|

F-35, UAV és helikopter beszerzések kaptak zöld lámpát Törökországban

A friss hírek szerint a fegyveres erők vonatkozásában több beszerzésről is megállapodtak a közelmúltban Ankarában. A jóváhagyott beszerzések tárgyinak közös vonása, hogy mindegyikük a levegőben érzi otthon magát.

A merev szárnyas vonalon elsőként említendő, hogy jóváhagyásra került az első 2 db F-35 beszerzése. A török parlament védelmi ipari vállalatokat felügyelő albizottságának elnöke, a védelmi miniszter, a vezérkari főnök és Erdogan miniszterelnök jelenlétében lezajlott egyeztetés kapcsán az F-35 vonalon annyi publikus áll rendelkezésre, miszerint a program állapotának fényében időszerűnek látták az első két gép megrendelését, melyek szállításának megkezdése 2015-re van tervezve. Törökország egyébként 116 F-35 beszerzésével kívánja nyugállományba helyezni F-4E Phantomjait, illetve Block 30-as F-16-osait.

A parlamenti albizottság részéről továbbá áldás született 10 db MALE kategóriájú UAV megrendelésére is, mely alatt konkrétan a Turkish Aerospace Industries Anka nevezetű típusára kell gondolni. A 10 UAV-hoz 3 földi irányítóállás szerepel a „megrendelőlapon”.

Továbbra is a légierő érdekeltségeinél maradva elmondható, hogy mindezek mellett megkezdődtek a tárgyalások a török Kale Aero Group-al egy turbojet erőforrás fejlesztéséről, mely a TÜBİTAK-SAGE által fejlesztett és az F-35 számára is szánt moduláris stand-off rakéta röpítéséért lenne majd felelős. A dolog érdekessége, hogy ezen robotrepülőgéppel tavaly augusztusban már végrehajtották az első tesztet, a felállás pedig arról szólt, hogy még 2011 vége előtt elkezdik a szállítását a légierőnek.

TÜBITAK-SAGE SOM robotrepülőgép

A TÜBITAK-SAGE fejlesztette SOM robotrepülőgép egy F-16 Block40 szárnya alatt az izmiri repülőnapon. | Fotó: Ahmet, Wikipedia ,

És végül a fegyveres erőknél maradva, ám de civil vonalra átváltva elmondható, hogy a török rendőrégre is gondoltak a török parlamentben, lévén 15 Bell 429-essel készülnek meglepni őket. Az amerikai típus a francia Alouette II-eseket váltja majd.

3 hozzászólás “F-35, UAV és helikopter beszerzések kaptak zöld lámpát Törökországban”