|

Megújulnak az indiai Dornierek

A svájci Ruag vállalat felajánlotta az indiai HAL (Hindustan Aeronautics Limited) számára, hogy segédkezik a légierő és haditengerészet által üzemeltetett közel 70 darab Do-228-as modernizációjában és nagyjavításában.

A HAL csak a De 228 Classic változat gyártásának licenszét kapta meg, az NG (Next Generation) gyártási joga (így annak alkotóelemeié is) csak a Ruag vállalatot illeti, így nem akarják azt, hogy az indiai fél teljesen autonóm módon hajtsa végre a gépek korszerűsítését.

Az Indiai Parti őrség Dornier Do 228 repülőgépe ,

A munkálatok során a Do 228NG változat Honeywell TPE331-10 típusú erőforrásai kerülnének az indiai gépekbe, melyekhez a Ruag ötágú kompozit légcsavarokat biztosítana. Mindezek javításközi üzemideje 7000 órára nőne. A módosításnak köszönhetően csökkenne a típus zajterhelése, a nagyobb teljesítmény és jobb hatásfok következtében pedig a pályaigény is kisebb lenne, továbbá a kisebb átmérő miatt a lapátok vége nagyobb távolságban lenne a földtől, ami előkészítetlen futópályán történő üzemelésnél hasznos.

Emellett a pilótafülkét is érintené a ráncfelvarrás, ezt szintén az NG alapján korszerűsítenék.

Do 228NG

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség 2010 agusztusában adta meg a Do 228NG forgalmazására az engedélyt. | Fotó: RUAG ,

Az Indiai Légierő 40 darab, míg az Indiai haditengerészet 26 darab Dornier Do-228-assal rendelkezik, előbbi teherszállításra, míg utóbbi tengerészeti járőrgépként alkalmazza a típust.

A Ruag képviselői szerint a hajtóművek korszerűsítését három hét alatt el tudják végezni, míg az avionikai átalakítás már komplexebb, ehhez hat hónapot igényelnek.

A svájci vállalat nem csak az indiaiakat tekinti potenciális vevőnek, december elején egy légibemutató keretében Malajziában bemutatóztak a Do228NG-vel, míg februárban a Singapore Air Show keretében igyekezik népszerűsíteni a típust, az új gépek vásárlási lehetősége mellett az alapváltozat üzemeltetőinek az indiaihoz hasonló modernizációs programot kínálnak.

11 hozzászólás “Megújulnak az indiai Dornierek”

  1. Frissítettem a HTKA évzáró posztot, a komment toplistás képek alá az alábbi sor került be:

    A 2011-es évben összesen 1 312 hír került publikálásra, melyből 1 168-at kommentáltatok. Ez azt is jelenti, hogy a hírek majdnem pontosan 89 százalékához érkeztek hozzászólások.