|

Jak-130-asokat rendelt Oroszország

Hosszú ideje váratott magára, de végül az Irkut vállalat megrendelést kapott további 55 darab Jakovlev Jak-130 típusú sugárhajtású kiképző repülőgép legyártására.

Az orosz védelmi miniszter, Anatolij Szergyukov és az Irkut vezérigazgatója, Alekszej Fedorov a mai tegnapi napon szerződést írt alá, mely szerint 2015-ig további 55 darab Jak-130-ast kap az Orosz Légierő. A bejelentések alapján Oroszország 2011 és 2020 között 200 darabot kíván rendszeresíteni a típusból, így a korábbi 65 darabos megrendeléssel együtt ez már közelít a tervezett mennyiséghez.

„Az Orosz Fegyveres Erők új arculatának kialakításához a védelmi minisztérium modern, hazai technológiát vásárol a képességek növeléséhez. Az új Jak-130-as segít pilótáinknak a megfelelő tudás elsajátításában és felkészíti őket az újgenerációs harci repülőgépeken való repülésekre.” – mondta a védelmi miniszter.

A típusra komoly feladat hárul majd, a 4+ és 5. generációs gépekre (így a Szuhoj T-50-asre) kerülő pilótákat is ezen képzik majd. A Jak-130-ast az olasz Alenia Aermacchival közösen fejlesztették ki, a modern kiképzőgép digitális vezérlőrendszere segítségével könnyedén tudja utánozni akármelyik típus repülési tulajdonságait, megkönnyítve ezzel az újonc pilóták típusképzését. A kéthajtóműves típus háromtonnányi függesztmény hordozására képes, maximális sebessége pedig 1060 km/h. A gép ára megközelíti a 15 millió dollárt.

7 hozzászólás “Jak-130-asokat rendelt Oroszország”

  1. Allesmor Obranna

    Nem olcsóbb valami kéne mellé, hanem ennek kéne levinni az árát. Többször volt már róla szó, hogy a legújabb orosz Minyók ára is jelentősen meghaladja azt, ami elvárható, azt, ami az orosz technika fő erénye volt idáig. Vérszemet kaptak. Egyelőre leginkább saját magukat kopasztják, de ez előbb, vagy utóbb visszaüt. 15 millió drága, illetve ezzel lehet vitatkozni, de tény, hogy ha eleve fix a biztos állami megrendelés, akkor a repülőgépgyárak most már nem fogják vissza magukat.
    Vagy lehet, ez nem is a repgépgyárak közvetlen biznisze, hanem néhány, minden hájjal megkent, tűz közelében lévő figuráé.

    Jajj, ne csodálkozzunk mi magyarok. Tudjuk jól mi a korrupció, tudjuk jól, mi az az állami megrendelés. Az oroszoknál is ez megy, csak nagyobb léptékben.
    Fogadjuk, el, a 15 millió dollár ezért a gépért sok, de az orosz állam ki fogja fizetni.
    Kis objektivitás: az olasz verzió repülési paraméterei mindenben jobbak, de fegyverzet, készen, installálva, kipróbálva a Jak-130-ashoz van több és komolyabb.
    Jelenleg.

  2. AzOrosz harckocsi beszerzesekkel kapcsolatban nyilatkozta egy tabornok cca 2-3 honappal ezelott mikor megkerdeztek tole hogy szerinte igaz e az hogy a megrendelesek cca 10-15 de esetenkent 20% at a kenopenzek teszik ki. Erre a valasza az volt hogy szerinte ez a szam inkabb 40-50 %

    Emelett nem szabad elfelejteni a kulonbozo egyebb katonai fekete programok fedett finanszirozasat sem. Bar ez inkabb a nyugatra jellemzo.