.

 151. dima: Ez az egész téma baromi IMHO kategória. Nekik ez, neked az.

  Zsukovot amúgy nehéz zseninek nevezni… sokszor sokat és komolyat hibázott, sokszor teljesen alap dolgokat. Ld a “visszavonulásait”. Irtózatosan sok Orosz halt meg teljesen fölöslegesen miatta. Ettől még persze a pr miatt ő a legleg.

 152. Dudi

  Fordulat, a Honvéd szerint is, 43-ban volt, kevesebb mint 1,5 év alatt elfoglalni fél Europát nem gyenge teljesítmény. Egyébként, én soha nem állítottam, hogy ez egy gyenge hadsereg volt, egy darabig a legjobb volt, de nem értek egyet, hogy erőszakos, barbár, gátlástalan orosz túlerő kettétörte ezeknek a zseniális emberek karrierjét. Voltak ott is kiváló hadvezérek, Zsukov az egyik.

 153. Érdekes téma. Helyzet nem volt egyszerű. Németeknél adott volt egy személyi állományt tekintve kimagasló katonai állomány. 39-40 a német hadseregben az őrmesterek is a mai utódaik szintjét megütik. Ami akkor más hadseregekbe felfoghatatlan volt. Németország volt a kor tudományos és technológia ér harcosa.
  Hátrányai nem voltak a szénen kívül országhatáron belül nyersanyagai. Korlátozott ipari kapacitás.
  De a legnagyobb gyengesége egy ellent mondásos politikus. Aki amennyire zseni volt annyira beteg állat is. Ráadásul annyira fejébe szált az ön imádat, hogy katonai döntésekbe is bele kotnyeleskedett. Nem bízta a katonai döntéseket a katonákra. Csoda fegyverekről álmodozott ami teret engedett a mérnök fantáziájának. Viszont hadi gazdaság esetén egyszerű nagyszerű hatékony a legfontosabb irány elvek. V-1 és V-2 fejlesztése komoly erőfórásókat kötött le. A helyet tankot repülőt lehetett volna gyártani.
  Gyakorlati példa erre Tigris. Műszakilag semmi újítás forma világa pz-3 és pz-4 megegyező. Valamilyen szinten egy felhizlalt pz-4-es. Egy bevált 88-ágyúval. Harctéren bajosan alkalmazható ráadásul drága és idő igényes a gyártása.

 154. Az akkori németek előtt technikailag le a kalappal.
  Náluk csinálták meg az első helikoptert is amit be akartak volna vetni mussolini kiszabadításakor is .
  Megcsinálták az első sugárhajtóműves helyből felszálló gépet is de végül a háború vesztesékor már nem tudtak vele mit kezdeni .
  Valamiylen tájfun nevü légvédelmi rakétát sikeren teszteltek .
  Csak a jenkik szétbombázták azt a konvojt ami szállította ezt a csodafegyvert aminek 10 km magaságba vetetek volna be stratégiai bombázók ellen .
  A rakétából a német vezetés 1 millió db akart venni .
  Szakértők szerint ez megfordította volna a háború menetelét .

  Ezen nincs mit vitatni aki nem hiszi nézzen utána főleg aki tud angolul.
  Bár én doku filmekben láttam fekete fehér színben így a felvétel eredeti volt .

 155. monyok: jáj.

  Elsőnek is nekem se kedvencem a Tigris, van baja de ettől még korszakának egyik legerősebb tankja. Drága a gyártása de ha kilő 5 T34et már nem is olyan drága…

  “Németország volt a kor tudományos és technológia ér harcosa.”
  Voltak területek ahol igen. Rengeteg területen meg nem. Amúgy ha annyira élen jártak mért volt annak a Tigrisnek is annyi hibája…

  Hitler ha vmiben zseniális volt akkor az az emberek szélsőjobbos nacionalizmussal kevert populizmus/demagogiaval valo mahinálása. Én más zseniálisat nem látok benne. A jelenlegi kuruc/jobbik féle társaság ugyanezt a szart nyomja csak fele akkora tehetséggel?

 156. Fade

  Az általad említett bandát össze sem lehet hasonlítani bár van hasonlóság az biztos!

  A Tigris értékéhez a technikai paramétereken felül hozzátartozik az óriási pszichológiai terror amit csak az említése is okozott és ez nem elhanyagolható.Már a harckocsi gyalogságra gyakorolt hatása is döbbenetes na erre rakott még a Tigris pár lapáttal.

 157. Roni valóban.

  De nézd meg egy egy ilyen rendszer előtt hány felesleges projekt futott értelmetlenül. Németek volt idő mikor logisztikai rémálomba szenvedtek több tucat különböző típus ,a típusok között nem voltak csere szavatos eszközök.

  Németek ellent mondásos állapotárjának ékes példája Sztálingrádi csata.
  Mikor a szárnyakon az oroszok áttörtek. Logikusan a Sztálingrá és környékén lévő német csapatok a kitörésre készültek fel. Ezért sok meglévő hadtápraktára megsemmisítettek. De jött a politikai parancs kitartani. A keleti-front szempontjából értékes alakulatok lettek a semmiért feláldozva tudomásom szerint 250 000 harc edzett baka plusz felszerelésük.

 158. Fade eddig nem politizál most senki. Nagyon gyorsan fejezd be.

  Tudomány és technológia. Németország volt 1930 évekbe a kémia, fizika, matematika fellegvára, valamint a ehhez kapcsolód iparágakban.
  Legjobb lencsék mai napig a német eredetűek.

  Tigris régen kedvencem volt. De a műszaki szemléletem fejlődésével ilyen téren egy világ omlott össze bennem.

  Nézzük mi is a Tigrissel a baj. Páncéltest, egy egyszerű kocka. Pedig akkor már voltak tapasztalataik t-34 döntött páncélzatával. Borzasztó futómű, erő átviteli rendszer meghajtás. Motor egy gazdaságtalan bezin motor ha nem OTTÓ Diesel hazájáról beszélnék megérteném őket. Erő átviteli rendszer túl bonyolítót. Érződik rajta ,hogy olyan mérnök csapat tervezte aki életükbe front közelébe nem jártak. Harckocsi talaj nyomás miatt a terep viszonyok behatárolták.
  Lényeges műszaki megbízhatóság. Jó pár tigris a saját legénységének kellett meg semmisíteni műszaki probléma miatt.

 159. OFF

  “A jelenlegi kuruc/jobbik féle társaság ugyanezt a szart nyomja csak fele akkora tehetséggel?”

  A kuruc talán igen, de én úgy tekintek rájuk, mint ellensúlyra (hagy ne írjam, hogy mit ellensúlyoznak), a Jobbik viszont remélem, hogy nem, mert akkor tényleg “szarban a haza” és ismét csak az a tét, hogy melyik a kisebbik rossz… :( Nekem amúgy jelenleg a Jobbikkal leginkább annyi a problémám, hogy hajlamosak érzelmi és, ami viszont már baj, vallási irányból megközelíteni bizonyos dolgokat racionalizmus helyett és ez (tekintve, hogy a vallások lényegei a dogmák, amik miatt én nem szeretem egyik vallást sem), egyszerűen nem helyes.

  De, ha már szóba került a kuruc, pont ott olvastam ezt:

  http://www.hirado.hu/Hirek/2012/02/17/12/Uj_harckocsit_fejleszt_Oroszorszag.aspx

  http://en.rian.ru/mlitary_news/20120217/171360722.html

  OFF off

 160. Fade köszönjük hogy be hoztad ide a politika szellemét :)Hazánkba így is jó szerivel minden ember diplomás politikai elemző.
  Tigrissel a baj arányokkal és műszaki megbízhatósággal voltak. Tigrisnek olyan hatása volt mint anno a KV harc kocsinak Barbarossza terv utáni hadműveletek.

  Hiába lő ki a tigris 5 orosz tankot míg őt kilövik. Ha minden negyedig tigris műszaki hiba harc kéntelenné tesz. Valamint ha 5-7 t-34 négyes jut egy tigrisre.

  Ez van. Ezzel nem a tigris harci érdemeit vonom kétsége csak rá világitok a gyengeségeire.

 161. Szép reggelt Urak!

  Hát nem semmi mennyiségű komment született mióta erre jártam.

  Zsukov:
  Zseniálisnak nem nevezném, de a hülyétől vagy a tehetségtelentől is messze volt. Voltak a szovjet hadseregben tehetségesebb parancsnokok is, de a világháború vége felé – és most elnézést minden németfantól, de ez is tény – legalább annyira fontossá váltak azok a manőverek, amelyek Sztálin későbbi politikai céljait szolgálták (alkupozícióit javították) a Nyugattal szemben, mint a szűk értelemben vett vegytiszta katonai lépések. 1944 végére már megengedhették maguknak ezt a „luxust”.

  „A jó tábornoknak valójában egyetlen ismérve van: nem magyarázkodik túlerőről, árulásról, időjárásról, sem semmi másról.
  …mert ő nyerte meg a háborút.” – by Cinikus.
  Ennyi.
  A meccseket gólokra játszák és senkit sem érdekel utána, hogy igaz vesztettünk, mert ferde volt a pálya és görbe volt a fűszál, de a mi passzolgatós játékunk legalább szebb volt. A kupa? Ja, az nem a mienk.

  Banderas, Fade és Dudi:

  A törökök elérkezettnek látják az időt arra, hogy a régi Oszmán Birodalom örököseként a régió vezető hatalmává lváljanak. Ebből a szempontból Irán a legnagyobb térségbeli rivális, ugyanakkor a kurd kérdésben Irán az egyetlen igazi szövetségese is. A török „tánclépések” taktikai jellegűek, a törökök a saját középtávú érdekei szerint mozognak.

  A kaukázusi régió nagyjából az alábbi fő erővonalak mentén definiálható, természetesen a tejlesség igénye nélkül:
  Grúzia – USA és Izrael vonala
  Örményország – orosz és francia vonal
  Azerbajdzsán – török – izraeli – iráni befolyás

  A Kaukázus „Oroszország lágyéka” – Brezinsky. A Kaukázus az a régió, amely ha háborúba sodródik, akkor valódi bomlási folyamatot indíthat el, emiatt az oroszok egy ponton mindig be fognak katonai eszközökkel avatkozni.

  Dudi:
  „Azt meg végkép nem értem,hogy egy kaukázusi háború amiben nem érintett Oroszország miért okozná a föderáció szétbomlását.”
  Nincs olyan, hogy Oroszország nem érintett egy bármiféle kaukázusi háborúban. A Kaukázus északi oldala az Orosz Föderáció területe (Dagesztán, Csecsenföld, Ingusétia, Észak-Oszétia, Kabar és Balkárföld, stb.).

  Fade:
  Iránt az USA eddig sem akarta megtámadni (1979 óta nem, pedig lett volna okuk rá), inkább Izrael erőlteti (erőltette eddig is) a dolgot. Szíria és Asszad nem Izrael barát, mégis az izraeliek voltak azok, akik az orosz és kínai vétó előtt sem támogatták a katonai beavatkozás ötletét Szíriában. Egészen egyszerűen a kiszámíthatatlan egyiptomi helyzet, a török pálfordulás és az Irán körül növekvő feszültség mellett túl kockázatos lenne Szíriát is megbontani Izrael szempontjából. Izrael nem szírbarát (Szíria sem izraeli párti), de per pillanat ebben a kérdésben közös az érdekük.
  Gondoljatok bele, Tel-Aviv Szíria kapcsán feltűnően csendben maradt.

  „lokálisan messze erősebbnek tartom a Török hadsereget mint az Oroszt. Törököknek igazából nincs is lokálisan szükségük a USre…” Pontosan így van.

  Üdv: M

 162. Megcsinálták az első sugárhajtóműves helyből felszálló gépet is de végül a háború vesztesékor már nem tudtak vele mit kezdeni.

  Ez mi is volt? Valamilyen szinen nekem már felforra az agyvizem attól, hogy német fantáziarajzokat úgy kezelnek egyesek, mint kész fegyvert.

  A Mr-262-őn kívül szinte semmi olyan forradalmit nem alkottak, ami valóbab újítás volt és be is vált. Ilyen volt talán a Type XXI. tengó és kb. ennyi. A Zaunkönig érdekes elgondolás volt, de nem vált be. A német tengóháború pontosan azon hasalt el, hogy az I. Vh. gyak felhízlalt és fejlesztett tengói képtelenek voltak lépést tartani a szövetséges fejlesztésekkel.

  Valamiylen tájfun nevü légvédelmi rakétát sikeren teszteltek.

  Erről sem halottam soha, márminthogy sikeresen tesztelték volna.

  Csak a jenkik szétbombázták azt a konvojt ami szállította ezt a csodafegyvert aminek 10 km magaságba vetetek volna be stratégiai bombázók ellen .

  Európában jellemzően 6-8 ezer méteren repültek a gépek.

  A rakétából a német vezetés 1 millió db akart venni .
  Szakértők szerint ez megfordította volna a háború menetelét .

  Az, hogy valaki mit akar az nem determinálja a képességeket. Éből felsorolnám én is terveimet, álmaimat és kívánságaimat, attól rohadtul nem fognak megvalósulni soha.

  Azok a “szakértők” meg be vannak rúgva, de nagyon. Miért hiszi azt mindenki, hogy a német fejlesztéseket nem reagálták le volna? A németek kétségbeesésükben bevették a Me-262-őt és Me-163-at, holott nem voltak kiforrottak. A jenkiknek is volt jetvadászok és az angoloknak. Ők nem erőltették. Egyszerűbb volt a porp gépek mennyiségi fölénye. Kevésbé volt kockázatos.

  Az USA belépése után Németország bármit csinálhatott, esélyes sem volt győzni. Még Hitler nélkül sem. Pont Németroszág volt az, aki képtelen volt lépést tartani a szövikkel.Ugyebár az Enigmát is úgy törték fel, hogy az übermench valahogy nem számolt azzal, hogy gépesítetten esnek neki a kódtörésnek. Ugyanis minden információszerzés ellenére az Enigma törésének utolsó fázia a napi tárcsabeállítások megtalálása az bizony az akkori korszak brut force módszerével ment…

  Elképesztő, hogy mekkora UL-ek épültek a német fejlesztések és képességek mögé, a titkos és csodafegyverek terén meg aztán tényleg olyan orbitális állatságokkal van tele a net, hogy azon csak röhögni lehet. Mélyütés a javából, hogy ezeket be is veszi valaki.

 163. A Kazah Szu-27 gépeket ennyrie durván modernizálták? Ezt nem is tudtam. Persze egyből gyanakodni kezdtem, hogy ez csak súlymakett, de minek repülne egy olyan súlymakettel a gép, amit úgysem tud használni? Értelme nem sok lenne.

  Az ilyen cuccokból jöhet ám, mert szerintem a nagy átlagnak erre itthon nincs akkora rálásáta. Nem sokan beszélnek oroszul vagy ha igen, akkor sem kerenek rá erre. Én a google fordítóval angolra hiába tudom átrakni a szöveget, angol kereősvel ilyen képeket találni totál reménytelen.

  Még egy kérdésem lenne. Linkeltem a fordításra azokat a légiharc rakéta táblázatokat. Nem botlottál bele esetleg hasnolóra a levegő-föld rakétánál? Főleg az a két sor lenne értekes, ami a tolóerő / impulzusra vonatkozott volna. Ha hajtóműá égési időről is lenne adat, az már maga lenne a Mennyország. :)

 164. Sajnos az én memóriám korlátos. Cifu írta az sg-n.

  A Kazah Szu-27P és Szu-27UB-ket 2009-2010-ben felújították Belorussziában, szóval azok már nem Szu-27P-k és Szu-27UB-k, hanem Szu-27M2-k és Szu-27UBM2-ők.

  -Feljavított N001 radarok az UBM2-őkben.
  -Javított adatlink a földi irányítás és a gépek között
  -Belarussz Сателліт-М (Szatellit-M) X-hullámhosszon működő aktív zavarókonténer
  -Litening-III konténer integrálás
  -Fegyverzet integráció: R-37ER, R-27ET, R-73, RVV-AE, Kh-25ML, Kh-29T, Kh-29L, Kh-31A, Kh-31R, KAB-500L, KAB-500Kr, KAB-1500L, KAB-1500Kr (ez csak az UBM2-knél, Sz-8, Sz-13, Sz-25

  Ha ez mind rendelkezésre is áll, akkor helyi szinten ez igen brutális.

 165. Volt kész, bevethető A-A rakéta a németeknek, Doppler-effektuson alapult, egy fedélzeti operátor joystickkel vezette a B-17-esek közelébe.
  B-17-esekre volt hangolva és a legközelebbi ponton felrobbant.
  Az üzemet ahol elkezdték a gyártását szinte prompt lebombázták a szövetségesek, szóval csak egy kis széria készült el ebből a fegyverből.

 166. Üdv Urak!

  A német hadiipar és haditechnika élvonalbeli volt a II. VH idején, ez nem kérdés. Nagyon sok fejlesztés és mérnök került át a háború után az USA-ba illetve a SZU-ba is, ahol felhasználták a német eredményeket.
  Ettől függetlenül tudomásul kell venni azt, hogy ezek a fejlesztések (beleértve a tríciumon alapuló német atombomba kutatásokat is) nem voltak elégségesek nemhogy a győzelem elérésére, de még a szovjet és nyugati haderők megállításához sem némi béketárgyalás reményében.
  A sugárhajtású Messerek bevetéséről egyetlen tanulság: túl gyorsak voltak az ellenfél gépeihez képest, így érdemben nem igazán szóltak bele a harcokba.

  Dima:
  A linkelt fotókon a kazah SZU-27-es festése világbajnok!

  Molni:
  Az AS egyik száma pont a kazah légierőt elemezte, számomra elég meggyőzőnek tűnik, voltaképpen csak pénz és szándék kérdése ennek a szintnek az elérése.

  Dudi:
  Egyik korábbi hozzászólásodban írtad, hogy Kurszk térségében Hitler parancsára nem törtek tovább a német erők.
  Németország azért vesztette el a II. VH-t, mert túl gyorsan és túl mélyen nyomult be Oroszországba a német haderő, miközben a német tábornokok jelezték Hitler felé, hogy ez veszélyessé válhat. Hitler nem hallgatott rájuk, mire kiadta a parancsot a további nyomulás megállítására, addigra késő volt. A szovjet ipar át lett telepítve az Uralon túlra és amíg a német erők meneteltek előre, ők szépen felfegyverezték a visszavont erőket. Akció rádiusz (action radius) hibás megválasztása sok-sok olyan vereséget hozott már a világtörténelemben, ahol papírforma szerint elvileg nyerniük kellett volna.
  Az orosz frontról, a Don-kanyarról illetve a német/olasz/román/magyar és szovjet valós frontbéli eseményekről első kézből származó információkkal rendelkezem, de ezt most hanyagolnám kifejteni.
  (A normandiai partraszállás idején a Wehrmacht fő erőinek maradéka már bőven hátrált visszafelé, a SZU az USA partraszállása nélkül is elment volna Berlinig, legfeljebb két-három hónappal tovább tartott volna az európai háború.)

  Üdv: M

 167. Alighanem a MiG31es az utolsó elfogó. (én)

  Nagyon nem. A MiG-31 pontosan a nagyon hosszú BARCAP-ra képes gép iskolapéldája. Az, hogy tud gyors is lenni, az csak MiG-25 aerodinamikájának öröksége és a nagy tolóerőé. A MiG-25 leggazdaságosabb teljesítménye bőven hangsebesség felett van. A MiG-31-én meg szubszonikus tartományban.

  üzemben tartanak még 25 darab ősrégi MiG-25-öst, ennek elfogó vadász utódjából, a MiG-31-esből (Kővári)
  http://www.aranysas.hu/cikk_megcsapolt_koltsegvetes.php

 168. Akkor lehet, hogy pontatlanul fejeztem ki magam. Lehet, hogy a gép feladata elfogás, de rohadtul nem olyan profillal, ahogy tette mondjuk annoa a EE Lightning, F-104, F-102, F-106 vagy bármi más. Totál más profillal repül az esetek 99%-ban. A gép igen hosszú távú őrjáratozásra van megalkotva. Utántöltés nélkül is képes több száz km-re elrepüli és mimimum 1-1,5 órát őrjáratozni. (Ugyebár, ha nincs tanker és légiutánöltési lehetőség sem…) Nem viccből volt rajta digitális data link a ’70-es évek végén… A fentebb felsorolt gépek meg gyak. pontvédő vadászok, az F-102 és F-106 az észak-amerikai távolságokhoz mérten pontvédő, ahhoz voltak méretezve. Az EE Lightning hatósugara meg valahol 300 km táján van két pótossal… F-104 dettó ugyanez.

  Egyébként nyomdahibát is feltételezhetek, mert ha csak egy szó maradt ki, a mondat értelme totál más és az eredet mondta elég magyartalanra sikeredett az én szememben.

  v1.0

  A MiG-ek szerepe rohamosan csökken. Felderítési és oktatási célokra üzemben tartanak még 25 darab ősrégi MiG-25-öst, ennek az elfogó vadász utódjából…

  v.2.0
  A MiG-ek szerepe rohamosan csökken. Felderítési és oktatási célokra üzemben tartanak még 25 darab ősrégi MiG-25-öst, ennek az elfogó vadász változatának utódjából…

  Ez lenne a legjobb. Az eredeti modat úgyanis többféleképpen értelmezhető.

  Ennyi erővel az F-14 is elfogó, ugyanis az F-14-re is néhol használják a fleet defender helyett a fleet interceptor terminológiát. Szólj, ha magyarban valahol is találkoztál azzal a terminológiával, hogy az F-14 elfogó vadász… A jenkiknél is 99%-ban fleed defender. Na akkor mért össze az F-14 és MiG-31 fő paramétereit a klasszikus elfogó profil tekintetében mag nézd meg fegyverzetüket is más pontvédő / elfogó vadászokkal összemérve. Mind mennyiségileg, mind minőségileg totál más dimenziót képvisel ez a két gép. Nagyon, nehezek, és brutál sokáig fent maradnak. Ellenben az F-14 szuperszonikus paramtérei olyan ótvarok hajtóműve miatt, hogy sírvafakad az ember…

  Így már érthető?

  Én sem vagyok tévedhetetlen és Kővári sem az. A nyomda meg végképp. :)

 169. Arra lennék kiváncsi h szerintetek az oroszok és a kínaiak miért viszonylag kis függőleges vezérsíkkal látták el az 5. generációs gépeiket hol ott elvileg a nagyobb méretű függőleges vezérsík elvileg jobb kiss sebességű manőverezésnél (legalább is régen ezt olvastam). És az is érdekes h az oroszok is leálltak a korábban agyondicsért kacsaszárnyal már a szu35-nél kezdve. Vagy fölösleges léggellenállás és kompenzálja a fordulékonyságot a minden irányba vektorálható hajtómű?